تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,101,797 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,208,369 |
اثر تاریخ انتقال بنه و وزن بنه مادری بر صفات کیفی و عملکرد زعفران در شرایط اقلیمی جیرفت | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
علوم گیاهان زراعی ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 16، دوره 52، شماره 4، دی 1400، صفحه 211-221 اصل مقاله (837.7 K) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijfcs.2020.310177.654751 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
سید محمد علوی سینی* 1؛ احمد احمدپور جلگه2؛ محمد بهروزه3؛ مجید سلطانی4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1استادیار بخش تحقیقات زراعی باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2عضو هیات علمی بخش تحقیقات زراعی باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3کارشناس بخش تحقیقات زراعی باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4کارشناس سازمان جهاد کشاورزی جنوب استان کرمان، جیرفت، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کیفیت و کمیت زعفران، تحت تأثیر عوامل متعددی از جمله شرایط اقلیمی قرار میگیرد. بههمین منظور، اثر تاریخ انتقال بنه و وزن بنه بر ویژگیهای کیفی و عملکرد زعفران، بهصورت یک آزمایش فاکتوریل اسپلیت پلات در زمان و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در دو برداشت در سالهای 96 و 97 در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمان ایستگاه اسفندقه بررسی شد. تیمارهای آزمایش از ترکیب سه تاریخ انتقال بنه (15 خرداد، 15 مرداد و 15 شهریور) در چهار وزن بنه (شش تا هشت، هشت تا 10، 12-10 و 20-12 گرم) بهدست آمد. میزان کروسین، پیکروکروسین و سافرانال، تعداد گل و عملکرد کلاله اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که اثر تاریخ انتقال و وزن بنه و برهمکنش دو عامل بر تمامی صفات در طی دو سال معنیدار شد. بررسی جداگانه عوامل مورد بررسی طی دو سال نشان داد که در سال اول، اثر عامل تاریخ انتقال بنه بر تمامی صفات بهغیر از میزان کروسین معنیدار بود و اثر وزن بنه و اثر متقابل وزن بنه در تاریخ انتقال بنه بر تمامی صفات کیفی و عملکردی زعفران معنیدار بود. بر اساس نتایج سال دوم، اثر تاریخ انتقال و وزن بنه و برهمکنش آنها بر کروسین، سافرانال و پیکروکروسین معنیدار شد، ولی تنها اثر عامل تاریخ انتقال بنه بر صفات تعداد گل و عملکرد معنیدار بود. صفات کیفی تحت تاثیر اندازه بنه و تاریخ انتقال آن قرار گرفتند، بهطوریکه میزان سافرانال ، پیکروکروسین و کروسین دربنههای 20-12 گرم نسبت به سایر گروههای وزنی در بالاترین سطح قرار داشت؛ بنابراین برای تولید زعفران با عملکرد و کیفیت بالا (زعفران ممتاز)، استفاده از بنههای مادری درشت (بالای 10 گرم) و کشت در خرداد ماه توصیه میشود. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
پیکروکروسین؛ تاریخ انتقال بنه؛ تعداد گل؛ سافرانال؛ کروسین | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
عنوان مقاله [English] | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Effect of corm transfer date and maternal corm weight on qualitative traits and yield of saffron in Jiroft condition | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان [English] | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Seid Mohammad Alavi Siney1؛ Ahmad Ahmadpour Jolgeh2؛ Mohammad Behroozeh3؛ Majid Soltani4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1Crops and Horticultural Science Research Department, Southern Kerman Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Jiroft, Iran | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2Crops and Horticultural Science Research Department, Southern Kerman Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Jiroft, Iran | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3Crops and Horticultural Science Research Department, Southern Kerman Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Jiroft, Iran | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4Southern Kerman Agricultural-Jihad, Jiroft, Iran | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده [English] | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
