تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,572 |
تعداد مقالات | 71,005 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,494,256 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,755,023 |
بررسی تنوع ژنتیکی و تجزیه رگرسیون برخی صفات در 30 رقم زیتون ایرانی و خارجی با استفاده از صفات کمی و کیفی | ||
علوم باغبانی ایران | ||
مقاله 1، دوره 49، شماره 4، اسفند 1397، صفحه 845-858 اصل مقاله (1.08 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijhs.2018.270376.1548 | ||
نویسندگان | ||
رحیم عبادی1؛ محمدرضا بی همتا* 2؛ رامین بهمنی3 | ||
1کارشناس ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرج | ||
2استاد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج | ||
3دانشجوی دکتری، گروه زیستشناسی مولکولی، دانشگاه سجونگ، سجونگ، کره جنوبی | ||
چکیده | ||
بهمنظور بررسی تنوع ژنتیکی ارقام زیتون و شناسایی بهترین ارقام، 30 رقم کاشتهشده زیتون مرکب از 27 رقم وارداتی (شامل کرونیکی، آربکین، کنسروالیا، ماستوئیدس، کالاماتا، پیکوال، بلیدی، میشن، لچینو، مانزانیلا دیسویلا، کایلتیه، ابوسطل، لچین دگرانادا، لچین دسویلا، توفاهی، ولیوتیکی، گروسان، خدیری، مصعابی، کورنیکابرا، پیکودو، حامد، دوئبلی، کورفولیا، آمیگدالولیا، کایسی و صورانی) و3 رقم بومی ایران (شامل زرد، روغنی و ماری) در ایستگاه تحقیقات زیتون طارم از لحاظ صفات کمی و کیفی مورد ارزیابی قرار گرفتند. 33 صفت کمی و کیفی در این تحقیق بررسی شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد در کلیه صفات مورد مطالعه در بین ارقام اختلاف معنیداری وجود دارد که این امر موید تنوع ژنتیکی بالا در میان ارقام مورد مطالعه است. نتایج تجزیه همبستگی صفات نشاندهنده وجود همبستگی مثبت و منفی معنیداری در برخی از صفات مهم بود. رگرسیون گام به گام مشخص کرد که صفت عملکرد بیش از صفات دیگر به خصوصیات گل و درصد گل کامل بستگی دارد. درصورتیکه درصد روغن در ماده تر به متغیرهای فنولوژیکی میوه مانند زمان تغییر رنگ و رسیدن میوه وابسته بود. تجزیه به مؤلفههای اصلی نشان داد که 10 مؤلفه، 90 درصد از تغییرات کل واریانس را توجیه مینمایند. خصوصیات مورفولوژیکی و فنولوژیکی میوه، خصوصیات گل، عملکرد، درصد رطوبت میوه، میزان روغن در مادهتر و خشک و خصوصیات مورفولوژیکی برگ از اجزای تشکیلدهنده مؤلفههای اصلی بودند. تجزیه خوشهای ارقام را در فاصله 10 به 5 گروه تقسیم نمود. نظر به وجود تنوع ژنتیکی بالا در بین ارقام، دورگگیری برای بهرهمندی از تفکیک متجاوز برای بهبود عملکرد، افزایش میزان روغن در ماده تر و ایجاد ارقام جدید میتواند مؤثر واقع شود. | ||
کلیدواژهها | ||
تجزیه به مؤلفههای اصلی؛ تجزیه خوشهای؛ تنوع ژنتیکی؛ زیتون؛ عملکرد | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Assessment of genetic variation between some of the Iranian and foreign olive cultivars with using of quantitative and qualitative traits | ||
نویسندگان [English] | ||
Rahim Ebadi1؛ MohammadReza Bihamta2؛ Ramin Bahmani3 | ||
1Former M.Sc. Student, Faculty of Agriculture, Islamic Azad University, Karaj Branch, Iran | ||
2Professor, Department of Agronomy and Plant Breeding, College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran | ||
3Ph. D. Candidate, Department of Molecular Biology, Sejong University, Sejong, South Korea | ||
چکیده [English] | ||
In order to study of the genetic variation among some olive cultivars and of identification the best ones, 30 cultivars of Iranian and foreign olive genotypes that cultivated in olive research station of Tarom, Zanjan were evaluated and 36 quantitative and qualitative characters were assessed in this procedure. Variance analysis results illustrated that there was significant difference among examined cultivars for all characters and showed high genetic variation in all the studied cultivars. Results of simple correlation analysis showed the existence of significant positive and negative correlation among some important characters. Stepwise regression showed that yield more than other traits, depended on flower properties, percentage of complete flower and amount of oil in wet matter, while the percent of oil in wet matter depended on fruit phenological variables like the time of fruit color change and fruit maturity. Factors analysis represented that 10 component accounted over 90% of total variances. Pomologic and phenologic characteristics of fruit, characteristics of flower, yield, fruit moisture, amount of oil in dry matter, amount of oil in wet matter and leaf morphologic properties were constituted as main factors. Cluster analyses in the distance of 13 were divided cultivars into 11 clusters. According to high genetic variation among the cultivars, hybridization can be effective to improve yield, amount of oil in wet matter and production of new varieties. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Cluster Analysis, factor analysis, Genetic variation, olive, yield | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 507 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 528 |