تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,117,278 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,222,542 |
تأثیر تنش خشکی و کاربرد اسید هیومیک بر عملکرد کمی، رنگدانههای فتوسنتزی و مقادیر عناصر معدنی دانه آفتابگردان | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
علوم گیاهان زراعی ایران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 5، دوره 50، شماره 4، بهمن 1398، صفحه 51-62 اصل مقاله (605.32 K) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijfcs.2018.253008.654448 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مصطفی حیدری* 1؛ احمد پایدار2؛ مهدی برادران فیروزآباد3؛ محمد عابدینی اسفهلانی4 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1گروه زراعت و اصلاح نباتات- دانشگاه صنعتی شاهرود | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2دانشکده کشاورزی- دانشگاه صنعتی شاهرود | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3گروه زراعت و اصلاح نباتات - دانشگاه صنعتی شاهرود | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4مرکز تحقیقات کشاورزی شاهرود | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
در یک سیستم کشاورزی پایدار، استفاده از نهادههای آلی همانند اسید هیومیک، کمترین آسیب را به محیط زیست وارد میکند و در عین حال با فعالیت شبه هورمونی خود، جذب آب، مواد معدنی و در نهایت عملکرد گیاهان زراعی را افزایش میدهد. به منظور بررسی تأثیر تنش خشکی و اسید هیومیک بر عملکرد کمی و برخی خصوصیات کیفی آفتابگردان رقم هیبرید فرخ، آزمایشی به صورت کرتهای خرد شده و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی شاهرود انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل تنش خشکی در سه سطح: شاهد (اعمال 100درصد نیاز آبی)، تنش ملایم (اعمال80 درصد نیاز آبی) و تنش زیاد (اعمال 60 درصد نیاز آبی) به عنوان فاکتور اصلی و کاربرد اسید هیومیک در پنج سطح شامل: شاهد (عدم مصرف)، محلولپاشی با دو غلظت 5/1 و 3 گرم اسید هیومیک در لیتر آبومصرف خاکی با دو میزان 15 و 30 کیلوگرم در هکتار به عنوان فاکتور فرعی لحاظ شدند. نتایج نشان داد تنش خشکی موجب کاهش عملکرد دانه به میزان 5/45 درصد، وزن هزار دانه (7/26 درصد)، قطر طبق (3/23 درصد)، قطر ساقه (9/25 درصد)، عملکرد بیولوژیکی (6/44 درصد)، درصد فسفر دانه (2/16)، مقادیر کلروفیل b (7/50) و کاروتنوئید در برگ به میزان 8/29درصد شد. در این بین استفاده از اسیدهیومیک در هر دو شکل محلول پاشی و خاک مصرف با تأثیر معنیدار بر ارتفاع بوته، قطر طبق، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیکیدرصد، مقادیر کلروفیل a و درصد عناصر فسفر و پتاسیم در دانه، سبب افزایش این صفات شد. با توجه به نتایج به دست آمده میتوان بیان کرد که اسید هیومیک میتواند سبب کاهش اثرات سوء تنش خشکی بر آفتابگردن شود. در وهله اول مصرف خاکی 30 کیلوگرم در هکتار و در وهله دوم محلولپاشی 5/1 گرم اسید هیومیک در لیتر آب از بیشترین کارایی در بهبود عملکرد برخوردار بود. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آفتابگردان؛ اسید هیومیک؛ تنش خشکی؛ عناصر معدنی؛ پارامترهای فیزیولوژیکیی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
عنوان مقاله [English] | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
The Effect of drought stress and application of humic on quantitative yield, photosynthetic pigments, and mineralnutrients content in sunflower seeds | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان [English] | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Mostafa Heidari1؛ Ahmad Paydar2؛ Mehdi Baradarn Firozabad3؛ Mohammad Abedinin Esfalati4 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1Agronomy and Plant Breeding Department, Shahrood University of Technology | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2Agricultural collage, Shahrood University of Technology | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3Agronomy and Plant Breeding Department, Shahrood University of Technology | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4Shahrood Agricultural Research Center | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده [English] | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Abstract In a sustainable agricultural system, the utilization of organic matters such as humic acid had the minimum damage to the environment and with its hormonal like activity; it can absorb water, mineral nutrients, and ultimately increase crop yields. To investigate the effect of humic acid on quantitative yield and some qualitative characteristics of sunflower (Var. Farrokh Hybrid) under drought stress, a split-plot experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications at Shahroud Agricultural Research Center, Shahroud, Iran. Treatments were three levels of drought stress: control (irrigation by 100% water requirement), mild stress (irrigation by80% water requirement) and high tension (irrigation by 60% water requirement) as the main plots and five levels of humic acid: control (no humic acid), two concentrations of foliar application (1.5 and 3 gr/ liter of water), two levels of field application (15 and 30 kg/ha) as a subplots. Results showed that drought stress reduced grain yield (45.5%), 1000-seed weight (26.7%), head (23.3%) and stem diameters (25.9%), biological yield (44.6%), seed phosphorus (16.2%), and leaf chlorophyll “b” (50.7%) and carotenoids (29.8%). Foliar and soil applied humic acid had significant effects on plant height, head diameter, grain yield, biological yield, chlorophyll “a,” and P and K percentages in seeds and increased them. According to the results, it can be concluded that the application of humic acid can reduce the effects of drought stress on sunflower. At first, the application of 30 kg/h of humic acid and next, 1.5 gr humic acid /liter of water had the highest efficiency in improving the sunflower yield under water stress conditions. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها [English] | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Sunflower, humic acid, drought stress, nutrient elements, physiological parameters | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمهکشور ما دارای آب و هوای خشک و نیمه خشک است و کمبود آب یکی از مشکلات اساسی در تولید محصولات کشاورزی به شمار میرود، از اینرو وقوع تنش خشکی در دوره های مختلف رشد گیاهان امری اجتناب ناپذیر است (Babaeian et al., 2009). واﻛﻨﺶ ﮔﻴﺎهان ﺑﻪ ﺗﻨﺶ ﺧﺸﻜﻲ ﻣﻲﺗﻮاﻧﺪ ﺑﻪ ﺻﻮرت ﭘﺎﺳﺦﻫﺎی ﻓﻴﺰﻳﻮﻟﻮژیکی متعددی ﺑﺎﺷﺪ. از آن جمله میتوان به تغییر در غلظت ﻛﻠﺮوﻓﻴﻞ، میزان هدایت روزنه ای برگها و نیز ﺗﻐﻴﻴﺮدر ﻣﺤﺘﻮای رﻃﻮﺑﺘﻲ نسبی آب برگها اشاره کرد (Heidari, 2016). آفتابگردان (Helianthus annuus L.) گیاهی است یکساله از خانواده Asteraceae که بصورت بوتهای استوار رشد میکند. آفتابگردان پس از سویا، کلزا و بادام زمینی نقش مهمی در تولید روغن گیاهی دارد. Jafarzadeh-Kenadsari & Postini (1998) گزارش کردند که بروز تنش خشکی در مرحله گلدهی و گرده افشانی باعث کاهش عملکرد دانه آفتابگردان میشود.