تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,573 |
تعداد مقالات | 71,032 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,502,466 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,766,572 |
مقایسه اثر تغذیه با سطوح مختلف مکمل اسیدچرب غیراشباع محافظتشده در جیره آغازین بر عملکرد و فراسنجههای متابولیکی برههای زود شیرگیری شده قزل | ||
علوم دامی ایران | ||
مقاله 5، دوره 50، شماره 3، آذر 1398، صفحه 217-228 اصل مقاله (798.3 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijas.2019.281591.653714 | ||
نویسندگان | ||
رویا خواجه الدینی1؛ رسول پیرمحمدی2؛ حامد خلیلوندی* 3؛ بهزاد اسدنژاد4 | ||
1دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه | ||
2استاد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه | ||
3استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه | ||
4دانشجوی دکتری تغذیه دام، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه | ||
چکیده | ||
این آزمایش بهمنظور مقایسه اثر تغذیه با سطوح مختلف مکمل اسیدچرب غیراشباع محافظتشده در جیره آغازین بر میزان افزایش وزن روزانه، فراسنجههای تخمیر شکمبه ای و فراسنجههای متابولیکی پلاسما در برههای قزل زود از شیرگیریشده انجام شد. تعداد 20 رأس بره نر گوسفند قزل بعد از تولد و 4 هفته تغذیه با شیر مادر، بهصورت تصادفی به 4 گروه 5 رأسی تفکیک و بعد از طی دوره عادتپذیری بهمدت 2 هفته، در قالب طرح کاملاً تصادفی بهمدت دو ماه با جیرههای آزمایشی تغذیه شدند. جیره آزمایشی در گروههای آزمایشی شامل خوراک استارتر با نسبت کنسانتره به علوفه 90:10 و دارای مقادیر متفاوتی نمک کلسیمی اسیدهای چرب غیراشباع (3، 5/4 و 6 درصد) بهعنوان منبع چربی بود. اثر تیمارها بر میزان ماده خشک مصرفی روزانه و افزایش وزن برهها معنیدار بوده و بیشترین مقدار خوراک مصرفی و افزایش وزن در گروه مصرفکننده استارتر با 3 درصد پودر چربی مشاهده شد. ضرایب گوارشپذیری پروتئین خام، ماده آلی، الیاف نامحلول در شوینده اسیدی و الیاف نامحلول در شوینده خنثی تحت تأثیر جیره غذایی قرار گرفت ولی تفاوتی در ضریب گوارشپذیری چربی خام در بین گروههای آزمایشی وجود نداشت. با افزایش درصد چربی در جیره، درصد اسید استیک، ایزوبوتیریک و نسبت استیک اسید به پروپیونیک اسید در شکمبه کاهش معنیداری را نشان داد. با اینحال تفاوتی در غلظت اسید پروپیونیک، اسید بوتیریک، اسید والریک و ایزووالریک بین تیمارهای آزمایشی وجود نداشت. برخی از فراسنجههای پلاسما همانند میزان گلوکز و پروتئین تام خون افزایش معنیدار و مقدار تریگلیسیرید خون کاهش معنیداری در همه گروههای آزمایشی نسبت به گروه شاهد نشان داد. بهطورکلی از نتایج این تحقیق میتوان اینگونه نتیجهگیری نمود که زود از شیرگیری برهها با استفاده از خوراک آغازین حاوی 3 درصد مکمل چربی محافظتشده، باعث بهبود عملکرد برهها، بدون تأثیر منفی بر سلامت برهها میشود. | ||
کلیدواژهها | ||
از شیرگیری؛ اسیدهای چربغیر اشباع؛ بره؛ قزل؛ مکمل چربی محافظتشده | ||
عنوان مقاله [English] | ||
The effects of different levels of protected unsaturated fatty acid supplement in starter diet on performance and metabolic parameters of early weaned Ghezel lambs | ||
نویسندگان [English] | ||
Roya Khajealdini1؛ Rasoul Pirmohammadi2؛ Hamed Khalilvandi-Behroozyar3؛ Behzad Asadnezhad4 | ||
1Former M.Sc. Student, Department of Animal Science, Agriculture Faculty, Urmia University, Urmia, Iran | ||
2Professor, Department of Animal Science, Agriculture Faculty, Urmia University, Urmia, Iran | ||
3Assistant Professor, Department of Animal Science, Agriculture Faculty, Urmia University, Urmia, Iran | ||
4Ph.D. Candidate Ruminant Nutrition, Department of Animal Science, Agriculture Faculty, Urmia University, Urmia, Iran | ||
چکیده [English] | ||
This experiment was carried out to compare the effects of different levels of unsaturated fatty acid supplementation in the starter diet on daily weight gain and metabolic parameters of Ghezel lambs. Twenty male lambs were breastfeed for 4 weeks and randomly divided into 4 groups of 5 animals in a complete randomized design. After 2 weeks of adaptation, they were fed starter diets supplemented with different levels of protected unsaturated fatty acids. Experimental diets were of starter diet with concentrate to forage ratio of 90:10, supplemented with different levels of rumen protected PUFA ca-salts. Treatments were including control (breast fed lambs) and experimental groups were fed starter diets supplemented with 3, 4.5 and 6 percent of lipid supplement. The effect of treatments on dry matter intake and live weight gain were significant. The highest amount of feed intake and weight gain were observed in 3% fat supplemented group. The highest NDF, ADF, OM and CP digestibility was observed in 3% fat supplemented concentrate but crude fat digestibility was not affected by treatments. The amount of acetic acid in all treatments showed a significant difference compared with each other and increased with increasing fat percentage in the diet. The ratio of acetic acid to propionic acid shows a significant decrease upon fat supplementation. Plasma glucose and total protein levels significantly increased and triglycerides decreased in fat supplementation groups compared with control. Generally, early weaning with 3% of protected fat supplemented diet increased lamb growing performance without negative health issues. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Early weaning, Ghezel Lambs, Rumen protected lipid supplements, Unsaturated Fatty Acid | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 365 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 404 |