%PDF-1.5
%
8 0 obj
<>
endobj
xref
8 9
0000000016 00000 n
0000000636 00000 n
0000000696 00000 n
0000000995 00000 n
0000001030 00000 n
0000001127 00000 n
0000003776 00000 n
0000024455 00000 n
0000000476 00000 n
trailer
<<2768789815623C43A0A166B3A61B2397>]/Prev 1236106>>
startxref
0
%%EOF
16 0 obj
<>stream
hb```a````b`uef@ aPAܵb;
Ay =;D8B4#0
endstream
endobj
9 0 obj
<>
endobj
10 0 obj
<>/ProcSet[/PDF/ImageC]/XObject<>>>/Rotate 0/Trans<>/Type/Page>>
endobj
11 0 obj
[/ICCBased 13 0 R]
endobj
12 0 obj
<>stream
q
595.2000122 0 0 841.9199829 0 0 cm
/Im0 Do
Q
endstream
endobj
13 0 obj
<>stream
HyTSwoɞc
[5laQIBHADED2mtFOE.c}088GNg9w߽ '0 ֠Jb
2y.-;!KZ ^i"L0-
@8(r;q7Ly&Qq4j|9
V)gB0iW8#8wթ8_٥ʨQQj@&A)/g>'K t;\
ӥ$պFZUn(4T%)뫔0C&Zi8bxEB;Pӓ̹Aom?W=
x- [ 0}y)7ta>jT7@tܛ`q2ʀ&6ZLĄ?_yxg)˔zçLU*uSkSeO4?c. R
߁-25 S>ӣVd`rn~Y&+`;A4 A9 =-tl`;~p Gp| [`L`< "AYA+Cb(R, *T2B-
ꇆnQt}MA0alSx k&^>0|>_',G!"F$H:R!zFQd?r9\A&GrQhE]a4zBgE#H *B=0HIpp0MxJ$D1D, VĭKĻYdE"EI2EBGt4MzNr!YK ?%_(0J:EAiQ(()ӔWT6U@P+!~mDeԴ!hӦh/']B/ҏӿ?a0nhF!X8܌kc&5S6lIa2cKMA!E#ƒdV(kel
}}Cq9
N')].uJr
wG xR^[oƜchg`>b$*~ :Eb~,m,-ݖ,Y¬*6X[ݱF=3뭷Y~dó tizf6~`{v.Ng#{}}jc1X6fm;'_9 r:8q:˜O:ϸ8uJqnv=MmR 4
n3ܣkGݯz=[==<=GTB(/S,]6*-W:#7*e^YDY}UjAyT`#D="b{ų+ʯ:!kJ4Gmt}uC%K7YVfFY.=b?SƕƩȺy
چk5%4m7lqlioZlG+Zzmzy]?uuw|"űNwW&e֥ﺱ*|j5kyݭǯg^ykEklD_p߶7Dmo꿻1ml{Mś
nLl<9O [$h՛BdҞ@iءG&vVǥ8nRĩ7u\ЭD- u`ֲK³8%yhYѹJº;.!
