![سامانه نشر مجلات علمی دانشگاه تهران](./data/logo.png)
تعداد نشریات | 162 |
تعداد شمارهها | 6,578 |
تعداد مقالات | 71,072 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,696,861 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,927,682 |
کاربرد اسید سالیسیلیک و زئولیت برای کاهش تنش قلیائیت در گیاه سیاهدانه (Nigella sativa L.) | ||
تحقیقات آب و خاک ایران | ||
دوره 54، شماره 7، مهر 1402، صفحه 1027-1041 اصل مقاله (1.31 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijswr.2023.361970.669531 | ||
نویسندگان | ||
فرزانه خداوند1؛ علی اشرف امیری نژاد* 2؛ مختار قبادی3 | ||
1گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران | ||
2استادیار گروه علوم و مهندسی خاک دانشگاه رازی | ||
3گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران | ||
چکیده | ||
استفاده از مواد اصلاحکننده میتواند موجب کاهش اثرات تنشهای محیطی در گیاهان شود. هدف از این مطالعه بررسی اثر اسید سالیسیلیک و زئولیت در کاهش تنش قلیائیت درگیاه دارویی سیاهدانه Nigella sativa L.)) بود. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در سال 1401 در گلخانه دانشگاه رازی، کرمانشاه انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل قلیائیت (در سه سطح 0، 50 و 100 میلی مولار از نمک بیکربنات سدیم)، اسید سالیسیلیک (در سه سطح 0، 5/0 و 1 میلی مولار) و زئولیت (در سه سطح 0، 25/0 و 5/0 درصد وزنی) بودند. نتایج نشان داد، که اثرهای اسید سالیسیلیک و زئولیت بر بیشتر ویژگیهای رشدی گیاه تحت تنش قلیائیت معنیدار بود (P ≤0.01). بیشترین مقدار پرولین (65/12 میکرومول بر گرم) و قندهای محلول (2/0 میلیگرم بر گرم) در شرایط تنش شدید قلیائیت و بدون کاربرد اسید سالیسیلیک و زئولیت بهدست آمد. همچنین، بیشترین ارتفاع گیاه (6/24 سانتیمتر)، طول ریشه (5/19 سانتیمتر)، جرم خشک شاخساره (78/0 گرم) و سطح برگ (47/22 سانتیمترمربع) در شرایط بدون قلیائیت و کاربرد 1 میلیمولار اسید سالیسیلیک و 5/0 درصد زئولیت بهدست آمد. بهطورکلی، کاربرد اسید سالیسیلیک به عنوان یک هورمون گیاهی و زئولیت به عنوان یک ماده اصلاحی در خاک، یک راهکار مناسب و ارزان در راستای کاهش اثرات تنش قلیائیت در گیاه سیاهدانه است. | ||
کلیدواژهها | ||
پرولین؛ تنش محیطی؛ مواد اصلاح کننده؛ ویژگی های رشدی | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Application of salicylic acid and zeolite for reducing alkalinity stress in black seed (Nigella sativa L.) | ||
نویسندگان [English] | ||
Farzaneh Khodavand1؛ Ali Asshraf Amirinejad2؛ Mokhtar Ghobadi3 | ||
1Department of Soil Science, Faculty of Agriculture, Razi University, Kermanshah, Iran | ||
2Assistant professor, Department of soil Science and Engineering, Razi University | ||
3Department of Plant Genetics and Production, Faculty of Agriculture, Razi University, Kermanshah, Iran | ||
چکیده [English] | ||
The use of modifiers can reduce the effects of environmental stress in plants. The aim of this study was to investigate the effect of salicylic acid and zeolite in reducing alkalinity stress in black seed (Nigella sativa L.). A factorial experiment was conducted based on a completely randomized design with three replications in 2022 in the greenhouse of Razi university, Kermanshah. The factors included alkalinity stress (at three levels of 0, 50 and 100 mM as NaHCO3), salicylic acid (at three levels of 0, 0.5 and 1 mM), and zeolite (at three levels of 0, 0.25 and 0.5 % by weight). The results showed that the effects of salicylic acid and zeolite on most of the plant growth characteristics under alkalinity stress were significant (P ≤ 0.01). The highest amount of proline (12.65 μmol/g) and soluble sugars (0.2 mg/g) were obtained under severe alkalinity stress without the use of salicylic acid and zeolite. Also, the highest shoot height (24.6 cm), root length (19.5 cm), shoot dry mass (0.78 g) and leaf area (22.47 cm2) were obtained without alkalinity and with application of 1 mM salicylic acid and 0.5 % zeolite. In general, the use of salicylic acid, as a plant hormone, and zeolite, as a soil amendment, is a suitable and cheap strategy to reduce the effects of alkalinity stress in black seed. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Environmental stress, Growth characteristics, Modifiers, Proline | ||
مراجع | ||