The quality and quantity of saffron are affected by several factors, including climatic and environmental conditions. In order to investigate the effects of corm transfer date and weight on qualitative characteristics and yield of saffron (Crocus sativus L.), an experiment was carried out as a split factorial in time based on randomized complete blocks design with three replications in two harvests at the Southern Kerman Agricultural and Natural Resources Research and Education Center (Sfandagheh station) in 2017-2018. Experimental treatments were three corm transfer dates (4 June, 5 August and 5 September) and four corm weights (6-8, 8-10, 10-12 and 12-20 g). Crocin, picrocrocin, and safranal contents, flower number and dried stigma yield were measured. The results showed that the effect of corm transfer date and weight and their interaction were significant on the all traits during two years. A separate analysis of the studied factors in two years showed that in the first year, the effect of corm transfer date was significant on taste, aroma, number of flowers and saffron yield but not significant on its pigment content. Effect of corm weight and interaction of corm weight and transfer date were significant on all quality and yield traits of saffron. The results in second year showed that the effect of corm transfer date and weight and their interaction were significant on color and flavor, but for flower traits and yield, only the effect of corm transfer date was significant. Qualitative traits were affected by the corm size and its transfer date. 12-20 g corms had the highest safranal, picrocrocin and crocin content compared to other weight groups. Therefore, it can be concluded that, for the production of high-yield and quality saffron (premium saffron), it is recommended to use large mother corms (above 10 grams) and cultivation in June. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها [English] | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Corm transfer date, crocin, number of flower, picrocrocin, safranal | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه زعفران با نام علمی Crocus sativus L. از خانواده زنبقی (Iridaceae) و یکی از قدیمیترین و گرانترین ادویههای دنیا بهشمار میرود (Winterhalter & Straubinger, 2000). این گیاه دارای بیش از 150 ترکیب فرار و معطر و همچنین بسیاری از ترکیبات غیرفرار فعال کارتنوئیدی از قبیل زئازانتین، لیکوپن و آلفا و بتا کاروتنهای مختلف است. زعفران غنی از ترکیبات فنولی با فعالیت آنتیاکسیدانی است (Goli et al., 2012). کروسین، پیکروکروسین و سافرانال، مهمترین ترکیبات زعفران هستند که به ترتیب مسئول رنگ، مزه و بو میباشند (Fernández, 2004). مقدار این ترکیبات اصلی برای بیان کیفیت زعفران بهکار میرود؛ مقادیر بیشتر این ترکیبات نشاندهنده کیفیت بالای زعفران است. کیفیت و کمیت زعفران تحت تأثیر عوامل متعددی از جمله شرایط محیطی قرار میگیرد (Gresta et al., 2009; Maggi et al., 2011). از جمله عوامل تأثیرگذار بر صفات کمی و کیفی زعفران میتوان به مدیریت زراعی از قبیل تاریخ کاشت و اندازه بنه اشاره کرد؛ بهطوریکه Ghobadi et al. (2015) در مقایسه چهار تاریخ کاشت، تاریخ کاشت خرداد ماه را نسبت به دیگر زمانها برتر دانستند و گزارش کردند که در این تاریخ، عملکرد و وزن خشک کلاله بهطور چشمگیری افزایش مییابد. در آزمایشی با بررسی شش تاریخ کاشت مشخص شد که تاریخ کاشتهای 15 خرداد و 15 تیر، با تأثیرات مثبت بر اجزای عملکرد و عملکرد کلاله، بهترین تاریخ کاشت بودند و تاریخ کاشت 15 مهر، با تأثیر منفی بر عملکرد و اجزای عملکرد کلاله، پایینترین رتبه را بهخود اختصاص داد (Amirnia et al., 2014). Gresta et al (2009) در تحقیقی مشاهده کردند که میزان گلدهی و عملکرد زعفران به دو عامل