(2004) Khomri ﮔﺰارش کرد ﻛﻪ ﻣﺤﺪودﻳﺖ آب ﻣﻨﺠﺮ ﺑﻪ ﻛﺎﻫﺶ ﺗﻌﺪاد ﮔﻠﭽﻪ های ﺑﺎرور و ﺑﻪ دﻧﺒﺎل آن ﻛﺎﻫﺶ ﺗﻌﺪاد دانهﻫﺎی ﭘﺮ در ﻃﺒﻖ ﺷﺪه و در ﻧﻬﺎﻳﺖ ﻣﻮﺟﺐ کاهش ﻋﻤﻠﻜﺮد آفتابگردان ﻣﻲﺷﻮد. بروز تنش خشکی باعث بالا رفتن غلظت املاح محلول در محیط ریشه و در نتیجه افزایش پتانسیل اسمزی خاک میشود. این امر تا حدی موجب کاهش میزان جذب عناصر غذایی میشود (Grattan & Grieve, 1999). لذا با مصرف مقادیر مناسبی از عناصرغذایی چه از طریق خاک یا محلولپاشی میتوان تا حدی شرایط رشد و نمو را بهبود بخشید و از بروز اثرات سوء تنش بر گیاهان کاست. براساس مطالعات Flagella et al. (2002) مراحل گلدهی و پر شدن دانه در آفتابگردان بیشترین حساسیت به تنش خشکی را دارند. در این مراحل تعداد دانه، وزن صد دانه و کیفیت روغن تا حد زیادی تحت تأثیر خشکی قرار میگیرند. نتایج بررسی آنها نشان داد که در طی بروز تنش خشکی در مرحله پر شدن دانهها از عملکرد دانه، وزن دانه در طبق، وزن صد دانه و قطر طبق گیاه آفتابگردان کاسته شد. امروزه با توجه به ملاحظات زیست محیطی، استفاده از انواع اسیدهای آلی برای بهبود خصوصیات کمی و کیفی محصولات زراعی و باغی رواج پیدا کرده است. اسید هیومیک یکی از این ترکیبات است. مقادیر بسیار کمی از این اسید اثرات قابل ملاحظهای در بهبود خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و نیز بیولوژیکی خاک داشته، به سبب وجود ترکیبات شبه هورمونی در آن اثرات مفیدی در افزایش تولید محصولات کشاورزی دارد. باروری خاک به شدت به مواد آلی وابسته است. اسید هیومیک با کلات کردن عناصری از جمله فسفر و نیتروژن سبب افزایش جذب این عناصر غذایی شده و باروری خاک و تولید گیاهان را افزایش میدهد (Harper et al., 2000). Taher et al. (2011) در مطالعهای به بررسی اﺛﺮات ﺳﻄﻮح ﻣﺨﺘﻠﻒ اﺳﻴﺪ ﻫﻴﻮﻣﻴﻚ ﺑﺮ روی ﮔﻨﺪم پرداختند. آنها گزارش کردند ﺳﻄﻮح ﻣﺨﺘﻠﻒ اﺳﻴﺪ ﻫﻴﻮﻣﻴﻚ موجب اختلاف ﻣﻌﻨﻲداری در وزن ﺳﺎﻗﻪ، ارﺗﻔﺎع ﺑﻮﺗﻪ و نیز ﻣﻴﺰان ﺟﺬب ﻧﻴﺘﺮوژن در ﮔﻨﺪم شد. ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ ﻧﺘﺎﻳﺞ آﻧﻬﺎ ﻧﺸﺎن داد اﺳﻴﺪ ﻫﻴﻮﻣﻴﻚ ﻣﻮﺟﺐ ﺑﻬﺒﻮد اﻓﺰاﻳﺶ عناصر ﻣﺲ و روی، ﻓﺴﻔﺮ، ﭘﺘﺎﺳﻴﻢ و ﻣﻨﻴﺰﻳﻢ ﮔﺮدید. همچنین کاربرد اسید هیومیک سبب افزایش عملکرد در گیاهان سویا، بادام زمینی، ذرت و گلرنگ شده است (Kamsefidi & Arvin, 2011). مواد هیومیکی به سبب افزایش جذب نیتروژن، پتاسیم، فسفر، کلسیم و منیزیم موجب بهبود رشد و همچنین سبب کاهش اثرات تنش خشکی در گیاهان میشوند. لذا بر رشد آنها در شرایط تنش خشکی اثر گذار است (Taghadosi et al., 2012). Ayas & Gulser (2005) گزارش کردند که هیومیک اسید از طریق افزایش در محتوای نیتروژن گیاه سبب افزایش رشد، ارتفاع و به تبع آن عملکرد بیولوژیک در اسفناج میشود. هیومیک اسید باعث افزایش جذب عناصر غذایی، نفوذپذیری سلولی و سرعت بخشیدن به فرآیندهای تنفس در بسیاری از گونههای گیاهان عالی میشود. همچنین جوانهزنی بسیاری از گونههای گیاهی به وسیله آن تحریک میشود ( Shahsavan Markadeh & Chamani, 2014). اسید هیومیک میتواند بطور مستقیم اثرات مثبتی بر رشد گیاهان بگذارد. رشد بخش هوایی و ریشه گیاهان توسط اسید هیومیک تحریک میشود ولی اثر آن روی ریشه برجسته تر است. در مطالعهای کاربرد سطوح مختلف اسید هیومیک منجر به اختلاف معنیداری در وزن ساقه و ارتفاع بوته در گیاه گندم شد (Bulent Asik et al., 2009). از مزایای مهم اسید هیومیک میتوان به کلات کنندگی عناصر غذایی مختلف همانند سدیم، پتاسیم، منیزیم، روی،کلسیم، آهن، مس و سایر عناصر در جهت غلبه بر کمبود عناصر غذایی اشاره کرد که سبب افزایش طول و وزن ریشه و نیز آغازش ریشههای جانبی میشود (Aiken et al., 1985). اسید هیومیک و اسید فولویک از منابع مختلف نظیر خاک، هوموس، پیت، لیگنیت اکسید شده، زغال سنگ و غیره استخراج میشوند که در اندازه مولکولی و ساختار شیمیایی متفاوتاند. اسید هیومیک سبب افزایش رشد، افزایش جذب عناصر، تولید ریشه، افزایش مقاومت به تنش خشکی و شوری و بهبود تنفس و نیز افزایش آنتی اکسیدانتها میشود (Cacco et al., 2000). اگرچه تاکنون تحقیقات وسیعی در رابطه با تأثیر تنش خشکی بر خصوصیات موفولوژی، فیزیولوژیکی و نیز عملکرد گیاهان زراعی از جمله آفتابگردان صورت گرفته (Babaeian et al., 2009) اما رفتار آنها در شرایط تنش خشکی و در طی استفاده از مقادیر مختلف اسید هیومیک به دو صورت خاک مصرف و محلول پاشی بصورت همزمان تا حدی مشخص نیست. لذا هدف از این تحقیق، مطالعه تأثیر تنش خشکی و کاربرد اسید هیومیک به دو صورت محلول پاشی و خاک مصرف بر عملکرد کمی و برخی خصوصیات کیفی گیاه آفتابگردان، رقم هیبرید فرخ در شرایط آبیاری نرمال و کم آبیاری بود.
