تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,500 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,090,888 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,194,713 |
تأثیر باردهی و تغییر قندهای محلول و نشاسته در ساقه، جوانه و برگ بر بافتمردگی جوانۀ اولیۀ انگور | ||
علوم باغبانی ایران | ||
مقاله 11، دوره 47، شماره 3، آذر 1395، صفحه 501-509 اصل مقاله (527.62 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijhs.2016.59812 | ||
نویسندگان | ||
بیژن کاووسی* 1؛ سعید عشقی2 | ||
1استادیار پژوهش، بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات کشاورزی و آموزش و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران | ||
2دانشیار، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه شیراز | ||
چکیده | ||
بافتمردگی جوانۀ (Bud necrosis) یک ناهنجاری فیزیولوژیک در انگور است که منجر به مرگ جوانههای بارور شده و عملکرد کاهش مییابد. هدف از انجام این پژوهش، بررسی تغییر میزان قندهای محلول و نشاسته و ارتباط آن با بروز بافتمردگی جوانۀ اولیه در انگور عسکری بود. آزمایش در تاکستانی با سن پانزده سال و نظام تربیت پاچراغی و فاصلۀ کاشت 5/2 × 3 متر، بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در سال 1387- 1386، اجرا شد. عامل اول شامل تیمار میوهدار و بدون میوه، عامل دوم نوع اندام گیاهی در سه سطح (جوانه، برگ و ساقه) و عامل سوم زمان نمونهبرداری در ده سطح (40 روز تا 130 روز) بود. نتایج نشان داد که نخستین نشانۀ ناهنجاری در60 روز پس از شکفتن جوانهها آغاز و تا آخر فصل رشد ادامه داشت. همچنین غلظت قندهای محلول در اوایل فصل رشد، افزایش و سپس کاهش یافت، ولی نشاسته در همۀ اندامها بهویژه در جوانه افزایش یافت. غلظت قندهای محلول و نشاسته در تاکهای میوهدار نسبت به بدون میوه بیشتر بود. در هر دو بوتۀ میوهدار و بدون میوه با گذشت زمان، میزان ذخیرۀ نشاسته در همۀ اندامها افزایش داشت. همبستگی منفی قندهای محلول و نشاسته با درصد بافتمردگی جوانۀ اولیه در تاکهای بدون میوه نسبت به میوهدار مشاهده شد. بهعبارتدیگر، نقش قندهای محلول و میزان ذخیرۀ نشاسته در جوانه بر بروز ناهنجاری بافتمردگی جوانه در انگور رقم عسکری اثبات شد. | ||
کلیدواژهها | ||
انگور عسکری؛ بدون میوه؛ تاکستان؛ میوهدار؛ ناهنجاری | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Effect of friutfulness and soluble suger and starch changes in stem, bud and leaf on primary bud necrosis in grapevine | ||
نویسندگان [English] | ||
Bijan Kavoosi1؛ Saeid Eshghi2 | ||
1Assistant Professor, Horticulture Crops Research Department, Fars Agricultural Research and Natural Resource and education Center, AREEO, Shiraz, Iran | ||
2Associate Professor, Faculty of Agriculture, University of Shiraz, Iran | ||
چکیده [English] | ||
Primary bud necrosis (PBN) in grapevine is a physiological disorder that leads to death of fruitful buds and yield loss. The aim of this study was to determine the changes in soluble sugars and starch and their relationship to the incidence of the primary bud necrosis in Askari grapevine. Experiment was conducted in a vineyard that the vines were 15 years old, with a head system, vines spaced 2.5×3 m, as factorial in randomized completely block design with three replications during 2008. The first factor including to fruiting and de-fruited, the second factor 3 level of organ types (Bud, Leaf and Stem) and the third factor with 10 level of sampling date (40 to 130 days after bud break (DAB)).The results showed that the first symptom of PBN disorder began at the 60 DAB and continued to end of growing season. Also the concentration of soluble sugars increased in the early season and then it decreased, but the amount of starch in all organs, especially in bud increased. The concentration of soluble sugars and starch in fruited vine was more than the de-fruited vine. In both fruiting and de-fruited vines, when season ahead, the amount of storage starch was increased in all organs. A negative correlation of soluble sugar and starch with PBN percentage in the fruiting and de-fruited vines were observed. In other word, the role of soluble sugars and starch stored in the bud, on the incidence of PBN in Askari grapevine was confirmed. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Askari grape, de-fruited, Disorder, fruiting, vineyard | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,220 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 2,373 |