دما و رطوبت خاک بستگی دارد که دو عامل اصلی تعیین کننده عملکرد کلاله هستند. دمای پایینتر خاک، منجر به افزایش عملکرد گل زعفران میشود. Aghazadeh et al (2012) تاریخ کاشت اواخر شهریور ماه با عمق کاشت 20 سانتیمتر را از لحاظ عملکرد در مقایسه با مهر ماه در شهرستان ماکو برتر دانستند. عوامل دیگری غیر از تاریخ کاشت نیز بر عملکرد و کیفیت کلاله زعفران تاثیرگذار هستند. در آزمایش Omidbeigi et al. (2003) مشخص شد که از مهمترین دلایل پایین بودن میانگین تولید در واحد سطح در کشور ما، طولانی بودن دوره بهرهبرداری از مزارع و بهدنبال آن، تقسیم بی رویه و ریز شدن بنهها و کشت بنههای ریز فاقد قدرت گلآوری است و همچنین نتایج آنها مشخص کرد که بیش از 50 درصد بنههای هفت، نه، 11، 13 و 15 گرمی، شانس گلآوری دارند و تعدادی از بنههای درشت، بجای یک گل، دو، سه و یا چهار گل و بنههای 15 گرمی،حتی پنج گل نیز تولید میکنند. این محققین ثابت کردند که از طریق درجهبندی و کاشت بنههای درشت میتوان در همان سال اول، به محصولی رسید که کشاورزان سنتی در سال سوم به بعد به آن دست مییابند و از این طریق، در وقت و منابع مالی کشاورز صرفه جویی میشود. پژوهشگران دیگر نیز اظهار داشتند که روند تشکیل بنههای دختری زعفران، اساساً وابسته به اندازه بنههای مادری میباشد پژوهشگران دیگری تایید نمودند که کاهش در اندازه بنه، باعث محدود شدن گلدهی میشود (Molina et al., 2005). Bekhradiyaninasab et al. (2020) وجود همبستگی مثبت بین وزن بنه و پتانسیل گلدهی زعفران را تایید نمودند. بنههای 20 گرم به بالا، از بالاترین تعداد چند گلی برخوردار بودهند و بیشترین تعداد بنه های دختری تولید شده با 2555000 عدد در هکتار، از بنههای سنگین (بیش از 24 گرم) بهدست آمد (Mollafilabi et al., 2013). با توجه به بررسیهای صورت گرفته، تاکنون مطالعهای در ارتباط با اثرات توأم تاریخ کاشت و اندازه بنه بر صفات کیفی گزارش نشده است، اما در مطالعات مختلف، ارتباط بین صفات کیفی و عملکردی زعفران بررسی شده است. Gresta et al. (2009) گزارش کردند که همبستگی منفی بین کروسین و پیکروکروسین با تعداد گل وجود دارد و همچنین همبستگی مثبت و معنیداری بین کروسین و پیکروکروسین با وزن خشک تک کلاله پیدا کردند، اما هیچگونه همبستگی بین کروسین و پیکروکروسین با وزن کل کلاله مشاهده نشد. Siracusa et al (2010) همبستگی مثبت و معنیداری بین مقدار پیکروکروسین و وزن خشک تک کلاله پیدا کردند، همچنین گزارش کردند که همبستگی مثبت و معنیداری بین وزن خشک تک کلاله و کروستین کل وجود دارد. این مطالعه، با هدف بررسی اثر تاریخ کاشت و وزن بنه بر ویژگیهای کیفی زعفران و عملکرد کلاله و ارتباط این صفات با یکدیگر انجام شد.
مواد و روشها این آزمایش بهصورت فاکتوریل اسپلیت پلات در زمان و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار، در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمان، واقع در ایستگاه اسفندقه با طول جغرافیایی ''28 '42 °35، عرض جغرافیایی ''47 '08 °57 و ارتفاع 1717 متر از سطح دریا و به مدت دو سال (1397 و 1396) اجرا شد. متوسط بارندگی سالیانه در این منطقه، 210 میلیمتر و حداقل و حداکثر دما در طول سال به ترتیب به 10- و 42 درجه سانتیگراد بود. آزمایش در طی دو سال بر روی بنههای کشت شده در سال اول انجام شد. تیمارهای آزمایش، ترکیب سه تاریخ انتقال بنه (15 خرداد، 15 مرداد و 15 شهریور) و چهار وزن بنه (شش تا هشت، هشت تا 10، 12-10 و 20-12 گرم) بود. باتوجه به مطالعات قبلی و عملکرد بالای اکوتیپ تربت جام، بنهها از این منطقه تهیه شد (Alavi Siney et al., 2015). قبل از کشت، بنههای زعفران به دقت تمیز شدند و پوشش فیبری اضافی و خاک چسبیده به بنهها جدا شد. سپس با استفاده از ترازویی با دقت یک صدم گرم؛ بنهها وزن شدند و بر اساس میانگین وزن، به چهار گروه شش تا هشت، هشت تا 10، 10تا 12 و 20-12 گرم تقسیم شدند (متوسط وزن بنهها در گروه آخر، 16 گرم بود، بهطوریکه با تراکم 50 بنه در متر مربع در هر کرت، 4/2 کیلوگرم بنه کشت شد) و با استفاده از قارچ کش مانکوزب یک در هزار ضدعفونی شدند. قبل از اجرای آزمایش و برای تعیین خصوصیات فیزیکی وشیمیایی خاک، نمونه برداری از عمق صفر تا 30 سانتیمتر خاک انجام شد و قبل از کاشت، 50 تن کود گاوی کاملاً پوسیده در هکتار تا عمق 20 سانتی متر با خاک بهطور کامل مخلوط شد. کشت بهصورت ردیفی