تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,572 |
تعداد مقالات | 71,028 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,499,590 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,762,184 |
تاثیر روش کاشت و پیشخیساندن بذر بر عملکرد دانه و اسانس زیره سبز(Cuminum cyminum L.) در کشت دیم | ||
علوم باغبانی ایران | ||
دوره 54، شماره 4، دی 1402، صفحه 627-641 اصل مقاله (1.04 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijhs.2023.354315.2086 | ||
نویسندگان | ||
روح اله مرادی* 1؛ امیرحسین سعید نژاد2؛ سید مسعود ضیائی3 | ||
1گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی بردسیر، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان. ایران | ||
2بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمان، ایران | ||
3گروه تولیدات گیاهی، مجتمع آموزش عالی سراوان، سراوان، ایران | ||
چکیده | ||
بهمنظور بررسی عملکرد، اجزای عملکرد و کمیت اسانس گیاه زیره سبز تحت تاثیر روش کاشت و خیساندن بذر در کشت دیم، آزمایشی بهصورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1400-1399 اجرا شد. فاکتور اصلی آزمایش شامل روش کاشت بذر زیره سبز در دو سطح (کاشت بهروش تسطیح و کاشت بدون تسطیح زمین) و فاکتور فرعی شامل زمان خیساندن بذر زیره سبز قبل از کاشت در پنج سطح (عدم خیساندن، خیساندن بهمدت 6، 12، 24 و 48 ساعت) بود. در هردو روش کاشت، بیشترین و کمترین تعداد بوته سبز شده زیره سبز بهترتیب در تیمارهای 12 و 48 ساعت خیساندن بذر مشاهده شد. در تیمار عدم خیساندن بذر، تعداد بوتههای سبز شده در کشت بهروش تسطیح (48 بوته در مترمربع) بیشتر از کاشت بهروش عدم تسطیح (41 بوته در مترمربع) بود. اما برای تیمارهای 6، 12 و 24 ساعت خیساندن بذر، در روش کاشت بهصورت عدم تسطیح تعداد بوتههای سبز شده بیشتر بود. بالاترین ارتفاع بوته و تعداد چتر در بوته در هر دو روش کاشت برای تیمار 48 ساعت خیساندن بذر بهدست آمد. در کلیه تیمارهای خیساندن بذر، عملکرد دانه در روش کاشت بدون تسطیح بهطور معنیداری بیشتر از کاشت با تسطیح بود. بالاترین مقادیر عملکردهای دانه (64/78 گرم در مترمربع)، بیولوژیک (7/188 گرم در مترمربع) و اسانس (83/1 میلیلیتر در مترمربع) در روش کاشت بدون تسطیح زمین با 12 ساعت خیساندن بذر حاصل شدند. در کاشت بهروش تسطیح زمین، تیمار عدم خیساندن بذر (14/2 درصد) با اختلاف معنیداری بیشترین درصد اسانس را دارا بود. ولی در شرایط کاشت بدون تسطیح زمین، بالاترین درصد اسانس (60/2 درصد) در 48 ساعت خیساندن بذر مشاهده شد که اختلاف معنیداری با دیگر تیمارهای خیساندن بذر نداشت. از بین صفات مورد بررسی، میزان عملکرد اسانس قویترین رابطه (r=0.912) را با عملکرد دانه دارا بود. بهعبارتی، عملکرد دانه تاثیرگذارترین عامل در میزان اسانس زیره سبز بود. بهطورکلی، کاشت زیره سبز پس از 12 ساعت خیساندن بذر و بهروش عدم تسطیح زمین برای شرایط دیم توصیه میشود. | ||
کلیدواژهها | ||
درصد اسانس؛ درصد سبز شدن؛ تسطیح زمین؛ جوانهزنی؛ شخم | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Investigating the Effect of Cultivation Method and Pre-Soaking of Seed on Seed and Essential oil Yield of Cumin (Cuminum cyminum L.) Under Dry Farming | ||
نویسندگان [English] | ||
Rooholla Moradi1؛ Amir Hossein Saeidnejad2؛ Seyyed Masoud Ziaei3 | ||
1Department of Plant Productions, Agricultural Faculty of Bardsir, Shahid Bahonar University of Kerman, Iran | ||
2Crop and Horticultural Science Research Department, Kerman Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Kerman, Iran | ||
3Department of Plant Productions, Higher Education Complex of Saravan, Saravan, Iran. | ||
چکیده [English] | ||
