تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,099,312 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,206,843 |
اثر شکل فیزیکی خوراک، رقم جو و افزودن آنزیم بر قابلیت هضم ایلئومی مواد مغذی و انرژی قابل متابولیسم جیره جوجههای گوشتی | ||
تولیدات دامی | ||
مقاله 11، دوره 19، شماره 1، اردیبهشت 1396، صفحه 159-174 اصل مقاله (738.39 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jap.2016.59396 | ||
نویسندگان | ||
علی محمد هوشمندی* 1؛ محمد بوجار پور2؛ اکبر یعقوبفر3؛ سمیه سالاری4؛ حسن رکنی5 | ||
1کارشناس ارشد دفتر طیور وزارت جهاد کشاورزی | ||
2عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی رامین | ||
3عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات علوم دامی | ||
4عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان | ||
5عضو هیئت علمی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی. | ||
چکیده | ||
تاثیر شکل فیزیکی خوراک، رقم جو و افزودن آنزیم بر قابلیت هضم ایلئومی مواد مغذی و انرژی قابل متابولیسم جیره جوجههای گوشتی با استفاده از 972 قطعه جوجه گوشتی سویه راس در یک آزمایش فاکتوریل 2×2×3 با سه رقم جو (فجر، ریحانه و یوسف)، دو شکل فیزیکی خوراک (آردی و پلت) و دو سطح آنزیم (صفر و 05/0گرم در کیلوگرم) در قالب یک طرح پایه کاملاً تصادفی با سه تکرار و 27 قطعه جوجه در هر تکرار، بررسی شد. جیره های حاوی جو رقم ریحانه در مقایسه با سایر ارقام قابلیت هضم ایلئومی پروتئین و چربی، انرژی خالص، انرژی قابل متابولیسم ظاهری و انرژی قابل متابولیسم ظاهری تصحیح شده برای ازت بالاتری داشتند (05/0P<). پلت نمودن جیرهها، انرژی خالص، انرژی قابل متابولیسم ظاهری و انرژی قابل متابولیسم ظاهری تصحیح شده برای ازت را کاهش (05/0P<) و افزودن آنزیم به جیرهها مقدار این شاخصها و همچنین قابلیت هضم پروتئین و چربی را افزایش داد (05/0P<). با توجه به این نتایج، استفاده از آنزیم در جیره حاوی جو رقم ریحانه به شکل پلت در تغذیه جوجههای گوشتی، قابلیت هضم و انرژیزایی جیره را افزایش میدهد. | ||
کلیدواژهها | ||
انرژی قابل متابولیسم؛ جوجه گوشتی؛ رقم جو؛ شکل فیزیکی خوراک؛ قابلیت هضم ایلئومی | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Effect of physical form, barley variety and enzyme addition on nutrient ileal digestibility and apparent metabolizable energy of broiler diets | ||
نویسندگان [English] | ||
mohammad Bojarpour2؛ Akbar Yaghoobfar3؛ somayeh salari4؛ | ||
چکیده [English] | ||
This experiment was conducted to evaluate the effects of physical form, barley variety and enzyme addition on Ileal digestibility, apparent metabolizable energy (AME) and energy efficiency of broiler chickens.The experiment was carried using a factorial experiment with a completely randomized desiegn. Factors were barley varity (Fajr, Reyhaneh, and Yosef), diet form (mash or pellet) and enzyme level (0 and 0/05 g/kg dry matter). Here 927 one day-old Ross 308 broiler chickens were assigned to 12 treatments, 3 replicates and 27 chickens in each replicate. The results of experiment indicated that the digestibility of nutrients, AME, apparent metabolizable energy corrected to zero nitrogen retention (AMEn) and energy efficiencies (NE/AMEn) affected by barley variety (p <0/05). Net Energy (NE) affected by main and interaction effects (P < 005). Diets containing Ryhaneh barley variety in comparison with other varietys, increased Ileal Digestibel Protein (IDP), Ileal Digestibel fat (IDF), NE, AME and AMEn (P <0/05). Although pelleting decreased Ileal Digestibility of nutrients (p>005), NE, AME and AMEn (p <0/05), addition of enzyme to diet increased this indicators (P <0/050). According to these results, the use of pellet diet containing Ryhaneh variety with enzyme improved digestibility and energy efficiency and thus it's recommended to be used in poultry nutrition. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Barley variety, Broiler Chickens, ileal digestibility, Metabolizable energy, Physical form | ||
مراجع | ||
2. یعقوب فر ا و فضایلی ح (1378). تعیین انرژی زایی جو بدون پوسته در تغذیه طیور. پژوهش و سازندگی: شماره45 :123-122
3. Abdollahi MR, Ravindran V, Wester TJ, Ravindran G and Thomas DV (2011). Influence of feed form and conditioning temperature on performance, apparent metabolisable energy and ileal digestibility of starch and nitrogen in broiler starters fed wheat-based diet. Animal Feed Science and Technology 168: 88–99. 4. Alvarenga RR, Zangeronimo MG, Rodrigues PB, Pereira LJ, Wolp RC and Almeida EC (2013). Formulation of diets for poultry: The importance of prediction equations to estimate the energy values. Arch Zootec 62 (R): 1-11. 5. Amerah AM, Ravindran V, LentleRG and Thomas DG (2007b). Influence of feed particle size and feed form on the performance, energy utilisation, digestive tract development, and digesta parameters of broiler starters. Poultry Science 86: 2615–2623 6. AOAC (1990) Official methods of analysis of the Association of Official Analytical Chemists vols 15th Ed. 7. Boguhn J and Rodehutscord M (2010). Effects of nonstarch polysaccharide-hydrolyzing enzymes on performance and amino acid digestibility in turkeys. Poultry Science 89:505–513. 