تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,500 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,084,053 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,188,522 |
تأثیر کمآبیاری و تاریخ کاشت بر ویژگیهای فیزیکوشیمیایی، عملکرد دانه، و محتوای روغن ارقام گلرنگ (Carthamus tinctorius L.) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
علوم گیاهان زراعی ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 4، دوره 54، شماره 4، دی 1402، صفحه 47-60 اصل مقاله (1.69 M) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijfcs.2023.354782.654979 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
لیلی گلچین1؛ افشین توکلی* 2؛ وحیده قهرمانپور3؛ سهیلا زرین قلمی4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی- دانشکده کشاورزی- دانشگاه زنجان-زنجان- ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2گروه تولید و ژنتیک گیاهی - دانشکده کشاورزی -دانشگاه زنجان-زنجان-ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3گروه تولید و ژنتیک گیاهی- دانشکده کشاورزی- دانشگاه زنجان-زنجان- ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی- دانشکده کشاورزی- دانشگاه زنجان- زنجان- ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
بهمنظور بررسی اثرات کم آبیاری و تاریخ کاشت بر ویژگیهای کیفی روغن و اسیدهای چرب ارقام گلرنگ، پژوهشی بهصورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان در سال زراعی 94–1393 اجرا شد. در این پژوهش سطوح آبیاری شامل آبیاری مطلوب و کم آبیاری (50 درصد نیاز آبی) در کرتهای اصلی قرارگرفتند و ترکیب تاریخ کاشت (20 اسفند و 20 فروردین) و سه رقم گلرنگ بهاره (گلدشت، صفه و سینا) بهصورت فاکتوریل در کرتهای فرعی قرار گرفتند. تنش خشکی و تأخیر در کاشت باعث کاهش محتوی کلروفیل، عملکرد دانه و محتوی روغن شد. نتایج نشان داد که کم آبیاری باعث کاهش عملکرد دانه و محتوی روغن شد. تأخیر تاریخ کاشت نیز سبب کاهش عملکرد دانه شد. بیشترین عملکرد دانه در شرایط آبیاری مطلوب و در تاریخهای کاشت بیستم اسفند (2036 کیلوگرم در هکتار) و کمترین عملکرد دانه در شرایط کمآبیاری و تاریخ کاشت دوم (4/1675 کیلوگرم در هکتار) حاصل شد. در بین ارقام مورد مطالعه، بیشترین عملکرد دانه (91/1986 کیلوگرم در هکتار) از رقم صفه حاصل شد. با تأخیر در کاشت و کاهش آبیاری، عدد یدی کاهش یافته و عدد اسیدی نیز افزایش یافت. در بین اسیدهای چرب، محتوی لینولئیک و لینولنیکاسید در اثر کم آبیاری و تأخیر در کاشت کاهش یافت و میزان اسیدهای چرب اولئیک و استئاریکاسید در تاریخ کاشت دوم بیشترین مقدار را داشتند؛ درحالیکه پالمتیکاسید در تاریخ کاشت اول بالاترین میزان را داشت. بنابراین، برای بهدستآوردن بالاترین میزان عملکرد و بالاترین کیفیت روغن رقم صفه، آبیاری کامل و تاریخ کاشت زودهنگام به علت آبیاری کمتر توصیه میشود. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ترکیب اسیدهای چرب؛ تنش خشکی؛ کیفیت روغن؛ گلرنگ؛ محتوی کلروفیل | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
عنوان مقاله [English] | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Effect of Deficit Irrigation and Sowing Date on Physicochemical Characteristics, Seed Yield, and Oil Content of Safflower (Carthamus tinctorius L.) Cultivars | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان [English] | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Leyli Golchin1؛ Afshin Tavakoli2؛ Vahideh Ghahremanpoure3؛ Soheila Zarringhalami4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1Department of Plant Production and Genetics, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Zanjan, Iran | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2Department of Plant Production and Genetics, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Zanjan, Iran | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3Department of Plant Production and Genetics, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Zanjan, Iran | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4Department of Food Science and Engineering, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Zanjan, Iran. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده [English] | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
In order to investigate effects of deficit irrigation and sowing date on qualitative characteristics of oil and fatty acids in Safflower cultivars, a split factorial experiment was conducted based on a randomized complete blocks design with four replications at the research farm of Faculty of Agriculture, University of Zanjan, during the 2015-2016 growing season. In this experiment, irrigation levels included optimal irrigation and deficit irrigation (50% of water requirement) as main plots and combined two sowing dates including (20 March and 20 April) and three spring safflower cultivars (i.e. Gholdasht, Soffeh, and Sina) were allocated to subplots in a factorial arrangement. Drought stress and late sowing date decreased chlorophyll content, seed yield, and oil content. The results showed that deficit irrigation caused decrease in seed yield and oil content. Late sowing date caused a decrease in seed yield. The highest seed yield was obtained on optimal irrigation and on the sowing date 20 March (2036 kg/h) and the lowest seed yield was obtained on 50% of water requirement and the sowing date 20 April (1675.4 kg/h). Among the studied cultivars, the highest seed yield (1986.91 kg/ha) was obtained from Soffeh cultivar. With the sowing date and deficit irrigation, iodine number decreased and acid value increased. Among fatty acids, the content of linoleic and linolenic acids decreased due to deficit irrigation and late sowing date and the amount of oleic and stearic acids was the highest in the second sowing date, while palmitic acid had the highest amount in the first sowing date. Therefore, to obtain the highest yield and the highest oil quality Soffeh cultivar, optimal irrigation and early sowing date are recommended. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها [English] | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Chlorophyll content, drought stress, fatty acids composition, oil quality, safflower | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
