یازرلو, محمد, شریفی, سید داود, شریعتمداری, فرید, صالحی, عبدالرضا, ملاکی, مختار. (1396). تأثیر سطوح مختلف انرژی قابل سوختوساز و پروتئین خام جیره بر عملکرد و سوختوساز نیتروژن و انرژی در دوره رشد بلدرچین ژاپنی. , 19(1), 145-157. doi: 10.22059/jap.2017.60104
محمد یازرلو; سید داود شریفی; فرید شریعتمداری; عبدالرضا صالحی; مختار ملاکی. "تأثیر سطوح مختلف انرژی قابل سوختوساز و پروتئین خام جیره بر عملکرد و سوختوساز نیتروژن و انرژی در دوره رشد بلدرچین ژاپنی". , 19, 1, 1396, 145-157. doi: 10.22059/jap.2017.60104
یازرلو, محمد, شریفی, سید داود, شریعتمداری, فرید, صالحی, عبدالرضا, ملاکی, مختار. (1396). 'تأثیر سطوح مختلف انرژی قابل سوختوساز و پروتئین خام جیره بر عملکرد و سوختوساز نیتروژن و انرژی در دوره رشد بلدرچین ژاپنی', , 19(1), pp. 145-157. doi: 10.22059/jap.2017.60104
یازرلو, محمد, شریفی, سید داود, شریعتمداری, فرید, صالحی, عبدالرضا, ملاکی, مختار. تأثیر سطوح مختلف انرژی قابل سوختوساز و پروتئین خام جیره بر عملکرد و سوختوساز نیتروژن و انرژی در دوره رشد بلدرچین ژاپنی. , 1396; 19(1): 145-157. doi: 10.22059/jap.2017.60104
تأثیر سطوح مختلف انرژی قابل سوختوساز و پروتئین خام جیره بر عملکرد و سوختوساز نیتروژن و انرژی در دوره رشد بلدرچین ژاپنی
1کارشناسی ارشد تغذیه طیور، پردیس ابوریحانٰ، دانشگاه تهران
2استاد دانشگاه تهران
3استاد دانشگاه تربیت مدرس
4دانشجوی دکتری دانشگاه تبریز
چکیده
بهمنظور مطالعه اثر سطوح مختلف انرژی قابل سوختوساز و پروتئین خام جیره بر عملکرد و قابل سوختوساز نیتروژن و انرژی در دوره رشد بلدرچین ژاپنی، از تعداد 360 قطعه بلدرچین ژاپنی یکروزه در یک آزمایش فاکتوریل 3×3 با سه سطح انرژی قابل سوختوساز (2750، 2850 و 2950 کیلوکالری در کیلوگرم) و سه سطح پروتئین خام (24، 26 و 28 درصد) در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار و 10 پرنده در هر تکرار استفاده شد. مقدار مصرف خوراک و افزایش وزن بهطور هفتگی اندازهگیری و ضریب تبدیل محاسبه شد. میزان مصرف، دفع و ابقاء نیتروژن بهصورت گرم به ازای هر پرنده در روز، درصدی از مصرف نیتروژن و گرم/کیلوکالری/انرژی قابل سوختوساز مصرفی و مقدار انرژی قابل سوختوساز ظاهری جیره در دوره سنی 26 تا 28 روزگی اندازهگیری شد. نتایج این آزمایش نشان داد پرندگانی که جیره حاوی 2850 کیلوکالری در کیلوگرم انرژی قابل سوختوساز و 26 درصد پروتئین خام دریافت نمودند بهطور معنیداری (05/0>P) افزایش وزن روزانه و میزان ابقاء نیتروژن به ازای هر واحد انرژی قابل سوختوساز مصرفی بالاتر و ضریب تبدیل بهتری داشتند. بر اساس نتایج این آزمایش به نظر میرسد که بهترین سرعت رشد، بیشترین میزان ابقاء نیتروژن و بهترین بازده مصرف خوراک در بلدرچینهای ژاپنی در حال رشد با تغذیه جیرههای حاوی 2850 کیلوکالری در کیلوگرم انرژی قابل سوختوساز و 26 درصد پروتئین خام حاصل میشود لذا میتوان این سطح از انرژی و پروتئین را بهعنوان احتیاجات انرژی قابل سوختوساز و پروتئین جیره رشد بلدرچین ژاپنی توصیه نمود.
The Effect of Different Levels of Dietary Metabolizable Energy and Crude Protein on Performance and Nitrogen and Energy Metabolism in Japanese quail (Coturnix coturnix japonica)
نویسندگان [English]
mohamad yazarloo1؛
چکیده [English]
In order to study the impact of different levels of dietary metabolizable energy and crude protein on performance and nitrogen and energy metabolism of Japanese quail during growth period, 360 day-old Japanese quails were used in a 3×3 factorial experiment with three levels of metabolizable energy (2750, 2850 and 2950 Kcal/kg) and three levels of crude protein (24, 26 and 28 percent) in a completely randomized design with four replicates and 10 birds in each replicate. The feed intake and body weight gain were measured weekly and feed conversion ratio was calculated. The nitrogen intake, excretion and retention as gram per bird per day, percent of nitrogen intake and gram nitrogen per kilocalorie per metabolizable energy consumed and dietary apparent metabolizable energy content were measured during 26 to 28 days of age period. The results of this study showed that birds fed diet containing 2850 kcal/kg metabolizable energy and 26 percent crude protein had significantly (P< 0.05) higher daily weight gain and higher nitrogen retention per each unit of metabolizable energy consumed and better feed conversion ratio. According to the results of this experiment, it seems that the best growth rate, the maximum nitrogen retention and the best feed efficiency of growing Japanese quail are achieved by feeding diets containing 2850 kcal/kg metabolizable energy and 26 percent crude protein. Therefore, these values can be recommended as metabolizable energy and crude protein requirements of Japanese quail growing diet.
