تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,118,666 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,224,739 |
تأثیر عصارههای مختلف گیاه دارویی تشنهداری (Scrophularia striata) در کاهش آفلاتوکسین B1 قارچ (Aspergillus flavus) روی مغز پسته | ||
کنترل بیولوژیک آفات و بیماری های گیاهی | ||
مقاله 7، دوره 5، شماره 2، آذر 1395، صفحه 201-209 اصل مقاله (517.69 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jbioc.2016.61198 | ||
نویسندگان | ||
لیلا مرادی1؛ زهره جعفری2؛ محسن فرزانه* 3 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد زیستشناسی، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران | ||
2استادیار زیستشناسی، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران | ||
3استادیار، گروه کشاورزی، پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی، دانشگاه شهید بهشتی، اوین-تهران | ||
چکیده | ||
امروزه استفاده از اسانس و عصارههای گیاهان دارویی به دلیل داشتن خواص دارویی، ضدقارچی، ضدباکتریایی و آنتیاکسیدانی در صنایع دارویی و غذایی رو به پیشرفت است. در این راستا پژوهشی به منظور ارزیابی عصارههای مختلف گیاه دارویی تشنهداری (Scrophularia striata) در جلوگیری از رشد میسلیومی و کاهش آفلاتوکسین Aspergillus flavus در محیط کشت مایع سیبزمینی-دکستروز (PDB) و همچنین مغز پسته انجام شد. میزان آفلاتوکسین B1 با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی لایه نازک با کارایی بالا (HPTLC) ارزیابی شد. کاربرد عصارهها در چند غلظت (250، 500، 1000 و 2000 میلیگرم در لیتر( در محیط PDB نشان داد که تنها عصاره آبی در غلظت 2000 میلیگرم در لیتر از قابلیت قابل توجه مهار قارچ (02/41 درصد کاهش وزن خشک قارچ) برخوردار بوده و سه عصاره اتیل استاتی، متانولی و آبی تأثیر شگفتآوری (100-92 درصد) در مهار تولید توکسین داشتند. نتایج تجزیه آفلاتوکسین نشان داد که عصارههای آبی و متانولی به ترتیب باعث 7/33 و 2/29 درصد تجزیه آفلاتوکسین شدند. نتایج روی پسته نشان داد تنها عصاره آبی در غلظتهای 2000 و 4000 میلیگرم در لیتر باعث کاهش معنیدار (91/58-14/37 درصد) اسپورزایی قارچ شد درحالیکه عصارههای متانولی و آبی بیشترین تأثیر را در کاهش تولید توکسین نشان دادند و به ترتیب باعث 85/96 و 48/75 درصد کاهش آفلاتوکسین B1 شدند. در غلظت 2000 میلیگرم در لیتر تنها عصاره متانولی قادر به کاهش 35/40 درصدی آفلاتوکسین B1 روی پسته شد. در مجموع، کاربرد عصاره گیاه تشنهداری میتواند احتمالاً جهت مهار آفلاتوکسین روی محصولات کشاورزی مؤثر واقع شود. | ||
کلیدواژهها | ||
آسپرژیلوس فلاووس؛ عصاره گیاه تشنهداری؛ زهرابه قارچی؛ پسته | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Effects of various extractions of Scrophularia striata to reduce Aflatoxin B1 from Aspergillus flavus on pistachio nut | ||
نویسندگان [English] | ||
Leila Moradi1؛ Zohreh Jafari2؛ Mohsen Farzaneh3 | ||
1MSc. Student, Department of Biology, Arak Branch, Islamic Azad University, Arak, Iran | ||
2Assistant Professor, Department of Biology, Arak Branch, Islamic Azad University, Arak, Iran | ||
3Assistant Professor, Medicinal Plants and Drugs Research Institute, Shahid Beheshti University, Tehran, GC. Evin, Iran | ||
چکیده [English] | ||
Today, the use of essential oils and extracts of medicinal plants in food and pharmaceutical industries is growing because of their medicinal, antifungal, antibacterial and antioxidant properties. In this way, the effects of various extracts of Scrophularia striata, a medicine plant, were studied for inhibiting Aspergillus flavus mycelial growth and reducing aflatoxin B1-level in culture liquid potato-dextrose (PDB) as well as the pistachio nut. Aflatoxin B1 (AFB1) was evaluated by high performance thin layer chromatography (HPTLC) method. Application