. مقدمه گلرنگ (Carthamus tinctorius L.) از دانههای روغنی است که دارای منابع مهم از اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 میباشد (Omidi et al., 2014). گلرنگ بومی ایران بوده و بهدلیل قابلیتهایی نظیر سازگاری بالا با شرایط نامساعد، مقاومت به شوری و خشکی و همچنین داشتن روغنی باکیفیت مورد توجه میباشد (Mohammadi et al., 2014). روغن دانۀ گلرنگ کیفیت قابل ملاحظهای داشته و به علت داشتن درجۀ بالایی از اسیدهای چرب غیر اشباع و آلفاتوکوفرول و اسیدهای چرب اشباع نشده (اولئیک 20-16 درصد، لینولئیک 75-71 درصد و لینولنیک اسید 12-10 درصد) و همچنین اسیدهای چرب اشباعشده (پالمتیک اسید 3-2 درصد و استئاریکاسید 16-20 درصد) دارای روغن باکیفیت بسیار بالایی است (Bortolheiro & Silva, 2017). خشکی را میتوان به عنوان یک عامل تنشزای محیطی تعریف کرد که به دلیل کمبود بارندگی و عدم دستیابی ریشه به رطوبت ایجادشده، باعث کاهش محصول و ایجاد پاسخ های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی مختلف در گیاهان میشود (Hu et al., 2013). گیاهان به تنش خشکی واکنشهای متفاوتی نشان میدهند و میزان واکنش و آسیب وارده به آنها به نوع گیاه، میزان و مدت تنش واردشده، مرحله رشد و نوع گیاه بستگی دارد (Lidon, 2012 &.(Zlativ تنش خشکی در گیاهان باعث کاهش محتوی کلروفیل a، b و کارتنوئیدها میشود و اینکار از طریق شکستن کلروپلاستها انجام میشود .(Hosseinzadeh et al., 2016)تنش خشکی درگیاهان با ایجاد تنشهای ثانویه مانند تنش اکسیداتیو نقش ویژهای در آسیب به کلروپلاست و کاهش مقدار محتوای کلروفیل دارد که باعث کاهش توانایی فتوسنتز و در نهایت باعث کاهش عملکرد میشود .(Sadak, 2016)درصد روغن و همچنین اسیدهای چرب آن تحت تأثیر محیط و تنش خشکی قرار میگیرد که توسط بسیاری از محققان گزارش شده است عدد پراکسید یکی از شاخصهای مهم تعیین مقدار اکسیداسیون روغن است و به همراه عدد اسیدی جزء پارامترهای کیفی روغن به شمار میرود و در هنگام تصفیه روغن تقریبا اسیدهای چرب آزاد از بین میروند، اما در روغنهای تصفیه نشده مقدار قابل توجهی از این اسیدهای چرب آزاد دیده میشود Nazari et al., 2017)). یکی دیگر از شاخص های مهمی که غیر اشباع بودن روغنها را نشان میدهد عدد یدی است که پایداری روغنها را در اکسیدشدن نشان میدهد (Nazari et al., 2017). محققان گزارش کردند که تحت تنش خشکی اسیداولئیک کاهش و میزان اسیداستئاریک و پالمتیک روغن دانه گلرنگ افزایش یافته است بر این اساس، چنانچه در هر یک از نواحی دمایی بتوان زودتر به کشت گلرنگ اقدام کرد، عملکرد بالاتری حاصل میشود. در بررسی تاثیر تاریخهای کاشت بر کیفیت روغن چند گیاه دانه روغنی و دارای ارزش دارویی ازجمله گیاه مغربی
این پژوهش در مزرعۀ تحقیقاتی دانشکدۀ کشاورزی دانشگاه زنجان واقع در عرض جغرافیایی 36 درجه و 40 دقیقۀ شمالی و طول جغرافیایی 48 درجه و24 دقیقۀ غربی و ارتفاع 1594 متری از سطح دریا در سال زراعی 94-93 بهصورت آزمایش اسپلیتفاکتوریل بر پایۀ طرح بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار انجام شد. عامل اصلی شامل آبیاری (در دو سطح آبیاری معمول و کمآبیاری) و عامل فرعی شامل ترکیب دو تاریخ کاشت (20 اسفند و20 فروردین) و سه رقم گلرنگ بهاره سینا، گلدشت، و صفه بود. آمادهسازی زمین در پاییز 1393 انجام شد. هر کرت آزمایشی شامل چهار ردیف بهطول پنج متر بود. کاشت روی پشتهها با فاصلۀ پنج سانتیمتر انجام شد. فاصله پشتهها نیز 50 سانتیمتر در نظر گرفته شد. تراکم نهایی بوتهها در هر متر مربع 40 بوته بود. بذرها ضدعفونی شده و عملیات کاشت با دست و در تاریخهای 20 اسفند و 20 فروردین 1394 انجام گرفته و بلافاصله آبیاری انجام شد (جدول 1). درطول فصل رشد از کود یا عناصر غذایی استفاده نشد. عمل تنککردن بوتهها و وجین علفهای هرز با دست انجام شد. پس از کاشت ارقام تمام کرتها تقریبا تا تاریخ 10 خردادماه 1394 بهصورت یکسان آبیاری شدند. آغاز اعمال تنش کمآبیاری در تمام کرتهای تحت این تیمار در مرحله تقریبا 50 درصد تکمهبندی انجام شد. تنش کمآبی برای تمام ارقام بهطور یکسان و در 14 تیرماه مصادف با 40 درصد مرحله گلدهی آغاز شد. علت انتخاب دهم خردادماه جهت شروع اعمال تیمار کمآبیاری این بود که بر اساس منحنی آمبروترمیک منطقه باکمک دادههای طولانیمدت (42 سال) که از ایستگاه هواشناسی زنجان بهدست آمد، فصل خشک در این منطقه از این تاریخ شروع میشود. پس از آن در تیمارکمآبیاری بهمیزان 50 درصد نیاز آبی گیاه آب در اختیار گیاه قرار گرفت و اعمال کمآبیاری از 50 درصد مرحلۀ تکمهبندی ارقام کاشتشده که تقریبا مصادف با شروع فصل خشک شده تا انتهای فصل رشد ادامه داشت. در تیمار شاهد 100 درصد نیاز آبی تأمین شد. نیاز آبی بااستفادهاز دادههای بهروز هواشناسی و باکمک روابط زیر محاسبه شد (جدول 2). 1-2. محاسبه مقادیر نیاز آبی 1-1-2. محاسبه مقادیر تبخیر–تعرق گیاه (ET0) بااستفادهاز دادههای روزانه پارامترهای ثبتشده در ایستگاه هواشناسی زنجان و رابطه استاندارد فائو-پنمن-مانیت (رابطه 1) مقادیر روزانه ET0 محاسبه شد: (رابطه 1) ET0=
ET0: تبخیر–تعرق گیاه مرجع (mm/day)،:Rn تابش خالص ورودی به سطح گیاه(MJ/m2/day) ، G: شار گرمای خاک (MJ/m2/day) ، T: میانگین روزانه دمای هوا (ºC)، U2: میانگین روزانه سرعت باد در ارتفاع دو متری (m/sec)، ea: فشار بخار اشباع (Kpa)،:ed فشار بخار واقعی (Kpa)، ea-ed: کمبود فشار بخار اشباع (Kpa)، : شیب منحنی فشار بخار اشباع بااستفادهاز رابطه 2 مقادیر تبخیر و تعرق گیاه در مراحل رشد محاسبه خواهد شد. (رابطه 2) ETc=Kc.ET0 :ETC تبخیر– تعرق گیاه (mm/day)، ET0: تبخیر و تعرق مرجع ( (mm/dayو KC: ضریب گیاه. مقادیر KCبرای دورههای مختلف رشد هر یک از گیاهان از نشریه شماره 56 سازمان فائو استخراج شد. بااستفادهاز روابط 3 و 7 حجم آب آبیاری در هر دور محاسبه شد. (رابطه 3) Td=Ud(0.1*Pd0.5) (رابطه 4) .f Td = dn (رابطه 5) (رابطه 6) (رابطه 7) G=K.d.Sp.Sr :Td مقدار تعرق روزانه گیاه (mm/day)، Ud: مقدار تبخیر-تعرق روزانه گیاه ((mm/day، Pd: سطح سایهانداز (%)، dn: عمق خالص آبیاری در هر نوبت آبیاری (mm)، f: دور آبیاری (روز)، LR: نیاز آبشویی (%)، ECiw: هدایت الکتریکی آب آبیاری (ds/m)، MaxECe: حداکثر هدایت الکتریکی عصاره اشباع خاک که در آن تولید محصول بهعلت ازبینرفتن گیاه صفر خواهد بود (ds/m)، d: عمق ناخالص آبیاری در هر نوبت آبیاری (mm)، EU: ضریب یکنواختی طراحی (%)، در این پژوهش EU=90% در نظر گرفته خواهد شد، G: حجم ناخالص آب مورد نیاز در هر نوبت آبیاری، (lit) K: ضریب تبدیل واحدها، K=1 در سیستم واحدهای Sr، Sp: فاصله بوته روی ردیف(m) ، Sr: فاصله ردیفها.(m) برایناساس مجموع میزان آب مورد نیاز در شرایط معمول، در طول فصل رشد برای تاریخ کاشت اول 81/826 متر مکعب و برای تاریخ کاشت دوم 25/946 متر مکعب بهدست آمد. نیاز آبی کمآبیاری از حاصل ضرب مقدار آب محاسبهشده برای تیمار شاهد در میزان کمآبیاری درنظرگرفتهشده یعنی 5/0 حاصل شد.
