تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,500 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,086,590 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,189,901 |
اثر محلولپاشی سرکه چوب و اسیدهیومیک بر صفات مورفولوژیک و بیوشیمیایی، آنزیم های آنتی اکسیدانی، و محتوی اسانس نعناع فلفلی (Mentha piperita L) در شرایط تنش کم آبی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
علوم گیاهان زراعی ایران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 13، دوره 54، شماره 3، آذر 1402، صفحه 163-176 اصل مقاله (1.24 M) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijfcs.2023.356625.654990 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
سید علی علوی اصل1؛ مجید مجیدیان* 1؛ سید علی محمد مدرس ثانوی2؛ مسعود اصفهانی1 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2گروه زراعت دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
بهمنظور بررسی اثر محلولپاشی سرکه چوب و اسیدهیومیک بر صفات مورفولوژیک و بیوشیمیایی، آنزیم های آنتی اکسیدانی، و محتوی اسانس گیاه نعناع فلفلی در شرایط تنش کم آبی، آزمایشی بهصورت کرتهای خردشده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس در سال زراعی 1397 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل رژیم های آبیاری در سه سطح (آبیاری تا حد ظرفیت مزرعه و بهترتیب بعد از تخلیه 25 (بدون تنش)، 40 (تنش متوسط) و 55 (تنش شدید) درصد آب قابل استفاده در منطقه ریشه) بهعنوان عامل اصلی و محلول پاشی در هفت سطح (اسیدهیومیک (یک، دو و سه درصد)، سرکه چوب (پنج، 10 و 15 درصد) و عدم محلول پاشی (شاهد)) بهعنوان عامل فرعی بودند. نتایج نشان داد بیشترین ارتفاع بوته در تیمار 15 درصد سرکه چوب در شرایط آبیاری مطلوب (63/38 سانتیمتر) و بیشترین شاخص سطح برگ (01/3) در تیمار 15 درصد سرکه چوب در شرایط تنش کم آبی متوسط به دست آمد. بیشترین عملکرد اسانس در تیمار محلول پاشی سه درصد اسیدهیومیک در شرایط آبیاری مطلوب با 48/37 کیلوگرم در هکتار مشاهده شد که با تیمارهای کاربرد دو درصد اسیدهیومیک در شرایط آبیاری مطلوب با 34/34 کیلوگرم در هکتار و محلول پاشی 15 درصد سرکه چوب در شرایط آبیاری مطلوب با 11/36 کیلوگرم در هکتار در یک گروه آماری قرار گرفتند. افزایش شدت تنش کم آبی باعث کاهش عملکرد اسانس شد؛ به طوریکه در شرایط تنش کم آبی متوسط و شدید به ترتیب 37/9 و 17/40 درصد کاهش عملکرد اسانس اتفاق افتاد. استفاده از سرکه چوب و اسیدهیومیک باعث افزایش عملکرد اسانس نعناع فلفلی شد؛ به طوریکه با افزایش غلظت محلول پاشی سرکه چوب از صفر به 15 درصد، عملکرد اسانس 29/81 درصد افزایش یافت و افزایش غلظت محلول پاشی اسیدهیومیک از صفر به سه درصد، باعث افزایش 28/69 درصدی عملکرد اسانس شد. باتوجه به محدودیت آب و نتایج این پژوهش، استفاده از سه درصد اسیدهیومیک در شرایط آبیاری مطلوب و تنش کم آبی متوسط و کاربرد 15 درصد سرکه چوب در شرایط تنش کم آبی شدید پیشنهاد میشود. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
پراکسیداز؛ عملکرد اسانس؛ کاتالاز؛ نعناع فلفلی؛ نیتروژن برگ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
عنوان مقاله [English] | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Effect of Wood Vinegar and Humic Acid on Morphological and Biochemical Traits, Antioxidant Enzymes, and Essential Oil of Peppermint (Mentha piperita L.) under Water Deficit Stress Conditions | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان [English] | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Seyed Ali Alavi Asl1؛ Majid Majidian1؛ Seyed Ali Mohammad Modares Sanavy2؛ Masoud Esfahani1 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agricultural Science, University of Guilan | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2Department of Agronomy, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده [English] | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
In order to investigate the effect of wood vinegar and humic acid on morphological and biochemical traits, antioxidant enzymes, and peppermint essential oil under water deficit stress conditions, an experiment was conducted as split plot based on randomized complete block design with three replications in the research farm of the Faculty of Agriculture of the Tarbiat Modares University. The experimental treatments were irrigation regimes at three levels (irrigation up to the field capacity and after depletion 25 (optimal irrigation), 40 (moderate water deficit stress), and 55 (severe water deficit stress) % of plant available water in the root zone, respectively) as main plots and foliar application at seven levels (humic acid (1, 2, and 3%), wood vinegar (5, 10, and 15%) and no foliar application (control)) as sub plots. The highest plant height (38.63 cm) was obtained from the treatment of using wood vinegar 15% under optimal irrigation conditions, while, the maximum leaf area index (3.01) was observed in the treatment using wood vinegar 15% under moderate water deficit stress conditions. The maximum essential oil yield was observed in the foliar application of humic acid 3% under optimal irrigation conditions with 37.48 kg h-1, and with the treatments of humic acid 2% under optimal irrigation conditions with 34.34 kg ha-1 and foliar application of 15% of wood vinegar under optimal irrigation conditions with 36.11 kg ha-1 was placed in a statistical group. An increase in water deficit stress caused a decrease in essential oil yield, so that in moderate and severe water deficit stress, 9.37% and 40.17% of essential oil yield decreased, respectively. The use of wood vinegar and humic acid increased the yield of peppermint essential oil, so that by increasing the foliar concentration of wood vinegar from 0 to 15%, the yield of essential oil increased by 81.29%, and increasing the concentration of humic acid foliar application from 0 to 3% increased the yield of essential oil by 69.28%. Considering the water limitation, the use of acid humic 3% is recommended in optimal irrigation conditions and moderate water deficit stress, and wood vinegar 15% in severe water deficit stress conditions is recommended. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها [English] | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Catalase, Essential oil yield, Leaf nitrogen, Peppermint, Peroxidase | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