انجام شد. طول هر کرت دو متر و عرض آن یکونیم متر بود؛ فاصله بین ردیفهای کاشت 25 سانتیمتر و فاصله بنهها روی ردیف نیز هشت سانتیمتر (تراکم 50 بنه در متر مربع) در نظر گرفته شد. فاصله بین کرتها 100 سانتیمتر و بین هر تکرار، دو متر فاصله بهعنوان راهرو و در نظر گرفته شد. بنهها در عمق 20 سانتیمتری کاشت شدند. آبیاری مزرعه در سه مرحله (ابتدای آبان، اواخر آذر و اواسط فروردین) بهصورت قطرهای انجام شد و عملیات وجین علفهایهرز بهصورت دستی و دو بار در اواخر آذر و اواسط اسفند انجام شد. صفات تعداد گل و عملکرد کلاله در واحد سطح در دو سال آزمایش اندازهگیری شد. پس از برداشت زعفران در پاییز سال 1396 و 1397، از کلالههای خشک شده برای اندازهگیری و تعیین خصوصیات کیفی زعفران شامل کروسین، پیکروکروسین و سافرانال بهروش اسپکتروفوتومتری توسط دستگاه اسپکتروفوتومتر UV/VIS Lambda 25 و طبق روش استاندارد ملی زعفران ایران استفاده شد. روش اندازهگیری بدین شرح بود: مقدار 50 میلیگرم از کلالههای خشک شده هر کرت با ترازویی با دقت یک هزارم گرم در یک شیشه ساعت وزن شد و پس از انتقال به بالن ژوژه 100 میلیلیتری، 90 میلیلیتر آب مقطر به آن اضافه شد. محتویات بالن ژوژه به مدت 60 دقیقه بر روی همزن مغناطیسی با سرعت 1000 دور در دقیقه قرار داده شد. سپس بالن ژوژه تا خط نشانه با آب مقطر به حجم 100 رسید و پس از بستن در آن، خوب مخلوط شد تا محلول یکنواختی بهدست آمد. دو میلیلیتر از این محلول توسط پیپت برداشته شد و پس از رساندن به حجم 20 میلیلیتر، بهم زده شد تا محلول یکنواختی بهدست آید. این محلول، بهسرعت و دور از نور، بهوسیله کاغذ صافی، صاف شد. از آب مقطر بهعنوان شاهد و تنظیم کننده اسپکتروفتومتر استفاده شد و سپس درصد ترکیبات شیمیایی زعفران بر اساس فرمول زیر محاسبه شد (ISIRI, 2012). که در آن، A: میزان ترکیبات شیمیایی زعفران در طول موجهای مختاف برای ترکیبات مختلف (پیکروکروسین: جذب در طول موج 257 نانومتر، سافرانال: جذب در طول موج 330 نانومتر و کروسین: جذب در طول موج 440 نانومتر)، M: جرم نمونه زعفران (گرم) و H: میزان رطوبت و مواد فرار موجود در نمونه است
جدول 1- ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی خاک محل اجرای آزمایش Table1. Soil physiochemical properties of experimental site
تجزیه واریانس صفات مورد مطالعه، بهصورت فاکتوریل اسپلیت پلات در زمان و در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در طی دو سال آزمایش و بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در هر سال و مقایسه میانگینها به روش آزمون چند دامنهای دانکن در سطح احتمال پنج صدم، با استفاده از نرم افزارSAS نسخه 4/9 انجام شد.
نتایج و بحثتجزیه واریانس صفات کیفی بر اساس مشاهدات دو سال آزمایش نشان داد که اثر تمامی عوامل ساده و برهمکنش همه عوامل بر طعم (پیکروکروسین)، عطر (سافرانال)، رنگیزه (کروسین)، تعداد گل و عملکرد کلاله زعفران معنیدار شد (جدول 2). این موضوع بیانگر تأثیرپذیری کیفیت و عملکرد کلاله از شرایط محیطی و عوامل مورد بررسی، بهخاطر شرایط متفاوت در طی دو سال آزمایش بود. با توجه به معنیدار شدن اثر متقابل عوامل مورد بررسی و سال، جهت بررسی دقیقتر روند تغییرات کیفیت کلاله، صفات مورد اندازهگیری نتایج در دو سال بهصورت جداگانه تجزیه و تفسیر شد. سال اول (برداشت اول) تجزیه واریانس در سال اول آزمایش نشان داد که اثر تاریخ انتقال بنه بر طعم، عطر، تعداد گل و عملکرد زعفران معنیدار و بر میزان رنگیزه آن غیر معنیدار بود. همچنین اثر وزن بنه و اثر متقابل وزن بنه در تاریخ انتقال بنه بر تمامی صفات کیفی و کمی زعفران معنیدار بود (جدول 3). نتایج مقایسه میانگین نشان داد که تاریخهای انتقال بنه خرداد و مرداد، از لحاظ مزه و عطر نسبت به شهریورماه بهتر بودند، ولی از لحاظ میزان کروسین اختلاف معنیداری با یکدیگر نداشتند (جدول 4). این موضوع، بیانگر تأثیرپذیری کیفیت کلاله از زمان جابجایی بنهها بود. همچنین مشخص شد که تاریخ انتقال بنههای خرداد و شهریور، از لحاظ تعداد گل و عملکرد در واحد سطح از تاریخ انتقال بنه مرداد برتر بودند (جدول 4)، بهطوریکه نتایج مقایسه میانگین نشان داد کلالههای تاریخ انتقال بنه خرداد و مرداد، از لحاظ مزه و عطر نسبت به شهریور ماه برتری معنیدار داشتند، ولی از لحاظ میزان کروسین هیچ اختلافی با یکدیگر نداشتند (جدول 4).