جدول 1. مشخصات ارقام گلرنگ.
2-2. محتوی کلروفیل و کارتنوئیدها محتوی کلروفیل در جوانترین برگهای توسعهیافته و در مرحله شروع گلدهی اندازهگیری شد (Arnon, 1994). برای اندازهگیری عملکرد دانه، پس از رسیدگی و خشکشدن بوتهها با حذف اثر حاشیهای (نیممتر از انتها و دو متر بالای کرتهای فرعی) در مجموع چهار متر مربع برداشت انجام شده و دانهها از بوتههای برداشتشده توسط دستگاه کمباین ثابت جدا شده و سپس دانهها تمیز و توزین شده و عملکرد دانه محاسبه شد. اندازهگیری درصد روغن بهروش سوکسله انجام شد. به این منظور مقداری از بذور هر واحد آزمایشی در آون در دمای 80 درجۀ سانتیگراد بهمدت 24 ساعت قرار داده شد. سپس بذور با آسیاب پودر شده و دو گرم از بذور پودرشدۀ هر واحد آزمایشی با دقت توزین شد. نمونهها بهمدت 11 ساعت در دستگاه سوکسله (رابطه 8) 100× (وزن اولیه/اختلاف وزن نمونه قبل و بعد از استخراج روغن) =درصد روغن
جدول 2. دادههای هواشناسی سال 1393-1392 محل اجرای آزمایش.
3-2. اندازهگیری عدد پراکسید 30 میلیلیتر اسیداستیک-کلروفرم به پنج گرم نمونه روغن اضافه شد. سپس 5/0 میلیلیتر محلول اشباعشده یدید پتاسیم و پس از یک دقیقه 30 میلیلیتر آب مقطر نیز به آن افزوده شد. برای ازبینرفتن رنگ زرد، تیتراسیون با تیوسولفات سدیم 01/0 نرمال انجام شد. برای ازبینرفتن رنگ آبی به نمونه 5/0 میلیلیتر نشانگر نشاسته افزوده شد. همراهبا نمونهها گذاشتن نمونه شاهد نیز ضروری است. پس از محاسبه عدد پراکسید، نتایج بر حسبmeqO2/ Kg Oil گزارش شد (ACOS, 1993). (رابطه 9) (S×M×1000)/W =اندیس پراکسید S: میزان تیتران مصرفی، M مولاریته محلول تیوسولفات سدیم (01/0 نرمال)، W وزن نمونه. 4-2. اندازهگیری عدد اسیدی به پنج گرم نمونه روغن، 10 میلیلیتر اتانول افزوده شد تا نمونهها کاملا در اتانول حل شوند. سپس به محلول حاصل فنلفتالئین اضافه شد و محلول با سود استاندارد تا ثابتشدن رنگ ارغوانی تیتر شد. سپس برای محاسبه عدد اسیدی روغن از فرمول زیر استفاده شده و نتایج بر حسب mgNaOH/ g Oil گزارش شد (ACOS, 1993). (رابطه 10) (56.1×C×V)/m =عدد اسیدی :C مولاریته تیتران (1/0 نرمال)، V: حجم تیتران مصرفی، m: وزن نمونه. 5-2. اندازهگیری عدد یدی 25/0 گرم نمونه روغن وزن شده و به آن 10 میلیلیتر کلروفرم اضافه شد. سپس 25 میلیلیتر معرف هانوس به نمونهها اضافه شد. سپس ارلن حاوی نمونه روغن، بهمدت 30 دقیقه در یک محل تاریک قرار داده شد. پس از این مدت 10 میلیلیتر محلول یدید پتاسیم 1/0 نرمال و 10 میلیلیتر آب مقطر جوشیده و سردشده به محتویات ارلن اضافه شد. با محلول تیوسولفات سدیم 1/0 نرمال تیتراسیون انجام شد تا رنگ زرد کمرنگی حاصل شود. در این مرحله یک میلیلیتر شناساگر نشاسته به آن اضافه شده و عمل تیتراسیون با تیوسولفات 1/0 نرمال، تا ازبینرفتن کامل رنگ آبی ادامه یافت تا محلول شفاف و سفید حاصل شد. حجم تیتران مصرفی نشاندهنده مقدار ید جذبشده توسط اسیدهای چرب است. یک نمونه نیز برای شاهد در نظر گرفته شد که بهصورت زیر آماده شد: 25 میلیلیتر از محلول هانوس با 10 میلیلیتر محلول یدید پتاسیم و سپس 10 میلیلیتر آب مقطر مخلوط و با محلول تیوسولفات 1/0 نرمال تیتراسیون انجام شد. حجم مصرفی را بهعنوان شاهد یادداشت کرده و بااستفادهاز فرمول زیر اندیس یدی محاسبه و نتایج بر حسب gI2/100gOil محاسبه شد (ACOS, 1993). (رابطه 11) B-S)×M×12.69}/W)} =اندیس یدی :B حجم تیتران مصرفی برای نمونه شاهد،:S حجم تیتران مصرفی برای نمونه اصلی، :M مولاریته تیتران، :Wوزن نمونه. 6-2. مشتقسازی از اسیدهای چرب برای تعیین ترکیب اسیدهای چرب بهروش کروماتوگرافی، اسیدهای چرب مشتقسازی شد. برای این منظور از سود دو درصد BF3، هگزان و محلول استاندارد داخلی C15، برای هیدرولیز چربی به گلیسرول و اسیدهای چرب و سپس تبدیل آن به متیلاستر مربوطه استفاده شد. برای این منظور 50 میکرولیتر از نمونه روغن را در یک لوله آزمایش دربدار ریخته و یک میلیلیتر محلول متانولی هیدروکسید پتاسیم دو نرمال به آن اضافه شد. بعد از همزدن، درب لوله را بسته و بهمدت چهار ساعت در حمام 60 درجه سانتیگراد قرار داده شد. سپس 200 میکرولیتر آب مقطر و دو میلیلیتر n هگزان به آن اضافه شد و بعد از تکاندادن و بعد از گذشت زمان لازم جهت دو فازشدن محتویات داخل لوله آزمایش، فاز هگزانی را خارج کرده و به یک لوله آزمایش دیگر که حاوی مقداری سولفات سدیم (جهت حذف رطوبت اضافی) بود انتقال داده شد. در زمان تزریق به دستگاه، یک میکرولیتر از این فاز هگزانی مورد استفاده قرار گرفت (Metcolf et al., 1966). 