zpg_XQKFAǿ=ȼ:ɹ8ʷ6˶5̵5͵6ζ7ϸ9к<Ѿ?DINU\dlvۀ܊ݖޢ)߯6DScs
2F[p(@Xr4Pm8Ww)Km
endstream
endobj
14 0 obj
<>stream
Adobe Photoshop CC 2014 (Windows)
2019-08-29T11:51:44+04:30
2019-10-29T13:09:19+03:30
2019-10-29T13:09:19+03:30
image/jpeg
xmp.iid:5dee4971-5dd0-164b-b8eb-da36fba0fda4
adobe:docid:photoshop:f5ebd18e-fa2f-11e9-9360-df786d2c43d6
xmp.did:036a98bb-beaa-4747-a943-f5beb5ab1fdc
created
xmp.iid:036a98bb-beaa-4747-a943-f5beb5ab1fdc
2019-08-29T11:51:44+04:30
Adobe Photoshop CC 2014 (Windows)
saved
xmp.iid:c71d4289-229e-d64f-88b8-eb6b81d13e3f
2019-08-29T12:11:55+04:30
Adobe Photoshop CC 2014 (Windows)
/
saved
xmp.iid:486bc667-be71-324b-824a-4e28b6768790
2019-10-29T13:09:19+03:30
Adobe Photoshop CC 2014 (Windows)
/
converted
from application/vnd.adobe.photoshop to image/jpeg
derived
converted from application/vnd.adobe.photoshop to image/jpeg
saved
xmp.iid:5dee4971-5dd0-164b-b8eb-da36fba0fda4
2019-10-29T13:09:19+03:30
Adobe Photoshop CC 2014 (Windows)
/
xmp.iid:486bc667-be71-324b-824a-4e28b6768790
adobe:docid:photoshop:de442da2-ca31-11e9-b07c-a67fcaa58920
xmp.did:036a98bb-beaa-4747-a943-f5beb5ab1fdc
بررسی و معرفی اثر انواع امواج بر میکروارگانیسمها
بررسی و معرفی اثر انواع امواج بر میکروارگانیسمها
علیرضا صبا
علیرضا صبا
امواج امواج همواره یکی از اثرگذارترین پدیدههای هستی بودهاند.
امواج امواج همواره یکی از اثرگذارترین پدیدههای هستی بودهاند. شناخت و درک کنونی ما از هستی بر اثر توانایی ما در فهم امواج ایجاد شده است. اثر امواج در رخ دادن پدیدههای طبیعی یکی دیگر از مهمترین کاربردهای امواج است که میتواند برای ما مضر یا مفید باشد. استفاده صحیح از کاربردهای امواج، ریشه در شناخت ما از ماهیت آنها و شناخت ما از اثر آنها بر پدیدهای طبیعی دارد. انواع امواج در ادامه مورد بحث قرار میگیرد. میکروارگانیسمها میکروارگانیسمها بخش مهمی از حیات هستند که مطالعه رفتارهای آنها به درک چگونگی رفتار موجودات زنده کمک شایانی میکند. مطالعه تأثیر پدیدههای طبیعی مانند امواج، فشار و ... بر میکروارگانیسمها، کمک شایانی به ایجاد شرایط مناسب استفاده از تأثیر پدیدهها بر روی میکروارگانیسمها، برای بهرهبرداری بهینه از آنها میکند. علم میکروبیولوژی، به مطالعه زندگی، شرایط رشد، تغذیه و رفتار و اثر آنها بر محیط پیرامون میپردازد. از مهمترین گروههای میکروارگانیسمها میتوان به باکتریها، قارچها و ویروسها اشاره کرد. امواج مکانیکی امواج مکانیکی همواره یکی از مهمترین انواع انتشار انرژی بودهاند. در حقیقت امواج مکانیکی حاصل تغییر وضعیت مکانی ذرات تشکیلدهنده جسم بهصورت منظم و متناوب است. فنر، امواج دریا و ... نمونههایی از امواج مکانیکی میباشند. کاربرد این امواج در انتقال صدا، همواره یکی از مهمترین پدیدههای آفرینش بوده است. صدا حرکت سریع مولکولهای هوا است. حرکت امواج صدا، انرژی را از یک نقطه به نقطهی دیگر منتقل میکند. امواج صوتی در طول محیط مادی منتشر میشوند و باعث حرکات