![سامانه نشر مجلات علمی دانشگاه تهران](./data/logo.png)
تعداد نشریات | 162 |
تعداد شمارهها | 6,578 |
تعداد مقالات | 71,072 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,682,166 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,912,079 |
ارزیابی پایداری محیط زیستی، اقتصادی و اجتماعی محصولات زراعی (مطالعه موردی: شهرستان گرگان) | ||
نشریه محیط زیست طبیعی | ||
دوره 73، شماره 3، آذر 1399، صفحه 515-528 اصل مقاله (1.02 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jne.2020.297011.1905 | ||
نویسندگان | ||
اعظم رضایی* 1؛ علی کرامت زاده2 | ||
1استاد/دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
2دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
چکیده | ||
با توجه به اهمیت مسائل محیطزیستی در کنار ثبات اقتصادی و عدالت اجتماعی، مسأله پایداری در کشاورزی اهمیت یافته که از ارکان توسعه پایدار به شمار میآید. در این پژوهش پایداری اجتماعی، محیطزیستی و اقتصادی در مقیاس منطقهای در شهرستان گرگان با استفاده از روش تصمیمگیری چندمعیاره بررسی گردید. آمار و اطلاعات موردنیاز از مدیریت جهادکشاورزی شهرستان گرگان و تکمیل پرسشنامه از 110 کشاورز بهدست آمد. همچنین، برای وزندهی معیارها و زیرمعیارهای تعیینکننده پایداری از نظرات متخصصان محیطزیست، اقتصادکشاورزی، ترویج کشاورزی، گیاهپزشکی و زراعت استفاده شد. وزن معیارهای پایداری اقتصادی، اجتماعی و محیطزیستی بر اساس نظر متخصصان به ترتیب 35/0، 25/0 و 40/0 در پایداری کل در نظر گرفته شد. بر اساس نتایج، شاخصهای کودها، آفتکشها، مصرف آب، ماشینآلات و سن کشاورزان اثر منفی و تحصیلات، اندازه خانوار، اشتغالزایی کشاورزی، ارزش و حاشیه ناخالص محصول اثر مثبت بر پایداری دارند. سیبزمینی با وزن 276/0 به عنوان محصول پایدارتر انتخاب شد. گندم، برنج و سویا به ترتیب با وزن 249/0، 245/0 و 23/0 در اولویتهای بعدی هستند. براساس معیارهای اجتماعی، محیطزیستی و اقتصادی به ترتیب، برنج با نمره 266/0،گندم با نمره 421/0 و سیب-زمینی با 412/0 بالاترین پایداری را داشتند. بعلاوه، پایداری محیطزیستی بیشتر از پایداری اقتصادی و اجتماعی است. بر اساس تحلیل حساسیت عملکرد، پایداری با افزایش وزن معیار محیطزیستی تا سطح 46/0 پایداری گندم افزایش خواهد یافت. همچنین، با افزایش وزن معیارهای اقتصادی و اجتماعی تغییری در اولویتبندی محصولات انجام نمیشود. براساس نتایج، پیشنهاد میشود برای افزایش پایداری ارقامی با عملکرد بالاتر برای محصولات و راهکارهای بیولوژیکی برای دفع آفات استفاده شود. | ||
کلیدواژهها | ||
پایداری؛ تحلیل سلسله مراتبی؛ شهرستان گرگان؛ محصولات زراعی | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Evaluation of environmental, economic and social Sustainability of crops (case study: Gorgan County) | ||
نویسندگان [English] | ||
azam rezaee1؛ Ali keramatzadeh2 | ||
1Assistant Professor of Agricultural Economics, Faculty of Agricultural Management, Gorgan University of Agricultural Sciences & Natural resources. | ||
2Assistant Professor of Agricultural Economics,Faculty of Agricultural Management, Gorgan University of Agricultural Sciences & Natural resources | ||
چکیده [English] | ||
The aim of this research is to assess and compare the sustainability of agricultural products at the regional level in Gorgan County. In this study to assess agricultural sustainability, data are collected by using face to face questionnaires (110) and Gorgan agriculture-jahad management. Also, for weighting the criteria and sub-criteria determining sustainability were used views of the specialist in agricultural economics, agricultural extension and education, environment and agronomy. The weight of sustainability criteria (economic, social and environment) based on specialist views were considered 0.35, 0.25 and 0.4 respectively. The results indicated that potato with a score of 0.276 is the most sustainable