7-2. بررسی نوع اسیدهای چرب بااستفادهاز دستگاه GC/Mass بر اساس عملکرد دانه و درصد روغن بالا در بین ارقام مورد مطالعه از رقم صفه با بالاترین عملکرد دانه (با میانگین 1986) و محتوی روغن با میانگین (33 درصد) و باتوجهبه هزینهبربودن آزمایشها اندازهگیری فقط روی یک رقم انجام شد. آنالیز دادههای مربوطبه ترکیب اسیدهای چرب نیز بهصورت طرح اسپلیتپلات در قالب طرح بلوک انجام و جهت نمونهبرداری برای تعیین ترکیب اسیدهای چرب انتخاب شد. پس از انجام مشتقسازی روغن نمونههای گلرنگ، برای تعیین انواع اسیدهای چرب، از دستگاه GC/Mass استفاده شد: طول ستون 30 متر، قطر داخلی ستون 25/0 میلیمتر، قطر فاز ساکن 25/0 میکرون، نوع فلز ساکن Aglient, Hp5 MS، فاز متحرک گاز هلیم با درصد خلوص 999/99 درصد و با سرعت جریان 8/0 میلیمتر بر دقیقه و فشار
1-3. محتوی کلروفیل اثرکمآبیاری، تاریخ کاشت و رقم در سطح احتمال پنج درصد بر محتوی کلروفیل معنی دار بود (جدول 3). نتایج مقایسه میانگینها نشاندهنده این است که در شرایط کمآبیاری میزان کلروفیل a، b و (a+b) کاهش و محتوی کارتنوئید افزایش یافت (جدول 4). در بین ارقام مورد مطالعه رقم گلدشت بیشترین محتوی کلروفیل و رقم گلدشت و صفه بیشترین میزان کارتنوئید را داشتند (جدول 4). کاهش کلروفیل یکی از علائم بارز تنش خشکی در برگها بوده (Dawood & Sadak, 2014) که بهنوعی بیانگر اختلال در کلروپلاستها است. کاهش غلظت رنگیزههای فتوسنتزی از طریق کاهش فتوسنتز سبب افت عملکرد و تنش اکسیداتیو میشود .(Sadak, 2016)بیشترین محتوی کلروفیل a، b، (a+b) مربوطبه تاریخ کاشت اول (20 اسفند) بود (جدول 4). در شرایط تنش ملایم با کاهش آب برگ، غلظت کلروفیل در واحد سطح برگ افزایش مییابد و بهعبارت دیگر، غلظت کلروفیل در واحد سطح برگ افزایش مییابد، هرچه تلفات آب و انقباض سلولها بیشتر شود غلظت کلروفیل در واحد سطح برگ افزایش مییابد، درحالیکه تنش شدید باعث توقف کلروفیلسازی میشود. در این آزمایش، احتمالا اعمال تنش خشکی در رقمهایی که بهترتیب کاهش و افزایش محتوای کلروفیل a و (a+b) را داشتند، تنش وارده یکسان، اما پاسخ ارقام به تنش وارده متفاوت بوده است. بیوسنتز کلروفیل یکی از فرآیندهای حساس به دما محسوب میشود و بههمینجهت در شناخت و بررسی تأثیر گرما روی گیاهان از آن استفاده میشود. با افزایش دما و تنش خشکی آنزیم کلروفیلاز در گیاه افزایش یافته و باعث کاهش محتوی کلروفیل میشود
جدول 3. تجزیه واریانس صفات فیزیولوژیک، عملکرد دانه، روغن و ترکیب اسیدهای چرب دانۀ ارقام گلرنگ تحت شرایط آبیاری و تاریخهای کاشت.
ns، * و ** بهترتیب نشاندهنده عدم تفاوت معنیدار و معنیدار در سطح احتمال پنج و یک درصد.
جدول 4. مقایسۀ میانگین صفات فیزیولوژیک، عملکرد دانه، روغن و ترکیب اسیدهای چرب دانه ارقام گلرنگ تحت شرایط آبیاری و تاریخهای کاشت.
میانگینهای با حرف مشابه در یک صفت، مطابق آزمون چنددامنهای دانکن در سطح احتمال پنج درصد تفاوت معنیداری با یکدیگر ندارند.
2-3. عملکرد دانه اثر متقابل شرایط آبیاری و تاریخ کاشت در سطح احتمال یک درصد بر عملکرد دانه معنیدار بود (جدول 3). نتایج نشان داد بیشترین عملکرد دانه در شرایط آبیاری مطلوب و تاریخ کاشت اول (20 اسفند) با میانگین 2036 کیلوگرم در هکتار و کمترین عملکرد دانه در شرایط کمآبیاری و تاریخ کاشت دوم (20 فروردین) با میانگین 4/1675 کیلوگرم در هکتار بهدست آمد (شکل 1). تنش خشکی با تأثیری که بر محتوی کلروفیل گذاشت باعث کاهش کلروفیل و در نهایت باعث کاهش فتوسنتز شده و با کاهش فتوسنتز عملکرد دانه نیز کاهش یافت (جدول 4). با کاهش فتوسنتز و فراهمی مواد فتوسنتزی و با کاهش فتوسنتز عملکرد دانه کاهش کاشت اول (20 اسفند) بهدست آمد (جدول 4). عملکرد گیاه با طول دوره رشد گیاه رابطه مستقیمی دارد، زیرا هرچه مدت رشد رویشی طولانیتر میشود، میزان مواد پرورده تولیدشده توسط بخش رویشی افزایش یافته و باعث افزایش عملکرد دانه میشود. در تاریخ کاشت اول (20 اسفند) چون درجه حرارت شبانهروز بیشتر از صفر فیزیولوژیکی گلرنگ (دمای پنج درجه سانتیگراد) بوده، در نتیجه گیاه بهراحتی به رشد و نمو خود ادامه داده و دوره رشد طولانیتری نسبتبه تاریخ اول کاشت (20 فروردین) داشته و با برخورداری از درجه حرارت مناسب در دوران رشد رویشی توانسته حداکثر مواد پرورده را تولید و باعث افزایش عملکرد دانه شده است
شکل 1. نتایج مقایسه میانگین اثر متقابل سطوح آبیاری و تاریخ کاشت برعملکرد دانه. میانگینهای با حروف مشابه مطابق آزمون چنددامنهای دانکن در سطح احتمال پنچ درصد تفاوت معنیداری با یکدیگر ندارند.