مواد و روشها این آزمایش در خرداد ماه 1394 در مرکز تحقیقات کشاورزی شاهرود واقع در کیلومتر 3 جاده شاهرود - بسطام با عرض جغرافیایی 36 درجه و 25 دقیقه شرقی و طول جغرافیایی 54 درجه و 57 دقیقه شمالی و ارتفاع 1349 متر از سطح دریا اجرا گردید. از نظر اقلیمی شاهرود جزء مناطق گرم و خشک و با زمستانی سرد است. براساس آمار ایستگاه هواشناسی میانگین بارندگی سالانه آن بین 160-150 میلی متر، که معمولا در فصل پاییز و بهار به وقوع میپیود. نتایج تجزیه شیمیایی خاک محل آزمایش در جدول 1 ارائه شده است. این آزمایش به صورت کرتهای یکبار خرد شده و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل تنش خشکی در سه سطح شاهد (W1 = 100درصد نیاز آبی)، تنش ملایم (=W2 80 درصد نیاز آبی) و تنش شدید (=W3اعمال 60 درصد نیاز آبی) به عنوان عامل اصلی و کاربرد اسید هیومیک در پنج سطح شامل: H1 = شاهد (عدم مصرف)، H2 = مصرف به صورت محلول پاشی با غلظت 5/1 گرم در لیتر آب، H3 = مصرف به صورت محلول پاشی با غلظت 3 گرم در لیتر،= H4 مصرف به صورت خاکی به میزان 15 کیلوگرم در هکتار مطابق توصیه تولید کننده و = H5 مصرف به صورت خاکی به میزان 30 کیلوگرم در هکتار (دو برابر میزان توصیه شده) به عنوان عامل فرعی لحاظ شدند. در این آزمایش از اسید هیومیک 80 درصد با نام هیومکس، ساخت شرکت کشاورزی هامون استفاده شد. مزرعه آزمایشی از سه سال قبل بصورت آیش بود، در زمان آماده سازی ابتدا توسط گاو آهن برگرداندار شخم و سپس برای نرم کردن کلوخهها دوبار دیسک زده شد. در پایان توسط فارو، جوی و پشتههایی به فاصله 60 سانتی متر در مزرعه ایجاد گردید. عملیات کاشت در 20 خرداد ماه 1394 بصورت کپه ای انجام گرفت. جهت اطمینان از پوشش سبز مناسب، در هر کپه تعداد 3 عدد بذر قرار داده شد. بعد از سبز شدن در مرحله چهار برگی تنک و به یک بوته در هر کپه رسانده شدند. ابعاد هر کرت 4×3 متر، فاصله روی ردیفها 20 سانتیمتر و فاصله بین ردیفها 60 سانتیمتر در نظر گرفته شدند. در این آزمایش رقم هیبرید فرخ مورد بررسی قرار گرفت. جهت اعمال تیمار اسید هیومیک بصورت خاک مصرف، مقادیر مورد نیاز براساس تیمارهای آزمایش برای هر کرت براساس نقشه طرح محاسبه و قبل از کاشت با خاک مخلوط شدند. اما برای محلول پاشی، اولین مرحله محلول پاشی در مرحله 10- 8 برگی گیاه و دومین مرحله، 45 روز.
جدول 1- خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک محل آزمایش در عمق 30ـ 0 سانتیمتری Table 1. Some physico-chemical properties of the soil in the depth of 0-30 cm
بعد از مرحله اول در اوایل صبح بین ساعت 8- 6 صبح صورت گرفت. سیستم آبیاری در این پژوهش به روش قطرهای با نوارهای آبیاری تیپ (Tape) بود. لولههای تیپ با فاصله خروجی 30 سانتیمتر و آبدهی هر روزنه 5/1 لیتر در ساعت انتخاب شدند. اولین آبیاری بلافاصله بعد از اتمام عملیات کاشت و همچنین اتمام شبکه آبیاری که مجموعاً سه روز به طول انجامید، صورت گرفت. پس از جوانهزدن بذر و استقرار گیاه در مرحله چهار برگی، تنک مزرعه انجام و با برآورد نیاز آبی گیاه و با توجه به پارامترهای مختلف و استفاده از نرم افزار OPTIWAT اندازه گیری مقدار آب آبیاری محاسبه گردید و با استفاده از کنتور حجمی و شیر فلکه های فرعی ابتدای خط کاشت، اعمال تنش انجام شد. پس از رسیدگی نهایی و برداشت، برای تعیین عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیکی، وزن هزار دانه، ارتفاع بوته، قطر ساقه و طبق، بوته های واقع در یک متر مربع وسط هر کرت برداشت و اندازهگیری های لازم بر روی آنها صورت گرفت. جهت تعیین درصد عناصر فسفر و پتاسیم دانه از روش خاکسترگیری خشک استفاده شد. مقادیر پتاسیم (Edward, 1999) با استفاده از دستگاه فلمفتومتر و فسفر (Jackson, 1962) با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر اندازهگیری شدند. درصد نیتروژن دانه نیز از روش کجلدال اندازهگیری شد. همچنین درصد روغن دانه با دستگاه سوکسله اندازهگیری شد. جهت سنجش مقادیر کلروفیل برگ، در مرحلۀ پایان دوره گلدهی، نمونههایی از بافت سبز جوانترین برگها برداشت و از روش Arnon (1967) و با استفاده از روابط زیر مقادیر کلروفیل a و b و کارتنوئید محاسبه شدند. Chlorophyll a = (19.3 * A663 - 0.86 * A645) V/100W Chlorophyll b = (19.3 * A645 - 3.6 * A663) V/100W Carotenoids = 100(A470) – 3.27(mg chl. a) - 104(mg chl. b)/227 V = حجم محلول صاف شده (محلول فوقانی حاصل از سانتریفوژ) A = جذب نور در طول موج های 663 ، 645 و 470 نانومتر W = وزن تر نمونه بر حسب گرم در پایان دادههای حاصل با استفاده از نرم افزارSAS تجزیه و مقایسه میانگینها براساس آزمون LSD در سطح احتمال 5% انجام و برای رسم نمودارها و جداول از برنامه EXCEL استفاده گردید.