. مقدمه نعناع فلفلی با نام علمیMentha piperita (L.) بهدلیل اهمیت اقتصادی و دارویی، مورد توجه محققان قرار گرفته است. این گیاه چندساله از خانواده نعناعیان، یکی از گیاهان دارویی پرمصرف است که علاوهبر آثار درمانی بهعنوان طعمدهنده در تولید محصولات غذایی و دارویی مختلف بهکار میرود. اسانس این گیاه یکی از معروفترین و رایجترین روغنهای اسانس مورد استفاده است و این بهدلیل ترکیبهای اصلی آن یعنی منتول و منتون میباشد. خانواده نعناعیان با انتشار و توزیع جهانی از قطب شمال تا جنوب بهطور گسترده در بسیاری از کشورها عمدتاً بهعنوان گیاه دارویی باارزش کشت میشود. گستردگی کشت آن در جهان، این گیاه را با تنش غیر زنده از جمله تنش کمآبی در طول فصل رشد مواجه خواهد کرد. از طرفی، کمیت و کیفیت مواد مؤثره گیاهان دارویی علاوهبر ژنوتیپ، تحت تأثیر عوامل محیطی نیز قرار میگیرند (Kheiry et al., 2017). آب یک عامل کلیدی در تولید گیاهان زراعی است. عملکرد گیاهان در بسیاری از مناطق توسط تنشهای محیطی زنده و غیر زنده محدود میشود. کمآبی از تنشهای مهم محیطی است که تولید گیاهان را با مشکل مواجه میکند. رطوبت کم در هر یک از مراحل مختلف رشد موجب کاهش جذب آب، عناصر غذایی، کاهش نقل و انتقال عناصر در داخل گیاه و در نهایت کاهش محصول نهایی میشود. استفاده بهینه از آب دارای اهمیت بسزایی است؛ بهویژه در مناطقی که شرایط اقلیمی خشک و نیمهخشک بر آن حاکم است که حدود دوسوم مساحت ایران را در برمیگیرد (Azeri Nasrabadi & Attardi, 2007). یکی از سازوکارهای کارآمدی که گیاه در شرایط کمبود آب از آن بهره میگیرد، تنظیم اسمزی است. از مهمترین اسمولیتهای سهیم در تنظیم اسمزی برای غالبشدن آثار سوء تنش خشکی، تجمع اسمولیتهای سازگار مانند پرولین است (Rajinder, 1987). در پژوهشی، تأثیر تنش خشکی روی وزن تر و خشک، محتوی آب نسبی برگ، غلظت کلروفیلها و میزان پرولین در گیاه نعناع فلفلی گزارش شده است که بیشترین وزن تر و خشک، مقدار کلروفیل a و کل و محتوی رطوبت نسبی برگ در تیمار عدم تنش، بالاترین مقدار کلروفیل b در تنش کمآبی مربوطبه ظرفیت زراعی 20 درصد و بیشترین مقدار پرولین در ظرفیت زراعی 60 درصد مشاهده شد (Izadi et al., 2009). تغذیه مطلوب گیاهی یکی از روشهای مؤثر بر تواناسازی گیاهان در مقابله با شرایط خشکی است. همچنین، تولید محصول سالم یکی از اهداف مهم جامعه کشاورزی میباشد. کاربرد کودهای شیمیایی موجب بروز خسارتهای سنگین محیط زیستی شده است. امروزه استفاده از مواد ارگانیک، طبیعی و بهرهگیری از طبیعت مورد توجه است. استفاده از کودهای طبیعی، از جمله اسیدهیومیک و سرکه چوب بدون اثرات محیط زیستی برای بالابردن عملکرد میتواند مؤثر باشد. اسیدهیومیک یک پلیمر طبیعی است (Rahi et al., 2012) و میتواند بهطور مستقیم اثرات مثبتی بر رشد گیاهان بگذارد. اسیدهیومیک (C187H186O89N9S) در اثر تجزیه مواد آلی بهویژه مواد با منشاء گیاهی بهوجود میآید و در خاک، زغال سنگ و پیت یافت میشود و با وزن مولکولی 300000-30000 دالتون، باعث تشکیل کمپلکس پایدار و نامحلول با عناصر میکرو میشود. رشد قسمت هوایی و ریشه گیاه با اسیدهیومیک تحریک میشود؛ ولی اثر آن بر ریشه برجستهتر است، حجم ریشه را افزایش داده و باعث اثربخشی سیستم ریشه میشود (Sabzevari & Khazaee, 2009). با محلولپاشی اسیدهیومیک روی لوبیا مشاهده شد که عملکرد و اجزای عملکرد افزایش یافت (Kaya et al., 2014). اسیدهیومیک با بهبود تولید قند، پروتئین و ویتامین در گیاه و نیز تأثیر مثبتی که بر جنبههای مختلف فتوسنتز دارد، محتوی غذایی محصولات کشاورزی را افزایش میدهد (Cavani et al., 2003). از مزایای مهم اسیدهیومیک میتوان به کلاتکنندگی عناصر غذایی مختلف مانند سدیم، پتاسیم، منیزیم، روی، کلسیم، آهن، مس و سایر عناصر در جهت غلبه بر کمبود عناصر غذایی اشاره کرد که سبب افزایش طول و وزن ریشه و آغازش ریشههای جانبی میشود سرکه چوب از فرآیند سوختن بقایای گیاهان و یا حیوانات بهدست میآید. در تولید سرکه چوب بسیاری از مواد خام همانند زغالسنگ، چوب و پسماندهای محصولات جنگلی و کشاورزی مورد استفاده قرار میگیرند (Burnette, 2010). پیرولیگنئوساسید از جمعآوری، تقطیر و فشردهسازی گازهای حاصل از چرخه تولید زغال چوب تولید میشود که در صنایع غذایی، داروسازی، کشاورزی و دامپروری استفادههای مختلفی برای آن وجود دارد (Tiilikkala et al., 2010; Guillen & Manzanos, 2002). در کشاورزی پیرولیگنئوساسید، بهمنظور کنترل آفات، حاصلخیزی خاک و تحریک رشد گیاهان استفاده میشود. مهمترین ترکیبات پیرولیگنئوساسید متانول و استیکاسید است. سایر ترکیبات شامل استون، متیلاستون، استالدئید، فورفورال و فورمیکاسید، پروپیونیکاسید و بوتیریکاسید و 15 عنصر از عناصر کممصرف و پرمصرف است که شامل پتاسیم، مس، منیزیم، سدیم، فسفر، بور، آهن، کلسیم، روی، مولیبدن و به مقدار ناچیز از عناصر کروم، سرب، آلومینیوم و کادمیوم است (Zulkarami et al., 2011). گزارش شده است که سرکه چوب کیفیت خاک را بهبود میبخشد، آفات را از بین میبرد و رشد گیاه را تسریع میکند این پژوهش، باتوجهبه بحران کمآبی و تاثیر مثبت اسیدهیومیک و سرکه چوب روی صفات مورفولوژیک، بیوشیمیایی، آنزیمهای آنتیاکسیدانی، درصد و عملکرد اسانس نعناع فلفلی اجرا شد.
این پژوهش بهصورت کرتهای خردشده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس واقع در کیلومتر 16 اتوبان تهران-کرج در مختصات جغرافیایی 51 درجه و 43 دقیقه طول شرقی و 35 درجه و 8 دقیقه عرض شمالی و ارتفاع 1275 متر از سطح دریا در سال زراعی 1397 انجام شد. بر اساس آمار هواشناسی نزدیکترین ایستگاه هواشناسی(چیتگر) در دانشکده کشاورزی، این منطقه با 242 میلیمتر بارندگی سالانه دارای رژیم آب و هوایی نیمهخشک بوده و متوسط درجه حرارت سالیانه آن 22 درجه سانتیگراد است. تیمارهای آزمایشی شامل رژیمهای آبیاری (آبیاری تا حد ظرفیت مزرعه و بهترتیب بعد از تخلیه 25 (بدون تنش)، 40 (تنش متوسط) و 55 (تنش شدید) درصد آب قابل استفاده در منطقه ریشه) بهعنوان عامل اصلی و هفت سطح محلولپاشی (اسیدهیومیک (1، 2 و 3 درصد)، سرکه چوب (5، 10 و 15 درصد) و عدم محلولپاشی (شاهد)) بهعنوان عامل فرعی بودند. ریزومهای نعناع فلفلی برای کشت از پژوهشکده گیاهان دارویی واقع در کیلومتر 55 اتوبان تهران-قزوین، مجتمع تحقیقاتی جهاد دانشگاهی تهیه و کاشت در تاریخ اول اردیبهشت 1397 صورت گرفت. هر کرت دارای شش ردیف کاشت بهفاصله ردیف 20 سانتیمتر، فاصله بین هر بوته 20 سانتیمتر و به طول دو متر بود. علاوهبر این بین هر کرت با کرت مجاور که از نظر سطح دریافت کودی متفاوت بودند، یک متر بهصورت نکاشت در نظر گرفته شد. قبل از اجرای این پژوهش از خاک مزرعه به عمق صفرتا ۳۰ سانتیمتری نمونهگیری و پس از هواخشککردن و عبوردادن از الک دو میلیمتری برخی از خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آن اندازهگیری شد که نتایج آن در جدول 1 ارائه شده است. اعمال تنش کمآبیاری بعد از مرحله استقرار (کشت و مستقرشدن گیاهچهها) در کرتهای مربوطه بهوسیله دستگاه رطوبتسنج زمان (TDR) و محاسبه میزان پتانسیل آب خاک توسط منحنی رطوبتی خاک بهوسیله دستگاه صفحات فشاری برای پتانسیلهای مختلف اعمال شد. قبل از شروع آزمایش از منحنیهای کالیبراسیون برای تعیین رابطه بین مقدار عددی ارائهشده توسط دستگاه TDR و مقدار حجمی رطوبت خاک استفاده شد. همچنین برای تعیین و کنترل مقدار آب آبیاری از لولههای مجهز به کنتور استفاده شد (Heidarzadeh et al., 2021). مبارزه با علفهای هرز بهصورت دستی انجام شد. جدول 1. خصوصیات فیزیکوشیمیایی خاک مزرعه محل آزمایش.
