تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,101,624 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,208,228 |
پیشرفتهای اخیر در ارتباط با نقش آنزیم فیتاز و آنزیم تجزیهکننده پلیساکاریدهای غیرنشاستهای اگزوژنوس (برونزادی) در تغذیه طیور | ||
علمی- ترویجی (حرفهای) دامِستیک | ||
دوره 20، شماره 2 - شماره پیاپی 17، آذر 1399، صفحه 13-18 اصل مقاله (1.13 M) | ||
نوع مقاله: مقاله علمی- ترویجی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/domesticsj.2020.301098.1030 | ||
نویسندگان | ||
رضا کنعانی* 1؛ شهگل رهبری2 | ||
1دانشجوی دکتری تخصصی تغذیه طیور، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز، آذربایجان شرقی، ایران | ||
2دانشجوی دکتری تخصصی تغذیه طیور، گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران | ||
چکیده | ||
آنزیمهای برونزادی (اگزوژنوس) به طور گسترده در جیرههای طیور برای بهبود عملکرد تولید، مورد استفاده قرار گرفته است. با این حال، تحقیقات بیشتر برای ارزیابی اثربخشی و گسترش استفاده از آنزیمها در برنامههای تغذیه طیور مورد نیاز است. استفاده از فیتاز برای بهبود عملکرد پرنده و کاهش آلودگی زیست محیطی فسفر کمتر مورد توجه قرار گرفته است که تا حدودی به علت اثرات بالقوه منفی اجزای فیبر جیرهای و آگاهی ناکافی از نیازهای دقیق فسفر در فرمولاسیون جیره است. اثر بخشی پلیساکاریدهای غیرنشاستهای به عنوان مثال در گندم، جو یا چاودار با استفاده از آنزیم نسبت به ذرت و کنجاله سویا بیشتر است که به علت تفاوت در مواد تشکیل دهنده پلیساکاریدهای غیرنشاستهای است. همچنین افزودن مقدار زیادی از دانه کتان به جیره طیور با استفاده از آنزیم میتواند اثرات منفی پلیساکاریدهای غیرنشاستهای را کاهش دهد. هدف از این مقاله بررسی روند توسعه آنزیم و نتایج استفاده از آنها است. | ||
کلیدواژهها | ||
آنزیم؛ عملکرد رشد؛ قابلیت دسترسی مواد مغذی؛ طیور | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Recent advances in the role of some phytase and non-starch polysaccharides exogenous enzymes in poultry nutrition | ||
نویسندگان [English] | ||
Reza Kanani1؛ Shahgol Rahbari2 | ||
1Ph.D. Student of Poultry Nutrition, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture at the University of Tabriz, East Azarbaijan, Iran | ||
2Ph.D. Student of Poultry Nutrition, Department of Animal Science, Campus of Abureyhan at the University of Tehran, Pakdasht, Iran | ||
چکیده [English] | ||
Exogenous enzymes are widely used in poultry diets to improve production performance. However, more research is needed to evaluate the effectiveness and expansion of enzyme use in poultry nutrition programs. The use of phytase to improve bird performance and reduce environmental pollution of phosphorus has received less attention, which is partly due to the potential negative effects of dietary fiber components and insufficient awareness of the exact needs of phosphorus in dietary formulation. Ineffective polysaccharides are more effective, for example, in wheat, barley, or rye, using enzymes than corn and soybean meal, which are due to differences in the composition of non-indigestible polysaccharides. Also, the increasing use of flaxseed in poultry diets with enzymes can reduce the negative effects of unsaturated polysaccharides. The purpose of this paper is to investigate the process of enzyme development and the results of their use. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Enzyme supplementation, Growth performance, Nutrient availability, Poultry | ||
مراجع | ||
Angel, R., Saylor, W., Mitchell, A.D., Powers, W., and. Applegate, T.J. (2006). “Effect of dietary phosphorus, phytase, and 25-hydroxycholecalciferol on broiler chicken bone mineralization, litter phosphorus, and processing yields.” Poultry Science, 85:1200–1211. Applegate, T.J., Joern, B.C., Nussbaum-Wagler, D.L., and Angel, R.) 2003). “Water-soluble phosphorus in fresh broiler litter is dependent upon phosphorus Concentration fed But not on fungal phytase supplementation.” Poultry Science, 82:1024–1029. Cowieson, A.J., Acamovic, T., and Bedford, M. (2006). “Supplementation of corn-soy-based diets with an Escherichia coli-derived phytase: Effects on broiler chick performance and the digestibility of amino acids and metabolizability of minerals and energy.” Poultry Science, 85:1389–1397. Graham, H., and Aman, P. (1991). “Nutritional aspects of dietary fibers”. Animal Feed Science and Technology, 32:143–158. Jia, W., Slominski, B.A., Guenter, W., Humphreys, A., and Jones, O. (2008). “The effect of enzyme supplementation on egg production parameters and omega-3 fatty acids deposition in laying hens fed flaxseed and canola seed.” Poultry Science, 87:2005–2014. Hughes, A.L., Dahiya, J., Wyatt, C., and Classen, H. (2008). “The efficacy of quantum phytase in a forty-week production trial using white Leghorn laying hens fed corn-soybean meal-based diets.” Poultry Science, 87:1156–1161. Leytem, A.B., Willing, B.P., and Thacker, P.A. (2008). “Phytate utilization and phosphorus excretion by broiler chickens fed diets containing cereal grains varying in phytate and phytase content”. Animal Feed Science and Technology, 146:160–168. Martinez-Amezcua, C., Parsons, C.M., and Baker, D.H. (2006). “Effect of microbial phytase and citric acid on phosphorus bioavailability, apparent metabolizable energy, and amino acid digest- ibility in distillers dried grains with solubles in chicks.” Poultry Science, 85:470–475. Meng, X., and Slominski, B.A. (2005). “The nutritive value of corn, soybean meal, canola meal or peas for broiler chickens as affected by a multi-carbohydrase preparation of cell wall degrading enzymes.” Poultry Science, 84:1242–1251. Olukosi, O.A., Cowieson, A., and Adeola, O. (2008). “Influence of enzyme supplementation of maize-soyabean meal diets on carcase composition, whole-body nutrient accretion and total tract nutrient retention of broilers.” British poultry science, 49:436–445. Penn, C.J., Mullins, G.L., Zelazny, L.W., Warren, J.G., and McGrath, M.J. (2004). “Surface runoff losses of phosphorus from Virginia soils amended with turkey manure using phytase and high available phosphorus corn diets.” Environmental Quality, 33:1431–1439. Scheideler, S.E. (2003). “Flaxseed in Poultry Diets: Meat and Eggs.”in Flaxseed in Human Nutrition. No2. L. U.Thompson and S. C. Cunnane, ed. AOCS, Champaign, IL 423–428. Selle, P., and V. Ravindran. (2007). “Microbial phytase in poultry nutrition.” Animal Feed Science and Technology, 135:1–41. Selle, P., Ravindran. V., and Partridge. G. (2009). “Beneficial effects of xylanase and/or phytase inclusions on ileal amino acid digest- ibility, energy utilisation, mineral retention and growth performance in wheat-based broiler diets.” Animal Feed Science and Technology, 153:303–313. Slominski, B.A., Davie, T., Nyachoti, M.C., and Jones, O. (2007). “Heat stability of endogenous and microbial phytase during feed pelleting.” Livestock Science, 109:244–246. Tamim, N.M., Angel, R., and Christman, M. (2004). “Influence of dietary calcium and phytase on phytate phosphorus hydrolysis in broiler chickens.” Poultry Science, 83:1358–1367. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 607 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 425 |