تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,533 |
تعداد مقالات | 70,504 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,124,443 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,233,014 |
اثر کاربرد خاکی نیتروکسین و ورمیکمپوست بر صفات مورفولوژی و بیوشیمیایی تمشک سیاه (Rubus sp.) | ||
به زراعی کشاورزی | ||
مقاله 11، دوره 26، شماره 3، مهر 1403، صفحه 669-686 اصل مقاله (1.16 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jci.2023.343045.2708 | ||
نویسندگان | ||
رویا موسوی؛ ویدا چالوی* ؛ کامران قاسمی؛ مهدی حدادی نژاد | ||
گروه علوم باغبانی، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، مازندران، ایران. | ||
چکیده | ||
هدف: با توجه به کاربرد فراوان کودهای شیمیایی در کشاورزی و مخاطرات این کودهای برای محیطزیست، لازم است به موارد جایگزین توجه شود تا از آسیب های احتمالی جلوگیری شود. روش پژوهش: با هدف بررسی اثر نیتروکسین و ورمیکمپوست بر خصوصیات کیفی و عملکردی تمشک سیاه، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار در شهرستان نور انجام شد. فاکتور اول میزان درصد کود ورمیکمپوست در پنج سطح (صفر، 10، 20، 30 و 40 درصد حجمی) و فاکتور دوم تلقیح و عدم تلقیح با نیتروکسین (Ni) بود. یافته ها: نتایج نشان داد که بالاترین وزن میوه، تعداد میوه و عملکرد در ورمیکمپوست 20 درصد مشاهده شد. بیشترین طول میوه (62/1 سانتیمتر) در ورمیکمپوست 10 درصد و تلقیح نیتروکسین بهدست آمد. در بررسی صفات بیوشیمیایی، بیشترین مواد جامد محلول و شاخص طعم در تیمار ورمیکمپوست 10 درصد مشاهده شد. بیشترین مقدار آنتوسیانین در تیمارهای ورمیکمپوست 20 و 30 درصد بهترتیب به میزان 551 و 563 (میلیگرم بر لیتر آبمیوه) حاصل گردید. کاربرد نیتروکسین بههمراه ورمیکمپوست 30 درصد بیشترین ویتامین ث را در میان همه تیمارها بههمراه داشت. نتیجه گیری: کاربرد ورمیکمپوست در سطوح 20 تا 30 درصد بهترین اثر را بر صفات کمی و کیفی تمشک سیاه داشته و در مواردی که مقادیر بالای ورمیکمپوست اثر منفی داشته است، نیتروکسین توانسته این اثر را کاهش دهد و موجب افزایش برخی صفات شود. در این بررسی کاربرد ورمیکمپوست در سطوح 20 تا 30 درصد بههمراه نیتروکسین بهترین اثر را بر صفات مرتبط با تمشک سیاه نشان داده است. | ||
کلیدواژهها | ||
آنتوسیانین؛ اندازه میوه؛ عملکرد؛ کاربرد تلفیقی؛ ویتامین ث | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Impact of Soil Application of Nitroxin and Vermicompost on Morphological and Biochemical Traits of Blackberry (Rubus Sp.) | ||
نویسندگان [English] | ||
Roya Mousavi؛ Vida Chalavi؛ Kamran Ghasemi؛ Mehdi Hadadinejad | ||
Department of Horticulture Sciences, Agronomy College, Sari Agriculture and Natural Resources University, Sari, Iran. | ||
چکیده [English] | ||
Objective: Considering the abundant use of chemical fertilizers in agriculture and their detriments to the environment, it is necessary to consider alternatives to prevent possible damage. Methods: A completely randomized factorial experiment with four replications was conducted in the Nur country to investigate the imapct of nitroxin and vermicompost on the qualitative and functional characteristics of Blackberry. The first factor was the percentage of vermicompost at five levels (0, 10, 20, 30 and 40% by volume) and the second factor consisted of inoculation and lack of inoculation with nitroxin (Ni). Results: The results demonstrated that the