of different concentrations of the extracts (250, 500, 1000, 2000 mg/L) in order to inhibit the growth of Aspergillus flavus and also Aflatoxin B1 production in PDB medium demonstrated that the aqueous extract at a concentration of 2000 mg/L could significantly inhibit the A. flavus growth (41.02% loss in dried weight). Ethyl acetate, methanol and aqueous extracts had amazing effect (92-100%) to inhibit toxin production. The results of AFB1 degradation assay indicated that the application of aqueous and methanolic extracts led to significant degradation of aflatoxin by 33.7 and 29.2%, respectively. It is shown that only aqueous extract at concentrations of 2000 and 4000 mg/L could significantlly inhibit (37.14- 58.91%) fungal sporulation on pistachio nuts, while both methanol and aqueous extracts showed the strongest impact on inhibiting toxin production and caused a reduction of 96.85% and 75.48%, respectively, in AFB1 content. At the concentration of 2000 mg/L only methanol exract was able to reduce AFB1 (40.35%) on the pistachio nuts. Finally, the use of Scrophularia striata can possibly inhibit the aflatoxin contamination on agricultural products. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Asergillus flavus, mycotoxin reduction, Pistachio, Plant extract, Scrophularia Striata | ||
مراجع | ||
Alibakhshi R, Javan-Nikkhah M, Fotouhifar KhB, Khosravi V, Zamani, E, Ghazanfari K (2011). Study on effect of hyphal anastomosis between aflatoxigenic and non-aflatoxigenic strains of Aspergillus flavus isolated from pistachio on reduction of aflatoxin production and analysis of produced heterokaryons using rep-PCR. Iranian Journal of Plant Pathology 47(2): 121-133. Amin G (1999). Popular medicinal plants of iran (Vol. 1). Research Deputy of Health Ministry, Tehran. Atanda O, Akpan I, Oluwafemi F (2007). The potential of some spice essential oils in the control of Aspergillus parasiticus CFR 223 and aflatoxin production. Food Control 18: 601-607. Basilico MZ, Basilico JC (1999). Inhibitory effects of some spice essential oils on Aspergillus ochraceus NRRL 317 growth and Ochratoxin A production. Letters in Applied Microbiology 29: 238-41. Coulombe RA (1993). Biological action of mycotoxins. Journal Dairy Science 76: 880-891. Deabes M, El-Soud N, El-Kassem L ( 2011). In vitro Inhibition of growth and aflatoxin B1 production of Aspergillus flavus strain (ATCC 16872) by various medicinal plant essential oils. Macedonian Journal of Medical Sciences 4: 345-350. D'Souza DH, Brackett RE (2001). Aflatoxin B1 degradation by Flavobacterium aurantiacum in the presence of reducing conditions and seryl and sulfhydryl group inhibitors. Journal of Food Protection 64: 268-271. El-Nezami H, Kankaanpaa P, Salminen S, Ahokas J (1998). Ability of dairy strains of lactic acid bacteria to bind a common food carcinogen, Aflatoxin B1. Food and Chemical Toxicology 36: 326-361. Farzaneh M, Shi ZQ, Ghassempour A, Sedaghat N, AhmadzadehM, Mirabolfathy M, Javan-Nikkhah M (2012). Aflatoxin B1 degradation by Bacillus subtilis UTBSP1 isolated from pistachio nuts of Iran. Food Control 23(1): 100-106. Gorran A, Farzaneh M, Shivazad, M, Rezaiean M, Ghassempour A (2013). Aflatoxin B1-reduction of Aspergillus flavus by three medicinal plants (Lamiaceae). Food Control 31: 218-223. Gratz S, Mykkanen H, El-Nezami H (2005). Aflatoxin B1 binding by a mixture of Lactobacillus and Propionibacterium: in vitro versus ex vivo. Journal of Food Protection 68: 2470-2474. Guengerich FP, Johnson WW, Ueng YF, Yamazaki H, Shimada T (1996). Involvement of cytochrome P450, glutathione S-transferase, and epoxide hydrolase in the metabolism of aflatoxin B1 and relevance to risk of human liver cancer. Environmental Health Perspectives 104 (SUPPL. 