تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,507 |
تعداد مقالات | 70,339 |
تعداد مشاهده مقاله | 123,689,094 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 96,880,798 |
اثر استفاده سطوح مختلف منابع آلی (کیلات با متیونین) و معدنی (سولفات منگنز) بر عملکرد، کیفیت تخممرغ و متابولیتهای خونی مرغهای تخمگذار سویه های-لاین W36 در شرایط تنش گرمایی | ||
علوم دامی ایران | ||
دوره 52، شماره 1، خرداد 1400، صفحه 63-77 اصل مقاله (830.11 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijas.2021.311462.653806 | ||
نویسندگان | ||
علیرضا خامسی1؛ ایمان حاج خدادادی* 2؛ حسینعلی قاسمی2؛ مهدی خدایی مطلق2 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه اراک | ||
2دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه اراک | ||
چکیده | ||
در این تحقیق تأثیر دو نوع منبع (آلی-متیونینه و معدنی-سولفاته) و سه سطح منگنز (25، 90 و 135 میلیگرم در کیلوگرم) در جیره بر عملکرد، کیفیت تخممرغ و فراسنجههای خونی در مرغ تخمگذار نژاد های-لاین W36 در شرایط تنش گرمایی مورد مطالعه قرار گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل افزایش؛ 25 میلیگرم در کیلوگرم منگنز سولفاته (تیمار 1)، 90 میلیگرم در کیلوگرم منگنز سولفاته (تیمار2)، 135 میلیگرم در کیلوگرم منگنز سولفاته (تیمار3)، 25 میلیگرم در کیلوگرم منگنز آلی (تیمار4)، 90 میلیگرم در کیلوگرم منگنز آلی (تیمار5) و 135 میلیگرم در کیلوگرم منگنز آلی (تیمار6)، به جیره پایه بودند. در این آزمایش از 360 قطعه مرغ تخمگذار در سن 22 هفتگی و بهصورت فاکتوریل 3×2 در قالب طرح کاملاً تصادفی شامل 6 تیمار و 4 تکرار (15 پرنده در هر تکرار) استفاده شد. نتایج این تحقیق نشان داد که در مورد صفات تولیدی، منبع منگنز تأثیری بر درصد تولید نداشت، ولی افزایش سطح منگنز منجر به بهبود درصد تولید، ضریب تبدیل غذایی و توده تخممرغ تولیدی گردید. استفاده از مکمل آلی و یا افزایش سطح منگنز، مصرف خوراک را بهطور معنیداری کاهش داد. منبع و سطح منگنز تأثیر معنیداری بر وزن سفیده و زرده تخممرغ نداشتند، ولی سطح منگنز بر وزن پوسته، ارتفاع سفیده، منگنز و فسفر خون تأثیر معنیداری داشت. اگرچه منبع منگنز بر متابولیتهای خون تأثیر نداشت، اما فعالیت سوپراکسید دسموتاز سرم در گروههایی که منگنز آلی مصرف کردند، بهطور معنیداری افزایش یافت. بهعنوان نتیجهگیری کلی، مکمل جیره با منگنز با سطح 135 میلیگرم درکیلوگرم بهخصوص از منبع کیلاته متیونین منجر به بهبود صفات عملکردی و بهویژه کیفیت پوسته تخممرغ در فاز اول تولیدی مرغهای تخمگذار تحت شرایط تنش گرمایی گردید. | ||
کلیدواژهها | ||
تنش حرارتی؛ درصد تولید؛ منگنز آلی؛ منگنز معدنی؛ مرغ تخمگذار | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Evaluation of different levels of organic (met-Mn) and inorganic (MnSO4) form of Mn on performance, egg quality and blood metabolites of Hy line W36 layer hen under heat stress condition | ||
نویسندگان [English] | ||
Alireza Khamesi1؛ Iman Hajkhodadadi2؛ Hossein Ali Ghasemi2؛ Mahdi Khodaei -Motlagh2 | ||
1M.Sc. Student,, Department of Animal Science, Arak University, Arak, Iran | ||
2Associate Professor, Department of Animal Science, Arak University, Arak, Iran | ||
چکیده [English] | ||
In this study, the effect of two sources (met-Mn and MnSO4) and three-level of manganese (25, 90, 135 mg/Kg) was evaluated on performance, egg quality and blood parameters in Hy-line w36 laying hens under heat stress condition. The experimental treatments contained basal diet with; 25 mg/Kg MnSO4 (treatment 1), 90 mg/Kg MnSO4 (treatment 2), 135 mg/Kg MnSO4 (treatment 3), 25 mg/Kg met-Mn (treatment 4), 90 mg/Kg met-Mn (treatment 5), or 135 mg/Kg met-Mn (treatment 6). A total of 360 hens, 22 weeks of age, were used in a 2×3 factorial arrangement in a completely randomized design with 6 treatments and 4 replicates (15 hens per replicate). Our results showed that Mn source had no significant effect on production traits but higher Mn level significantly improved egg production, feed conversion and egg mass (P<0.05). The use of organic source or increasing dietary Mn level significantly decreased feed intake (P<0.05). The sources and levels of dietary had no significant effect on the weights of egg white and yolk, but the level of Mn had significant effect on shell weight, albumin height, and serum Mn and phosphorus. Although Mn source did not affect the blood metabolites, but the serum superoxide dismutase activity significantly increased in groups that consumed organic Mn (P<0.05). In conclusion, supplementary Mn at 135 mg/kg from any source especially chelated form, may increase production performance and egg quality traits in the early pre-peak production phase of laying hen, under heat stress condition. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Heat Stress, Laying hen, Organic Manganese, Production Performance | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 463 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 451 |