تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,557 |
تعداد مقالات | 70,768 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,777,412 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,976,506 |
اثرات بتائین بر تغییرات رشد و فراسنجههای خونی جوجههای گوشتی تحت تنش گرمایی | ||
مجله تحقیقات دامپزشکی (Journal of Veterinary Research) | ||
مقاله 5، دوره 72، شماره 3، مهر 1396، صفحه 297-304 اصل مقاله (810.72 K) | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jvr.2017.129939.2340 | ||
نویسندگان | ||
زاهد عزیز مسگری1؛ محسن دانشیار* 2؛ علی میرزا آقازاده1 | ||
1گروه علوم دامی دانشگاه ارومیه | ||
2دانشگاه ارومیه | ||
چکیده | ||
زمینه مطالعه: کاهش عملکرد به دنبال تنش گرمایی در طیور اتفاق میافتد. هدف: این تحقیق به منظور بررسی تاثیر بتائین بر عملکرد، وزن اندامهای داخلی و فراسنجههای خونی در جوجههای گوشتی تحت تنش گرمایی انجام گرفت. روش کار: دویست قطعه جوجه نر یک روزه سویه راس در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار و 5 تکرار و به ازای هر تیمار10 جوجه در هر تکرار استفاده شد. گروههای آزمایشی شامل جوجههای تحت تنش گرمایی تغذیه شده با سطوح مختلف صفر (بدون افزودنی بتائین)، ۰۵/۰، ۱/۰و ۲/۰درصد بتائین بودند. جیرههای آزمایشی در دوره پایانی (25-42 روزگی) و در شرایط تنش حرارتی Cο1±32 به صورت دورهای (9 صبح تا 5 عصر) به جیره اضافه شد. نتایج: نتایج به دست آمده نشان داد که مصرف خوراک تحت تاثیر افزودن بتائین قرار نگرفت. مصرف 2/0 درصد بتائین در کل دوره، افزایش وزن بالاتری را در مقایسه با سطح 05/0 درصد و جیره شاهد باعث گردید (05/0P<). مصرف همه سطوح بتائین در دوره پایانی موجب کاهش ضریب تبدیل خوراک در مقایسه با شاهد شدند و در این میان سطح 2/0 درصد بتائین پایینترین ضریب تبدیل خوراک را در میان تیمارهای آزمایشی نشان داد (05/0P<). افزودن بتائین در جیره، تأثیری بر وزن اندامهای داخلی از جمله قلب، کبد، چربی محوطه بطنی، طحال و بورس در جوجههای تحت تنش در سن 42 روزگی نداشت. همچنین استفاده از سطوح مختلف بتائین در جوجههای تحت تنش گرمایی تاثیری بر فراسنجه های خونی، میزان آنزیمهای خون و وضعیت آنتیاکسیدانی خون در 42 روزگی نداشت. نتیجه گیری نهایی: به طور کلی، مصرف 2/0 درصد بتائین در شرایط تنش گرمایی بدون تاثیر بر فراسنجههای خونی و اندامهای داخلی منجر به بهبود عملکرد جوجههای گوشتی میگردد. | ||
کلیدواژهها | ||
بتائین؛ تنش گرمایی؛ عملکرد؛ وزن اندامهای داخلی؛ فراسنجههای خونی | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Effects of Betaine on growth and blood indices changes of broilers under heat stress | ||
چکیده [English] | ||
BACGROUNDS: Heat stress causes the lower performance in broiler chickens. OBJECTIVE: This research was conducted to investigate the effect of betaine supplementation in broiler chickens under heat stress condition. METHODS: Two hundred one-day-old male broiler chicks (Ross 308) were used in a completely randomized design with 4 treatments and 5 replicates per treatment and 10 birds per each replicate. The experimental treatments were the heat stressed birds fed the different levels of 0.0 (without any dietary supplement), 0.05, 0.1 and 0.2% betaine. The experimental diets were added to the diets during the finisher period (day 25 to 42 of age) and under heat stress condition (32±1º C from 9.00 AM to 5.00 PM). RESULTS: The results showed that feed consumption was not affected by betaine supplementation. Consumption of 0.2% betaine resulted in a higher weight gain during the whole period as compared to 0.05 betaine and control diet (P<0.05). The consumption of all betaine levels caused the decreased feed conversion ratio during the finisher period (P<0.05) and 0.2% betaine resulted in lowest feed conversion ratio between the experimental treatments. Dietary betaine supplementation had no effect on internal organ weights of heart, liver, abdominal fat, spleen and bursa at day 42 of age (P>0.05). Furthermore, consumption of different betaine levels had no effects on blood indices, the amounts of blood enzymes and antioxidant status at day 42 of age (P>0.05). CONCLUSIONS: Totally, the consumption of 0.2% betaine improves the performance without any effects on blood indices and internal organs under heat stress condition. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Betaines, blood indices, heat stress, internal organ weights, performance | ||
مراجع | ||
Aebi, H. (1984) Catalase in vitro. Methods Enzymol. 105: 121-126.
Alfieri, R., Carazzoni, A., Petropini, P.G., Bonelli, M.A., Caccamo, A.E., Borghetti, A.F., Wheeler, K.P. (2002) Compatible osmolytes modulate the responses of porcine endothelial cells to hypertonicity and protect them from apoptosis. J Phys. 540: 499- 508.
Attia, Y., Hassan, M.H., Shehatta and S.B., Abd-El-Hady. (2005) Growth, carcass quality and serum constituents of slow growing chicks as affected by betaine addition to diets containing 2. Different levels of methionine. Int J Poul Sci. 4: 856-865.
Awad, A., Ibrahim, A., Fahim H., Beshara, M. (2014) effect of dietary betaine supplementation on productive and reproductive performance of domyati ducks under summer conditions. Egypt Poult Sci. 34: 453-474.