مکانیکی سریع ذرات به عقب و جلو میگردند، به همین دلیل صوت را یک موج مکانیکی میدانند. گوش انسان قادر است در بازه 20 تا 20 هزار هرتز را بشنود. به این بازه، صوت (Sound) گویند. امواج فراصوت یا همان اولتراسوند (Ultrasound) فرکانسی بالاتر از 20 هزار هرتز دارند. شنیدن امواج فراصوت برای انسان ممکن نیست اما در معرض آن قرار گرفتن میتواند اثراتی همانند تهوع و سرگیجه را به دنبال داشته باشد. پایینتر از این بازه را نیز فرو صوت گویند. امواج فراصوت یا اولتراسونیک نیز به دستهبندیهای جزئیتری تقسیم میشوند. الف) اولتراسوند کمانرژی یا غیرمخرب اولتراسوند کمانرژی یا غیرمخرب که فرکانسهای بالاتر از 100 کیلوهرتز را دارد و تغییرات شدید فیزیکی و شیمیایی را ایجاد نمیکند. آن را LPU نام نهاده و در آنالیزهای غیرمخرب مانند آنالیزهای صنایع غذایی کاربرد دارد. ب) اولتراسوند با انرژی بالا یا مخرب اولتراسوند با انرژی بالا یا مخرب که شامل فرکانس بین 20 تا 100 کیلوهرتز است و حتی تا تغییر دادن ساختار فیزیکی و شیمیایی قدرت اثر دارد. آن را HPU نام نهاده و در استخراج، امولسیون سازی، گاززدایی، افزایش تبلور و ... کاربرد دارد. یکی از کاربردهای مهم آن استریلیزه کردن مواد است که در ادامه بحث میشود. اولتراسوند و میکروارگانیسمها اولتراسوند با شدت بالا بهتنهایی میتواند دیواره سلولی میکرب را تخریب کند. عوامل مؤثر این اتفاق را میتوان دامنه امواج و مدتزمان در معرض امواج قرارگرفتن دانست. شکل و قطر میکروب نیز مؤثر است بهگونهای که کوکسیها (باکتریهای دایرهای) از باسیلها (باکتریهای میلهای) مقاومت بیشتری دارند. همچنین باکتریهای گرم مثبت (نوعی گروهبندی میکربی) نسبت به باکتریهای گرم منفی و اسپورها (شکل مقاوم میکرب) نسبت به سلولهای رویشی از مقاومت بیشتری برخوردار هستند.
کوکسیها (باکتریهای دایرهای) از باسیلها (باکتریهای میلهای)
کوکسیها (باکتریهای دایرهای) از باسیلها (باکتریهای میلهای) مقاومت بیشتری دارند. همچنین باکتریهای گرم مثبت (نوعی گروهبندی میکربی) نسبت به باکتریهای گرم منفی و اسپورها (شکل مقاوم میکرب) نسبت به سلولهای رویشی از مقاومت بیشتری برخوردار هستند. استریلیزاسیون، مهمترین ارتباط بین اولتراسوند و میکروارگانیسم در صنایع غذایی مهمترین هدف این پژوهش، رسیدن به کاربردهای صنعتی ارتباط بین امواج و میکروارگانیسمها به جهت افزایش توان صنایع و توسعه کسبوکارهای دانشبنیان است. میدانیم پاستوریزاسیون و استریلیزاسیون حرارتی، بهعنوان رایجترین روشها برای غیرفعالسازی میکروارگانیسمها و آنزیمها در صنایع غذایی است که متأسفانه شدت زمان و دمای فرآیند موجب افت میزان مواد مغذی و گسترش طعمهای نامطلوب و کاهش خواص کاربردی محصولات غذایی میگردد؛ اولتراسوند روشی است که فرآیند استریلیزاسیون و پاستوریزاسیون را از طریق خاصیت کاویتاسیون پیش میبرد. بهعنوانمثال، اولتراسوند در صنایع لبنی میتواند باکتری اشریشیا کلی را بدون اثر جانبی بر روی مجموع پروتئینها تخریب کند. لازم به ذکر است که اولتراسوند بهتنهایی با تخریب دیواره سلولی نقش مؤثری در میکربزدایی دارد اما با کمک فرایندهای دمایی میتوان سرعت