تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,500 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,090,302 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,193,959 |
اثر گردهافشانی تکمیلی بر تشکیل و کیفیت میوه کیوی رقم ʼهایواردʽ | ||
به زراعی کشاورزی | ||
مقاله 16، دوره 19، شماره 3، آذر 1396، صفحه 785-797 اصل مقاله (460.42 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jci.2017.60407 | ||
نویسندگان | ||
سمانه جهان پناه1؛ محمود قاسم نژاد* 2؛ یونس ابراهیمی3 | ||
1دانشجوی کارشناسیارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران | ||
2دانشیار،گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران | ||
3استادیار پژوهش، مؤسسة تحقیقات مرکبات، رامسر، ایران | ||
چکیده | ||
گردهافشانی ناقص گلهای کیوی ممکن است مهمترین دلیل پایینبودن کیفیت و بازارپسندی آن باشد. در این پژوهش، تأثیر گردهافشانی تکمیلی با سوسپانسیون گرده و دانة گردة خشک بر ویژگیهایی مانند اندازة میوه، وزن میوه، تعداد بذر، درصد مادة خشک، سفتی بافت، مواد جامد محلول، ویتامین ث، مقدار عناصر معدنی میوة کیوی رقم ʼهایواردʽ ارزیابی شد. نتایج نشان داد گردهافشانی با دانة گردة خشک، و در مرحلة 60 درصد بازشدن کامل گلها، درصد میوههای بازارپسند را در مقایسه با تیمارهای دیگر افزایش داده است. چنین میوههایی تعداد بذر بیشتری داشتند (بهترتیب 11 و 5 درصد). در نتیجه بهطور معناداری، اندازه، وزن، طول و قطر میوة بالاتری در مقایسه با شاهد و سوسپانسیون گرده نشان دادند. مقدار ویتامین ث میوه تحت تأثیر گردهافشانی قرارنگرفت، ولی درصد مادة خشک میوههایی بالاتر بود که در مرحلة 60 درصد بازشدن کامل گردهافشانی شد. گردهافشانی با دانة گردة خشک در مقایسه با سوسپانسیون گرده مقدار کلسیم میوه را افزایش داد، که به دنبال آن باعث بهبود نسبتهای نیتروژن به کلسیم، پتاسیم به کلسیم، مجموع پتاسیم و منیزیم به کلسیم و مجموع نیتروژن و پتاسیم به کلسیم شده است. در مجموع، بهنظر میرسد گردهافشانی تکمیلی، بهویژه با دانة گردة خشک در مرحلة 60 درصد بازشدن کامل گلهای کیوی رقم ʼهایواردʽ توانست باعث بهبود گردهافشانی و لقاح تخمکها شود. چنین میوههایی تعداد بذر بیشتری داشتند، در نتیجه، از سینک قویتری برای تجمع آسیمیلاتها و مواد معدنی بهویژه کلسیم برخوردار شدند. در مجموع، افزایش سود حاصل از گردهافشانی تکمیلی با دانة گردة خشک برابر با 000,800,48 ریال در هر هکتار محاسبه شد. | ||
کلیدواژهها | ||
بذر؛ دانه گرده؛ کلسیم؛ گردهافشانی مصنوعی؛ وزن میوه | ||
عنوان مقاله [English] | ||
The effect of supplemental pollination on fruit set and the quality of Hayward kiwifruit | ||
نویسندگان [English] | ||
Samaneh Jahanpanah1؛ Mahmoud Ghasemnejad2؛ Younes Ebrahimi3 | ||
1Msc Student, University of Guilan | ||
3Citrus research institute, | ||
چکیده [English] | ||
Incomplete pollination of kiwifruit flowers could be the main limiting factor which reduces marketable kiwifruit quality. Therefore, at the current study effect of pollen suspension and dry pollen as supplemental artificial pollination were evaluated on characteristics such as fruit size, fruit weight, seed number, dry matter percent, tissue firmness, total soluble solid, and vitamin C content, mineral nutrient elements such as nitrogen, phosphors, potassium, calcium, and magnesium of Hayward Kiwifruit. The results showed that pollination with dry pollen, at the 60% of full bloom stage, increased marketable fruits in compare to other treatments. There are more seed number in these fruits (11% and 5% respectively), which result to increase fruit size, length and diameter as compare to pollen suspension and control. Fruit vitamin C could not affect by pollination, but fruit dry matter of flowers which pollinated at 60% of full bloom was the higher than the other treatments. Supplemental pollination with dry pollen increased fruit calcium, which resulted to improve nitrogen to calcium, potassium to calcium, the sum of potassium and magnesium to calcium, the sum of nitrogen and potassium to calcium ratios. Overall, it seems that supplemental pollination, especially with dry pollen at 60% of full bloom stage, could improve pollination and ovules fertilization. In conclusion, the same fruits have more seed number and strength sink for accumulation assimilate and mineral elements especially calcium. Overall, the profit of supplemental pollination with dry pollen was calculated about 48,800,000 Rials per hectare. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Artificial pollination, Calcium, fruit weight, pollen grain, seed | ||
مراجع | ||