برای بررسی اثر تیمارهای آزمایشی صفات ارتفاع بوته، شاخص سطح برگ، تعداد برگ، محتوی نسبی آب برگ، وزن تر و خشک کل، درصد و عملکرد اسانس، محتوی کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل، نیتروژن برگ، پرولین، فعالیت آنزیمهای کاتالاز و پراکسیداز اندازهگیری شدند. زمان برداشت گیاه نعناع فلفلی برای اندازهگیری عملکرد زیستی و اندازهگیری اسانس در زمان 10 درصد گلدهی در 50 درصد از کرتها انجام شده و نمونههای گیاهی با حذف حاشیه از وسط هر کرت و از فاصله پنج سانتیمتری از کف زمین برداشت و پس از توزین به اتاق خشککن منتقل شدند. پس از خشکشدن نمونهها بهصورت سایهخشک و در دمای اتاق 18 تا 22 درجه سانتیگراد، وزن خشک بوتههای هر کرت توسط ترازوی دقیق آزمایشگاهی بهمنظور اندازهگیری عملکرد زیستی تعیین شد. سپس از هرکرت بهاندازه 50 گرم نمونه برگ خشک با ترازو با دقت چهار صفر وزن و جدا شدند و سپس اسانسگیری بهروش تقطیر با آب مقطر با استفاده از دستگاه کلونجر بهمدت سه ساعت بعد از بهجوشآمدن انجام شد (Omid Beigi, 2009). برای سنجش محتوی رنگیزههای فتوسنتزی، مقدار 5/0 گرم از بافت برگ در هاون چینی و بااستفادهاز نیتروژن مایع خرد شد. با افزایش استون 80 درصد حجم نهایی به 20 میلیلیتر رسید. از قسمت کاملاً صافشده محلول حاصل، برای کاهش ناخالصیهای احتمالی 18 میلیلیتر برداشت شد و در سانتریفیوژ (مدل SIGMA، ساخت آمریکا) با سرعت 6000 دور در دقیقه بهمدت 10 دقیقه عصارهگیری شد. عصاره جداشده رویی به لولههای فالکون منتقل و مقداری از نمونه در کووت اسپکتروفتومتر ریخته شد و میزان جذب بهطور جداگانه در طول موجهای 663، 645 و 470 قرائت شد (Arnon, 1949). میزان فعالیت آنزیمها بهروش Heidarzadeh & Modarres-Sanavy (2021) اندازهگیری و برای سنجش پرولین از روش Bates et al. (1973) استفاده شد. دادههای حاصل از آزمایش با نرمافزار آماری SAS 9.4 تجزیه شدند. مقایسه میانگین صفات بهروش آزمون LSD در سطح احتمال پنج درصد انجام شد.
1-3. ارتفاع بوته، شاخص سطح برگ و تعداد برگ نتایج تجزیه واریانس نشان داد که برهمکنش محلولپاشی و تنش کمآبی اثر معنیداری در سطح احتمال یک درصد روی ارتفاع بوته، شاخص سطح برگ و تعداد برگ داشت (جدول 1). بیشترین ارتفاع بوته با محلولپاشی 15 درصد سرکه چوب در شرایط آبیاری مطلوب (63/38 سانتیمتر) بهدست آمد و کمترین مقدار آن در تیمار شاهد در شرایط تنش کمآبی شدید (33/16 سانتیمتر) مشاهده شد (جدول 3). همچنین با افزایش تنش کمآبی، ارتفاع بوته نعناع فلفلی کاهش پیدا کرد؛ بهطوریکه با کاهش 56/14 و 22/26 درصدی بهترتیب در شرایط تنش کمآبی متوسط و شدید دیده شد (جدول 3). این درحالی است که با محلولپاشی سرکه چوب و اسیدهیومیک و افزایش غلظت آنها، ارتفاع بوته نیز افزایش یافت؛ بهطوریکه با افزایش غلظت اسیدهیومیک از صفر (شاهد) به سه درصد، ارتفاع بوته 22/68 درصد افزایش یافت (جدول 3). این درحالی است که با افزایش غلظت سرکه چوب از صفر (شاهد) به 15 درصد، ارتفاع بوته 11/71 درصد افزایش داشت (جدول 3). مقایسه میانگینها نشان داد که بالاترین شاخص برگ از محلولپاشی 15 درصد سرکه چوب در شرایط تنش کمآبی (01/3) بهدست آمد (جدول 3). بیشترین تعداد برگ نعناع فلفلی در بوته با 58/66 عدد از محلولپاشی سه درصد اسیدهیومیک در شرایط آبیاری مطلوب تولید شد (جدول 1) و کمترین تعداد برگها در تیمارهای عدم محلولپاشی (33/28 عدد) و استفاده از یک درصد اسیدهیومیک (48/28 عدد) در شرایط تنش کمآبی شدید مشاهده شد (جدول 3). با افزایش شدت تنش، تعداد برگ تا 8/30 درصد نسبت به آبیاری مطلوب کاهش یافت (جدول 3)، درحالیکه با محلولپاشی اسیدهیومیک و سرکه چوب بهترتیب 88/53 و 76/29 درصد تعداد برگ افزایش یافت (جدول 3). کاهش در صفات مورفولوژیک ممکن است نشاندهنده کمبود آب باشد؛ زیرا تنش کمآبی باعث کاهش مقدار آب، آماس، پتانسیل کل آب، پژمردگی، بستهشدن روزنهها، کاهش در بزرگشدن سلولها و رشد رویشی میشود. رشد رویشی به تقسیم سلولی، بزرگشدن سلولها و تمایز بستگی دارد که این اتفاقات تحت تأثیر تنش کمآبی قرار میگیرند (Harp et al., 2000). با کاهش مقدار آب در دسترس گیاه، فشار آماسی کم شده و در نتیجه، رشد و توسعه سلول در ساقه و برگ کاهش مییابد. کاهش تقسیم سلولی و بزرگشدن سلولها، کاهش سطح برگ و در نتیجه، کاهش فتوسنتز و اجزای رشد رویشی را موجب میشوند. با کاهش رشد و نمو سلول، اندازه اندامها محدود میشود؛ بهعبارت دیگر، کاهش مواد فتوسنتزی تولیدی بهعلت کاهش سطح برگ کاهش انتقال مواد همانندسازیشده بهسوی اندامهای زایشی در اثر تنش کمآبی اتفاق میافتد. بههمیندلیل، اولین تأثیر تنش کمآبی در گیاهان، از کوچکترشدن برگها و ارتفاع کمتر بوته تشخیص داده میشود. کمبود آب بهشدت بر ارتفاع بوته اثر میگذارد (Dursun et al., 2002). گزارش شده است که محلولپاشی اسیدهیومیک روی ارتفاع بوته گیاه سیاهدانه اثر معنیداری داشت و باعث افزایش ارتفاع آن شد (Azizi & Safaei, 2017). استفاده از کود آلی اسیدهیومیک باعث افزایش ارتفاع بوته، تعداد شاخههای فرعی، تعداد دانه و شاخص برداشت زیره سبز شد (Sargazi et al., 2013). در گزارشی، افزایش سطح برگ و تولید بیشتر مقدار کلروفیل در لوبیا بااستفادهاز کاربرد اسیدهیومیک مشاهده شده است (Ayas & Gulser, 2005). سرکه چوب دارای موادی نظیر متانول و فورفورال است که میتواند بهعنوان تسریعکننده رشد یا افزایشدهنده رشد در گیاه محسوب شود 2-3. محتوی آب نسبی برگ، وزن تر و خشک اندامهای هوایی برهمکنش محلولپاشی غلظتهای مختلف سرکه چوب و اسیدهیومیک با رژیمهای آبیاری اثر معنیداری روی محتوی آب نسبی برگ و وزن خشک اندام هوایی نعناع فلفلی در سطح احتمال یک درصد و روی وزن تر اندام هوایی نعناع فلفلی در سطح احتمال پنج درصد داشت (جدول 2). مقایسه میانگینها نشان داد که محتوی آب نسبی برگ در تیمارهای محلولپاشی دو درصد (5/86 درصد) و سه درصد (52/88 درصد) اسیدهیومیک بیشتر از سایر تیمارها بود (جدول 3). در شرایط تنش کمآبی متوسط و شدید بهترتیب 67/4 و 88/10 درصد کاهش محتوی آب نسبی برگ اتفاق افتاد (جدول 3) و با افزایش غلظت محلولپاشی اسیدهیومیک و سرکه چوب، محتوی آب نسبی برگ بهترتیب 92/18 و 01/12 درصد نسبت به شاهد بیشتر بود (جدول 3).
جدول 2. تجزیه واریانس صفات نعناع فلفلی در تیمارهای محلولپاشی اسیدهیومیک و سرکه چوب در شرایط تنش کمآبی.
ns، ٭، و٭٭بهترتیب نشانگر عدم معنیداری و معنیداربودن در سطح احتمال پنج و یک درصد هستند.
جدول 3. مقایسه میانگین صفات نعناع فلفلی در برهمکنش تیمارهای محلولپاشی اسیدهیومیک و سرکه چوب در شرایط تنش کمآبی.