8. Carré B, Idi A, Maisonnier S, Melcion JP, Oury FX, Gomez J and Pluchard P (2002). Relationships between digestibilities of food components andcharacteristics of wheats (Triticum aestivum) introduced as the only cereal source in a broiler chicken diet. British Poultry Science. 43: 404–415. 9. Choct M and G Annison (1992). The inhibition of nutrient digestion by wheat pentosans Br J of Nutr 67: 123- 132. 10. Colleoni-sirghie M, kovalenko IV, Briggs JL and white PJ (2003). Rheological and molecular properties of water soluble (1-3), (1-4) beta-d-glucans from high beta-glucan and traditional oat lines Carbohydrate polymers 52: 439-447. 11. De Groote G (1974 b). A comparison of a new net energy system with the metabolisable energy system in broiler diet formulation, performance and profitability. British Poultry Science. 15: 75–95. 12. DE Groote G (1974a). Utilization of metabolisable energy In: Energy Requireinenfs of Poultry (Morris, TR and Freeman, BM, Eds), Poultry Science Symposium No 9, British Poultry Science. Ltd, Edinburgh, pp 113-133. 13. Emmans GC (1994). Effective energy: a concept of energy utilization applied across species. British Journal of Nutrition 71:801–821. 14. Fraps GS and Carlyle EC (1939). The utilization of the energy of feed by growing chickens Texas Agricultural Experiment Station Bulletin No 571. 15. Garcia M, Lazaro R, Latorre MA, Gracia MI and Mateos GG (2008). Influence of enzyme supplementation and heat processing of barley on digestive traits and productive performance of broilers Poultry Science 87:940-948. 16. Henry RJ (1987). Pentosan and (1-3) (1-4) β-glucan concentration in endosperm and whole grain of wheat, barley, oat and rye. Journal of cereal science 6:253-258. 17. Kluth H, Mehlhorn K and Rodehutscord M (2005). Studies on the intestine section to be sampled in broiler studies on precaecal amino acid digestibility. Arch Anim Nutr 59:271–279. 18. Maisonnier S, Gomez J and Carré B (2001). Nutrient digestibility and intestinal viscosities in broiler chickens fed on wheat-based diets, as compared to guargum added maize-diets. British Poultry Science.42, 102–110. 19. Marron L, Bedford MR and Mccracken KJ (2001). The effects of adding xylanase, vitamin C and copper sulphate to wheat-based diets on broiler performance. British Poultry Science. 42: 493–500. 20. Meng XB, A. Slominski CM, Nyachoti LD and Guenter W (2005). Degradation of Cell Wall Polysaccharides by Combinations of Carbohydrase Enzymes and Their Effect on Nutrient Utilization and Broiler Chicken Performance. Poultry Science 84: 37–47. 21. NRC (1994). Nutrient Requirements of Poultry 9ed Washington: National Academy of Sciences 22. Ravindran V, Cabahug S, Ravindran G and Bryden WL (1999). Influence of microbial phytase on apparent ileal amino acid digestibility in feedstuffs for broilers. Poultry Science 78: 699-706. 23. Ravindran V, Tilman ZV, Morel PCH, Ravindran G and Coles GD (2007). Influence of β-glucanase supplementation on the metabolisable energy and ileal nutrient digestibility of normal starch and waxy barleys for broiler chickens. Animal Feed Science and Technology 134:45–55. 24. SAS Institute (2002). SAS® User’s Guide: Statistics Version 9 Edition SAS Institute Inc, Cary, N. 25. Scott T A, and Hall J W (1998). Using acid insoluble ash marker ratio (diet: digesta) to predict digestibility of wheat and barley metabolizable energy and nitrogen retention in chicks. Poultry Science 77: 674-679. 26. Svihus B, Juvik E, Hetland H and Krogdahl A (2004). Causes for improvement in nutritive value of broiler chicken diets with whole wheat instead of ground wheat. British Poultry Science 45: 55–60. 27. Svihus B and Hetland H (2001). Ileal starch digestibility in growing broiler chickens fed on a wheat-based diet is improved by mash feeding, dilution with cellulose or whole wheat inclusion. British Poultry Science 42: 633–637. 28. Van Der Klis JD, wakernaak C K, Jansman A and M Blok (2010). Energy in poultry diets: Adjusted AME or net energy 21st Annual Australian. Poultry Science Symposium PP 44-49. 29. Wang ZR, Qiao SY, Lu WQ, and Li DF (2005). Effects of Enzyme Supplementation on Performance, Nutrient Digestibility, Gastrointestinal Morphology and Volatile Fatty Acid. Profiles in the Hindgut of Broilers Fed Wheat-based Diets. Poultry Science 84:875–881. 30. Yaghobfar A (2016). The efficiency of AMEn and TMEn utilization for NE in broiler diets. Brazilian Journal of Poultry Science 18: 47-56. 31. Yaghobfar A.and. Boldaji F (2002). Influence of level of feed input and procedure on metabolisable energy and endogenous energy loss (EEL) with adult cockerels. British Poultry Science 43: 696–70122 | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,269 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 409 |