In order to investigate yield, yield components and essential oil quantity of cumin as affected by cultivation and pre-soaking methods, a split plot experiment was conducted based on a randomized complete block design with three replications. The main-plot of the experiment was the cultivation method in two levels (planting in a leveled and non- leveled method), and duration of seed pre-soaking at five levels (control, 6, 12, 24 and 48 hours) was considered as sub-plot. The results showed that in both cultivation methods, the highest and lowest number of emergent plants were observed in the 12 and 48 hours seed pre-soaking treatments, respectively. In non-soaked seeds, the number of emergent plants in the leveled cultivation method was more than that of the non-leveled cultivation method, but, there was an opposite trend for the 6, 12 and 24 hours pre-soaking. In all seed soaking treatments, seed yield was significantly higher in the non-leveled than leveled cultivation method. The highest seed yield, biological yield and essential oil yield were obtained in the cultivation method without leveling, and 12 hours of seed pre-soaking. In the leveled cultivation method, the non-presoaked seeds significantly produced the highest essential oil percentage, but in non-leveled cultivation method, the highest essential oil percentage (2. 60%) was observed in 48 hours of seed pre-soaking, which it had no significant difference with other seed pre-soaking treatments in terms of essential oil percentage. Among the investigated traits, essential oil yield had the strongest correlation with the seed yield. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Emergence percentage, Essential oil percentage, Germination, Land leveling, Tillage | ||
مراجع | ||
باختری، سارا؛ خواجویی نژاد، غلامرضا؛ محمدی نژاد، قاسم و مرادی، روح اله. (1395). بررسی اثر قطع آبیاری در مرحله گلدهی و محلولپاشی اسپرمیدین بر برخی خصوصیات کمی و کیفی اکوتیپهای مختلف زیره سبز. علوم باغبانی، (30): 303-315 ترابی؛ بنیامین و ربیعی؛ اکرم. (20 اسفند 1391). اثر پیش خیساندن بذر برروی برخی خصوصیات جوانهزنی کلزا. اولین کنفرانس ملی راه کارهای دستیابی به توسعه پایدار. دانشگاه تهران. توشیح، وفا؛ سدری محمد حسین؛ کوهسار بستانی، محمد و اصغرزاده، احمد (1388). بررسی تاثیر خیساندن بذر نخود با عناصر روی، بور و پتاسیم بر عملکرد و میزان پروتئین دانه. یازدهمین کنگره علوم خاک ایران، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان. جباری، رضا؛ امینی دهقی، مجید؛ گنجی ارجنکی، فاطمه و آگاهی، کیوان (1399). تأثیر مدت و روشهای پرایمینگ بر جوانهزنی زیره سبز. دانش زراعت، 4، 30-23. روحی، ابراهیم؛ خالدیان، محمد شریف؛ شمس، گیتی و حسینی، مهر انگیز (1384). اثر خیساندن قبل از کاشت بذور ارقام گندم دیم در محلولها و زمانهای مختلف بر روی عملکرد و اجزای آن. طرح پژوهشی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی. سعیدنژاد، امیر حسین و رضوانیمقدم، پرویز (1389). ارزیابی اثر مصرف کمپوست، ورمیکمپوست و کودهای دامی روی عملکرد، اجزای عملکرد و درصد اسانس زیره سبز (Cuminum cyminum).. نشریه علوم باغبانی (علوم و صنایع کشاورزی)، 24 (2): 148 - 142. صادقی، بهنام. (1390). اثر مقادیر ازت و آبیاری در تولید زیره سبز. سازمان پژوشهای علمی و صنعتی ایران، خراسان. طباطبایی، سید علی و شاکر، احسان. (1393). اثر پرایمینگ بذر بر ویژگیهای جوانهزنی زیره سبز تحت شرایط تنش خشکی و شوری. خشکبوم. (4)، 73-66. ظریف نشاط، سعید (1383). تاثیر روشهای مختلف کشت در شرایط هیرم و خشکه کاری