3): 557-562. Hormisch D, Brost I, Kohring GW, Giffhorn F, Kroppensted RM, Stackebrandt E, Färber P, Holzapfel WH (2004). Mycobacterium fluoranthenivorans sp. Nov, a fluoranthene and aflatoxin B1 degrading bacterium from contaminated soil of a former coal gas plant. Systematic and Applied Microbiology 27: 653-660. Liu Y, Wu F (2010). Global burden of aflatoxin-induced hepatocellular carcinoma: A risk assessment. Environmental Health Perspectives 118(6): 818-824. Park DL (1993). Controlling aflatoxin in food and feeds. Food Technology 47: 92-96. Peltonen K, El-Nezami H, Haskard C, Ahokas J, Salminen S (2001). Aflatoxin B1 binding by dairystrains of lactic acid bacteria and bifidobacteria. Journal of Dairy Science 84: 2152-2156. Philips TD, Clement BA, Park DL (1994). Approaches to reduction. The toxicology of aflatoxins: Human health, veterinary, and agricultural significance, In: Eaton D, Groopman JD (ed.), The toxicology of aflatoxins-human health.Veterinary and Agricultural Significance, San Diego, CA, Academic Press. PP. 383- 406. Razzaghi-Abyaneh M, Shams-Ghahfarokhi M, Eslamifar A, Schmidt OJ, Gharebaghi R, Karimian M, Naseri A, Sheikhi M (2006b). Inhibitory effects of Akacid® plus on growth and aflatoxin production by Aspergillus parasiticus. Mycopathologia 161: 245-249. Razzaghi-Abyaneh M, Shams-Ghahfarokhi M, Rezaee MB, Sakuda S (2009). Natural aflatoxin inhibitors from medicinal plants, In: Rai M, Varma A(ed.), Mycotoxins. food in feed and bioweapons. Springer Berlin Heidelberg. PP. 329-352. Reddy KRN, Reddy CS, Muralidharan K (2009). Potential of botanicals and biocontrol agents on growth and aflatoxin production by Aspergillus flavus infecting rice grains. Food Control 20(2): 173-178. Samarajeewa U, Sen AC, Cohen MD, Wei CI. (1990). Detoxification of aflatoxins in foods and feeds by physical and chemical methods. Food Protection 53: 489–501. Shephard GS (2003). Aflatoxin and food safety: recent African perspectives. Toxin Reviews 22: 267-286. Stenersen J (2004). Chemical pesticides. Mode of action and toxicology, CRC Press, Boca Raton, Florida. Stroka J, Anklam E, Jörissen U, Gilbert J (2000). Immunoaffinity column cleanup with liquid chromatography using post-column bromination for determination of aflatoxins in peanut butter, pistachio paste, fig paste, and paprika powder: collaborative study. Journal of AOAC International 83: 320–340. Viuda-Martos M, Ruiz-Navajas Y, Fernandez-López J, Perez-Álvarez J (2008). Antifungal activity of lemon (Citrus lemon L.) mandarin (Citrus reticulata L.) grapefruit (Citrus paradisi L.) and orange (Citrus sinensis L.) essential oils. Food Control 19: 1130-1138. Zaika LL, Buchanan RL (1987). Review of compounds affecting the biosynthesis or bioregulation of aflatoxins. Journal of Food Protection 50: 691-708. Zeringue JRHJ, Bhatnagar D (1990). Inhibition of aflatoxin production in Aspergillus flavus infected cotton bolls after treatment with neem (Azadirachta indica) leaf extracts. Journal of the American Oil Chemists’ Society 67: 215-216. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,325 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,119 |