میانگینهای دارای حداقل یک حرف مشترک در هر ستون فاقد اختلاف معنیدار براساس آزمون LSD میباشند. بعد از علامت ± خطای استاندارد قرار دارد. H-1%: محلولپاشی یک درصد اسیدهیومیک، H-2%: محلولپاشی دو درصد اسیدهیومیک، H-3%: محلولپاشی سه درصد اسیدهیومیک، WV-5%: محلولپاشی سرکه چوب پنج درصد، WV-10%: محلولپاشی سرکه چوب 10 درصد، WV-15%: محلولپاشی سرکه چوب 15 درصد، و Control: شاهد (بدون محلولپاشی).
بیشترین وزن تر اندام هوایی نعناع فلفلی در تیمار محلولپاشی سه درصد اسیدهیومیک در شرایط آبیاری مطلوب (7425 کیلوگرم در هکتار) مشاهده شد (جدول 3) که با تیمارهای محلولپاشی دو درصد اسیدهیومیک در شرایط آبیاری مطلوب (7216 کیلوگرم در هکتار)، محلولپاشی10 درصد (7055 کیلوگرم هر هکتار) و 15 درصد (7055 کیلوگرم در هکتار) سرکه چوب در شرایط آبیاری مطلوب و محلولپاشی سه درصد اسیدهیومیک (6984 کیلوگرم در هکتار) و 15 درصد سرکه چوب (6914 کیلوگرم در هکتار) در شرایط تنش کمآبی متوسط در یک گروه آماری قرار گرفت (جدول 3). نتایج مقایسه میانگینها نشان داد که تیمارهای محلولپاشی دو و سه درصد اسیدهیومیک و 15 درصد سرکه چوب در شرایط آبیاری مطلوب بهترتیب با 3204، 3259 و 3057 کیلوگرم در هکتار، بیشترین وزن خشک اندام هوایی را تولید کردند (جدول 3). با افزایش شدت تنش، وزن تر و خشک اندام هوایی کاهش معنیداری داشت (جدول 3). همچنین، با کاربرد اسیدهیومیک و سرکه چوب، وزن خشک اندام هوایی بهترتیب 29/51 و 97/44 درصد نسبت به شاهد افزایش یافت (جدول 3) و این افزایش برای وزن تر اندام هوایی، بهترتیب 67/47 و 34/40 درصد بود (جدول 3). در یک آزمایش روی گیاه بادرنجبویه مشاهده شد که تنش خشکی، محتوی آب نسبی برگ را کاهش داد 3-3. درصد و عملکرد اسانس نتایج تجزیه واریانس نشان داد که برهمکنش محلولپاشی و رژیمهای آبیاری اثر معنیداری در سطح یک درصد روی درصد و عملکرد اسانس نعناع فلفلی داشت (جدول 2). مقایسه میانگین برهمکنش محلولپاشی سرکه چوب و اسیدهیومیک و رژیمهای آبیاری نشان داد که تیمارهای محلولپاشی 15 و 10 درصد سرکه چوب و سه درصد اسیدهیومیک در شرایط تنش کمآبی متوسط و محلولپاشی 10 و 15 درصد سرکه چوب و سه درصد اسیدهیومیک در شرایط آبیاری مطلوب بیشترین درصد اسانس را نسبت به سایر تیمارها داشتند (شکل 1). در شرایط تنش کمآبی شدید محتوی اسانس 03/17 درصد کاهش یافت (شکل 1). درحالیکه با محلولپاشی یک، دو و سه درصد اسیدهیومیک درصد اسانس بهترتیب 25/32، 05/62 و 35/72 درصد افزایش یافت (شکل 1) و محلولپاشی 5، 10 و 15 درصد سرکه چوب بهترتیب 91/22، 29/82 و 79/90 درصد نسبت به عدم محلولپاشی (شاهد) باعث افزایش درصد اسانس شد (شکل 1). مقایسه میانگین برهمکنش تیمارهای مورد بررسی نشان داد که بیشترین عملکرد اسانس در تیمار محلولپاشی سه درصد اسیدهیومیک در شرایط آبیاری مطلوب با 48/37 کیلوگرم در هکتار مشاهده شد (شکل 2) که با تیمارهای کاربرد دو درصد اسیدهیومیک در شرایط آبیاری مطلوب با 34/34 کیلوگرم در هکتار و محلولپاشی 15 درصد سرکه چوب در شرایط آبیاری مطلوب با 11/36 کیلوگرم در هکتار در یک گروه آماری قرار گرفت (شکل 2). افزایش تنش کمآبی باعث کاهش عملکرد اسانس شد؛ بهطوریکه در شرایط تنش کمآبی متوسط و شدید بهترتیب 37/9 و 17/40 درصد کاهش عملکرد اسانس اتفاق افتاد (شکل 2). استفاده از سرکه چوب و اسیدهیومیک باعث افزایش عملکرد اسانس نعناع فلفلی شد؛ بهطوریکه با افزایش غلظت محلولپاشی سرکه چوب از صفر به 15 درصد، عملکرد اسانس 29/81 درصد افزایش یافت (شکل 2) و افزایش غلظت محلولپاشی اسیدهیومیک از صفر به سه درصد، باعث افزایش 28/69 درصدی عملکرد اسانس شد (شکل 2). گزارش شده است که اسیدهیومیک از طریق اثرات مثبت فیزیولوژیک آن از جمله اثر روی متابولیسم سلولهای گیاهی و افزایش غلظت کلروفیل برگ باعث افزایش عملکرد در گیاهان میشود (Nardi et al., 2002). اگرچه مقدار متابولیتهای ثانویه تحت کنترل ژنها هستند، مقدار غلظت و تجمع آنها تا حد زیادی تحت تأثیر شرایط محیطی قرار داد (Omid Beigi, 2012). با افزایش میزان اسانس در اثر مصرف اسیدهیومیک، میتوان بیان کرد ازآنجاییکه اسانسها، ترکیبات ترپنوئیدی بوده و بیوسنتز واحدهای سازنده آنها (ایزوپرونوئیدها) نیازمند ATP و NADPH هستند و باتوجهبه این مطلب که حضور عناصری نظیر فسفر نقش مهمی در ساختارهای سازنده اسانسها یعنی ایزوپنتنیلپیروفسفات (IPP) و دیمتیلآلیلپیروفسفات (DMAPP) دارند
شکل 1. مقایسه میانگین درصد اسانس نعناع فلفلی تحت تأثیر برهمکنش تیمارهای محلولپاشی اسیدهیومیک و سرکه چوب و تنش کمآبی (حروف مشترک نشاندهنده عدم اختلاف معنیدار است. H-1%: محلولپاشی یک درصد اسیدهیومیک، H-2%: محلولپاشی دو درصد اسیدهیومیک، H-3%: محلولپاشی سه درصد اسیدهیومیک، WV-5%: محلولپاشی سرکه چوب پنج درصد، WV-10%: محلولپاشی سرکه چوب 10 درصد، WV-15%: محلولپاشی سرکه چوب 15 درصد و Control: شاهد (بدون محلولپاشی)).
شکل 2. مقایسه میانگین عملکرد اسانس نعناع فلفلی تحت تأثیر برهمکنش تیمارهای محلولپاشی اسیدهیومیک و سرکه چوب و تنش کمآبی (حروف مشترک نشاندهنده عدم اختلاف معنیدار است. H-1%: محلولپاشی یک درصد اسیدهیومیک، H-2%: محلولپاشی دو درصد اسیدهیومیک، H-3%: محلولپاشی سه درصد اسیدهیومیک، WV-5%: محلولپاشی سرکه چوب پنج درصد، WV-10%: محلولپاشی سرکه چوب 10 درصد، WV-15%: محلولپاشی سرکه چوب 15 درصد و Control: شاهد (بدون محلولپاشی)).
