تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,573 |
تعداد مقالات | 71,036 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,504,850 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,768,954 |
بررسی تنوع ژنتیکی برخی تودههای هندوانۀ ابوجهل (Citrullus colocynthis L.) بر پایۀ صفات ریختشناختی و فیتوشیمیایی میوه و بذر | ||
علوم باغبانی ایران | ||
مقاله 7، دوره 48، شماره 2، شهریور 1396، صفحه 293-303 اصل مقاله (746.32 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijhs.2017.134304.854 | ||
نویسندگان | ||
مائده فرشتیان1؛ فروزنده سلطانی صالح آبادی* 2؛ عبدالکریم کاشی3؛ مصباح بابالار3 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج | ||
2استادیار، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج | ||
3استاد، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج | ||
چکیده | ||
در این تحقیق هفده تودۀ هندوانۀ ابوجهل (حنظل) از مناطق مختلف ایران در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات گروه مهندسی علوم باغبانی دانشگاه تهران کشت شدند. برخی ویژگیهای ریختشناختی (مورفولوژیکی) میوه و نیز ترکیبهای فنلی و کارتنوئیدی و همچنین میزان اسیدهای چرب بذر آنها ارزیابی شدند. بر پایۀ نتایج بیشترین شمار میوه در بوته و عملکرد در تودۀ "ارزوئیه" مشاهده شد، درحالیکه بیشترین وزن تک میوه در تودۀ "خوراسگان 5" مشاهده شد. بیشترین میزان ترکیبهای فنلی در میوههای تودۀ "کرمان" و "یزد" (88 میلیگرم اسیدگالیک در گرم وزن خشک) وجود داشت و بالاترین ترکیبهای کارتنوئیدی در تودههای "اراک" و "اهواز" (85 میکروگرم در میلیگرم وزن خشک) وجود داشت. بیشترین محتوای اسید چرب لینولئیک در بذر تودۀ "ارزوئیه" (4/72%) و بیشترین میزان اولئیک اسید در توده "خوراسگان" 2(8/13%) مشاهده شد. وزن میوه با قطر میانبر (مزوکارپ) مرکزی و میانبر حاوی بذر همبستگی مثبت به نسبت بالایی (69/0=r) داشتند. بین میزان اسید استئاریک و طول بذر همبستگی منفی بالایی (775/0-=r) وجود داشت که بذرهای کشیدهتر حاوی میزان اسید استئاریک کمتری بودند. در تجزیۀ خوشهای، در فاصلۀ 5 واحد بر پایۀ روش وارد تودهها در چهار گروه قرار گرفتند و یک توده از "کرمان" بهطور جداگانه در یک خوشه قرار گرفت که میزان ترکیبهای فنولی بالایی داشت. تنوع بالا در صفات میوه و میزان ترکیبهای فیتوشیمیایی میتوان استنباط کرد، هندوانههای ابوجهل در کشور تنوع بالایی دارند و بر پایۀ عملکرد و رشد مناسب بوتهها امکان زراعی کردن این محصول وجود دارد. | ||
کلیدواژهها | ||
اسید چرب؛ تجزیۀ خوشهای؛ ترکیبهای فیتوشیمیایی؛ فنل | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Evaluation of genetic diversity of some Citrullus colocynthis accessions based on morphological and phytochemical traits | ||
نویسندگان [English] | ||
Maede Fereshtian1؛ Forouzandeh Soltani2؛ Abdolkarim Kashi3؛ Mesbah Babalar3 | ||
1M. Sc. Student, University College of Agriculture & Natural Resources, University of Tehran, 31587, Karaj, Iran | ||
2Assistant Professor, University College of Agriculture & Natural Resources, University of Tehran, 31587, Karaj, Iran | ||
3Professor, University College of Agriculture & Natural Resources, University of Tehran, 31587, Karaj, Iran | ||
چکیده [English] | ||
In this study 17 accessions of colocynth from different parts of Iran cultivated in the research station of Horticultural Science Department of University of Tehran in randomized completely block design with three replications. Some morphological characters of fruits, total Phenol component, Carotenoid content and Fatty acid content were evaluated. According to results, the highest fruit number per plant and fruit yield was found in Orzooiyeh accession, While Khorasgan 5 accession showed the highest fruit weight. The highest amount of phenolic compound resulted in Kerman and Yazd accessions (88 µg g-1 d.m), and highest amount of Carotenoid in Arak and Ahvaz accessions (85 mg g-1 d.m.). The highest amount of linoleic acid was in Orzooiyeh accession seed (72.4%) and highest amount of oleic acid (13.8%) in Khorasgan 2 accession. In correlation analysis, fruit weight was relatively high correlated with central mesocarp and seed mesocarp diameter (r= 0.69). There was negative correlation between stearic acid amount and seed length, in the other hand longer seed had lower amount of stearic acid. In cluster analysis based on ward method at distance 5 accessions placed in 4 groups and one accession from Kerman segregated in separated cluster which had highest amount of total phenolic compound. Based on fruit traits and phytochemical compound variation could demonstrated that colocynth plants in Iran had high genetic diversity and there are possibility for crop up this plant based on yield and suitable growth. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Cluster Analysis, Fatty acids, morphological traits, phenol, phytochemical compound | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 589 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 602 |