highest fruit weight, number of fruits, and yield were observed at 20% vermicompost. Maximum fruit length (1.62 cm) was obtained with 10% vermicompost and nitroxin inoculation. In analyzing the biochemical traits, the highest soluble solids and taste index were observed in the 10% vermicompost treatment. The largest amount of anthocyanin was obtained in the 20 and 30% vermicompost treatments at 551 and 563 (mg/L fruit juice), respectively. The application of nitroxin along with 30% vermicompost yielded the highest amount of vitamin C among all treatments. Conclusion: The application of vermicompost at 20 to 30% levels had the best impact on the quantitative and qualitative traits of Blackberry, and in cases where high amounts of vermicompost exerted a negative effect on some traits, nitroxin was able to reduce this effect and enhance certain traits. In this assay, the application of vermicompost at 20-30% along with nitroxin demonstrated the best impacts on blackberry traits. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Anthocyanin, Combined use, Fruit size, Vitamin C, Yield | ||
مراجع | ||
منابعابراهیمی، رضا؛ حسنزاده، فاطمه؛ مرادی، بیژن و رئیسی، طاهره (1396). بررسی تاثیر کودهای آلی و شیمیایی بر عملکرد و کیفیت میوه کیوی رقم هایوارد. مدیریت خاک و تولید پایدار، 7(2)، 195-183.
امیریوسفی، مهدی، تدین، محمودرضا و حسینی فرد، مرجان سادات (1401). تأثیر کودهای زیستی نیتروژنه و فسفره بر برخی صفات جوانهزنی بذر دو رقم کینوا تحت تنش شوری. مهندسی اکوسیستم بیابان، 8(24)، 79-94. doi: 10.22052/deej.2018.7.24.49
بیدکی، سمیرا و چالوی، ویدا (1393). اثر کاربرد کودهای آلی در کشت بدون خاک بر ماندگاری پس از برداشت میوه توتفرنگی (Fragaria× ananassa Duch. cv. Camarosa). مجله روابط خاک و گیاه، 5(2)، 114-107.
جانعلینژاد، محمد؛ افشاری، حسین؛ علیزاده، بهداد و قاسمی، امید (2021). بررسی اثرات تنش آبی و مقادیر مختلف ورمیکمپوست و سولفات پتاسیم بر برخی خصوصیات کمی و کیفی میوه شلیل رقم’ردگلد ‘. علوم باغبانی، 35(3)، 330-313.
خلیلیان بروجنی، فرناز (1395). تاثیر ورمیکمپوست بدست آمده از کود گاوی، ضایعات خرما و تفاله چای به عنوان جایگزین کوکوپیت بر رشد خیار گلخانه ای. پایان نامه کارشناسی ارشد. به راهنمایی ژیلا بهارلویی یانچشمه. اصفهان: دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان. دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی.
رضایی، مریم و برادران، رضا (1392). بررسی تأثیر انواع کودهای آلی بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه دارویی همیشهبهار (Calendula officinalis L.). تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، 29(3)، 650-635.
شکفته، حسین و عربنژاد خانوکی، مریم (1395). بررسی تأثیر زئولیت، هیدروژل و ورمی کمپوست بر برخی ویژگیهای ریختشناختی گیاه دارویی همیشهبهار. علوم باغبانی ایران، 47(4)، 833-823.
شیخ علیپور، پیمان؛ بلندنظر، صاحبعلی؛ ساریخانی، محمدرضا و پناهنده، جابر (1398). تأثیر کاربرد کودهای زیستی بر عملکرد، کیفیت و ظرفیت آنتی اکسیدانی میوه گوجه فرنگی. علوم باغبانی ایران، 50(3)، 632-621.
محمدی، امیرعلی (1397). بررسی نسبت های مختلف نیتروژن، فسفر و پتاسیم بر خصوصیات بیوشیمایی و مورفولوژیکی ارقام مختلف تمشک سیاه در گلخانه. پایاننامه کارشناسی ارشد. به راهنمایی مهدی حدادی نژاد. ساری: دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری. دانشکده علوم زراعی.