استریلیزاسیون مواد غذایی را افزایش داد. این یعنی مدتزمان کمتری برای فرایندهای دمایی باشد تا اثر سوء آن کاهش یابد. امواج الکترومغناطیسی نوع دیگر امواج، امواج الکترومغناطیسی هستند. از نظر ماهیت بین امواج مکانیکی و امواج الکترومغناطیس این تفاوت وجود دارد که در امواج مکانیکی به محیط مادی برای انتشار انرژی نیاز داریم اما در امواج الکترومغناطیسی خیر. میتوان اینگونه تشریح کرد که امواج مکانیکی، حاصل نوسان ذرات در محیط مادی است درحالیکه امواج الکترومغناطیسی حاصل برهمنهی میدانهای الکتریکی و مغناطیسی است. طیف این امواج از امواج رادیویی آغاز شده و با پرتوی گاما پایان مییابد. اثر امواج الکترومغناطیس بر میکروارگانیسمها پژوهشگران در اواخر قرن نوزدهم به این مهم دست یافتند که اشعه خورشید بر میکربها اثر مرگآور دارد. اشعه خورشید در خود طیف گستردهای از امواج الکترومغناطیس را جای داده است که شامل نور مرئی، فروسرخ و فرابنفش میشود. اثبات شده است پرتوهایی با طولموج بالاتر از 300 نانومتر، قدرت میکربکشی ناچیزی دارد؛ از این پرتوها میتوان به نور مرئی، امواج فروسرخ و امواج رادیویی نام برد. این در حالی است که پرتو فرابنفش با طولموج 220 تا 300 نانومتر انرژی لازم برای شکستن DNA را دارد. پرتو فرابنفش با طولموج 256 تا 253/7 نانومتر برای کشتن اکثر باکتریها و برخی کپکها و ویروسها استفاده میشود. اثر پرتوها بر میکروارگانیسمها به دو شکل کلی است. -1 اثر مرگآور که در آن مرگ میکربها بهطور کامل اتفاق میافتد. -2 تولید جهش در بین میکربهای زنده. میکربهای جهشیافته ازنظر ژنتیکی با سلولهای متولد خود متفاوتاند. نتیجهگیری با توجه به آنچه گفته شد؛ عمده اثر امواج بر میکروارگانیسمها، اثر کشنده و تخریبی است. این مسئله میتواند صنعتگران صنایع غذایی را به استفاده از امواج بهجای استفاده از شرایط دمایی ترغیب کند. همچنین مهندسان حوزه ماشینهای صنایع غذایی نیز میتوانند با طراحی و انجام پژوهشهای تکمیلی در این زمینه، به استفاده مفید از امواج در صنایع غذایی کمک کنند.
مقدمه میدانیم که یکی از اهداف سومین برنامه راهبردی دانشگاه ته
مقدمه میدانیم که یکی از اهداف سومین برنامه راهبردی دانشگاه تهران «نوآوری و حرکت بهسوی دانشگاه ایدهپرداز و کارآفرین» و یکی از راهبردهای ذیل این هدف «هدایت پژوهشهای دانشگاه بهسوی ایدهپردازی و تجاریسازی» است. از مهمترین شرایط و پیشنیازهای لازم برای ایجاد و هدایت یک کسبوکار موفق، شناخت همهجانبه پتانسیلهای موجود و استفاده از ظرفیتهای دانشبنیان، به جهت بهرهوری بیشتر کسبوکار است. با توجه به این مهم بایستی یکی از محوریترین نیازهای صنایع غذایی که مطالعه علوم میکروبی و استفاده از ظرفیت میکروارگانیسمها به جهت توسعه کسبوکار است را برطرف نمود. سعی میشود در این مجال، بهطور مختصر نسبت به معرفی اثر امواج بر میکروارگانیسمها و اثر آن در توسعه کسبوکارهای حوزه صنایع غذایی بحث شود.
چکیده در این مقاله با معرفی اثر امواج بر میکروارگانیسمها و شیو
چکیده در این مقاله با معرفی اثر امواج بر میکروارگانیسمها و شیوههای بهرهبرداری از این اثر در صنعت، سعی در پیوند علم و صنعت شده است.