نتایج و بحث عملکرد دانه نتایج تجزیه واریانس دادهها در جدول 2 نشان داد تنش خشکی و تیمار اسید هیومیک تأثیر معنیداری بر عملکرد دانه آفتابگردان داشتند. اما اثر متقابل آنها معنیدار نبود. مقایسه میانگین دادهها نشان داد، با بالا رفتن سطح تنش از W1 به W3، عملکرد دانه به میزان 5/45 درصد کاسته شد، بالاترین عملکرد به مقدار 5246 کیلوگرم در هکتار مربوط به تیمار شاهد و مقادیر 5/3028 و 5/2804 کیلوگرم در هکتار به ترتیب مربوط به تیمار W2 و W3 بودند (جدول 3). Human et al. (1990) اعلام کردند بروز تنش خشکی در مراحل گلدهی، گردهافشانی و دانه بندی باعث بیشترین کاهش عملکرد دانه در آفتابگردان میشود. اعمال تنش خشکی در مرحله دانهبندی با ایجاد اختلال در روند پر شدن دانهها، سبب کاهش عملکرد دانه میشود. Gomes-Sanchez et al. (2000). گزارش کردند تنش خشکی در مراحل رشد رویشی منجر به کاهش سطح برگ و میزان فتوسنتز در آفتابگردان میشود اما عمده کاهش عملکرد در طی بروز تنش خشکی در مرحله گلدهی رخ میدهد. Yegappan et al. (1996) گزارش کردند تنش خشکی سبب پیری زودرس برگها، کاهش تعداد برگ، قطر طبق، سطح برگ، وزن هزار دانه و در نتیجه کاهش عملکرد در دانه آفتابگردان میشود. در این آزمایش تیمار اسید هیومیک نیز تأثیر معنیداری بر عملکرد دانه داشت. در این میان بالاترین عملکرد دانه در درجه اول از مصرف خاکی 30 کیلوگرم اسید هیومیک در هکتار و در درجه دوم از محلولپاشی 5/1 گرم اسید هیومیک در لیتر آب حاصل شد و به ترتیب از افزایشی معادل 2/34 و 7/25 درصد نسبت به تیمار شاهد برخوردار بودند (جدول 3). اسید هیومیک از طریق اثرات مثبت فیزیولوژیکی از جمله تأثیر بر متابولیسم سلولهای گیاهی و نیز افزایش غلظت کلروفیل برگ باعث بهبود فتوسنتز و در نهایت افزایش عملکرد گیاهان میشود (Nardi et al., 2002). Sabzevary et al. (2009) در بررسی اثر محلولپاشی مقادیر مختلف اسید هیومیک بر گندم، بیان کردند با افزایش مقدار مصرف این ماده، عملکرد دانه نیز افزایش مییابد. به طوری که بیشترین مقدار این صفت با کاربرد 300 میلی گرم در لیتر بدست آمد. Rahimi et al. (2016) در بررسی محلول پاشی اسید هیومیک بر عملکرد و اجزای عملکرد کلزا گزارش کردند که محلول پاشی اسید هیومیک تا 500 میلی گرم در لیتر و در سه مرحله استقرار گیاه، ساقه رفتن و نیز شروع گلدهی با بهبود اجزای عملکرد دانه همانند تعداد خورجین در گیاه، تعداد دانه در خورجین، وزن هزار دانه و نیز میزان بیوماس تولیدی سبب افزایش عملکرد دانه شد.
جدول 2- نتایج تجزیه واریانس عملکرد، وزن هزار دانه، درصد روغن، رنگدانههای فتوسنتزی و مقادیر عناصر غذایی در آفتابگردان تحت تنش خشکی و مصرف اسید هیومیک Table 2.The Analysis of variance for grain yield, the thousand seed weight, essential oil, photosynthesis pigments and nutrient content in sunflower under drought stress and humic acid application
ns, * and **: Non- significant, Significant at the 5% and 1% probability levels, respectively
عملکرد بیولوژیکی نتایج تجزیه آماری دادهها نشان داد که تیمار تنش خشکی تأثیر معنیداری بر عملکرد بیولوژیکی و وزن هزار دانه داشت. در این بین تیمار اسید هیومیک به تنهایی تأثیر معنی داری بر عملکرد بیولوژیکی داشت. در دو صفات مورد بررسی فوق، اثر متقابل این دو تیمار معنیدار نبودند (جدول 2). نتایج مقایسه میانگین دادهها نشان داد، با افزایش سطح تنش از W1 به W3 از میزان عملکرد بیولوژیکی و وزن هزار دانه کاسته شد. این میزان کاهش در سطح W3 نسبت به تیمار شاهد به ترتیب معادل 6/44 و 7/26 درصد بودند (جدول 3). Lebaschy & Sharifi Ashorabadi (2003) در بررسی تأثیر تنش خشکی بر گیاهان دارویی اسفرزه، بومادران، مریم گلی، همیشه بهار و بابونه گزارش کردند که با کاهش میزان قابلیت دسترسی این دسته از گیاهان به آب، از وزن اندامهای هوایی، ارتفاع بوتهها و عملکرد دانه آنها کاسته میشود. Sreevalli et al. (2001) نیز اظهار کردند کاهش میزان عملکرد تولیدی در طی بروز تنش خشکی میتواند مربوط به کاهش ارتفاع گیاه، کاهش سطح برگ و افزایش اختصاص مواد فتوسنتزی به ریشه نسبت به بخش هوایی باشد.