4-3. کلروفیل a، b و کل نتایج نشان داد اثر اصلی تنش کمآبی بر محتوی کلروفیل b در سطح احتمال پنج درصد و کلروفیل کل در سطح احتمال یک درصد اثر معنیداری داشت (جدول 4). همچنین اثر اصلی محلولپاشی سرکه چوب و اسیدهیومیک بر محتوی کلروفیل a، b و کل در سطح یک درصد معنیدار بود (جدول 4). بیشترین میزان کلروفیل a و کلروفیل کل با کاربرد سه درصد اسیدهیومیک و 15 درصد سرکه چوب بهدست آمد (شکل 3). درحالیکه کلروفیل b با محلولپاشی دو و سه درصد اسیدهیومیک و کاربرد 10 و 15 درصد سرکه چوب بیشترین بود (جدول 5). بیشترین مقدار کلروفیل b در شرایط آبیاری مطلوب و تنش کمآبی متوسط مشاهده شد (جدول 5) و بیشترین مقدار کلروفیل کل در شرایط آبیاری مطلوب بهدست آمد (جدول 5). پایینبودن میزان کلروفیل میتواند بهعلت کاهش سنتز کلروفیل و افزایش تخریب آن باشد. تقلیل رنگیزههای فتوسنتزی مانند کلروفیل a، براثر خشکی ممکن است درنتیجه کاهش سنتز مجموعه رنگدانههای اصلی کلروفیل، تخریب نوری مجتمعهایی باشد که پروتئینی رنگدانههای کلروفیل a و b از دستگاه فتوسنتزی محافظت میکند. کاهش سنتز کمپلکس اصلی رنگدانه کلروفیل، تشدید فعالیت آنزیمهای کلروفیلاز و پراکسیداز، تولید ترکیبات فنلی، افزایش رادیکالهای فعال اکسیژن و آسیبرساندن به غشاء کلروپلاست و اختلال در جذب نیتروژن از خاک بهعنوان عوامل کاهنده غلظت کلروفیل در تنشهای شدید شناخته شده است (Smirnoff, 1993). علت افزایش احتمالی رنگیزههای فتوسنتزی بهعلت بهبود شرایط تغذیهای گیاه از طریق محلولپاشی اسیدهیومیک در مقایسه با شاهد (عدم محلولپاشی) است، بهگونهایکه توانست از اثرات ناشی از تنش بکاهد. باتوجهبه نتایج، افزایش قابل توجه جذب نیتروژن در حضور اسیدهیومیک، میتوان استنباط کرد که اسیدهیومیک قادر به جذب عناصر است که درنتیجه آن باعث افزایش محتوی کلروفیل گیاه میشود. افزایش محتوی کلروفیل برگ ممکن است بهدلیل تسریع جذب نیتروژن، متابولیسم بهتر نیتروژن و تولید پروتئینهای محافظتکننده بهدلیل استفاده از اسیدهیومیک باشد (Haghighi et al., 2012). اسیدهیومیک با قراردادن آب و مواد غذایی بیشتر و مناسبتر در اختیار گیاه، میزان ساخت رنگیزهها را افزایش داده و انتقال مواد فتوسنتزی را بهصورت راحتتری در اختیار گیاه قرار میدهد (Davoodifard et al., 2012). در گزارشی، تولید بیشتر مقدار کلروفیل در لوبیا بااستفادهاز کاربرد اسیدهیومیک مشاهده شده است (Ayas & Gulser, 2005).
جدول 4. تجزیه واریانس برخی از صفات بیوشیمیایی نعناع فلفلی در تیمارهای محلولپاشی اسیدهیومیک و سرکه چوب در شرایط تنش کمآبی.
ns، ٭، و٭٭بهترتیب نشانگر عدم معنیداری و معنیداربودن در سطح احتمال پنج و یک درصد هستند.
نتایج تجزیه واریانس نشان داد که محتوی نیتروژن برگ تحت تأثیر برهمکنش تیمارهای محلولپاشی و آبیاری در سطح احتمال یک درصد قرار گرفت (جدول 4). نتایج مقایسه میانگینها نشان داد که بیشترین مقدار نیتروژن برگ با 3/2 درصد از تیمار محلولپاشی سه درصد اسیدهیومیک در شرایط آبیاری مطلوب بهدست آمد (جدول 6). با افزایش شدت تنش کمآبی، محتوی نیتروژن برگ کاهش یافت، بهطوریکه در شرایط تنش کمآبی متوسط 25/8 درصد و در شرایط تنش کمآبی شدید 47/21 درصد کاهش نیتروژن برگ مشاهده شد (جدول 6). محلولپاشی اسیدهیومیک با غلظت یک درصد اسیدهیومیک، 02/42 درصد، دو درصد اسیدهیومیک، 03/49 درصد و سه درصد اسیدهیومیک، 45/70 درصد مقدار نیتروژن برگ را افزایش داد (جدول 6). درحالیکه محلولپاشی سرکه چوب با غلظت 5، 10 و 15 درصد بهترتیب 29/34، 14/49 و 93/42 درصد باعث افزایش محتوی نیتروژن برگ شدند (جدول 6). اسیدهیومیک دارای فعالیت شبه هورمونی است و باکمکبه افزایش جذب عناصری همانند فسفر و نیتروژن در گیاه، موجب افزایش محتوی نیتروژن گیاه میشود (Nardi et al., 2002). اسیدهیومیک با بالابردن میزان تولید ترکیبات آلی نیتروژندار همانند پروتئینها و اسیدهای آمینه، سرعت رشد و تولید زیستتوده در گیاه بنتگراس را افزایش داد (Sharifi et al., 2002). استفاده از ترکیبات آلی مانند اسیدهیومیک از طریق ایجاد شرایط مناسب برای افزایش در محتوی نیتروژن گیاهان، سبب افزایش رشد و عملکرد آنها میشود (Ayas & Gulser, 2005). 5-3. پرولین، کاتالاز و پراکسیداز نتایج تجزیه واریانس نشان داد که پرولین تحت تأثیر برهمکنش محلولپاشی و تنش کمآبی در سطح احتمال پنج درصد قرار گرفت (جدول 4). بیشترین میزان پرولین در تیمار محلولپاشی سه درصد اسیدهیومیک در شرایط تنش کمآبی (612/0 میکرومول پرولین در گرم وزن تر برگ) مشاهده شد (جدول 6) که با تیمارهای کاربرد دو درصد اسیدهیومیک (609/0 میکرومول پرولین در گرم وزن تر برگ)، محلولپاشی10 (596/0 میکرومول پرولین در گرم وزن تر برگ) و 15 (605/0 میکرومول پرولین در گرم وزن تر برگ) درصد سرکه چوب در شرایط تنش کمآبی شدید، محلولپاشی یک درصد (6/0 میکرومول پرولین در گرم وزن تر برگ)، دو درصد (599/0 میکرومول پرولین در گرم وزن تر برگ) و سه درصد (604/0 میکرومول پرولین در گرم وزن تر برگ) اسیدهیومیک در شرایط تنش کمآبی متوسط در یک گروه آماری قرار گرفت (جدول 6).
شکل 3. تأثیر محلولپاشی اسیدهیومیک و سرکه چوب روی کلروفیل a نعناع فلفلی (حروف مشترک نشاندهنده عدم اختلاف معنیدار میباشد (H-1%: محلولپاشی یک درصد اسیدهیومیک، H-2%: محلولپاشی دو درصد اسیدهیومیک، H-3%: محلولپاشی سه درصد اسیدهیومیک، WV-5%: محلولپاشی سرکه چوب پنج درصد، WV-10%: محلولپاشی سرکه چوب 10 درصد، WV-15%: محلولپاشی سرکه چوب 15 درصد، و Control: شاهد (بدون محلولپاشی)).
جدول 5. تأثیر تنش کمآبی و محلولپاشی اسیدهیومیک و سرکه چوب روی کلروفیل b و کلروفیل کل نعناع فلفلی.
میانگینهای دارای حداقل یک حرف مشترک در هر ستون فاقد اختلاف معنیدار میباشند. بعد از علامت ± خطای استاندارد قرار دارد (H-1%: محلولپاشی یک درصد اسیدهیومیک، H-2%: محلولپاشی دو درصد اسیدهیومیک، H-3%: محلولپاشی سه درصد اسیدهیومیک، WV-5%: محلولپاشی سرکه چوب پنج درصد، WV-10%: محلولپاشی سرکه چوب 10 درصد، WV-15%: محلولپاشی سرکه چوب 15 درصد، و Control: شاهد (بدون محلولپاشی)).
نتایج تجزیه واریانس نشان داد که فعالیت آنزیمهای کاتالاز و پراکسیداز تحت تأثیر برهمکنش تیمارهای محلولپاشی و رژیمهای آبیاری در سطح احتمال یک درصد قرار گرفتند (جدول 4). بیشترین فعالیت آنزیم کاتالاز در تیمار محلولپاشی پنج درصد سرکه چوب در شرایط تنش کمآبی شدید مشاهد شد (جدول 6)، درحالیکه بیشترین میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز با کاربرد 15 درصد سرکه چوب در شرایط تنش کمآبی شدید بهدست آمد (جدول 6). پرولینیک اسید آمینه آزاد آنتیاکسیدانت غیر آنزیمی است که گیاهان برای خنثیکردن اثرات بازدارنده گونههای فعال اکسیژن (ROS) به آن احتیاج دارند (Lotfi et al., 2014). نتایج اکثر تحقیقات حکایت از افزایش محتوی پرولین در اثر تنش خشکی در گیاهان مختلف میباشد (Lotfi et al., 2014; Rostami et al., 2018). در گل گاوزبان اروپایی برهمکنش تنش خشکی و اسیدهیومیک بر میزان پرولین تأثیر معنیداری داشت (Heidari et al., 2015). بهعلاوه، فعالیت آنتیاکسیدانی در گیاه پونه در شرایط تنش خشکی افزایش یافت
جدول 6. مقایسه میانگین برخی از صفات بیوشیمیایی نعناع فلفلی تحت تأثیر برهمکنش تیمارهای محلولپاشی و تنش کمآبی.