مشایخی، پریسا و تاتاری، مریم (1395). تأثیر غلظتهای مختلف نیتروژن، فسفر و پتاسیم بر برخی ویژگیهای کمی و کیفی توتفرنگی در کشت هیدروپونیک. پژوهشهای خاک، 30(4)، 402-391.
نصیریآبکنار، حامد و صداقتحور، شهرام (1401). اثر اسید هیومیک، آرژنین و سطوح مختلف ورمیکمپوست بر ویژگیهای کمی و کیفی گیاه توتفرنگی (Fragaria× ananassa L.) رقم گاویتا. مجله روابط خاک و گیاه، 13(1)، 79-61.
نورایی، زهرا (1392). بررسی اثر کودهای نیتروکسین و نیتروژن بر خصوصیات فیزیولوژیکی و مرفولوژیکی توتفرنگی تحت شرایط کم آبی. پایان نامه کارشناسی ارشد. به راهنمایی ناصر قادری. کردستان: دانشگاه کردستان، دانشکده کشاورزی.
هاشمآبادی، داود؛ نمکی، محمد و سعیدزاده، فرزین (1397). تأثیر کودهای زیستی و نیتروژن بر برخی صفات کمی و کیفی توتفرنگی (Fragaria× ananassa Duch., cv. Selva) تحت سطوح مختلف کود نیتروژن. فیزیولوژی محیطی گیاهی، 13(52)، 80-67.
References
Abud-Archila, M., Luján-Hidalgo, M. C., López-Pérez, J. M., Ordaz-Rivera, J., Ruiz-Valdiviezo, V. M., Oliva-Llaven, M. Á., & Gutiérrez-Miceli, F. A. (2018). Growth and fruit chemical characteristics of blackberry (Rubus fruticosus) cultivated with vermicompost, glomus mosseae and phosphate rock. Compost Science & Utilization, 26(4), 225-231.
Ahmed, A. G., Orabi, S. A., & Gaballah, M. S. (2010). Effect of Bio-N-P fertilizer on the growth, yield and some biochemical components of two sunflower cultivars. International Journal of Academic Researches, 2(4), 271-277.
Amiryousefi, M., Tadayon, M. R., & Hoseinifard, M. S. (2022). Effect of Nitrogen and Phosphorus Bio Fertilizers on Some Seed Germination Traits of Two Cultivars of Quinoa under Salinity Stress. Desert Ecosystem Engineering, 8(24), 79-94. doi: 10.22052/deej.2018.7.24.49. (In Persian).
Ansari, R. A., & Mahmood, I. (2019). Plant health under biotic stress: organic strategies. Berlin: Springer.
Atiyeh, R. M., Arancon, N., Edwards, C. A., & Metzger, J. D. (2002). Influence of earthworm-processed pig manure on the growth and yield of greenhouse tomatoes. Bioresource Technology, 75(3), 175-180.
Bidaki, S., & Chalavi, V.(2014). The effect of organic manures in soilless culture on shelf-life extension of strawberry fruit (Fragaria× ananassa Duch. cv. Camarosa). Journal of Soil and Plant Interactions, 5(18), 107-114. (In Persian).
Blouin, M., Barrere, J., Meyer, N., Lartigue, S., Barot, S., & Mathieu, J. (2019). Vermicompost significantly affects plant growth. A meta-analysis. Agronomy for Sustainable Development, 39(4), 1-15.
Bor, J. Y., Chen, H. Y., & Yen, G. C. (2006). Evaluation of antioxidant activity and inhibitory effect on nitric oxide production of some common vegetables. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54(5),1680-1686.
Chen, Y., Nobili, M. D., & Aviad, T. (2004). Stimulatory effects of humic substances on plant growth. In Soil organic matter in sustainable agriculture. Edited by Magdoff, F., & Weil, R. Florida: CRC Press.
