تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,097,840 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,205,465 |
تأثیر حشرهکشی فرمولاسیون میکروکپسول اسانس رزماری (Rosmarinus officinalis) بر شپشۀ آرد Tribolium confusum | ||
دانش گیاهپزشکی ایران | ||
مقاله 11، دوره 49، شماره 1، شهریور 1397، صفحه 111-120 اصل مقاله (498.54 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijpps.2018.238165.1006795 | ||
نویسندگان | ||
سید محمد احسائی1؛ خلیل طالبی جهرمی* 2؛ قاسم عموعابدینی3، 4؛ ماریا خوزه کوسرو5 | ||
1دانشجوی دکتری، گروه گیاهپزشکی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران | ||
2استاد، گروه گیاهپزشکی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران | ||
3دانشیار، دانشکدۀ مهندسی شیمی، پردیس دانشکدههای فنی، دانشگاه تهران، تهران، ایران | ||
4مرکز پژوهشی فناوریهای نوین در مهندسی علوم زیستی دانشگاه تهران، گروه مهندسی شیمی، دانشکدۀ فنی، دانشگاه تهران، تهران، ایران | ||
5استاد، گروه تکنولوژی فشار بالا، گروه مهندسی شیمی و فناوری زیستی، دانشگاه وایادولید، وایادولید، اسپانیا | ||
چکیده | ||
شپشۀ آرد یکی از آفات مهم محصولات انباری در سراسر جهان است. در پژوهش حاضر، ابتدا اسانس اندامهای هوایی گیاه رزماری (Rosmarinus officinalis) میکروکپسولهشده و پس از بررسی ویژگیهای فیزیکوشیمیایی، سمّیت تدخینی آن روی حشرات بالغ شپشۀ آرد Tribolium confusum ارزیابی شد. کلیه زیستسنجیها در دمای 3±27 درجۀ سلسیوس، رطوبت نسبی 5±70 درصد و تاریکی انجام شد. تأثیر حشرهکشی اسانس خالص و اسانس میکروکپسولهشدۀ رزماری در غلظتهای 84/115، 24/142، 28/163، 52/187 و 44/203 میکرولیتر اسانس بر لیتر هوا در مدت 24 و 72 ساعت تیمار بررسی شد. نتایج نشان داد، سمّیت تدخینی اسانس میکروکپسول بهطور معنیداری کمتر از اسانس خالص است. نرخ مرگومیر اسانس خالص در غلظت 44/203 میکرولیتر اسانس بر لیتر هوا 24 ساعت پس از تیمار به 6/76 درصد رسید و 72 ساعت پس از تیمار به 6/86 درصد افزایش یافت. درحالیکه اسانس میکروکپسول در همین غلظت در 24 و 72 ساعت تیمار به ترتیب موجب مرگ 9/44 و 3/48 درصد از حشرات تیمارشده بود. نتایج این پژوهش نشان داد، روش میکروکپسوله کردن میتواند راهبردی مناسب بهمنظور دستیابی به فرمولاسیونی (ترکیببندی) با خاصیت رهایش کنترل (مهار)شده برای اسانس رزماری بهعنوان حشرهکشی گیاهی باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
اسانس گیاهی؛ رزماری (Rosmarinus officinalis)؛ میکروکپسول | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Insecticidal effect of microencapsulated rosemary (Rosmarinus officinalis) essential oil on the confused flour beetle, Tribolium confusum | ||
نویسندگان [English] | ||
Seyed Mohammad Ahsaei1؛ Khalil Talebi Jahromi2؛ Ghassem Amoabediny3، 4؛ Maria Jose Cocero5 | ||
1Ph. D. Candidate, Department of Plant Protection, College of Agriculture & Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran | ||
2Professor, Department of Plant Protection, College of Agriculture & Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran | ||
3Associate Professor, School of Chemical Engineering, College of Engineering, University of Tehran, Tehran, Iran | Department of Biomedical Engineering, Research Center for New Technologies in Life Science Engineering, University of Tehran, Tehran, Iran | ||
4Associate Professor, School of Chemical Engineering, College of Engineering, University of Tehran, Tehran, Iran | Department of Biomedical Engineering, Research Center for New Technologies in Life Science Engineering, University of Tehran, Tehran, Iran | ||
5Professor, High Pressure Processes Group, Department of Chemical Engineering and Environmental Technology, University of Valladolid, Valladolid, Spain | ||
چکیده [English] | ||
The confused flour beetle is an important stored product pest in the worldwide. At first, the essential oil of the aerial parts of rosemary (Rosmarinus officinalis) was microencapsulated and then its physicochemical properties and fumigant toxicity were investigated on Tribolium confusum, in this study. Insecticidal bioassays were conducted at 27±3°C temperature and 70±5% relative humidity in the dark. Insecticidal effect of the non-formulated and microcapsules of rosemary essential oil was investigated at 115.84, 142.24, 163.28, 187.52 and 203.44 µl/L air after 24 and 72 h exposure time. Our results demonstrated that the fumigant toxicity of microencapsulated essential oil was significantly lower than the non-formulated essential oil. The mortality rate of non-formulated essential oil at the concentration of 203.44 µl/L air reached 76.6 % after 24 h exposure time and increased to 86.6 % after 72 h exposure time. While the mortality rate of microencapsulated essential oil at the same concentration reached 44.9% and 48.3% after 24 and 72 h exposure time, respectively. Our results revealed that the microencapsulation procedure could be a suitable strategy to obtain a controlled release formulation of R. officinalis essential oil as a botanical insecticide. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Essential oil, Microcapsule, rosemary (Rosmarinus officinalis) | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 504 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 425 |