3-3. درصد روغن اثرکمآبیاری در سطح احتمال پنج درصد و رقم در سطح احتمال یک درصد بر درصد روغن معنیدار بود، درحالیکه تاریخ کاشت تأثیر معنیداری بر درصد روغن نداشت (جدول 3). درصد روغن در شرایط کمآبیاری 8/6 درصد کاهش یافت (جدول 4). تنش خشکی باعث کاهش کم معنیدار درصد روغن دانه شد. مقدار درصد روغن دانه صفت کمی است و توسط تعداد زیادی ژن کنترل میشود، بنابر این احتمال آسیبدیدن تمامی ژنهای کنترلکننده این صفت بسیار کم است که میتواند دلیل کاهش اندک درصد روغن در بین ارقام باشد. تحقیقات نشان داده که درصد روغن دانه در گیاه گلرنگ بستگی زیادی به مغز دانه داشته و با آن همبستگی مثبت دارد. اعمال تنش خشکی در دوره پرشدن دانهها باعث افزایش نسبت پوسته به مغز دانه شده که در نهایت موجب کاهش درصد روغن میشود. نتایج مطالعه برخی پژوهشگران نشان داد که درصد روغن دانه گلرنگ در اثر اعمال تیمارهای مختلف آبیاری تغییر اندکی میکند .(Golchin et al., 2020) مهمترین عاملی که برای کاهش درصد روغن در تنش خشکی میتوان عنوان کرد این است که تنش خشکی باعث بروز اختلال در پرشدن دانهها شده و طول دوره پرشدن دانهها را کاهش میدهد، در نتیجه درصد روغن کاهش مییابد. در واقع تنش خشکی بهویژه در هنگام رسیدگی دانهها درصد روغن را کاهش میدهد که این حالت بهدلیل تسریع در رسیدگی گیاه است (Omidi et al., 2014). در بین ارقام مورد مطالعه رقم صفه (با میانگین 16/33 درصد) بیشترین و رقم گلدشت (با میانگین 63/28 درصد) کمترین درصد روغن را به خود اختصاص داد (جدول 4). وجود تفاوت معنیدار بین ارقام مختلف میتواند نشاندهنده کنترل ژنتیکی درصد روغن باشد. 4-3. عدد پراکسید نتایج تجزیه واریانس صفت عدد پراکسید نشاندهنده عدم تاثیر معنیدار شرایط آبیاری، رقم و تاریخ کاشت است. نتایج مقایسه میانگین عدد پراکسید در این آزمایش برای تمام نمونهها صفر بود (جدول 3) که نشاندهنده شرایط محیطی مناسب رشد دانه، استخراج، نگهداری و در نتیجه کیفیت بالای روغن میباشد. پراکسیدها محصولات اولیۀ اکسیداسیون روغنها هستند و بههمراه عدد اسیدی جزء پارامترهای کیفی روغن بهشمار میروند. مقدار عدد پراکسید در روغنها میتواند بین (40-0) میلیاکیوالان گرم اکسیژن فعال باشد (Khan et al., 2018). 5-3. عدد اسیدی اثر متقابل تاریخ کاشت و رقم در سطح احتمال یک درصد بر عدد اسیدی معنیدار بود (جدول 3). بیشترین عدد اسیدی در تیمار کمآبیاری با میانگین 85/1 (میلیگرم هیدروکسید سدیم در گرم روغن) و تاریخ کاشت دوم با میانگین 86/1 میلیگرم (هیدروکسید سدیم در گرم روغن) بهدست آمد (جدول 4). تنش خشکی و تأخیر در کاشت هر دو سبب افزایش میزان عدد اسیدی در روغن ارقام گلرنگ شدهاند. بالاترین عدد اسیدی برای رقم سینا در تاریخ کاشت دوم با میانگین 15/2 (هیدروکسید سدیم در هرگرم روغن) بود که با سایر ارقام در این شرایط تفاوت معنیداری نشان داد و کمترین عدد اسیدی مربوطبه رقم گلدشت در تاریخ کاشت اول با میانگین 11/1 (هیدروکسید سدیم در هرگرم روغن) بهدست آمد. میزان عدد اسیدی در تمامی ارقام در تاریخ کاشت دوم نسبتبه تاریخ کاشت اول افزایش یافت و این افزایش در رقم سینا نسبتبه ارقام دیگر بیشتر بود (شکل 2). کمآبیاری و تأخیر در کاشت با افزایش مقدار آنزیمهای هیدرولیزکننده باعث افزایش عدد اسیدی در تیمارهای تحت تنش شده و از کیفیت روغن کاسته است. میزان عدد اسیدی در روغنهای گیاهی نشانگر میزان اسیدهای چرب آزاد است و یک شاخص مهم برای کیفیت روغنها بهشمار میرود (Nasir et al., 2009; Rajko et al., 2016).
شکل 2. نتایج مقایسه میانگین اثر متقابل تاریخ کاشت و رقم بر عدد اسیدی. میانگینهای با حروف مشابه مطابق آزمون چنددامنهای دانکن در سطح احتمال پنچ درصد تفاوت معنیداری با یکدیگر ندارند.
6-3. عدد یدی اثر متقابل شرایط آبیاری، تاریخ کاشت و رقم در سطح احتمال یک درصد بر عدد یدی معنیدار بود (جدول 3). نتایج نشان داد رقم صفه در تیمار شاهد و تاریخ کاشت اول بالاترین عدد یدی با میانگین 6/143 (گرم ید جذبشده در صد گرم روغن) را داشت که با ارقام سینا و گلدشت کاشتهشده در این تیمار آبی و تاریخ کاشت تفاوت معنیداری نداشت (جدول 4). کمترین میزان عدد یدی نیز متعلقبه رقم گلدشت با میانگین 3/118 (گرم ید جذبشده در صد گرم روغن) در تیمار کمآبیاری و تاریخ کاشت دوم بود که با رقم صفه در این شرایط تفاوت معنیداری نداشت (شکل 3). عدد یدی شاخصی از تعداد پیوندهای دوگانه میباشد. معمولا در دمای معمولی روغنهای حاوی اسیدهای چرب اشباعنشده بهصورت مایع است. بنابراین عدد یدی با نقطه ذوب یا نرمی و سختی روغن در ارتباط است و از طرف دیگر این نکته را هم باید مد نظر قرار داد که مقدار عدد یدی پایین نشاندهنده پایداری روغنها و حساسیت کمتر آنها به فساد اکسیداتیو است و روغنهایی که عدد یدی پایینتر و اسیدهای چرب اشباعشده بیشتری دارند در برابر فساد و اکسیدشدن مقاوم هستند.(Afolayan et al., 2014) بنابراین میتوان نتیجه گرفت که تنش خشکی اثر منفی بر ویژگی تغذیهای روغن دارد؛ اما از طرفی اسیدهای چرب غیر اشباع در روغنهای گیاهی باعث افزایش سلامت قلب و عروق و مانع از ایجاد بیماریهای قلبی و عروقی میشوند.
شکل 3. نتایج مقایسه میانگین اثر متقابل سطوح آبیاری و تاریخ کاشت و رقم بر عدد یدی. میانگینهای با حروف مشابه مطابق آزمون چنددامنهای دانکن در سطح احتمال پنچ درصد تفاوت معنیداری با یکدیگر ندارند.