بر عملکرد زیره سبز. مجله علوم کشاورزی و منابع طبیعی. (11)، 5-13. عبدالرحمنی، بهمن؛ قاسمی گلعذانی، کاظم؛ ولی زاده، مصطفی؛ فیضی اصل، ولی و توکلی، علیرضا (1388). اثر پرایمینگ بذر بر قدرت رویش و عملکرد دانه جو رقم آبیدر در شرایط دیم، مجله علوم زراعی ایران، (11)، 337-352. علی زاده، امین؛ طاووسی، مجتبی و اینانلو، محمد (1380). تاثیر آبیاری و سازگاری زیره با وضعیت اقلیمی مشهد. تحقیقات جغرافیایی، 24 (2)، 148 - 142. عموآقایی، رضا (1384). تأثیرخیساندن بذور، مدت زمان و دمای پیش سرمای مرطوب بر شکست خواب بذر کما (Ferula ovina Boiss). مجله زیست شناسی ایران. (18)، 359-350. کلهر منفرد، روما؛ پاکنژاد، فرزاد و ایلکایی، محمد نبی (1402). اثر پرایمینگ با مواد ارگانیک بر جوانهزنی و فعالیت برخی آنزیمهای گیاهچه زیره سبز تحت تنش خشکی. علوم و تحقیقات بذر ایران. (10)، 13-1. نورمحمدی، داور و زارعیان، سلیمان ( 1382). اثر روشهای مختلف تهیه زمین و کاشت روی سبز شدن گندم آبی. مجله علوم کشاورزی ایران. (34)، 332-321. REFERENCES Abdul Rahmani, B., Ghasemi Golazani, K. W., AliZadeh, M., Faizi Asl, V. & Tawakli, A. (2009). Effects of seed priming on seed vigor and grain yield of barley (Hordeum vulgare L. cv. Abidar) in rainfed conditions Iranian Journal of Agricultural Sciences, 11, 337-352. (In Persian). Adhikari, B., Dhital, P.R., Ranabhat, S. & Poudel, H. (2021). Effect of seed hydro-priming durations on germination and seedling growth of bitter gourd (Momordica charantia). PLoS One. 8, 16-23 AliZadeh, A, Tavoosi, M. & Inanlu, M. (2001). The effect of irrigation and compatibility of cumin with the climatic condition of Mashhad. Geographical Research, 16-17, 80-92. (In Persian). Amo Aghaee, R., (2006). The effect of soaking, temperature and duration of pre-chilling on seed dormancy breaking of Ferula ovina. Iranian Journal of Biology, 18, 359-350. (In Persian). Asgedom, H. & Becker, M. (2011). Effects of seed priming and different nutrient solutions on germination, seedling growth and weed competitiveness of cereals in Eritrea, In Proc. Deutscher Tropentag, University of Bonn and ATSAF, Margraf Publishers Press, Weickersheim, pp. 282. Bakhtari, S., Khajui Nejad, Gh. Mohammadi Nejad, G. & Moradi, R. (2016). Effect of irrigation cutoff on flowering Stage and foliar application of spermidine on some quantitative and qualitative characteristics of various ecotypes of cumin. Horticultural Science, 30 (2), 303-315. (In Persian). Biddington, N. L., Brouckle hourst, D. A. Dtarmun,A. S. & Dearman,J. (1982). The prevention of dehydration injury in celery (Apium graveolens) seeds by PEG, ABA, dark and light temperatures. Physiologia Plantarum, 55, 407- 409 Demir Kaya, M., Games, O., Atak, M., Cikili, Y & Kolsarici, O. (2006). Seed treatment to overcome salt and drought stress during germination in sunflower (Helianthus annuus L.). European Journal of Agronomy. 24, 291-295. Ding, J., Li, F & Le, T. (2021). Tillage and seeding strategies for wheat optimizing production in harvested rice fields with high soil moisture. Scientific Reports, 11, 119. Fatima, T., Beenish,N. B. Gani, G. & Qadri,T. (2018). Antioxidant potential and health benefits of cumin. Journal of Medicinal Plants Studies, 6 (2), 232-236. Guenther, E.,( 1961). The Essential Oils. D. von No strand Comp. Press, New York. Jabbari, R., Amini Dehaghi, M., Ganji Arjenaki, F & Agahi, K.