![سامانه نشر مجلات علمی دانشگاه تهران](./data/logo.png)
تعداد نشریات | 162 |
تعداد شمارهها | 6,578 |
تعداد مقالات | 71,072 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,681,462 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,911,660 |
تأثیر افزودن پودر برگ زیتون به جیره غذایی بر عملکرد، ریختشناسی روده کوچک و قابلیت هضم مواد مغذی در جوجههای گوشتی | ||
تولیدات دامی | ||
مقاله 10، دوره 19، شماره 2، مرداد 1396، صفحه 371-387 اصل مقاله (1.29 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jap.2017.62053 | ||
نویسندگان | ||
احمد علی ثابتان شیرازی1؛ احمد حسن آبادی* 2؛ محمد جواد آگاه3؛ حسن نصیری مقدم4 | ||
1دانشجوی دکترای علوم دامی ،پردیس واحد بین الملل دانشگاه فردوسی مشهد. | ||
2استاد دانشگاه فردوسی مشهد، تخصص: تغذیه طیور | ||
3استادیار مرکز تخقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس | ||
4استاد دانشگاه فردوسی مشهد، تخصص:تغذیه طیور | ||
چکیده | ||
تأثیر افزودن سطوح مختلف پودر برگ زیتون به جیره بهعنوان آنتیاکسیدان طبیعی بر عملکرد تولیدی، خصوصیات لاشه، برخی فراسنجههای خونی، ریختشناسی روده کوچک و قابلیت هضم مواد مغذی در جوجههایگوشتی با استفاده از تعداد 300 قطعه جوجهگوشتی یکروزه سویه کاب500 در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج تیمار، سه تکرار و 20 قطعه جوجه در هر تکرار به مدت 42 روز مطالعه شد. جیرههای آزمایشی شامل: جیره ذرت - سویا (شاهد منفی)، جیره پایه به همراه 250 میلیگرم درکیلوگرم آلفا توکوفریلاستات (شاهد مثبت) و سه جیره بهصورت جیره پایه با دو، 5/2 و سه درصد پودربرگ زیتون بودند. نتایج نشان داد افزایش وزن در گروههای دریافتکننده پودر برگ زیتون در کل دوره آزمایش کاهش معنیداری نسبت به گروه شاهد مثبت داشت (05/0>P). خوراک مصرفی در کل دوره کاهش معنیداری در گروه سه درصد پودر برگ زیتون در مقایسه با شاهد مثبت داشت (05/0>P). ضریب تبدیل غذایی در گروههای دریافت کننده پودر برگ زیتون در دوره آغازین، افزایش معنیداری نسبت به تیمار شاهد منفی و مثبت داشت (05/0>P). افزودن سطوح مختلف پودر برگ زیتون به جیره، طول پرز، عمق کریپت و سطح پرز را در مقایسه با گروه شاهد منفی یا مثبت بطور معنیداری افزایش داد (05/0>P). کاهش معنیداری در غلظت سرمی تریگلیسریدها، کلسترول و لیپوپروتئین با دانسیته پایین در تیمارهای پودر برگ زیتون در مقایسه با گروه شاهد منفی یا مثبت مشاهده شد (05/0>P). براساس نتایج حاصل افزودن پودر برگ زیتون تا سطح دو درصد جیره جوجههای گوشتی به دلیل کاهش چربیخون و بهبود ریختشناسی روده قابل توصیه میباشد. | ||
کلیدواژهها | ||
افزایش وزن؛ برگ زیتون؛ پرز روده؛ جوجه گوشتی؛ چربی خون؛ ضریب تبدیل غذایی | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Eeffect of dietary inclusion of olive leaf powder on performance, small intestine morphology and nutrient digestibility in broiler chickens | ||
نویسندگان [English] | ||
ahmad ali sabetan shiraze1؛ Ahmad Hassanabadi2؛ mohamad javad agah3؛ hasan nasiri moghadam4 | ||
1PhD student Animal Science ( poultry nutrition ) International unit Ferdowsi University of Mashhad | ||
3Assistant Professor of Education and Agriculture and Natural Resources Research Center of Fars province | ||
4Professor Ferdowsi University of Mashhad , specialty : Poultry Nutrition | ||
چکیده [English] | ||
The effects of different dietary levels of olive leaf powder (OLP) as a natural antioxidant on growth performance, carcass traits, some blood parameters, small intestinal morphology and feed digestibility in broiler using a total of 300 one-day-old Cobb500 broilers were studied in a completely randomized design with 5 treatments, 3 replicates and 20 chicks for each replicate, up to 42d. The experimental diets included: corn-soybean meal basal diet (negative control), basal diet supplemented with 250 mg/kg of alpha-Tocopheryl acetate (positive control) and three basal diets containing 2, 2.5 and 3 percent OLP. The results showed that during total experimental period (1-42d), weight gain was decreased (P<0.05) in OLP received groups in comparison with positive control. Feed intake during 1-42d period was decreased (P<0.05) in group which was treated by 3 percent OLP in comparison with positive control group. In starter period, feed conversion ratio was increased (P<0.05) in all groups treated by OLP in comparison with negative and positive controls. Dietary inclusion of different levels of OLP increased (P<0.05) length of villi, crypt depth and villus surface in comparison with the negative or positive controls. A significant decrease (P<0.05) was observed in serum concentrations of the triglycerides, cholesterol and low-density lipoproteins in OLP treated groups in comparison with negative or positive controls. Based on the results, dietary inclusion of OLP up to 2 percent in the broiler diets is recommendable, because it reduces blood lipids and also improves intestinal morphology. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