7-3. ترکیب اسیدهای چرب نتایج مقایسه میانگین نشان داد اعمال کمآبیاری و تاریخ کاشت اثرات متفاوت افزایشی و کاهشی بر میزان اسیدهای چرب موجود در روغن گلرنگ داشت (جدول 3). بیشترین میزان لینولئیک و لینولنیکاسید (اسیدهای چرب غیر اشباع) در تیمار آبیاری مطلوب و تاریخ کاشت اول گزارش شد. برخلاف این دو اسید که از دسته اسیدهای چرب امگا 6 و3 هستند، بیشترین میزان اولئیکاسید که یک اسید چرب غیر اشباع است در تیمار تنش خشکی و تاریخ کاشت دوم بهدست آمد (جدول 3). باتوجهبه اینکه میزان لینولئیکاسید در شرایط کنترل و تاریخ کاشت اول بالاترین مقدار بود، پس تنش خشکی و تأخیر در کاشت سبب کاهش میزان لینولئیکاسید و کیفیت روغن گلرنگ میشود (جدول 4). از لحاظ ارزش تغذیهای، مهمترین اسید چرب غیر اشباع لینولئیکاسید میباشد، بهطوریکه کمبود آن در رژیم غذایی باعث انسداد عروق و نهایتا منجر به سکته قلبی میشود. شرایط محیطی بهواسطه تأثیرگذاری بر قدرت جذب آب و مواد غذایی ریشه گیاه، ترکیب و خصوصیات روغن دانههای روغنی را تحت تأثیر قرار میدهد. محققان نشان دادند که تغییرات در ترکیب اسیدهای چرب گلرنگ بهویژه اسیدلینولئیک و اولئیک در تاریخهای مختلف کاشت تا حد زیادی مربوطبه تفاوت آب و هوایی فصلی، بهخصوص رطوبت و دما در طول فصل رشد میباشد (Ashrafi & Razmjoo, 2010). افزایش اسیداولئیک و کاهش اسیدلینولئیک میتواند بهدلیل افزایش تجمع چربی و کاهش فعالیت desaturase D12باشد، آنزیم desaturase D12یک آنزیم غیر اشباعکننده است که اولئیکاسید را به لینولئیکاسید تبدیل میکند. کمبود رطوبت و افزایش دما باعث کاهش این آنزیم و کاهش اسید چرب لینولئیک و افزایش اسیداولئیک میشود (Yeilaghi et al., 2012). بین اسیدلینولئیک و اسیداولئیک که هر دو جزء اسیدهای چرب غیر اشباع هستند رابطۀ معکوس وجود دارد، افزایش اسیدلینولئیک باعث کاهش اسیداولئیک میشود و بالعکس. اولئیکاسید بهفرم 18:1 در پلاستیدها ساخته میشود و این درحالی است که فرم غیر اشباع آن بهصورت18:2 و 18:3 در سیتوزول ساخته میشود؛ ازآنجاییکه لینولئیک و لینولنیکاسید از دو اسید چرب یادشده از اولئیکاسید تولیدشده، ساخته میشوند، تنشهای محیطی مانند خشکی مانع از انتقال و سنتز اسیدهای چرب لینولئیک و لینولنیک از اسید چرب اولئیک میشود
نتایج پژوهش حاضر نشاندهنده اثرات نامطلوب تنش خشکی و کمآبیاری بر محتوی کلروفیل، عملکرد دانه، درصد روغن و کیفیت روغن و اسید چرب گلرنگ بود. تأخیر در کاشت با کاهش طول دوره رویشی باعث کاهش عملکرد و درصد روغن شد. تاریخ کاشت اول(20 اسفندماه) با فراهمآوردن دوره رشد رویشی مناسب باعث افزایش عملکرد دانه و درصد روغن شد. در بین ارقام مورد مطالعه، بیشترین عملکرد دانه (91/1986 کیلوگرم در هکتار) از رقم صفه حاصل شد. بهنظر میرسد در بین ارقام مورد مطالعه از لحاظ عملکرد دانه و درصد روغن و تحمل به کمآبیاری و کیفیت روغن رقم صفه، رقم بهتری بوده است. عدد پراکسید که باعث کاهش کیفت روغن میشود در این پژوهش برای تمام نمونهها صفر بود که نشانگر شرایط مناسب استخراج و نگهداری روغن بود. عدد اسیدی که نمایانگر میزان اسیدهای چرب آزاد است در این مطالعه تحت تأثیر تنش خشکی و تاریخ کاشت قرار گرفته و افزایش یافت؛ اما میزان آن در محدودۀ استاندارد بود. بالاترین میزان عدد اسیدی برای رقم سینا در تاریخ کاشت دوم با میانگین 15/2 (هیدروکسید سدیم در گرم روغن) و کمترین میزان عدد اسیدی مربوطبه رقم گلدشت در تاریخ کاشت اول با میانگین 11/1 (هیدروکسید سدیم در گرم روغن) بهدست آمد. افزایش تنش خشکی و تأخیر در کاشت عدد یدی را نیز کاهش داد و میزان آن در شرایط کنترل و تاریخ کاشت اول زیادتر بود. این عدد نشاندهندۀ میزان اسید چرب غیر اشباع زیادتر در شرایط کنترل و کشت زودهنگام بود. همچنین اعمال کمآبیاری و تأخیر درکاشت اثرات افزایشی و کاهشی بر میزان اسیدهای چرب گلرنگ داشت که باعث کاهش اسیدهای چرب غیر اشباع و افزایش اسیدهای چرب اشباع شد. در نهایت برای بهدستآوردن بیشترین عملکرد و کیفیت روغن آبیاری نرمال و تاریخ کاشت زودهنگام بهعلت آبیاری کمتر توصیه میشود.