crop. In addition, wheat, rice and irrigated soybean respectively with the scores of 0.249, 0.245, and 0.23 are in the next priorities. Also, according to the social indicator, rice with a score of 0.266, according to the environmental indicator, irrigated wheat with a score of 0.421 and according to economic indicator; potato with a score of 0.412 had the highest sustainability level. Generally, economic sustainability was lower than social and environmental sustainability in the agronomy sector in Gorgan County. Based on the performance sensitivity analysis of sustainability by changing the weights of the environmental criteria over 0.46, the sustainability level of irrigated wheat will increase. Regarding research results to increase the sustainability level suggest the selection species with higher yield and the biologic strategies for pest management. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Sustainability, Analytical Hierarchy Process, Crops, Gorgan County | ||
مراجع | ||
Chen SK. 2000. The establishment of evaluation and indices system for Chinese sustainable development. World Environ 1:1–9. Dantsis, T., C. Douma. 2010. "A methodological approach to assess and compare the sustainability level of agricultural plant production systems." Ecological Indicators10(2): 256-263. Mouron, P., B. Heijne. 2012. "Sustainability assessment of crop protection systems: SustainOS methodology and its application for apple orchards." Agricultural Systems113(0): 1-15. Mucharam, I., Rustiadi, E., & Fauzi, A. (2019, December). Development of sustainable agricultural indicators at provincial levels in Indonesia: A Case study of rice. In IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, 399(1), 20-54. Mustajoki, J., Saarikoski, H., Belton, V., Hjerppe, T., & Marttunen, M. (2020). Utilizing ecosystem service classifications in multi-criteria decision analysis–Experiences of peat extraction case in Finland. Ecosystem Services, 41, 101-109. Mutyasira, V., Hoag, D., Pendell, D., Manning, D., and Melaku Berhe. 2018. Assessing the relative sustainability of smallholder farming systems in Ethiopian highlands, Agricultural Systems, Volume 167, Pages 83-91. Rezaee, A., Mortazavi, S., Peykani, G., Khalilian, S. 2014. Evaluation and Comparison of the Sustainability Level of Agronomy Crops under Drought Condition by Using MCDA in the East of Zayandeh-Rud River Basin. Journal of Environmental Studies, 40(2), 529-540. (in Persian) Roy, R., & Chan, N. W. (2012). An assessment of agricultural sustainability indicators in Bangladesh: review and synthesis. The Environmentalist, 32(1), 99-110. Saaty, T. L. 2008. "Decision making with the analytic hierarchy process." International Journal of Services Sciences1(1): 83-98. Smith, C. S., & McDonald, G. T. (1998). Assessing the sustainability of agriculture at the planning stage. Journal of environmental management, 52(1), 15-37. Widayati, Tri; Waridin; Yusuf, Edy. 2017. Strategies for Environmental, Economic, and Social Sustainability of Potato Agriculture in Dieng plateau Central Java Indonesia Journal of Environmental Management & Tourism; Craiova. Vol. 8, Iss. 1(17) : 259-269. Zhen L, Routray JK. 2003. Operational indicators for measuring agricultural sustainability in developing countries. Environ Manage 32(1):34–46 Zulfiqar, F., & Thapa, G. B. 2017. Agricultural sustainability assessment at provincial level in Pakistan. Land use policy, 68, 492-502. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 523 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 501 |