جدول 3- مقایسه میانگینهای اثرات تنش خشکی و اسید هیومیک بر عملکرد و وزن هزار دانه، درصد روغن، رنگدانههای فتوسنتزی و مقادیر عناصر غذایی در آفتابگردان Table 3.The Mean comparisons for the effects of drought stress and humic acid application on grain yield, the thousand seed weight, essential oil, photosynthesis pigments and nutrients content in the sunflower
Means, in each column and for each treatment, followed by at least one similar letter are not significantly different at 5% probability level- using LSD Test
کاربرد اسید هیومیک در این آزمایش با تأثیر مثبت بر عملکرد بیولوژیکی، سبب افزایش آن شد. در بین تیمار اسید هیومیک، بیشترین میزان افزایش در درجه اول مربوط به مصرف خاکی 30 کیلوگرم اسید هیومیک در هکتار و در درجه دوم محلول پاشی 5/1 گرم اسید هیومیک لیتر آب بود (جدول 3). Ahmad & Jabeen (2009) گزارش کردند که کاربرد کود آلی باعث افزایش ارتفاع گیاه، قطر ساقه و عملکرد بیولوژیکی آفتابگردان شد. (2002) . Dursun et al نشان دادند کاربرد اسید هیومیک به صورت خاک مصرف و محلولپاشی قادر است عملکرد گیاه گوجه فرنگی را به طور معنیداری افزایش دهد. Ayas & Gulser (2005) گزارش کردند که اسید هیومیک از طریق افزایش در محتوای نیتروژن گیاه سبب افزایش رشد، ارتفاع و به تبع آن عملکرد بیولوژیکی اسفناج میشود. وزن هزار دانه نتایج تجزیه آماری دادهها نشان داد در بن تیمارهای آزمایش، تنها تیمار تنش خشکی تاثیر معنیداری بر وزن هزار دانه داشت (جدول 2)، با افزایش سطح تنش از W1 به W3 از وزن هزار دانه کاسته شد این میزان کاهش معادل 7/26 درصد بود (جدول 3). ارتفاع بوته، قطر ساقه و طبق تیمار تنش خشکی بجز ارتفاع بوته، تأثیر معنیداری بر قطر ساقه و قطر طبق داشت. در این بین، تیمار اسید هیومیک به تنهایی تأثیر معنی داری بر قطر طبق داشت. اثر متقابل این دو تیمار نیز تأثیر معنیداری بر هیچکدام از صفات نداشت (جدول 2). با افزایش سطح تنش از 100 درصد نیاز آبی (W1) به 60 درصد نیاز آبی (W3) از میزان قطر ساقه و طبق کاسته شد. این میزان کاهش در سطح W3 نسبت به تیمار شاهد به ترتیب معادل 9/25 و 3/23 درصد بودند (جدول 3). کاربرد اسید هیومیک در این آزمایش با تأثیر مثبت بر صفات ارتفاع بوته و قطر طبق، سبب افزایش آنها شد. در بین تیمار اسید هیومیک، بیشترین میزان افزایش در درجه اول مربوط به مصرف خاکی 30 کیلوگرم اسید هیومیک در هکتار و در درجه دوم محلولپاشی 5/1 گرم اسید هیومیک لیتر آب بود (جدول 3). استفاده از اسید هیومیک در شرایط تنش خشکی باعث افزایش ظرفیت فتوسنتز و محتوای آب برگ و افزایش متابولیسم ترکیبات آنتی اکسیدانی در گندم میشود. این امر موجب بهبود رشد و افزایش ارتفاع بوته و نیز صفات مرتبط با رشد گیاه میشود (Fu Jiu et al., 1995) عناصر معدنی دانه نتایج تجزیه آماری دادهها در جدول 2 نشان داد، تیمار تنش خشکی بجز نیتروژن و پتاسیم تنها تأثیر معنیداری بر میزان فسفر دانه داشت و تیمار اسید هیومیک تنها، تأثیر معنی داری برای مقادیر پتاسیم و فسفر دانه داشت. اما عناصر معدنی دانه و اثر متقابل دو تیمار بر هیچکدام تأثیر معنیداری نداشتند. مقایسه میانگین دادههای فسفر دانه در سطوح مختلف تنش خشکی نشان داد با افزایش سطح تنش از W1 به W3، از میزان فسفر دانه کاسته شد. اعمال تنش خشکی باعث کاهش فسفر دانه شد، به طوری که بالاترین مقدار7140/1 درصد متعلق به تیمار شاهد و کمترین آن به میزان 4353/1 درصد مربوط به تیمار W3 بود که از کاهش معادل 26/16درصد برخوردار بود. مکانیسمهای جذب و انتقال عناصر غذایی در گیاهان، همانند جریان تودهای، انتشار و یا جذب و انتقال به وسیله پدیده اسمز همگی، تابعی از مقدار رطوبت موجود در خاک است. در صورت کاهش رطوبت، شدت و مقدار جذب عناصر غذایی دستخوش تغییر میشود Taiz & Ezeiger,1998)). برخی از سیستمهای انتقالی عناصر همانند انتشار، به مقدار رطوبت کمتری جهت جذب عناصر غذایی نیازمند بوده، حتی با کاهش رطوبت تا آستانه بحرانی نیز روند جذب و انتقال بعضی از عناصر غذایی در این سیستم میتواند ادامه یابد. اما مکانیسم