Afolayan, M., Fausat, A., & Idowu, D. (2014). Extraction and physicochemical analysis of some selected seed oils. International Journal of Advanced Chemistry, 2(2), 70-73. Ali, Z., Basra, S.M.A., Munir, H., Mahmood, A., & Yousaf, S. (2011). Mitigation of drought stress in maize by natural and synthetic growth promoters. Journal of Agriculture and Social Sciences, 7(2), 56-62. AOCS. (1993). Official methods and recommended practices of the american oil chemists’ society (Methods Ag 1–65 and Ce 1–62), Champaign: American Oil Chemistry and Technology. Armand, N., Amiri, H., & Ismaili, A. (2016). Interaction of methanol spray and water‐deficit stress photosynthesis and biochemical characteristics of Phaseolus vulgaris (L.). Photochemistry and Photobiology, 2(1), 102-110. Arnon, D.I. (1949). Copper enzymes in isolated chloroplasts. Polyphenoloxidase in Beta vulgaris (L.). Plant Physiology, 24(1), 1-15. Ashrafi, E., & Razmjoo, K. (2010). Effect of irrigation regimes on oil content and composition of safflower (Carthamus tinctorius L.) cultivars. American Oil Chemistry and Technology, 87(5), 499-506. Bayati, P., Karimmojeni, H., & Razmjoo, J. (2020). Changes in essential oil yield and fatty acid contents in black cumin (Nigella sativa L.) genotypes in response to drought stress. Industrial Crop Production, 155, 112764. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2020.112764. Bettaieb, I., Hamrouni-Sellami, I., Bourgou, S., Limam, F., & Marzouk, B. (2011). Drought effects on polyphenol composition and antioxidant activities in aerial parts of Salvia officinalis (L.). Acta Physiologiae Plantarum, 33(4), 1103-1111. Bortolheiro, F.P., & Silva, M.A. (2017). Physiological response and productivity of safflower lines under water deficit and rehydration. Anais da Academia Brasileira De Ciências, 89(4), 3051-3066. Dawood, M.G., & Sadak, M.S. (2014). Physiological role of glycinebetaine in alleviating the deleterious effects of drought stress on canola plants (Brassica napus L.). Middle East Journal Agricultural Reserch, 3(4), 943-954. Enjalbert, J.N., Zheng, S., Johnson, J.J., Mullen, J.L., Byrne, P.F., & McKay, J.K. (2013). Brassicaceae germplasm diversity for agronomic and seed quality traits under drought stress. Industrial Crop Production, 47, 176–185. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2013.02.037. Ghanbari-Odivi, A., Hashemzade, H., Bahrampour, B., & Saeidi, M. (2013). Technical Journal of Engineering and Applied Sciences, 3(14), 1405-1410. Ghassemi-Golezani, K., & Farhangi-Abriz, S. (2018). Changes in oil accumulation and fatty acid composition of soybean seeds under salt stress in response to salicylic acid and jasmonic acid1. Russian Journal of Plant Physiology, 65(2), 229-236. Giiberson, P.K., Johnson, M.T., Berti, M.T., & Halvorson, M.A. (2014). Seeding date and performance of speciaity oil seed in North Dakota. Journal of Janick and A. ASHS Press, Alexandria, VA, 105-110. Golchin, L., Tavakoli, A., & Mohsenifard, E. (2020). Evaluation of the effects of 6-benzyl aminopurine application on safflower cultivars production under drought stress conditions. Journal of Crops Improvement, 23(2), 321-324. Golchin, L., Tavakoli, A., & Mohsenifard, E. (2022). Effect of cytokinin application on photosynthesis, gas exchange and seed yield of safflower (Carthamus tinctorius L.) under drought stress condition. Iranian Journal of Field Crop Science, 23(2), 214-228. Hosseinzadeh, S., Amiri, H., & Ismaili, A. (2016). Effect of vermicompost fertilizer on photosynthetic characteristics of chickpea (Cicer arietinum L.) under drought stress. Photosynthetica, 54, 87-92. Hu, Y.Y., Zhang, Y.L., Yi, X.P., Zhan, D.X., Luo, H.H., Soon, C.W., & Zhang, W.F. (2014). The relative contribution of non-foliar organs of cotton to yield and related physiological characteristics under water deficit. Journal of Integrative Agriculture, 13(5), 975-989. Khan, M.A.R., Ara, M.H., & Mamun, S.M. (2018). Fatty acid composition and chemical parameters of Liza parsia. Journal Basic Applied Chemistery, 8, 1-8. Kumar, A., Singh, P., Gangwar, C.S., Sharma, S.K., Srivastava, A., & Yadav, A.K. (2018). Maximization of adjusting date of sowing and nutrient level in mustard (Brassica juncea czern & Coss). Journal Pharmacogen Phytochem, 7(1), 938-940. Metcolfe, L.D., Schmitz, A.A., & Pelka. J.R. (1966). Rapid preparation of fatty acid esters from lipids for gas chromatographic analysis. Analytical chemistry, ACS Publications, 515 p. Moghadam, H.R.T., Zahedi, H., & Ghooshchi, F. (2011). Oil quality of canola cultivars in response to water stress and super absorbent polymer application. Pesqui Agropecuária Trop., 41, 579–586. https://doi.org/ 10.5216/pat.v41i4.1336. Mohammadi, M., Tavakoli, A., & Saba, J. (2014). Effects of foliar application of 6-benzlaminopurne on yield and oil content in two spring safflower (Carthamus tinctorius L.) cultivars. Plant Growth Regual., 73, 219-226. Nasir, M., Butt, M.S., Anjum, F.M., Jamil, A., & Ahmad, I. (2009). Physical and sensory properties of maize germ oil fortifie cakes. International Journal Agriculture Biology, 11, 311-315. Nazari, M., Ramezani, A., & Zeyae Nasab, M. (2017). The effect of poor irrigation and use of phosphate-soluble biofertilizer on yield and yield components of safflower. Journal of Ecology, 32-42. (In Persian). Ozkan, A., & Kulak, M. (2013). Effects of water stress on growth, oil yield, fatty acid composition and mineral content of Sesamum indicum (L.). Journal of Animal Plant Sciences, 23, 1686-1690. Omidi, F., & Sepehri, A. (2014). Effect of sodium nitroprusside on growth, yield and components of bean (Phaseolus vulgaris L.) under water deficit stress. Iranian Journal of Field Crop Science, 45, 243-254. DOI: 10.22059/IJFCS.2014.51903. Reiahisamani, N., Esmaeili, M., Khoshkholgh Sima, N.A., Zaefarian, F., & Zeinalabedini, M. (2018). Assessment of the oil content of the seed produced by Salicornia (L.), along with its ability to produce forage in saline soils. Genetic Resources and Crop Evolution, 65, 1879–1891. Rajko, V., Sergeja, V., & Helena, A. (2016). Biochemical parameters and oxidative resistance to thermal treatment of refined and unrefined vegetable edible oils. Czech Journal of Food Scimago, 28, 376-384. Sadak, M.S. (2016). Mitigation of drought stress on fenugreek plant by foliar application of trehalose. International Journal of Chemistry Technology Research, 9, 147-155. Ullah, F., & Bano, A. (2011). Effect of plant growth regulators on oil yield and biodiesel production of safflower (Carthamus tinctorius L.). Brazilian Journal Plant of Physiology, 23, 27–31. Yeilaghi, H., Arzani, A., Ghaderian, M., Fotovat, R., Feizi, M., & Pourdad, S.S. (2012). Effect of salinity on seed oil content and fatty acid composition of safflower (Carthamus tinctorius L.) genotypes. Food Chemistry, 130, 618–625. doi:10.1016/j.foodchem.2011.07.08. Zlatev, Z., & Lidon, F.C. (2012). An overview on drought induced changes in plant growth, water relations and photosynthesis. Emirates Journal of Food and Agriculture, 24, 57-72. Zhu, Y., Taylor, C., Sommer, K., Wilkinson, K., & Wirthensohn, M. (2015). Influence of deficit irrigation strategies on fatty acid and tocopherol concentration of almond (Prunus dulcis). Food Chemistry, 173-188. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