جدول 2- تجزیه واریانس صفات مورد مطالعه در زعفران تحت تأثیر تاریخ انتقال و وزن بنه بر اساس دادههای دو سال آزمایش Table 2. Variance analysis of studied traits affected by corm transfer date and weight based on data of two years of experiment
ns، ** و *: بهترتیب غیر معنیدار و معنیدار در سطح احتمال یک و پنج درصد. *, ** and ns: Significant at 5% and 1% of probability levels and non-significant, respectively.
جدول 3- تجزیه واریانس صفات کیفی و عملکردی زعفران در سال 1396 Table3. Variance analysis of qualitative traits and yield of saffron in 2017
ns، ** و *: بهترتیب غیر معنیدار و معنیدار در سطح احتمال یک و پنج درصد. *, ** and ns: Significant at 5% and 1% of probability levels and non-significant, respectively.
جدول 4- مقایسه میانگین اثر تاریخهای مختلف کاشت و وزنهای مختلف بنه بر صفات کیفی و کمی زعفران در سال 1396 Table 4. Mean comparision of the effects of different corm transfer date and size on qualitative traits and saffron yield in 2017
Corm weight (g)
حروف مشترک در هر ستون، نشاندهنده اختلاف غیرمعنیدار بین میانگینها در سطح احتمال پنج درصد میباشد. Data with the same letters in the same column are not significantly different at 5% of probability level.
این موضوع بیانگر تأثیرپذیری کیفیت کلاله از زمان جابجایی بنهها بود. همچنین مشخص شد که تاریخ انتقال بنههای خرداد و شهریور از لحاظ تعداد گل و عملکرد در واحد سطح نسبت به تاریخ انتقال بنه مرداد برتری معنیداری داشتند (جدول 4). مقایسه میانگین وزن بنه در سال اول آزمایش آشکار کرد که بیشترین مقدار پیکروکروسین، به کلاله بنههای با وزن 20-12 گرم تعلق داشت و بنههای با وزن بیش از 10 گرم، بالاترین مقدار سافرانال را داشتند. مقایسه میانگین وزن بنه نشان داد که کلاله بنههای بالای هشت گرم، کروسین بالاتری نسبت به گروه بنههای شش تا هشت گرم داشتند؛ این مقدار بین 22 تا 33 درصد متغیر بود (جدول 4Error! Reference source not found.). همچنین مشخص شد که افزایش تعداد گل و عملکرد در واحد سطح را نیز در سال اول آزمایش بهبود می بخشد که این می تواند ناشی از پشتوانه بالای ذخیرهای بنههای درشت باشد.
جدول 5- مقایسه میانگین اثر متقابل تاریخ انتقال و وزن بنه بر صفات کیفی و کمی زعفران در سال 1396 Table 5. Mean comparision of the interaction effects of corm transfer date and size on qualitative traits and saffron yield in 2017
حروف مشترک در هر ستون، نشاندهنده اختلاف غیرمعنیدار بین میانگینها در سطح احتمال پنج درصد میباشد. Data with the same letters in the same column are not significantly different at 5% of probability level.
نتایج تحقیقات محققین حاکی از تأثیر معنیدار تراکم بنه بر شاخصهای کیفی و وزن خشک زعفران بود، بهطوریکه انتخاب تراکم مناسب بنه در زمان کاشت جهت استفاده مطلوب از منابع قابل دسترس را توصیه نمودهاند (Mohammad-Abadi et al., 2006). نتایج جدول 4 آشکار کرد که با افزایش وزن بنه از شش تا هشت به 20-12 گرم، صفات تعداد گل و عملکردکلاله افزایش یافت. برای صفات تعداد گل در متر مربع و عملکرد کلاله، بیشترین مقدار در وزن بنه 20-12 گرم بهدست آمد. افزایش وزن بنه از شش تا هشت به بیش از 12 گرم، باعث افزایش 31 گل در متر مربع و 1400 گرم در هکتار کلاله خشک شد. با توجه به این موضوع، استفاده از بنههای با وزن بیش از 12 گرم، نقش مهمی در افزایش عملکرد مزرعه زعفران در سال اول ایفا میکند. Amirnia et al (2014) نیز افزایش پنج و چهار برابری را بهترتیب برای صفات عملکرد کلاله و تعداد گل گزارش کردند. بررسی میانگین اثر متقابل تاریخ انتقال و وزن بنه نشان داد که بهترین کیفیت از نظر طعم، رنگ و عطر، در کلاله تاریخ انتقال بنه خرداد با وزن بنه بیش از 10 گرم مشاهده شد. همچنین مقدار کروسین در