45
45
نشریه علمی-تخصصی صنعت سبز نوین/سری سوم/شماره چهارم/تابستان 1398
نشریه علمی-تخصصی صنعت سبز نوین/سری سوم/شماره چهارم/تابستان 1398
1221A5B93242E73D7C1AC081B548695F
97FDFF5B9DD196FCA3584AA1BDCAA097
B81B5643D1791F8A3ECC7973662D8113
E767341AF6D943D745532FD7B052410D
xmp.did:c76e8989-ecf6-1146-93b6-dc0a949be330
C75D17E574B56EF5DBBE3994C0E9795C
3
sRGB IEC61966-2.1
2480
3508
8
8
8
2
1
3
3000000/10000
3000000/10000
2
0221
1
2480
3508
endstream
endobj
15 0 obj
<>/Filter/DCTDecode/Height 3508/Intent/RelativeColorimetric/Length 401188/Metadata 14 0 R/Name/X/Subtype/Image/Type/XObject/Width 2480>>stream
Adobe d
"&,&!&.**#&,''4/',0,--<-,02788872>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>&5*#*5>5555>>>>>>>>>>>>>>>>>@@@@@>@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5*#*5>5555>>>>>>>>>>>>>>>>>@@@@@>@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
"
e !1A"Qa2q#RB3bCScr4s$T56Ddt
%&'()*789:EFGHIJUVWXYZefghijuvwxyz q !1A"Qa2Bq
#$%&'()*3456789:CDEFGHIJRSTUVWXYZbcdefghijrstuvwxyz ? P P i__~:N+-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`?Bд~cu-G/=N'\q`sLRbKg9e . ғ ag_u߽Qo , ӓ ag_u߽Qo , ԓ ag_u߽Qo , Փ ag_u߽Qo , ֓ cے_˙SN2kcYx?Ҭ/[2iP :F~ގ(sg⎯}
_ ` ד
fo
?n+LwlTuxzcʕV'vy \6YNn/L<ѭejm R(ɞ?(͞{^g]J&qq+;4 ( u߽Q__ Г
fo
?n+Lwlrf߬WotO7Lqu_ ʫc'or֦~p-2O]GӃ՟Crׄ'V7 +5ߏgo
Q<Ѯejm S(ɣ=/x>km*S|>N;gf ο;\z8CW 6X ѓ
fo
?n+Lwl2VotO7{i2N=Q4b{y?v\] @`fZk<-pp
J5ʖ`&?>AIYg>v he=/x>kւ2e5K6UU]gf 4uԪJ.g'³O@ ag_u߽Qo , ғ
fo
?n+Lwl2VotO7{i2N=Q4b{y?v\] @ `fR' ˸GZJ5ʖ=xMr}zJ||9o D({^hւ2e5K6)UURwMlz87xxyQUJQwOG'³O@ ag_u߽Qo , ӓ
fo
?n+Lwl2VotO7{i2N=Q4b{y?v\] @ `fTs5geAIYrׄ'עIJ||9o D){^hւ2e5K6)UR]^5掺EU)E>G'³O@ ag_u߽Qo , ԓ 5**IM(v۲HqԽR.-R/'z9/+Ps|V=$=Y?L%娜 3@ |pqrwR[]Dmۂ.H_q=+%]9JEʜ]+5;;4xioiV>|ns is0eU*RFƄ4J)ť.vzc+?UI.qR Ӽŕo#'f71hy$Nj0P۫=>?]'7T_͍W_Ci}ⶾdpMUzhWS0
q<{
X=5ϧ>>^rkES_g (Dۋeʭ'mp 'zFeӅTiG'N8ܼmyqG+ZԌ=w\HجTC9J\vI'l~
}LoIT
NSb.{ڑ.#
^.T!ݛKe{oSc.2 3@ RRPMSmŴH공ӺuY Gå*mJow^'^B&L,9M 4 )I-oq<:T:V9SfGΓܤۻov}NGFs i| d [gԲ*}gu0;eTTmVQIx(ūr6i(iG BqLx[] P +=b9Gn~-'UU`vzek7N߫WL8$e#irJOcۛ:'(6M{&'?Ǐ̷jq} 1T 0\֞QM+;F?6$f7cϸyuUOٟI/%vLlWiӕ Υޅ}u漺/]CTkb%~+x