
تعداد نشریات | 162 |
تعداد شمارهها | 6,622 |
تعداد مقالات | 71,537 |
تعداد مشاهده مقاله | 126,863,780 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 99,905,889 |
ارزیابی گیاهان مرتعی مورد چرای شتر در خراسان جنوبی و بررسی تاثیر جایگزینی یونجه با اشنان بر عملکرد شترهای شیری | ||
تولیدات دامی | ||
مقاله 6، دوره 22، شماره 4، دی 1399، صفحه 560-569 اصل مقاله (594.33 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jap.2020.297716.623502 | ||
نویسندگان | ||
سید احمد حسینی1؛ محمد حسن فتحی نسری* 2؛ همایون فرهنگ فر3؛ مسعود دیدارخواه4 | ||
1دانشجوی دکتری تغذیه دام گروه علوم دامی، دانشگاه بیرجند، ایران | ||
2استاد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، ایران. | ||
3استاد،گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، ایران. | ||
4استادیار،گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، ایران. | ||
چکیده | ||
در این پژوهش، ارزش غذایی گونههای مرتعی مورد چرای شتر از چهار گونه خارشتر، زردتاغ، اشنان و سرخگز در سه مرحله فنولوژیکی رویشی، گلدهی و بذردهی مراتع شهرستان بیرجند ارزیابی شد. از گونههای مذکور در مراحل مختلف رشد به صورت تصادفی نمونه برداری و ترکیب شیمیایی آنها اندازه گیری شد. گوارش پذیری شکمبهای ماده خشک با استفاده از یک شتر فیستوله گذاری شده بررسی شد. میزان پروتئین خام خارشتر و اشنان بالاتر از سایر گونهها بود و پایینترین میزان الیاف نامحلول در شوینده خنثی، الیاف نامحلول در شویند اسیدی و تانن در اشنان مشاهده شد (p <0/05). بخش کند تجزیه، ثابت نرخ تجزیه و تجزیه پذیری موثر ماده خشک اشنان بالاتر از سایر گونه ها بود(p <0/05). اشنان با بالاتر بودن پروتئین خام و تجزیه پذیری موثر ماده خشک و پایین تر بودن الیاف نامحلول در شوینده خنثی و اسیدی نسبت به سایر گونه ها با ارزش تر بوده و جایگزین یونجه در سه سطح صفر، 50 و 100 درصد در جیره شترهای شیریشد. تغذیه اشنان سبب ایجاد تفاوت معنی دار در عملکرد تولید و ترکیب شیمیایی شیر نشد. مصرف ماده خشک با افزایش سطح جایگزینی اشنان کاهش ولی مقدار پروتئین و نیتروژن اوره ای شیر افزایش یافت(p <0/05). با توجه به نتایج این آزمایش جایگزینی یونجه با گونه مرتعی اشنان در تغذیه شترهای شیری با حفظ عملکرد تولیدی دام منجر به کاهش هزینه تغذیه شتر و اقتصادی تر شدن پرورش این دام با ارزش می شود. | ||
کلیدواژهها | ||
ارزش غذایی؛ اشنان؛ تولید و ترکیب شیر؛ شتر؛ گیاهان مرتعی | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Evaluation of camel rangeland plants in south Khorasan & investigation the effect of substitution of alfalfa hay by Seidlitzia rosmarinus on performance of dairy camels | ||
نویسندگان [English] | ||
Seyyed Ahmad Hosseini1؛ Mohammad Hassan Fathi Nasri2؛ Homayoon farhangfar3؛ masood didarkhah4 | ||
1Ph.D. Student, Department of Animal Science, University of Birjand, Iran | ||
2Department of Animal Science- Univesrsity of Birjand | ||
3Professor, Department of Animal Science, University of Birjand, Iran | ||
4Assistant professor | ||
چکیده [English] | ||
In this study, the nutritional value of four camel rangeland plants, including Alhaghi Sp (AS), Haloxylon persicum (HP), Seidlitzia rosmarinous (SR) and Tamarix Gallica (TG) in different phenological growth stages including vegetating, flowering and seeding were evaluated. Rangeland species were randomly sampled and their chemical composition were measured. Rumen digestibility of dry matter was assessed using a fistulated camel. The results showed that the amount of crude protein of AS and SR was higher than that of other species, Also, the lowest levels of natural detergent fibers, acid detergent fibers and tannins were observed in SR (P <0/05). Slowly degradable fraction, degradation rate and effective degradability of SR was significantly higher than other species (P <0/05). Results of this study showed that SR was better than other rangeland species due to its high crude protein content and lower acid detergent fiber and phenolic compounds, so it was used instead of alfalfa at three levels of zero, 50 and %100 in camel’s diet. Feeding SR did not affect milk yield and its components including fat, lactose and total solids. Dry matter intake of dairy camels decreased with increasing of SR in diet, but milk protein and urea nitrogen increased (P <0/05). The results of this study indicated that replacement of alfalfa hay with SR in feeding dairy camels while maintaining camel production performance, reduce the cost of feeding camel and made it more economical to rear this valuable livestock. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Camel, Milk yield and composition, Nutritional value, Rangelands plants, Seidlitzia rosmarinous | ||
مراجع | ||
1. Abdolahi V, Dianati tilaki GH, Farzadmehr J 8. Arzani H, Basiri M, Khatibi F and Ghorbani G | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 451 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 434 |