کلاله تاریخ انتقال بنههای 15 مرداد و 15 شهریور نیز زمانی که وزن بنه بالای 10 گرم بود، در گروه برترینها (a) قرار داشت (جدول 5). بنابراین میتوان نتیجه گرفت که برای برداشت کلاله با کیفیت، بهترین زمان کاشت خردادماه بود، ولی تنها رعایت این مورد کفایت نمیکند و باید به اندازه بنه هم توجه نمود. کلاله بنههای بالای 10 گرم نسبت به بنههای کمتر از 10 گرم، بالاترین مقدار پیکروکروسین، کروسین و سافرانال را داشتند. همچنین مشخص شد که بیشترین تعداد گل و عملکرد کلاله، در تاریخ انتقال بنه خرداد و وزن بنه 20-12 گرم بهدست آمد و کمترین میزان از این لحاظ به تیمار تاریخ انتقال بنه مرداد و وزن بنه شش تا هشت گرم تعلق داشت و همچنین مشخص شد که تاریخ انتقال بنه مرداد با وزن بنه 12-10 گرم، از کمترین مقدار عملکرد در واحد سطح برخوردار بود و در گروه کمترین عملکرد قرار گرفت؛ بنابراین مشخص شد که تاریخ انتقال بنه، اهمیت ویژهای در بروز پتانسیل گلآوری بنهها دارد. Ghobadi et al (2015) گزارش کردند که عملکرد در سال اول، بیشتر متأثر از اندازه بنه بود، اما چنانچه تاریخ انتقال بنه بسیار دیرتر از حد معمول باشد، تأثیر مطلوب اندازه بنه را نیز کاهش میدهد که این موضوع نشاندهنده اثرمتقابل اندازه در تاریخ انتقال بنه میباشد. بررسی ارتباط بین صفات کیفی و عملکرد در سال اول نشان داد که ارتباطی بین عملکرد و تعداد گل با صفات کیفی زعفران وجود ندارد. Naghdibadi et al (2013) با بررسی تیمارهای کود شیمیایی و زیستی بر خصوصیات کیفی زعفران گزارش کردند که از بین متابولیتهای کروسین، پیکروکروسین و سافرانال، تنها کروسین همبستگی مثبت و معنیداری با طول کلاله و برگ دارد و هیچ رابطهای با سایر صفات نشان نمیدهد. تعداد گل و عملکرد، همبستگی بسیار بالایی با یکدیگر نشان دادند که این نتایج با نتایج محققین دیگر همخوانی دارد (Baghalian et al., 2015; Ghobadi et al., 2015). نتایج نشان داد که همبستگی بسیار بالایی بین پیکروکروسین با سافرانال و کروسین وجود داشت (جدول 2). Baghalian et al (2015) همبستگی بسیار بالایی بین پیکروکروسین و سافرانال گزارش کردند، اما بین کروسین و دو جز دیگر یعنی پیکروکروسین و سافرانال نیافتند. رابطه مثبت بین پیکروکروسین و سافرانال را میتوان بهخاطر این حقیقت که سافرانال یک مشتق دگلیکوزیله شده حاصل از هیدرولیز پیکروکروسین است توجیه کرد (Fernandez, 2004). با توجه به نتایج میتوان اظهار کرد که کیفیت کلاله در سال اول، به سایر ویژگیهای گل ارتباطی ندارد، یعنی نمیتوان بر اساس میزان عملکرد، تعداد گل در واحد سطح و ویژگیهای کیفی کلاله را پیشبینی نمود.
جدول 6- همبستگی بین صفات مورد مطالعه در سال 1396 Table 6. Correlation between studied traits in 2017
ns، ** و *: بهترتیب غیر معنیدار و معنیدار در سطح احتمال یک و پنج درصد. *, ** and ns: Significant at 5% and 1% of probability levels and non-significant, respectively.
سال دوم (برداشت دوم) تجزیه واریانس در سال دوم آزمایش نشان داد که اثر عامل تاریخ انتقال بنه بر رنگ، عطر، طعم، تعداد گل و عملکرد زعفران معنیدار بود. همچنین اثر وزن بنه و اثر متقابل وزن و تاریخ انتقال بنه بر تمامی صفات متابولیتهای ثانویه زعفران معنیدار بود، ولی بر صفات تعداد گل و عملکرد کلاله در واحد سطح معنیدار نوبد (جدول 7). نتایج مقایسه میانگین نشان داد کلالههای تاریخ انتقال بنه خرداد، از لحاظ رنگ (کروسین) نسبت به دو تاریخ انتقال بنه دیگر برتر بودند، ولی از لحاظ عطر (سافرانال) و طعم (پیکروکروسین)، کلالههای تاریخ انتقال بنه مرداد از دو تاریخ کشت دیگر برتر بودند (جدول 8). این موضوع نشان میدهد که کیفیت کلالهها تابع تاریخ انتقال بنه بود، بهطوریکه تاریخ انتقال بنه خرداد با تولید گل و عملکرد بیشتر، کلالههای با کیفیتتری از لحاظ رنگ تولید کرد و تاریخ انتقال بنه مرداد با تعداد گل و عملکرد کمتر، کلالههای با طعم و عطر بهتری تولید کرد.
