تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,573 |
تعداد مقالات | 71,037 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,515,272 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,776,441 |
ارتباط بین صفات رشدی ریشه و شاخصهای فیزیولوژیک دو رقم گندم نان در شرایط تنش شوری | ||
علوم گیاهان زراعی ایران | ||
مقاله 11، دوره 47، شماره 1، خرداد 1395، صفحه 109-117 اصل مقاله (589.39 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijfcs.2016.63593 | ||
نویسندگان | ||
شکوه فخری* 1؛ افراسیاب راهنما2؛ موسی مسکرباشی3 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز | ||
2استادیار و دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز | ||
3دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز | ||
چکیده | ||
توسعة سیستم ریشهای اصلی و فرعی نقشی اساسی در میزان دسترسی گیاه به آب و مواد غذایی در شرایط تنشهای غیرزیستی به ویژه شوری دارد. بهمنظور درک ارتباط بین پاسخهای رشدی ریشه و شاخصهای فیزیولوژیک اندام هوایی دو رقم گندم نان با تحمل شوری متفاوت (کویر و شیراز)، آزمایشی گلخانهای با استفاده از لولههای پیویسی در دو سطح شوری (0 و 150 میلیمولار کلرید سدیم) انجام شد. شوری سبب کاهش رشد طولی ریشه، طول کل ریشه، هدایت روزنهای، محتوای آب نسبی، شاخص سبزینهگی (کلروفیل) و وزن خشک اندام هوایی و ریشه در مقایسه با شاهد شد. اگرچه مقادیر اندازهگیریشده برای بیشتر صفات در رقم متحمل بیشتر از رقم حساس بود، ولی رشد طولی ریشه، طول کل ریشه و محتوای آب نسبی تحت تأثیر تیمار شوری کاهش بیشتری نسبت به رقم حساس نشان داد. بین ویژگیهای رشدی ریشه و پاسخهای فیزیولوژیک گیاه در شرایط شوری همبستگی معنیداری مشاهده شد. با توجه به اثرهای بهنسبت همسان شوری بر ویژگیهای رشدی ریشه و اندام هوایی به نظر میرسد از پاسخهای رشدی ریشه میتوان بهعنوان معیاری برای غربالگری تحمل به شوری استفاده کرد. زیرا شوری خاک سبب کاهش توانایی گیاه برای جذب آب و درنتیجه کاهش سریع میزان رشد همراه با مجموعهای از تغییرات فیزیولوژیکی بوده و درنهایت منجر به بروز اثرهای ناشی از تنش اسمزی میشود. | ||
کلیدواژهها | ||
تحمل شوری؛ تنش اسمزی؛ ریشه | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Relation between root growth traits and physiological indices of two bread wheat cultivars under salt stress | ||
نویسندگان [English] | ||
Shokooh Fakhri1؛ Afrasyab Rahnama2؛ Mousa Meskarbashi Meskarbashi3 | ||
1M.Sc. Student, Department of Agronomy and Plant Breeding, Shahid Chamran University of Ahvaz, Iran | ||
2Assistant Professor, Department of Agronomy and Plant Breeding, Shahid Chamran University of Ahvaz, Iran | ||
3Associate Professor, Department of Agronomy and Plant Breeding, Shahid Chamran University of Ahvaz, Iran | ||
چکیده [English] | ||
The development of seminal and lateral root system plays a major role in plant access to water and nutrients under abiotic stress, especially salinity. In order to understand the relation between root growth responsesand shoot physiological indices oftwo bread wheat cultivars contrasting in salt tolerance (Kavir and Shiraz), a greenhouse experiment was conducted with two salinity levels (0 and 150 mM NaCl), growing in PVC tubes. Salinity decreases seminal root length, total root length, stomatal conductance, relative water content, chlorophyll index, shoot and root dry weight when compared to control. Although, the values for most traits in salt-tolerant cultivar were more, but seminal root length, total root length and relative water content were less than susceptible ones under salt stress. A significant correlation was observed between root growth characteristics and physiological responses under salt stress. Thus, given the similar effects of salinity on growth characteristics of roots and shoots, it seems that root growth responses can be used as a valuable index for screening salinity tolerance. Because, salinity is caused to reduce the plant's ability to absorb water, resulting in a rapid decline in growth rates associated with a series of physiological changes and finally leads to osmotic stress effects. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Osmotic stress, root, Salt tolerance | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 413 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 344 |