تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,100,316 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,207,105 |
تاثیر پرایمینگ با غلظت های مختلف سلنیوم بر شاخص های جوانه زنی بذر و گیاهچه کینوا (Willd. Chenopodium quinoa) | ||
به زراعی کشاورزی | ||
مقاله 7، دوره 24، شماره 1، فروردین 1401، صفحه 85-95 اصل مقاله (746.85 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jci.2021.299869.2370 | ||
نویسندگان | ||
شکوفه غلامی1؛ مجید امینی دهقی* 2 | ||
1دانشجوی دکتری، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران. | ||
2دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران. | ||
چکیده | ||
سلنیوم به دلیل خواص آنتی اکسیدانی نقش موثری در افزایش تحمل گیاه به اثرات تنشهای محیطی دارد. به همین منظور آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح آماری کاملا تصادفی در سه تکرار در دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه شاهد تهران اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل غلظتهای مختلف سلنیوم در شش سطح (صفر ، 5/0 ، 5/1، 3، 5/4 و 6 میلیگرم در لیتر) و زمانهای مختلف پرایمینگ در چهار سطح (صفر، 8، 12 و 24 ساعت) بودند. نتایج نشان داد اثر ساده و برهمکنش تیمارهای آزمایشی بر صفات درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی، متوسط جوانهزنی، متوسط جوانهزنی روزانه، سرعت جوانه-زنی روزانه، ضریب سرعت جوانهزنی، طول گیاهچه، وزن خشک گیاهچه، شاخص طولی بنیه گیاهچه و شاخص وزنی بنیه گیاهچه در سطح احتمال یک درصد معنیدار بود. به طور کلی با افزایش غلظت سلنیوم از صفر تا 3 میلیگرم در لیتر افزایش معنیداری در میانگین اکثر صفات اندازهگیری شده مشاهده شد و با افزایش غلظت سلنیوم بالاتر از 3 میلیگرم در لیتر روندی کاهشی در میانگینها صفات را شاهد بودیم. بیشترین درصد جوانه زنی(33/96) درغلظت 3 میلیگرم در لیتر سلنیوم به مدت 8 ساعت افزایشی 5/23 درصدی را نسبت به تیمار شاهد نشان داد. همچنین بیشترین میانیگن مدت زمان جوانه زنی، در غلظت 6 میلی گرم سلنیوم و مدت زمان 24 ساعت پرایمینگ دارای افزایشی 03/41 درصدی نسبت به تیمار شاهد داشت. بنابراین جهت بهبود جوانه-زنی گیاه کینوا میتوان با پرایمینگ بذر با استفاده از سلنیوم به نتیجه بهتری رسید. | ||
کلیدواژهها | ||
درصد جوانه زنی؛ شاخص بنیه گیاهچه؛ متوسط جوانه زنی روزانه؛ مدت زمان پرایمینگ؛ نوتری پرایمینگ | ||
عنوان مقاله [English] | ||
The effect of priming with different concentrations of selenium on germination indices of quinoa seeds and seedlings | ||
نویسندگان [English] | ||
shocofeh gholami1؛ majid amini dehaghi2 | ||
1Ph.D. Student, Department of Agriculture and Plant Breeding, Faculty of Agricultural Sciences, Shahed University, Tehran, Iran. | ||
2Associate Professor, Department of Agriculture and Plant Breeding, Faculty of Agricultural Sciences, Shahed University, Tehran, Iran. | ||
چکیده [English] | ||
Due to its antioxidant properties, selenium has an effective role in increasing plant tolerance to adverse environmental effects.To determine the optimum concentration and priming time of quinoa seed by selenium, a factorial experiment based on a completely randomized design with three replications was carried out in the Shahed University Tehran/Iran in 2019. Experimental treatments included was different concentrations of Selenium in six levels (0, 0.5, 1.5,3,4.5,6 mg/l) and the second factor was priming time in four levels (0, 8, 12 and 24hours). The results showed Simple and interaction effect of experimental treatments on traits on germination percentage, was significant (p<0.01) on germination percentage, germination rate, mean germination time, mean daily germination, daily germination rate, germination rate coefficient, seedling length, seedling dry weight, index Longitudinal vascular length and seedling vigor weight index. Across all with the concentration of selenium increased From 0 to 3 mg / L, a significant increase was observed in most of the mean traits and with increasing selenium concentration above 3 mg / L, there was a decreasing trend in the mean traits. The highest percentage of germination (96.33) at a concentration of 3 mg / l selenium for 8 hours showed an increase of 23.5% compared to the control treatment. Also, the highest mean germination time was 6 mg of selenium and 24 hours of priming had an increase of 41.3% compared to the control treatment. Therefore, in order to improve the germination of quinoa, better results can be obtained by priming the seeds using selenium. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Germination percentage, Mean delay germination, Nutri priming, Priming time, Seedling vigor index | ||
مراجع | ||