جدول 7- تجزیه واریانس صفات کیفی و کمی زعفران در سال1397 Table 7. Variance analysis of qualitative traits and yield of saffron in 2018
ns، ** و *: بهترتیب غیر معنیدار و معنیدار در سطح احتمال یک و پنج درصد. *, ** and ns: Significant at 5% and 1% of probability levels and non-significant, respectively.
جدول 8- مقایسه میانگین اثرمتقابل تاریخ انتقال و وزن بنه بر صفات کیفی و عملکرد زعفران در سال 1397 Table 8. Mean comparision of the interaction effects of corm transfer date and size on qualitative traits and saffron yield in 2018
Corm weight (g)
حروف مشترک در هر ستون، نشاندهنده اختلاف غیرمعنیدار بین میانگینها در سطح احتمال پنج درصد میباشد. Data with the same letters in the same column are not significantly different at 5% of probability level.
نتایج همبستگی نشان داد که بین تعداد گل و عملکرد در واحد سطح همبستگی مثبت و کاملاً معنیداری وجود داشت، ولی همبستگی معنیداری بین تعداد گل و صفات کیفی (میزان پیکروکروسین، سافرانال و کروسین) مشاهده نشد (جدول 10). این موضوع نشان میدهد که افزایش یا کاهش تعداد گل در واحد سطح، تأثیری در کیفیت زعفران تداشت، ولی عملکرد بشدت تابع این صفت بود. یافتههای سایر محققین نیز نشان میدهد که هیچگونه همبستگی بین صفت تعداد گل با صفات کیفی وجود ندارد، ولی همبستگی مثبت و کاملاً معنیداری با عملکرد کلاله وجود دارد (Lage & Cantrell, 2009; Siracusa et al, 2010). در این آزمایش، همبستگی بین عملکرد و صفت کیفی کروسین نیز معنیدار شد. Siracusa et al (2010) گزارش کردند که همبستگی مثبتی بین کروسین و عملکرد کلاله وجود دارد، ولی Gresta et al. (2009) همبستگی معنیداری بین کروسین و پیکروکروسین با عملکرد کلاله پیدا نکردند. بررسی وزن بنه در سال دوم آزمایش نیز آشکار کرد که کلاله بنههای مادری با وزن بالای 12 گرم، طعم و رنگ بیشتری نسبت به سایر گروههای وزنی داشتند، ولی از لحاظ عطر، کلاله بنههای بالای هشت گرم دارای بیشترین میزان بودند (جدول 8). نتایج مقایسه میانگین برهمکنش تاریخ کشت و وزن بنهها در سال دوم آشکار نمود که بیشترین مقدار پیکروکروسین بهترتیب مربوط به کلاله تاریخ انتقال بنههای 15 شهریور و 15 خرداد در بنههای مادری با وزن 20-12 گرم بود (جدول 9). جدول 7 نشان میدهد که در تاریخ انتقال بنه 15 خرداد، تعداد گل و عملکرد بیشتری در واحد سطح تولید شد که این موضوع میتواند ناشی از درشتتر بودن وزن بنههای دختری تولید شده باشد و این امر باعث بهتر شدن کیفیت کلالهها شده است. Nazarian & Sahabi (2017) عنوان کردند که اثر عوامل زراعی در افزایش ترکیب پیکروکروسین، به روشنی مشخص نشده است، ولی میتوان افزایش گلانگیزی و عملکرد گل زعفران را در بهبود کیفیت آن مؤثر دانست. همچنین مشخص شد که بیشترین میزان سافرانال، مربوط به کلالههای تاریخ انتقال بنه 15 مرداد به همراه بنههای مادری با وزن هشت تا 10 گرم بود که از اینحیث، با کلالههای تاریخ انتقال بنه 15 شهریور و وزن بنه مادری 12-10 گرم تفاوت معنیداری نداشت. احتمالاً در این تاریخ انتقال بنه، شرایط محیطی و دمای بالای هوای مبدا و مقصد در زمان جابجایی بنهها، باعث شده است که بنههای مادری، دچار تنش شوند و همه ویژگیهای بنه از جمله میزان سبز شدن تحت تأثیر قرار گیرد و بنهها بهدلیل تنش وارد شده، بنههای دختری ضعیفتری تولید کنند که به دنبال آن، تعداد گل و وزن کلالهها کاهش یافت. در این آزمایش، همبستگی مثبت و معنیداری بین میزان سافرانال و کروسین مشاهده شد (جدول 10)؛ کروسین یکی از اجزای اصلی تشکیل دهنده رنگ در زعفران است و محیط اثر قابل توجهی بر این صفت دارد (Baghalian et al., 2010).
