تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,573 |
تعداد مقالات | 71,036 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,505,058 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,769,137 |
بررسی اثر اسید هیومیک بر برخی ویژگیهای مورفوفیزیولوژیکی و بیوشیمیایی پایههای بادام تحت تنش شوری | ||
علوم باغبانی ایران | ||
دوره 51، شماره 3، آذر 1399، صفحه 523-536 اصل مقاله (572.35 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijhs.2019.277630.1615 | ||
نویسندگان | ||
الناز حاتمی* 1؛ علی اکبر شکوهیان2؛ علیرضا قنبری2؛ لطفعلی ناصری3 | ||
1دانشجوی دکتری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران | ||
2دانشیار، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران | ||
3دانشیار، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران | ||
چکیده | ||
انتخاب منابع کودی مناسب، مشکلات ناشی از شوری را از گیاه دور میکند. بدینمنظور، آزمایش فاکتوریل، در قالب طرح بلوکهایکامل تصادفی،در سه تکرار، در دانشگاه محقق اردبیلی، در سالهای 96-1395، انجام شد.عامل اول اسیدهیومیک در چهار سطح (صفر، 5/2، 5 و7 کیلوگرمبرهکتار)، عامل دوم کلریدسدیم در چهار سطح (صفر،60،120 و180 میلیمولار) و عامل سوم پایههای دوساله بادام بذری در دو سطح (GF677 و (GN15بودند نتایج نشان داد با افزایش شوری، وزن خشک ریشه به ساقه، بهویژه در GF677، Na+ و Cl– و شاخص روزنهای، بهویژه در GN15، افزایش و سطحویژهبرگ، K+ و N، پتانسیلآببرگ، هدایت روزنهای، فتوسنتز و تعرق، بهویژه در GN15، کاهش پیداکردند. کربوهیدرات، تا 120 میلیمولار، بهویژه در GF677، افزایش و سپس کاهش یافت. GF677، با افزایش اسیدهیومیک تا 5 کیلوگرمبرهکتار، در شوری 180 میلیمولار، با بیشترین وزن خشک ریشه به ساقه و سطح ویژه برگ، کمترین Na+ و Cl– و بیشترین K+ و N برگ، دارای بیشترین پتانسیل آب برگ (9/1- مگاپاسکال) و کربوهیدارت (92/86 میلیگرم بر گرم وزنتر)، نسبت به دو پایه دیگر بود. بیشترین هدایت روزنهای (53/0 میلیمولبرمترمربعبرثانیه) و فتوسنتز (73/18 میکرومول CO2 برمترمربعبرثانیه) در پایه GF677، 5/2 کیلوگرمبرهکتار اسیدهیومیک و شوری شاهد بهدست آمد. با افزایش اسیدهیومیک، در این شرایط، شاخص روزنهای، بهویژه در پایه GF677، کاهش یافت. لذا، GF677، متحملترین پایه به شوری و 5/2 و 5 کیلوگرمبرهکتار اسیدهیومیک، مناسبترین سطوح، بر پایههای بادام ارزیابی گردیدند. | ||
کلیدواژهها | ||
اسید هیومیک؛ غلظت عناصر غذایی؛ کلریدسدیم؛ هدایت روزنهای؛ Prunus dulcis Mill. | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Investigation the effect of humic acid on some morphhophysiological and biochemical characteristics of almond rootstocks under salinity stress | ||
نویسندگان [English] | ||
Elnaz Hatami1؛ Ali akbar Shokouhian2؛ Alireza Ghanbari2؛ Lotfali Naseri3 | ||
1Ph.D. Candidate, Faculty of Agriculture, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran | ||
2Associate Professor, Faculty of Agriculture, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran | ||
3Associate Professor, Faculty of Agriculture, Urmia University, Urmia, Iran | ||
چکیده [English] | ||
Choosing suitable feed sources remove the problems of salinity from the plant. For this purpose, an experiment as factorial was conducted in a RCBD with three replications at the University of Mohaghegh Ardabili during 2015-16. The first factor was humic acid (HA) application at four levels: (0, 2.5, 5 and 7 kgha-1), the second factor was salinity at four levels: (0, 60, 120 and 180mM NaCl) and the third factor was two-years old almond rootstocks seedling at two levels (GF677 and GN15). Results showed that with increasing salinity, root/stem dry weight increased, especially in GF677, Na+ and Cl– and SI increased, especially in GN15 and SLA, K+ and N, leaf osmotic potential, gs, Pn and T were decreased, especially in GN15. Carbohydrates increased to 120mM NaCl, especially in GF677 and then decreased. GF677 with an increase in HA up to 5 kgha-1, in the salinity of 180mM NaCl, with the highest root/stem dry weight and SLA, the lowest Na+ and Cl-and the highest K+and N of leaf had the highest leaf osmotic potential (-1.9MPa) and carbohydrate (86.92 mg gFW-1) compared to other rootstocks. The highest gs (0.53 mmol m-2s-1) and Pn (18.73 μmolCO2 m-2s-1) were found in GF677, 2.5 kgha-1 HA and 0 mM NaCl. With increasing HA, in these conditions, the SI decreased, especially in GF677. Therefore, GF677 was evaluated as the most tolerant rootstock for salinity and 2.5 and 5 kgha-1HA was evaluated as the most appropriate levels for affecting almond rootstocks. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Element concentration, humic acid, NaCl, Prunus dulcis Mill, stomatal conductivity | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 459 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 481 |