تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,107,353 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,212,298 |
تأثیر تنش شوری بر برخی ویژگیهای فیزیولوژیک و ریختشناختی تودههای بومی شلغم ایرانی (Brassica rapa) | ||
علوم باغبانی ایران | ||
مقاله 24، دوره 49، شماره 2، شهریور 1397، صفحه 579-587 اصل مقاله (481.68 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijhs.2017.217095.1092 | ||
نویسندگان | ||
محمد امیریان مجرد1؛ محمد رضا حسندخت* 2؛ وحید عبدوسی3؛ سیدعلی طباطبائی4؛ کامبیز لاریجانی3 | ||
1دانشجوی دکتری، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران | ||
2استاد، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج | ||
3استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران | ||
4استادیار، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد، ایران | ||
چکیده | ||
بهمنظور بررسی تأثیر شوری بر برخی ویژگیهای ریختشناختی (مورفولوژیک) و فیزیولوژیک تودههای شلغم ایرانی آزمایشی گلخانهای بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. عامل اول شوری آب در چهار سطح (0، 60، 120 و 180 میلیمولار کلرید سدیم) و عامل دوم 15تودۀ شلغم ایرانی بود. نتایج نشان داد، تنش شوری میزان وزن تر و خشک شاخساره (63 و 33 درصد)، وزن تر ریشۀ غدهای (86 درصد)، سبزینۀ (کلروفیل) a و b (52 و 5/37 درصد)، پتاسیم برگ و ریشه (2/33 و 2/31 درصد) را کاهش و میزان سدیم برگ و ریشۀ غدهای را افزایش (84 و 3/90 درصد) داد. نتایج اثر متقابل شوری و توده نشان داد، تودههای مشهد، یزد و بیرجند بیشترین کاهش میزان پرولین (71، 5/64 و 6/61 درصد) و تودههای مهریز و کرمانشاه کمترین کاهش سبزینۀ a (22 و 3/32 درصد) در شوری 180 میلیمولار نسبت به شاهد را داشتند. سبزینۀ a و b با وزن تر (**8/0 و **72/0) و خشک اندامهای هوایی (*73/0 و *68/0) همبستگی مثبت داشت. پرولین نیز به ترتیب با سدیم و پتاسیم برگ همبستگی مثبت و منفی (*43/0 و *42/0-) داشت. پتاسیم و سدیم ریشه همبستگی منفی (**88/0-) و معنیداری با هم داشتند. نتایج همچنین نشان داد، تودههای شلغم ایرانی به تنش شوری واکنشهای متفاوتی نشان میدهند و از یونهای پتاسیم و سدیم میتوان بهعنوان شاخص انتخاب تودههای متحمل به شوری در شلغم استفاده کرد. | ||
کلیدواژهها | ||
پرولین؛ سطوح شوری؛ عملکرد؛ فیزیولوژی | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Effects of salt stress on some morphological and physiological traits of Iranian turnip accessions (Brassica rapa L.) | ||
نویسندگان [English] | ||
Mohammad Amirian Mojarad1؛ Mohammad Reza Hassandokht2؛ Vahid Abdossi3؛ Seyed Ali Tabatabaei4؛ Kambiz Larijani3 | ||
1Ph.D. Candidate, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran | ||
2Professor, University College of Agriculture & Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran | ||
3Assistance Professor, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran | ||
4Assistance Professor, Seed and Plant Improvment Research Department, Yazd Agricultural and Natural Resources and Education Center, AREEO, Yazd, Iran | ||
چکیده [English] | ||
In order to investigate effects of salt stress on some morphological and physiological traits of Iranian turnips accessions, a greenhouse experimental was carried out as a factorial with a completely randomized design in three replications. The first factor was the salinityof water at four levels (0, 60, 120 and 180 mM NaCl) and the second factor was the accessions of Iranian turnip at 15 levels. Results showed that salt stress reduced the fresh and dry weights of shoot (63, 33) and root tuber (86%), chlorophylls a and b (52 and 37.5%), potassium ion of leaf and tuber root (33.2 and 31.2%) and increased the sodium content of leaf and root tuber (84 and 90.3 percent. Results of interaction of salinity and accession showed that Mashhad, Yazd and Birjand accessions had the greatest reduction in proline (71, 64.5 and 61.6%); while, accessions from Mehriz and Kermanshah had the smallest decrease in chlorophyll a (22 and 32.3%) at 180 mM salinity compared to control. Chlorophyll a and b levels were positively correlated with fresh weight (0.8**, 0.72**) and dry weight of shoots (0.43**, 0.68**). Proline had a positive and negative correlation with sodium and potassium of leaf (0.43*, -0.42*), respectively. Root potassium and sodium had negative significant correlation. Results showed accessions of Iranian turnip exhibit different responses to salt stress and potassium and sodium ions can be used as a selection index for accessions of salt-tolerant turnip. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Physiology, proline, salinity levels, yield | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 535 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 459 |