Abdul-Baki, A. A., & Anderson, J. D. (1973). Relationship between decarboxylation of glutamic acid and vigor in soybean Seed 1. Crop Science, 13(2), 227-232. Adolf, V.I., Jacobsen, S.E. & Shabala, S. (2012). Salt tolerance mechanisms in quinoa (Chenopodium quinoa Willd.). Environmental and Experimental Botany, 92,43-54. Aghighi Shahverdi, M. & Omidi, H. )2017(. Determination of optimum concentration and time of Stevia (Stevia rebuadiana Bertoni) seed priming by Selenium. Iranian Journal of Seed Science and Research, 4(3), 39-51. (In Persian) DOI: 10.22124/jms.2017.2506. Amerian, M. )2016(. The effect of different levels of selenium nanoparticles on germination of onion seed. The 5th National Conference on Nanotechnology: from Theory to Application. Ansari, O., Azadi, M., Sharif-Zadeh, F., & Younesi, E. )2013(. Effect of hormone priming on germination characteristics and enzyme activity of mountain rye (Secale montanum) seeds under drought stress conditions. Journal of Stress Physiology & Biochemistry, 9(3), 61-71. Bazile, D., Jacobsen, S.-E. & Verniau, A. (2016). The Global Expansion of Quinoa: Trends and Limits. Front. Plant Science, 7,622. doi: 10.3389/fpls.2016.0062. Chen, C.C. & Sung, J.M. (2001). Priming bitter gourd seeds with selenium solution enhances germinability and antioxidative responses under sub-optimal temperature. Physiol Plant, 111, 9-16. Copland, L.O. & McDonald, M.B. )1995(. Principles of Seed Science and Technology. Third Edition. Springer US Publisher. (Book). El-Missiry, M. A. (2012). Biochemistry and molecular biology, chapter 13, INTECH Publisher. Farooq, M., Wahid, A. & Siddique, K.H. (2012(. Micronutrient application through seed treatments. Journal of Soil Science and Plant Nutrition, 12(1), 125-142. Gissel-Nielsen, G., Gupta, U.C., Lamand, M. &Westermarck, T. (1984). Selenium in soils and plants and its importance in livestock and human nutrition. Agronomic approaches to increase selenium concentration in livestock feed and food crops, 37, 397-461. Gniazdowska, A. & Bogatek, R. )2005(. Allelopatic interactions between plants, Multi Site Action of Allelochemicals. Acta Physiologiae Plantarum, 27, 395-407. Hajiboland, R. & Keivanfar, N. (2012). Selenium supplementation stimulates vegetative and reproductive growth in canola (Brassica napus L.) plants. Acta Agriculturae Slovenica, 99(1), 13-19. Han-Wens, S., Jing, H., Shu-Xuan, L. & Wei-Jun, K. (2010). Protective role of selenium on garlic growth under cadmium stress. Communications in Soil Science and Plant Analysis, 41, 1195-1204. Hunter, E., Glasbey, C. & Naylor, R. (1984). The analysis of data from germination tests. The Journal of Agricultural Science, 102(1), 207-213. Kiani, M., Bagheri, R. & Nezami, A. (1997). Reactions genotypes to drought tension resulting from polyethylene glycol 6000 in seeding stage. Agriculture industries and Sciences Magazine, 2(1), 45-55. Kieliszek, M. & Błażejak, S. (2016). Current Knowledge on the Importance of Selenium in Food for Living Organisms: A Review. Molecules, 21(5), 609. Konishi, Y., Hirano, S., Tsuboi, H. & Wada, M. (2004). Distribution of minerals in quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) seeds. Bioscience Biotechnology and Biochemistry, 68, 231-234. Liopa-Tsakalidi, A., Kaspiris, G., Salahas, G. & Barouchas, P. (2012). Effect of salicylic acid (SA) and gibberellic acid (GA1) pre-soaking on seed germination of Stevia (Stevia rebaudiana) under salt stress. Journal of Medicinal Plants Research, 6, 416-423. Martínez, E.A., Fuentes, F.F. & Bazile, D. (2015). History of Quinoa: Its Origin, Domestication, Diversification, and Cultivation with Particular Reference to the Chilean Context. In Quinoa: Improvement and Sustainable Production, 1st ed.; Murphy, K., Matanguihan, J., Eds.; John Wiley & Sons, Inc.: Hoboken, NJ, USA, 2015; pp. 19–24, ISBN 978-1-118-62805-8. Peterson, A. & Murphy, K.M. (2015). Tolerance of lowland quinoa cultivars to sodium chloride and sodium sulfate salinity.Crop Science, 55, 331-338. Prins, C. N., Hantzis, L. J., Quinn, C.F. & Pilon-Smits, E.A H. (2011). Effects of selenium accumulation on reproductive function in Brassica juncea and Stanleya pinnata. Journal of Experimental Botany, 62(15), 5633-5640. Doi: 10.1093/jxb/err247. Rabian, A., Jiryaei, M. & Ayneband, A. (2014). Assess the impact of selenium in reducing the negative effects of salinity and low savings rice seed germination. Environment Stresses in Crop Science, 7(1), 53-63. Ramazani, M. & RezaeiShokhabadi, R. (2012). Compartion of different time and priming concentration on the seedling characteristics of winter rape seed sarigol, Agronomy and Plant Breeding Journal, 8(1), 145-159. Ranal, M. A. & Santana, D. G. D. (2006). How and why to measure the germination process? Brazilian Journal of Botany, 29(1), 1-11. Saffaryazdi, A., Lahouti, M., Ganjeali, A. & Bayat, H. (2012). Impact of Selenium Supplementation on Growth and Selenium Accumulation on Spinach (Spinacia oleracea L.) Plants. Natulae Scientia Biologicae, 4(4), 95-100. Soltani, E., Soltani, A. & Oveisi, M. (2013). Modeling Seed Aging Effect on Wheat Seedling Emergence in Drought Stress: Optimizing Germin Program to Predict Emergence Pattern. Iranian Journal of Agricultural Agronomy, 15(2), 147-160. Subedi, K. D. & Ma, B. I. (2005). Seed priming does not improve corn yield in humid temperate environment. Agronomy Journal, 97, 211-218. Tabatabaei, S.J. (2013). Principles of mineral nutrition of plant. Tabriz University Press, pp: 554. Zhihui, S., Kuangfei, L., Xiaoqing, Z., Li, Z. & Yaling, Z. (2005). Comparison of ecotoxic effect of selenium on seed germination of wheat and paddy rice, Chinese Journal of Ecology, 12, 1440-1443. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 263 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 368 |