Ebrahimi, R., Hassanzade Naranjboni, F., Moradi, B., & Raiesi, T. (2017). Effects of organic and chemical fertilizers on yield and quality in Hayward variety of kiwifruit. Soil Management and Sustainable Production, 7(2), 183-195. (In Persian).
Erturk Y., Ercilsi, S., & Cakmakci, R. (2012). Yield and growth response of strawberry to plant growth promoting rhizobacteria inoculation. Journal of Plant Nutrition, 35(6),817-826.
Fukami, J., Cerezini, P., & Hungria, M. (2018). Azospirillum: benefits that go far beyond biological nitrogen fixation. Amb Express, 8(1), 1-12.
Hashem Abadi, D., Namaki, M. H., & Saeidzade, F. (2018). The effect of biofertilizers and nitrogen on some quantitative and qualitative traits of strawberry (Fragaria× ananassa Duch., Cv. Selva) under different levels of nitrogen fertilizer, Journal of Plant Environmental Physiology, 13(52), 67-80. (In Persian).
Huber, M., Rembiałkowska, E., Średnicka, D., Bügel, S., & Van De Vijver, L. P. L. (2011). Organic food and impact on human health: Assessing the status quo and prospects of research. NJAS: Wageningen Journal of Life Sciences, 58(3-4), 103-109.
Ipek, M., Pirlak, L., Esitken, A., Figen Dönmez, M., Turan, M., & Sahin, F. (2014). Plant growth-promoting rhizobacteria (PGPR) increase yield, growth and nutrition of strawberry under high-calcareous soil conditions. Journal of Plant Nutrition, 37(7), 990-1001.
Janali nejad, M., Afshari, H., Alizadeh, B., & Ghasemi, O.(2021). Investigation the Effects of Water Stress and Different Levels of Vermicompost and Potassium Sulfate on some Quantitative and Qualitative Characteristics of Redgold Nectarine. Journal of Horticulture Science, 35(3), 313-330. (In Persian).
Karlidag, H., Yildirim, E., Turan, M., & Donmez, M. F. (2009). Effect of Plant Growth-Promoting Bacteria on Mineral-Organic Fertilizer Use Efficiency, Plant Growth and Mineral Contents of Strawberry (Fragaria x ananassa L. Duch.). Reviewed Papers, 218-226.
Khalilian Borojni, F. (2015). Effect of Vermicompost of Cow Manure, Date Palm Wastes and Tea Residue as a Substitute for Cocopeat on Cucumber Growth. Master's thesis. under the guidance of Zhila Baharloi Yanchashme. Isfahan: Islamic Azad University Isfahan. Faculty of Agriculture and Natural Resources. (In Persian).
Kim, Y. C., Glick, BR., Bashan, Y., & Ryu, C. M. (2012). Enhancement of plant drought tolerance by microbes. In Plant responses to drought stress: from morphological to molecular features. edited by Aroca, R. Berlin: Springer.
Lundberg, J. O., Weitzberg, E., & Gladwin, M. T. (2008). The nitrate–nitrite–nitric oxide pathway in physiology and therapeutics. Nature reviews Drug discovery, 7(2), 156-167.
Manaffee, W. F., & Kloepper, J. W. (1994). Applications of plant growth promoting rhizobacteria in sustainable agriculture. In Soil biota management in sustainable farming system. East Melbourne: CSLRO Publication.
Mashayekhi, P., & Tatari, M. (2017). Effect of Different Concentrations of Nitrogen, Phosphorus and Potassium on Some Quantitative and Qualitative Characteristics of Strawberry cv. Selva in Hydroponic Culture. Iranian Journal of Soil Research, 30(4), 391-402. (In Persian).
Mohammadi, A. A. (2018). Investigation of different ratios of nitrogen, phosphorus and potassium on biochemical and morphological traits of different blackberry varieties in greenhouse. Master Thesis. under the guidance of Mehdi Hadadinejad. Sari: Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University. (In Persian).