عاشوری م، قاسمنژاد م، ابراهیمی ر و صبوری ع (1392) ارزیابی عمر انبارمانی میوة کیوی رقم ’هایوارد‘ بر اساس ترکیب معدنی میوهچهها و میوههای بالغ. مجلة علوم باغبانی ایران. 4: 441-431. Anonymous (2012) EP Pruning. Eastpack World Class Orchard to Market. 123: 1-16. AshouriM, Ghasemnezhad M, Ebrahimi R and Sabouri A (2012) Evaluation of storage life in kiwifruit cv, Hayward based on mineral composition of fruitlets and mature fruits. Iranian Journal of Agricultural Sciences. 431-441. [in Persian] Bangerth T (1979) Calcium –related physiological disorders of plants. Annual Review of Physiology. 17: 97-122. Barker A and Pilbeam D (2007) Handbook of plant nutrition.CRC Press. Boca Raton, USA. 632 p. Borghezan M, Clauman AD, Steinmacher DA, Guerra MP and Orth AI (2011) In vitro viability and preservationof pollen grain of kiwi. Crop Breeding and Applied Biotechnology. 11: 338-344. Burdon J, McLeod D, Lallu N, Gamble G, Petley M and Gunson A (2004) Consumer evaluation ofHayward kiwifruit of different at-harvest dry matter contents. Postharvest Biology and Technology. 34: 245-255. Chensheng L, Kenneth MW and Richard AC (2012) In situ replication of honey bee colon collapse disorder.Bulletin of Insectology. 65: 258-266. Clark CJ, Smith GS and Walker GD (1987) The form, distribution and seasonal accumulation of calcium in kiwifruit leaves. New Phytologist. 105: 477-486. Feng J, MacKay BR and Maguire KM (2003) Variation in firmness of packed in Hayward kiwifruit. Acta Horticulturae. 610: 211-218. Feng J (2003) Segregation of Hayward kiwifruit for storage potential. PhD Thesis, Massey University. Palmerston North, New Zealand. 488 P. FergusonAR (1984) Kiwifruit: a botanical review. Horticultural Reviews. 6: 1-64. FergusonIB, Throp TG, Barnet AM, Boyd LM and Triggs CM )2003) Inorganic nutrient concentrations and physiological pitting in 'Hayward' kiwifruit”. Journal of Horticultural Science and Biotechnology. 78: 497-504. Food and Agriculture Organization. (2009). Agriculture Production in FAO. from http://www.fao.org/faostat. Goodwin M (2012) Pollination of crop in Australia and New Zealand. Rural Industries Research and DevelopmentCorporation. 136 p. Hii MJW (2004) Kiwifruit flower pollination, wind pollination efficiencies, and sprayer jet applications. Ph.D Thesis. University of Canterbury. Hopping ME and Jerram EM (1979) Pollination of kiwifruit(Actinidia chinensis. Planch.): stigma-style structureand pollen tube growth. New Zealand Journal ofBotany. 17: 233-240. Hopping ME and Hacking NJA (1983) A comparison of pollen application methods for artificial pollination of kiwifruit. Acta Horticulturae. 139: 41-47. Hopping ME and Jerram EM (1980) Supplementary pollination of tree fruit. New Zealand Journal of Agriculture Research. 23: 517-521. Hopkirk G, Harker FR and Harman JE (1990) Calcium and the firmness of kiwifruit. New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science. 18: 215-219. Jones J (2001) Laboratory guide for conducting soil tests and plant analysis. CRC Press, Boca Raton, USA. 384 p. JutamaneK, Krisanapook K, Phutanon L and Pichakum A (2000) Anther dehiscence, pollen viability and pollen germination of three mango cultivars with different fruit set characters. Acta Hortulturae. 553-558. Lai R, Woolley DJ, Lawes GS (1990) The effect ofinter-fruit competition, type of fruiting lateral andtime of an thesis on fruit growth of kiwifruit. Journalof Horticultural Science. 65: 87-96.24. Lawes S and Woolly D (1990) Remarkable gain in fruit size achived. New Zealand Kiwifruit. 64: 26. Kyeong HL and Sang HL (2013) Effect of sodium chloride, PGDO and Arabic gum in pollen liquid diluent onsuspensibility of kiwi pollen. Journal of Applied Botany and Food Quality. 86: 133-137. Prasad M and Spiers TM (1991) The effect of nutrition on the storage quality of kiwifruit (a review). Acta Horticulturae. 297: 579-585. Sherry Kao MW (2006) A comparative study of antioxidant and physicochemical properties of blackberry andKiwifruit. Degree of Master of Scince. 120 p. Shiri MA, Ghasemnezhad M, FatahiMoghadamJ and Ebrahim R (2015) Efficincy of CaCl2 spray at different fruit development stages on the fruit mineral nutrient accumulation cv. Hyward kiwifruit. Journal of Elementology. 21(1): 195-209. Tomer E (2005) La papaya en Israel. VI JornadasAndaluzas de FrutosTropicales Torre del Mar. Ma´laga, Spain.6-7. Woodward TJ and Clearwater MJ (2008) Relationships between ‘Hayward’ kiwifruit weight and dry matter content. Postharvest Biology and Technology. 48: 378-382.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,115 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 607 |