References: Afolayan, M., Fausat, A., & Idowu, D. (2014). Extraction and physicochemical analysis of some selected seed oils. International Journal of Advanced Chemistry, 2(2), 70-73. Ali, Z., Basra, S.M.A., Munir, H., Mahmood, A., & Yousaf, S. (2011). Mitigation of drought stress in maize by natural and synthetic growth promoters. Journal of Agriculture and Social Sciences, 7(2), 56-62. AOCS. (1993). Official methods and recommended practices of the american oil chemists’ society (Methods Ag 1–65 and Ce 1–62), Champaign: American Oil Chemistry and Technology. Armand, N., Amiri, H., & Ismaili, A. (2016). Interaction of methanol spray and water‐deficit stress photosynthesis and biochemical characteristics of Phaseolus vulgaris (L.). Photochemistry and Photobiology, 2(1), 102-110. Arnon, D.I. (1949). Copper enzymes in isolated chloroplasts. Polyphenoloxidase in Beta vulgaris (L.). Plant Physiology, 24(1), 1-15. Ashrafi, E., & Razmjoo, K. (2010). Effect of irrigation regimes on oil content and composition of safflower (Carthamus tinctorius L.) cultivars. American Oil Chemistry and Technology, 87(5), 499-506. Bayati, P., Karimmojeni, H., & Razmjoo, J. (2020). Changes in essential oil yield and fatty acid contents in black cumin (Nigella sativa L.) genotypes in response to drought stress. Industrial Crop Production, 155, 112764. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2020.112764. Bettaieb, I., Hamrouni-Sellami, I., Bourgou, S., Limam, F., & Marzouk, B. (2011). Drought effects on polyphenol composition and antioxidant activities in aerial parts of Salvia officinalis (L.). Acta Physiologiae Plantarum, 33(4), 1103-1111. Bortolheiro, F.P., & Silva, M.A. (2017). Physiological response and productivity of safflower lines under water deficit and rehydration. Anais da Academia Brasileira De Ciências, 89(4), 3051-3066. Dawood, M.G., & Sadak, M.S. (2014). Physiological role of glycinebetaine in alleviating the deleterious effects of drought stress on canola plants (Brassica napus L.). Middle East Journal Agricultural Reserch, 3(4), 943-954. Enjalbert, J.N., Zheng, S., Johnson, J.J., Mullen, J.L., Byrne, P.F., & McKay, J.K. (2013). Brassicaceae germplasm diversity for agronomic and seed quality traits under drought stress. Industrial Crop Production, 47, 176–185. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2013.02.037. Ghanbari-Odivi, A., Hashemzade, H., Bahrampour, B., & Saeidi, M. (2013). Technical Journal of Engineering and Applied Sciences, 3(14), 1405-1410. Ghassemi-Golezani, K., & Farhangi-Abriz, S. (2018). Changes in oil accumulation and fatty acid composition of soybean seeds under salt stress in response to salicylic acid and jasmonic acid1. Russian Journal of Plant Physiology, 65(2), 229-236. Giiberson, P.K., Johnson, M.T., Berti, M.T., & Halvorson, M.A. (2014). Seeding date and performance of speciaity oil seed in North Dakota. Journal of Janick and A. ASHS Press, Alexandria, VA, 105-110. Golchin, L., Tavakoli, A., & Mohsenifard, E. (2020). Evaluation of the effects of 6-benzyl aminopurine application on safflower cultivars production under drought stress conditions. Journal of Crops Improvement, 23(2), 321-324. Golchin, L., Tavakoli, A., & Mohsenifard, E. (2022). Effect of cytokinin application on photosynthesis, gas exchange and seed yield of safflower (Carthamus tinctorius L.) under drought stress condition. Iranian Journal of Field Crop Science, 23(2), 214-228. Hosseinzadeh, S., Amiri, H., & Ismaili, A. (2016). Effect of vermicompost fertilizer on photosynthetic characteristics of chickpea (Cicer arietinum L.) under drought stress. Photosynthetica, 54, 87-92. Hu, Y.Y., Zhang, Y.L., Yi, X.P., Zhan, D.X., Luo, H.H., Soon, C.W., & Zhang, W.F. (2014). The relative contribution of non-foliar organs of cotton to yield and related physiological characteristics under water deficit. Journal of Integrative Agriculture, 13(5), 975-989. Khan, M.A.R., Ara, M.H., & Mamun, S.M. (2018). Fatty acid composition and chemical parameters of Liza parsia. Journal Basic Applied Chemistery, 8, 1-8. Kumar, A., Singh, P., Gangwar, C.S., Sharma, S.K., Srivastava, A., & Yadav, A.K. (2018). Maximization of adjusting date of sowing and nutrient level in mustard (Brassica juncea czern & Coss). Journal Pharmacogen Phytochem, 7(1), 938-940. Metcolfe, L.D., Schmitz, A.A., & Pelka. J.R. (1966). Rapid preparation of fatty acid esters from lipids for gas chromatographic analysis. Analytical chemistry, ACS Publications, 515 p. Moghadam, H.R.T., Zahedi, H., & Ghooshchi, F. (2011). Oil quality of canola cultivars in response to water stress and super absorbent polymer application. Pesqui Agropecuária Trop., 41, 579–586. https://doi.org/ 10.5216/pat.v41i4.1336. Mohammadi, M., Tavakoli, A., & Saba, J. (2014). Effects of foliar application of 6-benzlaminopurne on yield and oil content in two spring safflower (Carthamus tinctorius L.) cultivars. Plant Growth Regual., 73, 219-226. Nasir, M., Butt, M.S., Anjum, F.M., Jamil, A., & Ahmad, I. (2009). Physical and sensory properties of maize germ oil fortifie cakes. International Journal Agriculture Biology, 11, 311-315. Nazari, M., Ramezani, A., & Zeyae Nasab, M. (2017). The effect of poor irrigation and use of phosphate-soluble biofertilizer on yield and yield components of safflower. Journal of Ecology, 32-42. (In Persian). Ozkan, A., & Kulak, M. (2013). Effects of water stress on growth, oil yield, fatty acid composition and mineral content of Sesamum indicum (L.). Journal of Animal Plant Sciences, 23, 1686-1690. Omidi, F., & Sepehri, A. (2014). Effect of sodium nitroprusside on growth, yield and components of bean (Phaseolus vulgaris L.) under water deficit stress. Iranian Journal of Field Crop Science, 45, 243-254. DOI: 10.22059/IJFCS.2014.51903. Reiahisamani, N., Esmaeili, M., Khoshkholgh Sima, N.A., Zaefarian, F., & Zeinalabedini, M. (2018). Assessment of the oil content of the seed produced by Salicornia (L.), along with its ability to produce forage in saline soils. Genetic Resources and Crop Evolution, 65, 1879–1891. Rajko, V., Sergeja, V., & Helena, A. (2016). Biochemical parameters and oxidative resistance to thermal treatment of refined and unrefined vegetable edible oils. Czech Journal of Food Scimago, 28, 376-384. Sadak, M.S. (2016). Mitigation of drought stress on fenugreek plant by foliar application of trehalose. International Journal of Chemistry Technology Research, 9, 147-155. Ullah, F., & Bano, A. (2011). Effect of plant growth regulators on oil yield and biodiesel production of safflower (Carthamus tinctorius L.). Brazilian Journal Plant of Physiology, 23, 27–31. Yeilaghi, H., Arzani, A., Ghaderian, M., Fotovat, R., Feizi, M., & Pourdad, S.S. (2012). Effect of salinity on seed oil content and fatty acid composition of safflower (Carthamus tinctorius L.) genotypes. Food Chemistry, 130, 618–625. doi:10.1016/j.foodchem.2011.07.08. Zlatev, Z., & Lidon, F.C. (2012). An overview on drought induced changes in plant growth, water relations and photosynthesis. Emirates Journal of Food and Agriculture, 24, 57-72. Zhu, Y., Taylor, C., Sommer, K., Wilkinson, K., & Wirthensohn, M. (2015). Influence of deficit irrigation strategies on fatty acid and tocopherol concentration of almond (Prunus dulcis). Food Chemistry, 173-188. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 439 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 310 |