Alam, P., Balawi, T.A. and Faizan, M. (2022). Salicylic acid's impact on growth, photosynthesis, and antioxidant enzyme activity of Triticum aestivum when exposed to salt. Molecules, 28(1), 100. https://doi.org/10.3390/molecules28010100. Bates, L.S., Waldren, R.P. and Teare, I.D. (1973). Rapid determination of free proline for water stress studies. Plant and Soil, 29, 205-207. Beheshti, F., Khazaei, M. and Hosseini, M. (2016). Neuropharmacological effects of Nigella sativa. Avicenna Journal of phytomedicine, 6(1), 104-116. https://doi.org/10.22038/AJP.2016.6231 Fang, S., Hou, X. and Liang, X. (2021) .Response mechanisms of plants under saline-alkali stress. Frontiers in Plant Science, 12, 1-20. https://doi.org/10.3389/fpls.2021.667458 Fatima, A., Hussain, S., Hussain, S., Ali, B., Ashraf, U., Zulfiqar, U., Aslam, Z., Al-Robai, S.A., Alzahrani, F.O., Hano, C. and El-Esawi, M. (2021). Differential morphophysiological, biochemical, and molecular responses of maize hybrids to salinity and alkalinity stresses. Agronomy, 11(6),1150. https://doi.org/10.3390/agronomy11061150 Ghanbari, F., Amirinejad, A.A., Sayyari, M. and Kordi, S. (2016). Effect of salicylic acid on salinity and alkalinity resistance in sweet pepper plant. Journal of Plant Research, 29(1), 130-141. (In Persian). Gurrieri, L., Merico, M., Trost, P., Forlani, G. and Sparla, F. (2020). Impact of drought on soluble sugars and free proline content in selected arabidopsis mutants. Biology, 9(11), 367. https://doi.org/10.3390/biology9110367 Klute, A. )1986). Methods of soil analysis: Part 1 and 2, Physical and chemical methods, Second Edition, Soil Science Society of America, Inc., American Society of Agronomy, Inc. Kochert, G. (1978). Carbohydrate determination by the phenol sulfuric acid method. In: Hellebust JA, Craigie JS, (Ed) Handbook of Phycological Methods, Physiological and Biochemical Methods. Cambridge University Press, Cambridge, pp.95-97. Lichtenthaler, H.K. and Wellburn, A.R. (1983). Determination of total carotenoids and chlorophyll a and b of leaf extract in different solvents. Biochemical Society Transactions, 11, 591–592. Méndez Argüello, B., Vera Reyes, I., Cárdenas Flores, A., De Los Santos, Villarreal, G., Ibarra Jiménez, L. and Saldivar, R. (2018). Water holding capacity of substrates containing zeolite and its effect on growth, biomass production and chlorophyll content of Solanum lycopersicuml. Nova Scientia, 10(21), 45–60. https://doi.org/10.21640/ns.v10i21.1413 Ogunsiji, E., Umebese, C., Stabentheiner, E., Iwuala, E., Odjegba, V. and Oluwajobi, A. (2023). Salicylic acid enhances growth, photosynthetic performance and antioxidant defense activity under salt stress in two mungbean (Vigna radiata L.) variety. Plant Signaling & Behavior, 18(1), 2217605. https://doi.org/10.1080/15592324.2023.2217605. Pérez-Gálvez, A., Viera, I. and Roca, M. (2020). Carotenoids and chlorophylls as antioxidants. Antioxidants, 9(6), 505. https://doi.org/10.3390/antiox9060505. Safikhan, S. and Chaichi, M.R. (2021). Evaluation of the sole and integrated application of nano-graphene oxide, zeolite, and chitosan on gas exchanges and silymarin content of milk thistle (Silybum marianum L.) under salinity stress. Ausrtralian Journal of Crop Science, 15(05), 743-756. https://doi.org/10.21475/ajcs.21.15.05.p3131 Selahvarzi, Y., Sarfaraz, S., Zabihi, M. and Kamali, M. (2020). Study on the effect of zeolite and soil texture on quantitative and qualitative characteristics of Ligustrum vulgare in different irrigation levels. Journal of Horticultural Science, 34, 451-463. https://doi.org/10.22067/JHORTS4.V34I3.83164 Stoleru, V., Slabu, C., Vitanescu, M., Peres, C., Cojocaru, A., Covasa, M. and Mihalache, G. (2019). Tolerance of three Quinoa cultivars (Chenopodium quinoa Willd.) to salinity and alkalinity stress during germination stage. Agronomy, 9(6), 287. https://doi.org/10.3390/agronomy9060287. Talei, D. and Abolfazl, R. (2019). Morphophysiological responses of Nigella sativa L. to salicylic acid under salinity stress. Environmental Stresses in Crop Sciences, 12(3), 949-960. https://sid.ir/paper/386352/en. (In Persian). Zarei, B., Fazeli, A. and Tahmasebi, Z. (2019). Salicylic acid in reducing effect of salinity on some growth parameters of Black cumin (Nigella sativa). Plant Process and Function, 8(29), 287-298. http://jispp.iut.ac.ir/article-1-833-fa.html. (In Persian).
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 204 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 235 |