Nasiri Abkenar, H., & Sedghathoor, Sh. (2022). Effect of Humic Acid, Arginine and Different Levels of Vermicompost on Quantitative and Qualitative Characteristics of Strawberry (Fragaria× ananassa L. cv. Gaviota). Soil and Plant Interactions, 13(1), 61-79. (In Persian).
Niva, M. (2007). All foods affect health: understandings of functional foods and healthy eating among health-oriented Finns. Appetite, 48(3), 384-393.
Noraei, Z. (2013). Evaluation of the effect of nitroxin and nitrogen fertilizers on physiological and morphological characteristics of strawberries under dehydration conditions. Master Thesis. Master Thesis. under the guidance of Naser Ghaderi. Kurdistan: University of Kurdistan, Faculty of Agriculture. (In Persian).
Ramos-Solano, B., Algar, E., Gutierrez-Mañero, F. J., Bonilla, A., Lucas, J. A., & García-Seco, D. (2015). Bacterial bioeffectors delay postharvest fungal growth and modify total phenolics, flavonoids and anthocyanins in blackberries. LWT-Food Science and Technology, 61(2), 437-443.
Rana, G. S., & Singh, K. (1992). Storage life of sweet orange fruits as influenced by fungicides, oil emulsion and package practices. Crop Research, 5, 150-155.
Rezae, M., & Baradaran, R. (2013). Effects of bio fertilizers on the yield and yield components of pot marigold (Calendula officinalis L.). Iranian Journal of Medical and Aromatic Plants, 29(3),635-650. (In Persian).
Rodríguez-Salazar, J., Suárez, R., Caballero-Mellado, J., & Iturriaga, G. (2009). Trehalose accumulation in Azospirillum brasilense improves drought tolerance and biomass in maize plants. FEMS Microbiol Lett, 296, 52-59.
Sheikhalipour, M., Bolandndnazar, S. A., Sarikhani, M. R., & Panahandeh, J. (2019). Effect of application of biofertilizers on yield, quality and antioxidant capacity of tomato fruit. Iranian Journal of Horticultural Science, 50(3), 621-632. (In Persian).
Shekofteh, H., & Arabnejad Khanooki, M. (2017). Effect of zeolit, hydrogel and vermicompost on some morphological traits in marigold (Calendula officinalis L.). Iranian Journal of Horticaltural Sciences, 47(4), 823-833. (In Persian).
Srikanth, K., Srinivasamurthy, C. A., Siddaramappa, R., & Parama, V. R. (2000). Direct and residual effect of enriched composts, FYM, vermicompost and fertilizers on properties of an Alfisol. Journal of the Indian Society of Soil Science, 48(3), 496-499.
Sumbul, A., Ansari, R. A., Rizvi, R., & Mahmood, I. (2020). Azotobacter: A potential bio-fertilizer for soil and plant health management. Saudi journal of biological sciences, 27(12), 3634-3640.
Tasnim, F., Hossain, M. A., Nusrath, S., Hossain, M. K., Lopa, D., & Haque, K. M. (2010). Quality assessment of industrially processed fruit juices available in dhaka city, bangladesh. Malaysian journal of nutrition, 16(3), 431-438.
Tripathi, V. K., Kumar, S., & Gupta, A. K. (2015). Influence of Azotobacter and vermicompost on growth, flowering, yield and quality of strawberry cv. Chandler. Indian Journal of Horticulture, 72(2), 201-205.
Vrček, I. V., Bojić, M., Žuntar, I., Mendaš, G., & Medić-Šarić, M. (2011). Phenol content, antioxidant activity and metal composition of Croatian wines deriving from organically and conventionally grown grapes. Food Chemistry, 124(1), 354-361.
Wrolstad, R. E. (1976). Color and pigment analysis in fruit products. Corvallis: Agriculiural Experiment Station, Oregon State University.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 292 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 375 |