های دیگر جذب از جمله جریان توده ای، وابستگی زیادی به مقدار رطوبت دارند. در صورت کاهش رطوبت، عناصری که به وسیله این جریان انتقال مییابند، روند جذب منفی خواهند داشت (Taiz & Ezeiger,1998). در بررسی واکنش گیاه لوبیا به خشکی در شرایط تنش خشکی، مشخص شد توانایی جذب فسفر توسط ریشه های این گیاه کاهش مییابد. دلیل این کاهش، کم شدن قابلیت تحرک فسفر در خاکهایی با محتوای پایین آب است Hadidi, 1999)). مقایسه میانگین دادههای این آزمایش نشان داد با کاربرد اسید هیومیک مقادیر فسفر و پتاسیم دانه به طور معنیداری افزایش یافت (جدول 3). با افزایش مصرف اسید هیومیک در هر دو صورت کاربرد آن، مقادیر فسفر و پتاسیم دانه افزایش یافت. در این بین بیشترین افزایش در مورد این دو عنصر از مصرف خاکی 30 کیلوگرم در هکتار اسید هیومیک در درجه اول و محلولپاشی 3 گرم اسید هیومیک در لیتر آب در درجه دوم حاصل شد. میزان افزایش پتاسیم در مصرف خاکی 3 کیلوگرم اسید هیومیک در هکتار نسبت به تیمار شاهد برای پتاسیم و فسفر به ترتیب معادل 6/36 و 1/33 درصد و در روش محلولپاشی 3 گرم اسید هیومیک در لیتر به ترتیب معادل 2/22 و 8/20 درصد بودند (جدول 3). پتاسیم یکی از عناصر ضروری برای گیاه است که در بسیاری از فعالیتهای گیاه همانند جذب آب و حفظ پتانسیل اسمزی سلول نقش دارد. مطالعات نشان از اثرات مثبت اسید هیومیک بر جذب عناصر غذایی و محتوای فسفر، منیزیم، آهن و پتاسیم در گیاهان دارد Nardi et al. (2002) بیان کردند که اسید هیومیک از طریق اثرات مثبت فیزیولوژیکی از جمله افزایش متابولیسم در درون سلولها و همچنین از طریق بالا بردن میزان کلروفیل در برگها سبب ماندگاری بیشتر برگها شده، از اینرو جذب عناصر غذایی را بهبود میدهند درصد روغن دانه نتایج تجزیه آماری دادهها نشان داد، اثر متقابل تیمار تنش خشکی و اسید هیومیک تأثیر معنیداری بر درصد روغن دانه داشت. مقایسه میانگین اثر متقابل نشان داد (شکل1)، در شرایط تنش خشکی کاربرد اسید هیومیک به دو صورت مصرف خاکی و نیز محلولپاشی، سبب افزایش درصد روغن دانه شد. در این شرایط مصرف خاکی اسید هیومیک از تأثیر بالاتری برخوردار بوده و بیشترین درصد روغن در شرایط تنش خشکی، از مصرف 30 کیلوگرم اسید هیومیک در هکتار حاصل شد. اگر چه در بین سطوح مصرف خاکی اسید هیومیک در شرایط تنش خشکی اختلاف معنی داری مشاهده نشد، اما بیشترین درصد روغن مربوط به تیمار مصرف خاکی 30 کیلوگرم اسید هیومیک در هکتار و اعمال 60 درصد نیاز آبی( H5W3) بود (شکل 1). در بین تیمار محلولپاشی اسید هیومیک نیز به طور میانگین، سطح 3 گرم اسید هیومیک در لیتر، از افزایشی معادل 55/2 درصد نسبت به سطح سطح 5/1 گرم اسید هیومیک در آب در زمان اعمال تنش خشکی 60 درصد نیاز آبی (W3) برخوردار بود. اسیدهای چرب غیر اشباع لینولئیک و اولئیک حدود 90 درصد از کل اسیدهای چرب روغن آفتابگردان را تشکیل و باعث افزایش ارزش تغذیهای آن میشوند. آفتابگردان با توجه به کیفیت مطلوب روغن و همچنین واکنش مطلوبی که در شرایط نامساعد محیطی مثل تنش خشکی از خود نشان میدهد، از جایگاه ویژه ای در تناوب های زراعی برخوردار است. در مورد تأثیر تنش خشکی بر درصد روغن گیاهان روغنی گزارشهای متفاوتی ارائه شده است. برخی از محققان کاهش درصد روغن در اثر تنش خشکی را جزئی گزارش کردند (Johnston & Wax, 1978). Farokhinia et al. (2011) نیز گزارش کردند درصد روغن تحت تأثیر تنش خشکی قرار نمی گیرد. در این آزمایش اعمال تنش خشکی هر چند سبب تغییر در درصد روغن شد و این تغییر تا حدی با افزایش همراه بود، اما حضور اسید هیومیک نیز در شرایط تنش خشکی بر میزان و درصد آن افزود (شکل 1). یکی از دلایل آن میتواند مربوط به نقش مثبت اسید هیومیک در بهبود جذب عناصر معدنی باشد (Glowa et al., 2003). رنگدانه های فتوسنتزی نتایج تجزیه واریانس دادهها در جدول 2 نشان داد تیمار تنش خشکی تأثیر معنی داری بر کلروفیل a نداشت در حالیکه مقادیر کلروفیل b و کارتنوئید تحت تأثیر معنی دار تنش خشکی قرار گرفتند. در این بین تیمار اسید هیومیک به تنهایی بر میزان کلروفیل a تأثیر معنی داری داشت. در این آزمایش، اثر متقابل تنش