blood lipids, broiler, feed conversion ratio, Intestine villi, Olive leaf, weight gain | ||
مراجع | ||
10. Jorhem L (2000) Determination of metals in foods by atomic absorption spectrometry after dry ashing: NMKL collaborative study. Journal of AOAC International. 83: 1204-1211. 11. Krogdahl A (1985) Digestion and absorption of lipids in poultry. Journal of Nutrition. 115: 675-685. 12. Mottaghitalab M and Zehi J (2007) Effects of olive leaf powder extract as substitution for Antibiotics on broiler performance. The 2nd Iranian Congress on Animal Science. Pp 831-834 (in Persian). 13. National Research Council (1994) Nutrient requirements of poultry. 9th review edition. National Academy Press, Washington D.C. 14. Nobakht A, Safamehr A, Norani J and Moghaddam M (2011) The effects of using different levels of pennyroyal (Mentha pulegium) medicinal plant on performance in broilers and laying hens. Animal Sciences Journal (Pajouhesh and Sazandegi). 92: 41-51 (in Persian). 15. Packer L (1991) Protective role of vitamin E in biological system. American Journal Clinical Nutrition. 53: 1050-1055. 16. Paiva-Martins F, Barbosa S, Pinheiro V and Mourao JL (2009) The effect of olive leaves supplementation on the feed digestibility, growth performances of pigs and quality of pork meat. Meat Science. 82: 438–443. 17. Pesti GM, Miller BR and Hargrave J (1992) User-Friendly Feed Formulation, Done Again (UFFDA), Programed by J. Hargrave, University of Georgia, USA. 18. Pournia K, Eftekhary M and Saraie H (2012) The effect of different level of garlic extracts (Allium sativum) on mail broiler chickens morphology (42 days old). The 5th Iranian Congress on Animal Science, Pp 1-4 (in Persian). 19. Qureshi AA, Din ZZ, Abuirmeileh N, Burger WC, Ahmad Y and Elson CE (1983a) Suppression of avian hepatic lipid metabolism by solvent extracts of garlic: impact on serum lipids. Journal of Nutrition. 113: 1746–1755. 20. Sahin K and Kucuk O (2001) Effects of vitamin E and selenium on performance, digestibility of nutrients, and carcass characteristics of Japanese quails reared under heat stress (34 °C). Journal of Animal Physiology of Animal Nutrition. 85: 342-348. 21. Sahin K, Kucuk O (2003). Zinc supplementation alleviates heat stress in laying Japanese quail. Journal of Nutrition. 33: 2808-2811. 22. Sarikhan M, Shahriyar HA, Nazer-Adl K, Gholizadeh B and Beheshti B (2009) Effects of insoluble fiber on serum biochemical characteristics in broiler. International Journal of Agriculture and Biology. 11: 73–76. 23. SAS Institute (2004) SAS/STAT User’s Guide, Statistics. Release 9.1, SAS Institute Inc., Cary, NC. 24. Shafey TM, Almufarij SL and Albatshan HA (2013) Effect of feeding olive leaves on the performance, intestinal and carcass characteristics of broiler chickens. International Journal of Agriculture and Biology. 15(3): 585–589. 25. Varmaghany S, Rahimi S, Karimi-Torshizi MA, Lotfollahian H and Hassanzadeh M (2012) The effect of olive leaves on blood pressure, growth performance and biochemical blood parameters in broiler chickens. Veterinary Journal (Pajouhesh & Sazandegi). 99: 25-35 (in Persian). 26. Varmaghany S, Rahimi S, Karimi-Torshizi MA, Lotfollahian H, Hassanzadeh M and Jafari H (2013) The effect of different levels of olive leaf powder on growth performance in broilers reared at normal and cold temperature. The 5th Iranian Congress on Animal Science. 25-29(in Persian). | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,015 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 557 |