جدول 9- مقایسه میانگین اثرمتقابل تاریخ انتقال و وزن بنه بر صفات کیفی و عملکرد زعفران در سال 1397 Table 9. Mean comparision of the interaction effects of corm transfer date and size on qualitative traits and saffron yield in 2018.
حروف مشترک در هر ستون، نشاندهنده اختلاف غیرمعنیدار بین میانگینها در سطح احتمال پنج درصد میباشد. Data with the same letters in the same column are not significantly different at 5% of probability level.
از آنجا که سافرانال، حاصل تجزیه پیکروکروسین می باشد (Fernandez, 2004) و همبستگی مثبتی با کروسین دارد، میتوان به بیان کرد که بنههای با عملکرد پایینتر، رنگ و عطر بیشتری تولید مینمایند.
جدول 10- همبستگی میان صفات مورد مطالعه در سال 1397 Table 10. Correlation between studied traits in 2018
ns، ** و *: بهترتیب غیر معنیدار و معنیدار در سطح احتمال یک و پنج درصد. *, ** and ns: Significant at 5% and 1% of probability levels and non-significant, respectively.
از لحاظ میزان کروسین کلالهها مشخص شد که تاریخ انتقال بنه 15 خرداد در وزن بنههای بیش از 10 گرم و تاریخ انتقال بنه 15 شهریور در بنههای مادری با وزن 20-12 گرم ،دارای بیشترین مقدار کروسین کلالهها بودند (جدول 9). با توجه به اینکه رابطه مثبت و معنیداری بین ویژگیهای کیفی و ویژگیهای مرتبط با گل و کلاله وجود دارد (Baghalian et al., 2015)، میتوان اینگونه عنوان نمود که تاریخهای انتقال بنه در 15 خرداد و 15 شهریور، بهدلیل تعداد بالای گل در واحد سطح که خود میتواند ناشی از بنههای دختری با وزن بالا باشد، باعث شده است که این تیمارها از لحاظ میزان کروسین نیز در رده بالاتری نسبت به تاریخ انتقال بنه در مرداد ماه قرار گیرند.
نتیجهگیری کلی با توجه به نتایج بهدست آمده در این آزمایش، اثر تاریخ انتقال بنه در طی دو سال بر اکثر صفات معنیدار بود، ولی وزن بنه در سال اول آزمایش، هم صفات کیفی و هم عملکرد را تحت تأثیر قرار داد، اما در سال دوم بر عملکرد و اجزای آن اثری نداشت. همچنین مشخص شد که در سال اول آزمایش، بین صفات کیفی و تعداد گل و عملکرد هیچ رابطه معنیداری وجود نداشت، اما در سال دوم، عملکرد کلاله با میزان کروسین، همبستگی مثبت و معنیداری نشان داد. مقایسه بین نتایج دو سال آزمایش نشان داد که میزان سافرانال و پیکروکروسین کلالهها در سال اول، بیشتر از سال دوم بود، اما میزان کروسین کلالهها در سال دوم آزمایش نسبت به سال اول بالاتر بود. در طی دو سال آزمایش، میزان پیکروکروسین و سافرانال کلالهها در تاریخ انتقال بنه در مرداد نسبت به دو تاریخ دیگر بیشتر بود و انتقال بنه در خرداد ماه، میزان کروسین کلاله بالاتری نسبت به تاریخهای دیگر داشت. کمترین و بیشترین میزان متابولیتهای ثانویه در طی دو سال آزمایش، بهترتیب به بنههای شش تا هشت و 20-12 گرم اختصاص داشت. استفاده از بنههای 20-12 گرم، باعث تولید کلاله خشک بیشتر و با کیفیت بالا شد و بنههای ریز، با وجود تولید عملکرد بالا در سال دوم، کمترین کیفیت را بهخود اختصاص دادند؛ بنابراین برای تولید زعفران با عملکرد و کیفیت بالا (زعفران ممتاز)، استفاده از بنههای مادری درشت (بالای 10 گرم) و کشت در خردادماه توصیه میشود.
سپاسگزاری نگارندگان از سازمان جهاد کشاورزی جنوب استان کرمان که هزینه این پروژه را متقبل شدند و از زحمات همکاران ایستگاه تحقیقاتی اسفندقه کمال تشکر و قدردانی را دارند.
REFERENCES
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
REFERENCES
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 444 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 232 |