خشکی و اسید هیومیک نیز بر مقادیر هیچکدام از رنگیزه های فتوسنتزی برگ، معنی دار نبود. نتایج مقایسه میانگین دادهها نشان داد که با افزایش سطح تنش از W1 به W3 کلروفیل b و کاروتنوئید به ترتیب به میزان 7/50 و 8/29 درصد کاسته شد (جدول 3). Zarco- Tejada et al. (2000) کلروفیل برگ را یکی از مهمترین شاخص های نشان دهنده تأثیر تنش های محیطی بر گیاه دانستند و معتقدند مقدار کلروفیل در گیاهان تحت تنش کاهش مییابد و باعث کاهش کل جذب نور توسط گیاه میشود. (1992) Ward et al. گزارش کردند پس از تنش خشکی محتوای کلروفیل در برگهای ارقام حساس کلزا کاهش، اما در ارقام مقاوم افزایش یافت. Agastian et al. (2000) کاهش در میزان کلروفیلa، b و کارتنوئید تحت تنش خشکی و شوری را با توجه به کمبود آب و عمدتاً به دلیل آسیب به کلروپلاست توسط گونه های اکسیژن فعال میدانند. آنها بیان کردند در شرایط تنش خشکی گونه های فعال اکسیژن افزایش یافته، این امر سبب پراکسیداسیون و در نهایت تجزیه کلروفیل در برگها میشود. Manivanna et al. (2008) در بررسی تأثیر تنش خشکی بر گیاه آفتابگردان در شرایط تنش خشکی گزارش کردند که خشکی بطور قابل ملاحظه ای از میزان رنگدانه های فتوسنتزی برگ (کلروفیل a و b) میکاهد.
شکل 1- اثر متقابل خشکی و اسید هیومیک بر درصد روغن دانه Figure 1. The Interaction between drought stress and humic acid application essential oil W1 = 100درصد نیاز آبی، W2 و W3= 80 و 60 درصد نیاز آبی H1 = شاهد، H2 و H3= محلول پاشی 5/1 و 3 گرم اسید هیومیک در لیتر یک آب، H4 و H5 = مصرف به صورت خاکی به میزان 15 و 30 کیلوگرم در هکتار W1= Control, W2 and W3= applying 80 and 60% water requirement H1= Control, H2 and H3: Foliar application with two concentrations of 1.5 and 3 g of humic acid per liter of water and H4 and H5 use in soil with two levels of 15 and 30 kg/ha
در بین رنگدانه های فتوسنتزی، تیمار اسید هیومیک به تنهایی تأثیر معنی داری بر میزان کلروفیل a داشت و سبب افزایش آن شد (جدول 2). نتایج نشان داد در بین تیمارهای اسید هیومیک، محلول پاشی 3 گرم اسید هیومیک در لیتر آب بیشترین تأثیر را بر میزان کلروفیل a نسبت به دیگر تیمارها داشت و سبب افزایش آن به میزان 7/42 درصد نسبت به تیمار شاهد شد. اسید هیومیک از راه تأثیر مثبت فیزیولوژیکی از جمله تأثیر بر سوخت و ساز (متابولیسم) سلولهای گیاهی و افزایش غلظت سبزینه (کلروفیل) برگ باعث افزایش عملکرد گیاهان میشود (et al., 2002 Nardi). Abou-Aly & Mady (2009) افزایش 33 تا 6/38 درصدی کلروفیل a را در اثر کاربرد اسید هیومیک در گندم گزارش کردند.
نتیجهگیری کلی نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد استفاده از اسید هیومیک به دو صورت محلول پاشی و خاک مصرف میتواند اثرات مثبتی بر عملکرد و اجزاء عملکرد دانه، غلظت عناصر معدنی دانه و نیز رنگدانه های فتوسنتزی در برگ گیاه آفتابگردان رقم هیبرید فرخ در شرایط تنش خشکی داشته باشد. با مقایسه مصرف هر دو شکل اسید هیومیک (محلول پاشی و خاک مصرف) مشخص شد که کاربرد آنها سبب افزایش میزان روغن و همچنین مقادیر عناصرمعدنی فسفر و پتاسیم دانه میشود. در این بین تنش خشکی به عنوان یک عامل محدود کننده، به غیر از درصد روغن، از میزان عملکرد دانه، اجزاء عملکرد دانه، مقادیر عناصر پتاسم و فسفر دانه و نیز مقادیر کلروفیل b و کاروتنوئید برگها کاست. در مجموع میتوان گفت که کاربرد هر دو شکل از اسید هیومیک در غلظت های مختلف تا حدودی اثرات سوء تنش خشکی را کاهش و عملکرد آفتابگردان را افزایش میدهد. اما کاربرد اسید هیومیک بصورت خاک مصرف آنهم به مقدار 30 کیلوگرم اسید هیومیک در هکتار در وهله اول و محلول پاشی 5/1 گرم اسید هیومیک در لیتر آب در وهله دوم از بیشترین تأثیر در این آزمایش در بالاترین سطح تنش خشکی یعنی اعمال 60 درصد نیاز آبی برخوردار بود.
REFERENCES
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
REFERENCES
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,156 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 679 |