Boch, J., Kempf, B., Bremer, E. (1994) Osmoregulation in Bacillus subtilis: synthesis of the osmoprotectant glycine betaine from exogenously provided choline. J Bacteriolghy. 176: 5634-5371.
Cooper, M.A., Washburn, K.W. (1998)The relationships of body temperature to weight gain, feed consumption, and feed utilization inbroilers under heat stress. Poult Scin. 77: 237-242.
Daneshyar, M., Kermanshahi, H., Golian, A. (2012) The effects of turmeric supplementation on antioxidant status, blood gas indices and mortality in broiler chickens with T3-induced ascites. Br Poult Sci. 53: 379-385.
Daneshyar, M., Kermanshahi, H., Golian, A. (2009) Changes of biochemical parameters and enzyme activities in broiler chickens with cold induced ascites. Poult Sci. 88: 106-109.
Donkoh, A. (1989) Ambient temperature: a factor affecting performance and physiological response of broiler chickens. Int J Biometeor. 33: 259-265.
Eklund, M., Bauer, E., Wamatu, J., Mosenthin, R. (2005) Potential nutritional and physiological functins of betaine in livestock. Nutr Res Reiv. 18: 3148.
Farooqi, H.A.G., Khan, M.S., Khan M.A., Rabbani, M., Pervez, K., Khan, J.A. (2005) Evaluation of betaine and vitamin C in alleviation of heat stress in broiler. Int J Agri Biol. 5: 744-746.
Fernandwz - Figates, I., Conde-Aguilera, J.A., Nieto, R., Lachica, M., Aguilera, J.F. (2008) Synergistic effects of betaine and conjugated Linoleic acid on growth and carcass composition of growing Ibeian pigs. J Anim Sci. 86: 102-111.
Hassan, R.A., Attia Y.A., El-Ganzory, E.H. (2005) Growth, carcass quality and serum constituents of slow growing chicks as affected by betaine addition to diets containing I. DIfferrnt levels of choline. Int J Poult Sci. 4: 840-850.
Jahanian, R., Rahmani, H.R. (2008) The effect of dietary fat level on the response of Broiler chicks to Betaine and choline supplement. J Biological Sci. 8: 362-367.
Klasing, KC., Adler, KL., Remus, JC., Calvert, CC. (2002) Dietary Betaine increases intraepithelial lymphocytes in the duodenum of coccidian- infected chicks and increases functional properties of phagocytes. J Nutr Sci. 132: 2274-228.
Konca, Y., Kinkpinar, F. (2008) Effect of Betaine on performance carcass, bone and blood characteristics of Broilers during natural summer temperature. J Anim Vet Ad. 7: 930-937.
Mahmoudnia, N., Madani, Y. (2012) Effect of Betaine on performance and carcass composition of broiler chicken in warm weather. Int J Agri Sci. 2: 675-683.
Moeckel, GW., Shadman, R., .Fogel, JM., Sadrzadeh, SMH. (2002) Organic osmolytes Betaine, sorbitol and inositol are potent inhibitors of erythrocyte membrane ATPases. Life Sci. 71: 2413-2424.
Neto, G.M., Pesti and Bakalli, R.I. (2000) Influence of dietary protein level.on the broiler chickens. Poult Sci. 79: 1478-14840
Puvadolpirod, S., Taxton, J.P. (2000) Model of physidogical stress in chickens 2. Dosimetry of adrenocorticortropin. Poult Sci. 79: 370-376.
Ratriyano, R., Mosenthin, R., Bauer, E., Eklund, M. (2009) Metabolik osmoregulatory and Nutritional Funktions of Betaien in Monogastric Animals. Asian-Australasian. J Anim Sci. 22: 1461-1476.
Sahin, K., Kucuk, O., Hayiril, A., Prasad, S. (2009) Role of dirtary Zinc in heat stressed poultry. Poult Sci. 88: 217-2183.
Saunderson, C.L., McKinlay, J. (1990) Changes in body weight, composition and hepatic enzyme activities in response to dietary methionine, betaine and choline levels in growing chicks. Brit J Nutr. 63: 339-349.
Schutte, JB., Jong, J., Smink, W., Pack, M. (1997) Replacement value of Betaine for DL- methionine in male Broiler chicks. Poult Sci. 76: 321-325.
Sun, H., Yang, R., Yang, Z.B., Wang, Y., Jiang, S.Z., Zhang, G.G. (2008) Effects of betaine supplementation to methionine deficient diet on growth Performance and carcassa characteristics of broilers. Am J Anim Vet Sci. 3: 78-84.
Tucker, L.A., Remus, J. (2001) The effect of betaine on performance, water balance and gut integrity of coccidiosis-infected poultry and its potentioal benefit in AGP-free diets. Br Poult Sci. 42: 108-109.
Vigneaud, V., Chandler, J.P., Moyer, A.W., Keppel, D.M. (1939) The effect of Choline on the ability of homocysteine to replace methionine in the diet. J Biol Hem. 131: 57-76.
Wang, Y., XU, Z., Feng, J. (2004) The effect of Betaine and methionine on growth performance and carcass characteristics in meat duck. Anim Feed Sci Tech. 1116: 151-159.
Yusuf, K., Figen, K., Selim, M., Erdal, Y. (2008) Effects of Betaine on performance, carcass Bone and Blood characteristics Of Broiler During Natural summer Temperatures. J Anim Vet. 7: 930-937.
Zhan, XA., Li, XJ., Zhao, Q. (2006) Effects of methionine and betaine ssupplement on growth performance, carcass composition and metabolism of lipids in male broiler. Br Poult Sci. 47: 576-580. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 453 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 509 |