کلیدواژهها [English]
crude protein, Japanese quail, Metabolizable energy, Nitrogen Retention, performance
مراجع
Abdel MMA (2005) Effect of dietary energy on some productive and physiological traits in Japanese quail. M. Sc. Thesis, Department of Animal Production, Faculty of Agriculture, AlAzhar University.
Angulo EJ Brufau A Miquel and Garcia E (1993) Effect of diet density and pelleting on productive parameters of Japanese quail. Poultry Science 72: 607610.
AOAC International (2005) Official methods of analysis of AOAC International. 18th ed. AOAC Int. Gaithersburg, MD.
Begin JJ (1968) A comparison of the ability of the Japanese quail and light breed chicken tometabolize and utilize energy. Poultry Science 47: 12781281.
D’Mello JPF (1994) Amino acids in farm animal nutrition. First edition, CAB international, Wallingford, UK, pp. 37-98, 188-245.
Dozier WA, Kidd MT and Corz A (2007) Dietary amino acid responses of broiler chickens. Journal of Applied Poultry Research 17:157–167.
Farrell DJ Atmamihardja SI and Pym RAE (1982) Calorimetric measurements of the energy and nitrogen metabolism of Japanese quail. British Poultry Science 23: 375382.
Fenton TW and Fenton M (1979) An improved procedure for the determination of chromic oxide in feed and feces. Canadian Journal of Animal Science 59: 631-634.
Freitas AC Fuentes MF Freitas ER Sucupira FS Oliveira BCM and Espíndola GB (2006) Dietary crude protein and metabolizable energy levels for meat quails. Revista Brasileira de Zootecnia 35: 1705-1710.
Furlan RL Faria DE Rosa PS and Macari M (2004) Doe's low-protein diet improve broiler performance under stress conditions. Brazilian Journal of Poultry Science 6: 71-79.
Golian A Aami Azghadi M and Pilevar M (2010) Influence of various levels of energy and protein on performance and humoral immune responses in broiler chicks. Global Veterinaria 4: 434-440.
Hassan HAA Abd-elsamee MO El-sherbiny AE Samy A and mohamad AM (2011) Effect of protein level and avizyme supplemented on performance, carcass characteristics and nitration excretion of broiler chicks. Journal of Agriculture and Environmental Science. 10 (4):551-560.
Holsheimer JP and Veerkam CH (1992) Effect of dietary energy, protein and lysine content on performance and yields of two strains of male broiler chicks. Poultry Science 71:872-879.
Kaur S Mandal AB Singh KB and Kadam MM (2007) the response of Japanese quails (heavy body weight line) to dietary energy levels and graded essential amino acid levels on growth performance and immuno-competence. Livestock Science 117:255-262.
Kermanshahi H Ziaei N and Pilevar 1M (2011) effect of dietary crude protein fluctuation on performance, blood parametersand nutrients retention in broiler chicken during starter period. Global Veterinaria 6: 162-167.
Lee TK and Shim KF (1977) Protein requirement of growing Japanese quail in the tropics. Singapore Journal of Primary Industries 5: 70.
Leeson S and Summers JD (2008) Commercial Poultry Nutrition. 3rd ed. public university. Books, Guelph, Ontario, Canada.
Morris TR (1968) the effect of dietary energy level on the voluntary calorie intake of laying hens. British Poultry Science 9: 285–295.
Nahashon SN Adefope N Amenyenu A and Wright D (2005) Effects of dietary metabolizable energy and crude protein concentrations on growth performance and carcass characteristics of French guinea broilers. Poultry Science 84: 337–344.
National Research Council (1994) Nutrient requirement of poultry. 9 th review edition. National Academy Press. Washington. D.C
Rajini RA and Narahhari D (1998) Dietary protein and protein requirements of growing Japanese quails in the tropics. Indian Journal of Animal Sciences 68: 10821086.
SAS Institute (2002) SAS statistics user’s guide. Version 9.1. SAS Institute Inc. Cary, NC, USA.
Schneitz C Kiiskinen T Toivonen V and Nasi M (1998) Effect of broil cat on the physicochemical conditions and nutrient digestibility in the gastrointestinal tract of broilers. Poultry Science 77: 426-432.
Scott ML Neshim MC and Young RJ (1982) Nutrition of the chicken. Ithaca New York.
Shoukry HMS Mohammed FA and Sobri H (1993) Energy cost of egg production in Japanese quail (Coturnix coturnix japonica). AlAzhar Journal of Agriculture Research. 18:114.
Shrivastava AK and Panda B (1999) A review of quail nutrition. Research in India. Worlds Poultry Science 55: 73–8.
Velu JG Baker DH and Scott M (1971) Protein and energy utilization by chicks fed graded levels of a balanced mixture of crystalline amino acids. Journal of Nutrition 101: 1249- 1256.