تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,098,691 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,206,331 |
بهینهسازی جوانهزنی ناهمزیست ارکیدۀ خربقی معمولی (Epipactis veratrifolia Boiss. & Hohen) | ||
علوم باغبانی ایران | ||
مقاله 7، دوره 48، شماره 1، خرداد 1396، صفحه 73-83 اصل مقاله (702.92 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijhs.2017.131270.836 | ||
نویسندگان | ||
شیرین دیانتی دیلمی* 1؛ محسن کافی2؛ سید علیرضا سلامی3 | ||
1استادیار، گروه باغبانی پردیس ابوریحان دانشگاه تهران | ||
2استاد، گروه مهندسی و علوم باغبانی و فضای سبز پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج | ||
3استادیار، گروه مهندسی و علوم باغبانی و فضای سبز پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج | ||
چکیده | ||
برای بهینهسازی جوانهزنی بذر ارکیدۀ خربقی معمولی، از دوازده سطح تیمار مختلف قندی (ساکارز، فروکتوز، گلوکز و دو ترکیب از قندهای فروکتوز و ساکارز) به همراه دو سطح تیمار نیتروژن آلی (2 گرم در لیتر پپتون) در محیط کشت فاست استفاده شد. نتایج نشان داد تیمارهای قندی ترکیب 2 فروکتوز-ساکارز (H12)، 10 گرم در لیتر ساکارز (H8)، 20 گرم در لیتر گلوکز (H2) و ترکیب 1 فروکتوز-ساکارز (H11) بدون اختلاف معنیدار به ترتیب بهترین تأثیر را بر درصد جوانهزنی و تیمارهای ترکیب 1 و 2 فروکتوز-ساکارز (H11 و H12) بهترین تأثیر را در رشد پداژهنماها داشتند. تیمارهای ترکیب 2 فروکتوز- ساکارز، 20 گرم در لیتر گلوکز و 10 گرم در لیتر ساکارز (H12P2، H2P2 و H8P2) که همگی 2 گرم در لیتر پپتون داشتند، بهترین ترکیب برای جوانهزنی ناهمزیست بذر (به ترتیب با میانگین جوانهزنی 6/79درصد، 6/74درصد و 2/71درصد) بودند. تیمار 30 گرم در لیتر ساکارز (H10P2) بهترین ترکیب برای رشد پداژهنماها (3/17میلیمتر) بود. در مجموع میتوان گفت نوع قند و مواد آلی بر درصد جوانهزنی بذر بهصورت ناهمزیست و نیز بر رشد بعدی گیاهچههای پداژهنمای اینگونه تأثیر معنیدار دارند. بنابراین میتوان با استفاده از ترکیبی مناسب از آنها درصد جوانهزنی و رشد گیاهچههای اینگونه را بهبود بخشید. | ||
کلیدواژهها | ||
ارکیدۀ بومی ایران؛ پپتون؛ ثعلب خاکروی؛ رشد پداژهنما؛ کشت درون شیشهای؛ کربوهیدرات (قند) | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Improvement of asymbiotic germination of Epipactis veratrifolia | ||
نویسندگان [English] | ||
Shirin Dianati Daylami1؛ Mohsen Kafi2؛ Seyed Alireza Salami3 | ||
1Associate Professor, Aburayhan Campus, University of Tehran, Pakdasht, Tehran, Iran | ||
2Professor, University College of Agriculture & Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Alborz, Iran | ||
3Assistant Professor, University College of Agriculture & Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Alborz, Iran | ||
چکیده [English] | ||
For improvement asymbiotic seed germination media of temperate terrestrial orchid Epipactis veratrifolia , 12 different concentrations of the carbohydrates (fructose, glucose, sucrose and two combination of fructose with sucrose ) were assessed on the seed germination and protocorm development, in the presence (2g L−1) and absence of peptone in Fast medium. Results revealed significant differences between treatments on seed germination percentage and protocorm growth. Carbohydrate treatments; H12 (3.5g/l fructose+14 g/l sucrose), H8(10 g/l sucrose), H2 (20 g/l glucose), and H11 (5 g/l fructose+12 g/l sucrose) had significant effect on seed germination percentage. H11and H12 was the best medium for protocorm growth. H8P2(10 g/l sucrose+2 g/l peptone), H2P2(20 g/l glucose+2 g/l peptone) and H12P2(3.5g/l fructose+14 g/l sucrose+2 g/l peptone) were the best for seed germination respectively with 79/6%, 74/6% and 71/9% seed germination percentage. H10P2 (30 sucrose g/l+2 g/l peptone) with 17/3mm growth, significantly was the best for protocorm growth. Therefore kind and concentration of carbohydrate and presence of organic nitrogen (peptone) influence asymbiotic seed germination percentage and protocorm growth and could improved both of them. This finding revealing that it is possible to improvement asymbiotic seed germination of this species orchid with combination of mono and disaccharides and organic nitrogen. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Carbohydrate, In vitro culture, Native Orchid of Iran, Orchid, Peptone, Protocorm growth | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,078 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 837 |