میانگینهای دارای حداقل یک حرف مشترک در هر ستون فاقد اختلاف معنیدار میباشند.بعد از علامت ± خطای استاندارد قرار دارد (H-1%: محلولپاشی یک درصد اسیدهیومیک، H-2%: محلولپاشی دو درصد اسیدهیومیک، H-3%: محلولپاشی سه درصد اسیدهیومیک، WV-5%: محلولپاشی سرکه چوب پنج درصد، WV-10%: محلولپاشی سرکه چوب 10 درصد، WV-15%: محلولپاشی سرکه چوب 15 درصد، و Control: شاهد (بدون محلولپاشی)).
نتایج این پژوهش نشان داد افزایش تنش کمآبی باعث کاهش عملکرد اسانس شد؛ بهطوریکه در شرایط تنش کمآبی متوسط و شدید بهترتیب 37/9 و 17/40 درصد کاهش عملکرد اسانس اتفاق افتاد. استفاده از سرکه چوب و اسیدهیومیک بهعنوان کودهای آلی سبب بهبود رشد و عملکرد نعناع فلفلی شد. نتایج نشان داد که محلولپاشی اسیدهیومیک و سرکه چوب، در شرایط تنش کمآبی نیز باعث بهبود رشد گیاه نعناع فلفلی شد. محلولپاشی سرکه چوب و اسیدهیومیک باعث افزایش عملکرد اسانس نعناع فلفلی شد؛ بهطوریکه با افزایش غلظت محلولپاشی سرکه چوب از صفر به 15 درصد، عملکرد اسانس 29/81 درصد افزایش یافت و افزایش غلظت محلولپاشی اسیدهیومیک از صفر به سه درصد، باعث افزایش 28/69 درصدی عملکرد اسانس شد. باتوجهبه محدودیت آب، استفاده از سه درصد اسیدهیومیک در شرایط آبیاری مطلوب و تنش کمآبی متوسط و کاربرد 15 درصد سرکه چوب در شرایط تنش کمآبی شدید پیشنهاد میشود.
Abbaszadeh, B., Sharifi Ashourabadi, E., Lebaschi, M.H., Naderi Hajibagher Kandy, M., & Moghadami, F. (2007). The effect of drought stress on proline contents, soluble sugars, chlorophyll and relative water contents of balm (Melissa officinalis L.). Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 23(4), 504-513. (In Persian). Abedi, T., & Pakniyat, H. (2010). Antioxidant enzyme changes in response to drought stress in ten cultivars of oilseed rape (Brassica napus L.). Czech Journal of Genetics and Plant Breeding, 4, 27-34. Ahmad, Y.M., Shahlaby, E.A., & Shnan, N.T. (2011). The use of organic and inorganic cultures in improving vegetative growth, yield characters and antioxidant activity of rosella plants (Hibiscus sabdariffa L.). African Journal of Biotechnology, 10(11), 1988-1996. Apai, W., & Thongdeethae, S. (2002). Wood vinegar: New organic for Thai Agriculture. In: Proceeding of 4th Toxicity Division Conference, Department of Agriculture. Pp. 166-169. Arnon, D.I. (1949). Copper enzymes in isolated chloroplasts. Polyphennol oxidase in Beta vulgaris. Plant Physiology, 24(1), 1-15. Ayas, H., & Gulser, F. (2005). The effect of sulfur and humic acid on yield components and macronutrient contents of spinach. Journal of Biological Sciences, 5(6), 801-804. Azeri Nasrabadi, A., & Attardi, B. (2007). Final report on the effects of different irrigation water on the yield of two forage sorghum cultivars. Institute of Soil and Water Research. 15p. (In Persian). Azizi, M., & Safaei, Z. (2016). The effects of foliar application of humic acid and nano fertilizer on morphological traits, yield, essential oil content and yield of black cumin (Nigella sativa L.). Journal of Horticultural Sciences, 30(4), 671-680. Bates, L.S., Waldern, R.P., & Teave, I.D. (1973). Rapid determination of free proline for water stress studies. Plant and Soil, 39, 205-207. Burnette, R. (2010). An introduction to wood vinegar. ECHO Asia Regional Office. From http://c.ymcdn.com/sites/www.echocommunity.org. Cavani, L., Ciavatta, C., & Gessa, C. (2003). Identification of organic matter from peat, leonardite and lignite fertilizers using humification parameters and electrofocusing. Bioresour Technology, 86, 45-52. Dalvand, M., Solgi, M., & Khaleghi, A.R. (2018). Effects of foliar application of humic acid and drought stress on growth and physiological characteristics of marigold (Tageterecta). Soil and Plant Interactions (Journal of Science and Technology of Greenhouse Culture), 2(34), 67-79. Davoodifard, M., Habibi, D., & Davoodifard, F. (2012). Effects of salinity stress on membrane stability, chlorophyll content and yield components of wheat inoculated with plant growth promoting bacteria and humic acid. Iranian Journal of Agronomy and Plant Breeding, 2(8), 76-81. (In Persian). Delfine, S., Togenetti, R., Desiderio, E., & Alivino, A. (2005). Effect of foliar application of N and humic acids on growth and yield of durum wheat. Agronomy for Sustainable Development, 25, 183-191. Dursun, A., Guvenc, I., & Turan, M. (2002). Effects of different levels of humic acid on seedling growth and macro and micronutrient contents of tomato and eggplant. Acta Agronomy Botanica, 56, 81-88. Erkossa, T., Stahr, K., & Tabor, G. (2002). Integration of organic and inorganic fertilizers: Effect on vegetable productivity. Ethiopian Institute of Agricultural Research, 82, 247-256. Fan, H.X., Wang, W., Sun, X., Li, Y., Sun, X., & Zheng, C. (2014). Effects of humic acid derived from sediments on growth, photosynthesis and chloroplast ultra structure in chrysanthemum. Scientia Horticultura, 177, 118-123. Guillen, M.D., & Manzanos, M.J. (2002). Study of the volatile composition of an aqueous oak smoke preparation. Food Chemistry, 79, 283-292. Guvence, I., Dursun, A., Turan, M., Tuzel, Y., Burrage, S.W., Bailey, B.J., Gul, A., Smith, A.R., & Tuncay, O. (1999). Effect of different foliar fertilizers on growth, yield and nutrient content of lettuce and crisp lettuce. Acta Horticulturae, 491, 247-252. Haghighi, M., Kafi, M., & Fang, P. (2012). Photosynthetic activity and N metabolism of lettuce as affected by humic acid. International Journal of Vegetable Science, 18, 182-189. Harp, S.M., Kerven, G.L., Edwards, D.G., & Ostatek-Boczynski, Z. (2000). Characterisation of fulvic and humic acids from leaves of Eucalyptus camaldulensis and from decomposed hay. Soil Biochemical, 32, 1331-1336. Heidari, M., Reza Miri, H., & Minaie, A. (2015). Activities of antioxidant enzymes and biochemical compounds of borage plant (Borago officinalis) in response to drought stress treatments and humic acid. Journal of Environmental Stresses in Crop Sciences, 2(6), 159-170. Heidarzadeh, A., & Modarres-Sanavy, S.A.M. (2021). Effects of application and type of amino acids on the activity of antioxidant enzymes, proline content and seed yield of lentil (Lens culinaris Medik.). Plant Productions, 44(3), 381-394. (In Persian). Heidarzadeh, A., Modarres-Sanavy, S.A.M., & Mokhtassi-Bidgoli, A. (2021). Changes in yield and essential oil compositions of Dracocephalum kotschyi boiss. in response to azocompost, vermicompost, nitroxin, and urea under water deficit stress. Journal of Soil Science and Plant Nutrition, 22, 896-913. Izadi, Z., Asnaashari, M., & Ahmadvand, G.H. (2009). The effect of drought stress on yield, proline, soluble sugars, relative water content and the essential oil of peppermint (Mentha piperita). Iranian Horticultural Science and Technology, 10(3), 223-234. (In Persian). Kaya, M., Atak, M., Khawar, K., Ciftei, C.Y., & Ozcan, S. (2014). Effect of pre-sowing seed treatment with zinc and foliar spray of humic acids on yield of cowpea. International Journal of Agriculture & Biology, 7(6), 875-878. Kheiry, A., Tori, H., & Mortazavi, N. (2017). Effects of drought stress and jasmonic acid elicitors on morphological and phytochemical characteristics of peppermint (Mentha piperita L.). Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 33(2), 268-280. (In Persian). Lotfi, M., Abbaszadeh, B., & Mirza, M. (2014). The effect of drought stress on morphology, proline content and soluble carbohydrates of tarragon (Artemisia dracunculus L.). Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 30(1), 19-29. (In Persian). Moghbeli, T., & Arvin, M.J. (2014). Effect of seed preparation with application of growth regulators on germination, growth and yield melon fruit. Journal Production and Processing of Agricultural and Horticultural Products, 4(14), 23-33. Mozafari, S., Khorasani Nejad., S., & Ghorgin Shabankareh, H. (2017). The effect of irrigation regimes and the application of humic acid on some of the physiological and biochemical characteristics of purpura herb in greenhouse conditions. Journal of Crop Improvement, 19(2), 401-416. (In Persian). Mungkunkamchao, T., Kesmala, T., Pimratch, S., Toomsan, B., & Jothityangkoon, D. (2013). Wood vinegar and fermented bioextracts: Natural products to enhance growth and yield of tomato (Solanum lycopersicum L.). Horticultural Science and Technology, 154, 66-72. Muscolo, A., Sidari, M., & Nardi, S. (2013). Humic substance: Relationship between structure and activity. Deeper information suggests univocal findings. Journal of Geochemical Exploration, 129, 57-63. Nardi, S., Pizzeghello, D., Muscolo, A., & Vianello, A. (2002). Physiological effects of humic substances on higher plants. Soil Biology and Biochemistry, 34, 1527-1536. Niakan, M., Khavarnezhad, R.A., & Rezai, M.B. (2003). The effect of different amounts of fertilizer NPK on fresh and dry weight, leaf and oil content of Mentha piperitae L. Journal of Medicinal and Aromatic Plant Research of Iran, 20, 131-148. (In Persian). Omid Beigi, R. (2012). Processing of Medicinal Plant. Astan Ghods Razavi. (In Persian). Omid Baigi, R. (2009). Production and Processing of Medicinal Plants (Vol. 2). Astan Quds Razavi. (In Persian). Perez-Murcia, M.D., Moral, R., Moreno-Caselles, J., Perez-Espinosa, A., & Paredes, C. (2006). Use of composted untreated waste municipal in growth media for broccoli. Journal of Bioresource and Technology, 97,123-130. Rahi, A.R., Davodifard, M., Azizi, F., & Habibi, D. (2012). Investigating the effects of different amounts of humic acid and studying the process of response curves in species (Dactylis glomerata). Journal of Agriculture and Plant Breeding, 8(3), 15-28. Rajinder, S.D. (1987). Glutahione status and protein synthesis during drought and subsequent dehydration in Torula rulis. American Society of Plant Physiologists, 83, 816-819. Rostami, G.H., Moghadam, M., Saeedi Poya, E., & Ajdanian, L. (2018). Effect of humic acid foliar application on some morpho-physiological and biochemical characteristics of green mint (Mentha spicata L.) under drought stress. Environmental Stresses in Crop Sciences, 12(1), 95-110. Sabzevari, S., & Khazaee, H. (2009). Effect of spraying of different humic acid levels on growth characteristics, performance and wheat performance of pishtaz cultivars (Triticum aestivum L.). Journal of Agricultural Ecology, 1(2), 53-63. Sangwan, N.S., Farooqi, A.H.A., Shabih, F., & Sangwan, R.S. (2001). Regulation of essential oil production in plants. Plant Growth Regulation, 34, 3-21. Sanjari Mianjye, M., Cirrus Mehr, A., &, Fakhery, B. (2015). Effect of drought stress on some physiological characteristics of Hibiscus sabdarifa. Journal of Crop Improvement, 17(2), 403-414. (In Persian). Sharif, M., Riaz, A., Khattak, M., & Sarir, M. (2002). Effect of lignitic coal derived humic acid on growth of maize Plants. Communications in Soil Science and Plant Analysis, 33, 3567-3580. Smirnoff, N. (1993). The role active oxygen in the response of plants to water deficit and desiccation. New Phytologist, 125, 27-28. Tiilikkala, K., Fagernas, L., & Tiilikkala, J. (2010). History and use of wood pyrolysis liquids as biocide and plant protection product. The Open Agriculture Journal, 4, 111-118. Yamato, M., Okimori, Y., Wibowo, I.F., Anshori, S., & Ogawa, M. (2006). Effects of the application of charred bark of Acacia mangium on the yield of maize, cowpea and peanut, and soil chemical properties in South Sumatra, Indonesia. Soli Science and Plant Nutrition, 52, 489-495. Yatagai, M., & Unrinin, G. (1989). Germination and growth regulation effects of wood vinegar components and their homologs on plant seeds - acids and neutrals. Mokuzai Gakkaishi, 35, 564–571. Yuan, T., Wang, J., Sun, X., Yan, J., Wang, Z., & Niu, J. (2017). Effect of combined application of humic acid and nitrogen fertilizer on nitrogen uptake, utilization and yield of winter wheat. Chinese Journal of Eco-Agriculture, 3, 74-82. Zulkarami, B., Ashrafuzzaman, M., Husni, M.O., & Razi Ismail, M. (2011). Effect of pyroligneous acid on growth, yield and quality improvement of rock melon in soilless culture. Australian Journal of Crop Science, 5(12), 1508-1514. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
References: Abbaszadeh, B., Sharifi Ashourabadi, E., Lebaschi, M.H., Naderi Hajibagher Kandy, M., & Moghadami, F. (2007). The effect of drought stress on proline contents, soluble sugars, chlorophyll and relative water contents of balm (Melissa officinalis L.). Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 23(4), 504-513. (In Persian). Abedi, T., & Pakniyat, H. (2010). Antioxidant enzyme changes in response to drought stress in ten cultivars of oilseed rape (Brassica napus L.). Czech Journal of Genetics and Plant Breeding, 4, 27-34. Ahmad, Y.M., Shahlaby, E.A., & Shnan, N.T. (2011). The use of organic and inorganic cultures in improving vegetative growth, yield characters and antioxidant activity of rosella plants (Hibiscus sabdariffa L.). African Journal of Biotechnology, 10(11), 1988-1996. Apai, W., & Thongdeethae, S. (2002). Wood vinegar: New organic for Thai Agriculture. In: Proceeding of 4th Toxicity Division Conference, Department of Agriculture. Pp. 166-169. Arnon, D.I. (1949). Copper enzymes in isolated chloroplasts. Polyphennol oxidase in Beta vulgaris. Plant Physiology, 24(1), 1-15. Ayas, H., & Gulser, F. (2005). The effect of sulfur and humic acid on yield components and macronutrient contents of spinach. Journal of Biological Sciences, 5(6), 801-804. Azeri Nasrabadi, A., & Attardi, B. (2007). Final report on the effects of different irrigation water on the yield of two forage sorghum cultivars. Institute of Soil and Water Research. 15p. (In Persian). Azizi, M., & Safaei, Z. (2016). The effects of foliar application of humic acid and nano fertilizer on morphological traits, yield, essential oil content and yield of black cumin (Nigella sativa L.). Journal of Horticultural Sciences, 30(4), 671-680. Bates, L.S., Waldern, R.P., & Teave, I.D. (1973). Rapid determination of free proline for water stress studies. Plant and Soil, 39, 205-207. Burnette, R. (2010). An introduction to wood vinegar. ECHO Asia Regional Office. From http://c.ymcdn.com/sites/www.echocommunity.org. Cavani, L., Ciavatta, C., & Gessa, C. (2003). Identification of organic matter from peat, leonardite and lignite fertilizers using humification parameters and electrofocusing. Bioresour Technology, 86, 45-52. Dalvand, M., Solgi, M., & Khaleghi, A.R. (2018). Effects of foliar application of humic acid and drought stress on growth and physiological characteristics of marigold (Tageterecta). Soil and Plant Interactions (Journal of Science and Technology of Greenhouse Culture), 2(34), 67-79. Davoodifard, M., Habibi, D., & Davoodifard, F. (2012). Effects of salinity stress on membrane stability, chlorophyll content and yield components of wheat inoculated with plant growth promoting bacteria and humic acid. Iranian Journal of Agronomy and Plant Breeding, 2(8), 76-81. (In Persian). Delfine, S., Togenetti, R., Desiderio, E., & Alivino, A. (2005). Effect of foliar application of N and humic acids on growth and yield of durum wheat. Agronomy for Sustainable Development, 25, 183-191. Dursun, A., Guvenc, I., & Turan, M. (2002). Effects of different levels of humic acid on seedling growth and macro and micronutrient contents of tomato and eggplant. Acta Agronomy Botanica, 56, 81-88. Erkossa, T., Stahr, K., & Tabor, G. (2002). Integration of organic and inorganic fertilizers: Effect on vegetable productivity. Ethiopian Institute of Agricultural Research, 82, 247-256. Fan, H.X., Wang, W., Sun, X., Li, Y., Sun, X., & Zheng, C. (2014). Effects of humic acid derived from sediments on growth, photosynthesis and chloroplast ultra structure in chrysanthemum. Scientia Horticultura, 177, 118-123. Guillen, M.D., & Manzanos, M.J. (2002). Study of the volatile composition of an aqueous oak smoke preparation. Food Chemistry, 79, 283-292. Guvence, I., Dursun, A., Turan, M., Tuzel, Y., Burrage, S.W., Bailey, B.J., Gul, A., Smith, A.R., & Tuncay, O. (1999). Effect of different foliar fertilizers on growth, yield and nutrient content of lettuce and crisp lettuce. Acta Horticulturae, 491, 247-252. Haghighi, M., Kafi, M., & Fang, P. (2012). Photosynthetic activity and N metabolism of lettuce as affected by humic acid. International Journal of Vegetable Science, 18, 182-189. Harp, S.M., Kerven, G.L., Edwards, D.G., & Ostatek-Boczynski, Z. (2000). Characterisation of fulvic and humic acids from leaves of Eucalyptus camaldulensis and from decomposed hay. Soil Biochemical, 32, 1331-1336. Heidari, M., Reza Miri, H., & Minaie, A. (2015). Activities of antioxidant enzymes and biochemical compounds of borage plant (Borago officinalis) in response to drought stress treatments and humic acid. Journal of Environmental Stresses in Crop Sciences, 2(6), 159-170. Heidarzadeh, A., & Modarres-Sanavy, S.A.M. (2021). Effects of application and type of amino acids on the activity of antioxidant enzymes, proline content and seed yield of lentil (Lens culinaris Medik.). Plant Productions, 44(3), 381-394. (In Persian). Heidarzadeh, A., Modarres-Sanavy, S.A.M., & Mokhtassi-Bidgoli, A. (2021). Changes in yield and essential oil compositions of Dracocephalum kotschyi boiss. in response to azocompost, vermicompost, nitroxin, and urea under water deficit stress. Journal of Soil Science and Plant Nutrition, 22, 896-913. Izadi, Z., Asnaashari, M., & Ahmadvand, G.H. (2009). The effect of drought stress on yield, proline, soluble sugars, relative water content and the essential oil of peppermint (Mentha piperita). Iranian Horticultural Science and Technology, 10(3), 223-234. (In Persian). Kaya, M., Atak, M., Khawar, K., Ciftei, C.Y., & Ozcan, S. (2014). Effect of pre-sowing seed treatment with zinc and foliar spray of humic acids on yield of cowpea. International Journal of Agriculture & Biology, 7(6), 875-878. Kheiry, A., Tori, H., & Mortazavi, N. (2017). Effects of drought stress and jasmonic acid elicitors on morphological and phytochemical characteristics of peppermint (Mentha piperita L.). Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 33(2), 268-280. (In Persian). Lotfi, M., Abbaszadeh, B., & Mirza, M. (2014). The effect of drought stress on morphology, proline content and soluble carbohydrates of tarragon (Artemisia dracunculus L.). Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 30(1), 19-29. (In Persian). Moghbeli, T., & Arvin, M.J. (2014). Effect of seed preparation with application of growth regulators on germination, growth and yield melon fruit. Journal Production and Processing of Agricultural and Horticultural Products, 4(14), 23-33. Mozafari, S., Khorasani Nejad., S., & Ghorgin Shabankareh, H. (2017). The effect of irrigation regimes and the application of humic acid on some of the physiological and biochemical characteristics of purpura herb in greenhouse conditions. Journal of Crop Improvement, 19(2), 401-416. (In Persian). Mungkunkamchao, T., Kesmala, T., Pimratch, S., Toomsan, B., & Jothityangkoon, D. (2013). Wood vinegar and fermented bioextracts: Natural products to enhance growth and yield of tomato (Solanum lycopersicum L.). Horticultural Science and Technology, 154, 66-72. Muscolo, A., Sidari, M., & Nardi, S. (2013). Humic substance: Relationship between structure and activity. Deeper information suggests univocal findings. Journal of Geochemical Exploration, 129, 57-63. Nardi, S., Pizzeghello, D., Muscolo, A., & Vianello, A. (2002). Physiological effects of humic substances on higher plants. Soil Biology and Biochemistry, 34, 1527-1536. Niakan, M., Khavarnezhad, R.A., & Rezai, M.B. (2003). The effect of different amounts of fertilizer NPK on fresh and dry weight, leaf and oil content of Mentha piperitae L. Journal of Medicinal and Aromatic Plant Research of Iran, 20, 131-148. (In Persian). Omid Beigi, R. (2012). Processing of Medicinal Plant. Astan Ghods Razavi. (In Persian). Omid Baigi, R. (2009). Production and Processing of Medicinal Plants (Vol. 2). Astan Quds Razavi. (In Persian). Perez-Murcia, M.D., Moral, R., Moreno-Caselles, J., Perez-Espinosa, A., & Paredes, C. (2006). Use of composted untreated waste municipal in growth media for broccoli. Journal of Bioresource and Technology, 97,123-130. Rahi, A.R., Davodifard, M., Azizi, F., & Habibi, D. (2012). Investigating the effects of different amounts of humic acid and studying the process of response curves in species (Dactylis glomerata). Journal of Agriculture and Plant Breeding, 8(3), 15-28. Rajinder, S.D. (1987). Glutahione status and protein synthesis during drought and subsequent dehydration in Torula rulis. American Society of Plant Physiologists, 83, 816-819. Rostami, G.H., Moghadam, M., Saeedi Poya, E., & Ajdanian, L. (2018). Effect of humic acid foliar application on some morpho-physiological and biochemical characteristics of green mint (Mentha spicata L.) under drought stress. Environmental Stresses in Crop Sciences, 12(1), 95-110. Sabzevari, S., & Khazaee, H. (2009). Effect of spraying of different humic acid levels on growth characteristics, performance and wheat performance of pishtaz cultivars (Triticum aestivum L.). Journal of Agricultural Ecology, 1(2), 53-63. Sangwan, N.S., Farooqi, A.H.A., Shabih, F., & Sangwan, R.S. (2001). Regulation of essential oil production in plants. Plant Growth Regulation, 34, 3-21. Sanjari Mianjye, M., Cirrus Mehr, A., &, Fakhery, B. (2015). Effect of drought stress on some physiological characteristics of Hibiscus sabdarifa. Journal of Crop Improvement, 17(2), 403-414. (In Persian). Sharif, M., Riaz, A., Khattak, M., & Sarir, M. (2002). Effect of lignitic coal derived humic acid on growth of maize Plants. Communications in Soil Science and Plant Analysis, 33, 3567-3580. Smirnoff, N. (1993). The role active oxygen in the response of plants to water deficit and desiccation. New Phytologist, 125, 27-28. Tiilikkala, K., Fagernas, L., & Tiilikkala, J. (2010). History and use of wood pyrolysis liquids as biocide and plant protection product. The Open Agriculture Journal, 4, 111-118. Yamato, M., Okimori, Y., Wibowo, I.F., Anshori, S., & Ogawa, M. (2006). Effects of the application of charred bark of Acacia mangium on the yield of maize, cowpea and peanut, and soil chemical properties in South Sumatra, Indonesia. Soli Science and Plant Nutrition, 52, 489-495. Yatagai, M., & Unrinin, G. (1989). Germination and growth regulation effects of wood vinegar components and their homologs on plant seeds - acids and neutrals. Mokuzai Gakkaishi, 35, 564–571. Yuan, T., Wang, J., Sun, X., Yan, J., Wang, Z., & Niu, J. (2017). Effect of combined application of humic acid and nitrogen fertilizer on nitrogen uptake, utilization and yield of winter wheat. Chinese Journal of Eco-Agriculture, 3, 74-82. Zulkarami, B., Ashrafuzzaman, M., Husni, M.O., & Razi Ismail, M. (2011). Effect of pyroligneous acid on growth, yield and quality improvement of rock melon in soilless culture. Australian Journal of Crop Science, 5(12), 1508-1514. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,197 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 402 |