تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,112,761 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,216,494 |
بررسی توزیع عناصر (پتاسیم، سدیم و کلر) در برخی ژنوتیپهای انگور (Vitis vinifera) در شرایط شوری | ||
علوم باغبانی ایران | ||
مقاله 1، دوره 47، شماره 1، خرداد 1395، صفحه 1-9 اصل مقاله (555.1 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijhs.2016.63835 | ||
نویسندگان | ||
حمیدرضا طحانیان1؛ علی عبادی* 2؛ مریم شهبازی3؛ حسین لسانی2 | ||
1دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج | ||
2استاد، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج | ||
3استادیار، پژوهشکدۀ بیوتکنولوژی کشاورزی کرج | ||
چکیده | ||
شوری بهعنوان یکی از مهمترین تنشهای محیطی، تولید بسیاری از محصولات کشاورزی و باغی را با مخاطره روبرو کرده است. آیندۀ تولید انگور (Vitis vinifera L.) بهعنوان یکی از مهمترین محصولات اقتصادی بخش باغبانی درگرو اصلاح و استفاده از پایههای مقاوم بهشوری است. هدف از این پژوهش بررسی تحمل شوری و چگونگی توزیع یونهای مرتبط با تنش شوری در شش رقم و ژنوتیپ انگور از گونۀ Vitis vinifera شامل شاهرودی (سرخ فخری)، سفید فخری، سبز انگور، دیوانةکاشمر، SH068 و G-T01در شرایط گلخانهای بود. این آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایۀ کاملاً تصادفی تصادفی با دو عامل رقم و شوری و در سه تکرار انجام شد. گیاهان با سطوح مختلف شوری شامل کمتر از 2 (9/1-8/1)، 4و6 دسی زیمنس بر متر به مدت چهل روز تیمار شدند. نتایج آزمایش نشان داد با افزایش میزان کلرید سدیم تجمع یونهای سدیم و کلر در اندامهای مختلف همۀ ژنوتیپها، بهصورت معنیداری (05/0P<) افزایش و یون پتاسیم در شاخساره افزایش و در ریشه کاهش داشت. ژنوتیپ G-T01 کمترین میزان تجمع کلر (به ترتیب 87/0درصد و 84/1درصد وزن خشک برگ و شاخساره) را نشان داد. درمجموع به نظر میرسد ژنوتیپ GT01 و رقم شاهرودی به ترتیب از بیشترین و کمترین توانایی در کاهش عوارض ناشی از مسمومیت کلر را داشتند. نتایج این تحقیق وجود اختلاف در واکنش به تنش شوری در بین ژنوتیپهای بومی انگور گونۀ وینیفرا را تأیید میکند. | ||
کلیدواژهها | ||
انگور؛ پایه؛ تحمل؛ ژنوتیپ؛ شوری؛ کلر | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Elements distribution (K, Na & Cl) in some grapevine genotypes (Vitis vinifera L.) under salt stress | ||
نویسندگان [English] | ||
Hamidreza Tahanina1؛ Ali Ebadi2؛ Maryam Shahbazi3؛ Hossein Lesani2 | ||
1Former M. Sc. Student, University College of Agriculture & Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran | ||
2Professor, University College of Agriculture & Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran | ||
3Assistant Professor, Agricultural Biotechnology Research Institute of Iran (ABRII), Karaj, Iran | ||
چکیده [English] | ||
Salinity, as an abiotic stress, causes significant losses in horticultural production. Future of grape production, as one of the most important economical horticultural fruits, depends on breeding programs and using salt tolerant rootstocks. The aim of this study was to investigate the salinity tolerance and the distribution of ions associated with salinity in six genotypes and Varieties of grapes (Vitis vinifera L.), namely ‘Shahrudi’, ‘Fakhri Sefid’, ‘Sabz Angur’, ‘Divaneh Kashmar’, SH068 and GT01. The factorial experiment based on Completely Randomized design was carried out with two factors of variety and salinity in three replications. Plants were treated with different salinity levels of less than 2 (1.8-1.9), 4 and 6 dS/m for 40 days. Results showed that increasing the amount of sodium chloride in all genotypes, increased sodium and chloride levels in various organs and Potassium in shoot, while it decreased Potassium concentration in roots, significantly (P<0.05). GT01 presented the lowest concentration of chloride (0.87% and 1.84% of leaf and shoot dry weight, respectively). Overall, it seems that the GT01 and ‘Shahrudi’ had possess the highest and lowest ability in reducing the toxic effects of chloride, respectively. Results of this study confirmed differences between V. vinifera genotypes in response to salt stress. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Chloride, genotype, Grapevine, Rootstock, salinity, tolerance | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 410 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 661 |