تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,117,052 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,221,874 |
تعیین ارزش غذایی و ظرفیت پاداکسایشی اندامهای مختلف دو گونه والک ایرانی (Allium akaka S.G. Gmelin و Allium elburzense W.) در شرایط اقلیمی رویشگاههای مختلف و مزرعه | ||
علوم باغبانی ایران | ||
مقاله 9، دوره 50، شماره 1، خرداد 1398، صفحه 105-118 اصل مقاله (1.13 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijhs.2018.232889.1253 | ||
نویسندگان | ||
سجاد جعفری1؛ محمد رضا حسندخت* 2؛ مهدی طاهری3؛ عبدالکریم کاشی2 | ||
1دانشجوی سابق دکتری، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران | ||
2استاد، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران | ||
3استادیار پژوهشی، بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، زنجان، ایران | ||
چکیده | ||
والک یکی از سبزیهای بومی ایران است که چندین گونه از جنس آلیوم و زیرجنس ملانوکرومیوم را شامل میشود. این تحقیق با هدف بررسی ارزش غذایی و ظرفیت پاداکسایشی اندامهای مختلف هشت جمعیت وحشی از دو گونه والک ایرانی (Allium akaka S.G. Gmelin و Allium elburzense W.) در اقلیمهای مختلف انجام شد. نتایج نشان داد مقدار پتاسیم و کلسیم در رویشگاه اصلی مورد مطالعه، بهترتیب بهمیزان 182 تا 432 و 159 تا 252 (mg/100g) و در مزرعه نیز بهترتیب 311 تا 533 و 193 تا 243 (mg/100g) بهدست آمد. مقدار فنل کل بهمیزان 73/1 تا 57/2 (g AGE/kg FW)، مقدار اسید آسکوربیک بهمیزان 08/6 تا 11/8 (mg/100g FW) و ظرفیت پاداکسایشی در بازه 13/2 تا 02/3 (g AAE/kg FW) در مزرعه بهدست آمد؛ درحالیکه میزان این ترکیبات در رویشگاه اصلی بهترتیب در بازه 95/1 تا 52/2(g AGE/kg FW)، 15/6 تا 94/8 (mg/100g FW) و 85/1 تا 07/3 (g AAE/kg FW) بود. ضرایب همبستگی کانونیک نشان دادند که با افزایش ارتفاع از سطح دریا، pH خاک و کاهش میانگین دما، مقدار عناصر روی، آهن و پتاسیم افزایش یافت، که منجر به افزایش ترکیبات دفاعی گیاه، از جمله فنلها و در نتیجه ظرفیت پاداکسایشی کل شد. همچنین نتایج نشان داد کلسیم، پتاسیم، منیزیم و روی بیشترین اثر را بر سنتز اسید آسکوربیک، فنلها و ظرفیت پاداکسایشی، نسبت به سایر عناصر داشتند. بر اساس نتایج بارهای کانونیک، تمام فراسنجههای محیطی بر ارزش غذایی و ظرفیت پادکسایشی بافت والک اثرگذار بودند که بررسی هرکدام از آنها بهتنهایی و یا چند مورد از آنها، منجر به نتیجه مطلوب نمیگردد و تمام این عوامل در کنار یکدیگر، شرایط موجود گیاه را توجیه میکنند. | ||
کلیدواژهها | ||
آزمونهای پارامتری؛ ظرفیت پاداکسایشی؛ کلسیم و همبستگی کانونیک | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Determination of nutritive value and antioxidant capacity of various organs of two Iranian Valak species (Allium akaka S.G. Gmelin and Allium elburzense W.) in different habitates conditions and field | ||
نویسندگان [English] | ||
Sajad Jafari1؛ Mohammadreza Hassandokht2؛ Mehdi Taheri3؛ Abdolkarim Kashi2 | ||
1Former Ph.D. Student, College of Agriculture & Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran | ||
2Professor, College of Agriculture & Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran | ||
3Research Assistant Professor, Department of Soil and Water, Zanjan Agricultural and Natural Resources Research Center (AREEO), Zanjan, Iran | ||
چکیده [English] | ||
Valak is a native vegetable of Iran that includes several species of melanocrommyum subgenus belong to the Allium genus. The study was carried out to evaluate nutrition and antioxidant capacity of different organs of eight wild populations of two Iranian Valaks (Allium akaka S.G. Gmelin and Allium elburzense W.) in different environmental conditions. Results showed that amount of K and Ca in origin habitat was ranged from 182 to 432 and 159 to 252 mg/100g, and in field were 311 to 533 and 193 to 243 mg/100g were obtained, respectively. The total phenol in range of 1.73 to 2.57 g AGE/kgFW, acid ascorbic in range of 6.08 to 8.11 mg/100g FW and antioxidant capacity in range of 2.13 to 3.02 g AAE/kgFW were obtained in the field, while amounts of the compositions in origin habitat were calculated 1.95 to 2.52 g AGE/kgFW, 6.15 to 8.94 mg/100g FW and 1.85 to 3.07 g AAE/kgFW, respectively. The canonical correlation coefficients showed increasing of altitude and soil pH and decreasing of average temperature led to increasing of zinc, iron and potassium values; this has caused increase in plant defense compounds, including phenols. Results showed that calcium, potassium, magnesium, and zinc had the greatest influence on the synthesis of ascorbic acid, phenols and antioxidant capacity than other elements. Based on canonical eigenvalues, all of environmental parameters studied were effective on nutrition value and antioxidant capacity of Valak, which study of each alone, or some of them, cannot be lead to the desired result, and all of these factors together justify the plant growing conditions. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
antioxidant capacity, Calcium, Canonical correlation, parametric tests | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 543 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 649 |