( 2020). How duration and methods of priming may affect the germination of cumin seeds (Cuminum cyminum L.). Agricultural Knowledge, 2(4), 23-30. (In Persian). Jisha, K.C., Vijayakumari, K. & Puthur, J.T. (2013). Seed priming for abiotic stress tolerance: an overview. Acta Physiologiae Plantarum, 35(5), 1381-1396. Kalhor Monfared, R., Paknejad, F., & Ilkaee, M.N. (2023). Effect of organic pretreatment on seed germination and enzymes activity of Cumin (Cuminum cyminum L.) under drought stress. Iranian Journal of Seed Sciences and Research, 10(1), 1-13. (In Persian). Kibite, S & Harker, K. N. (2001). Effects of seed hydration on agronomic performance of wheat, barley and oats in central Alberta. Canadian Journal of Plant Science, 71, 515- 518. Murungu, F. S. (2011). Effects of seed priming and water potential on seed germination and emergence of wheat (Triticum aestivum L.) varieties in laboratory assays and in the field. African Journal of Biotechnology, 10, 4365-4371. Noor Mohammadi, D & Zareian, S. (2012). The effect of different methods of land preparation and planting on the germination of water wheat. Iranian Journal of Agricultural Sciences, 34, 321-332. (In Persian). Paparella, S., Araújo, S.S., Rossi, G., Wijayasinghe, M., Carbonera, D & Balestrazzi, A. (2015). Seed priming: state of the art and new perspectives. Plant Cell Reports, 34(8), 1281-1293. Penalosa, A. & Eira, M. (2003). Hydration-dehydration treatment on tomato seeds (Lycopersicon esculentum Mill). Seed science and technology, 21, 309-316. Rasekh Jahromi, E & Norani Azad, S. (2023). Investigating the market structure and comparative advantage of medicinal plants export in Iran and world selected countries. Journal of Agricultural Economics Research.15(1), 56-71. (In Persian). Ros, C., Belland, R. W & White,P. F.( 2000). Phosphorous seed coating and soaking for improving seedling growth of rice (Oryza sativa cv. IR66). Seed Science and Technology, 28, 391- 401. Rowse, H. R., (1996). Drum priming, A non-osmotic method of priming seeds. Seed Science and Technology, 24: 281- 294. Ruhi, A., Khaledian, M. S. Shams, G & Hosseini, M. (2005). The effect of presoaking of seeds of rainfed wheat cultivars in different solutions and times on yield and its components. Research Project, the Agricultural Research, Education and Promotion Organization. 21,329-336 Sadeghi, B., (2011). The effect of nitrogen and irrigation on the production of cumin. Iranian Research Organization for Science and Technology. Khorasan. (In Persian). Saeed Nezhad, H & Rizvani Moghadam, P. (2011). Investigation the effect of compost, vermicompost cow and sheep manures on yield, yield components and essence percentage of cumin (Cuminum cyminum). Journal of Horticultural Sciences, 24 (2), 142-148. (In Persian). Semida, W. M., & Rady, M. M. (2014). Presoaking application of propolis and maize grain extracts alleviates salinity stress in common bean. Scientia Horticulturae, 168 (26), 210-217. Stone, D. A. & Rowse, H. R. (2008). Effects of textural amendment of coarse soils on seedbed water content and seedling emergence. Journal of the Science of Food and Agriculture, 31: 759-768. Tabatabaei, S & Shaker, E. (2015). Effect of seed priming on germination traits cumin (Cuminum cyminum) Under Drought and Salinity Stresses. Journal of Arid Biome, 4(2), 66-73. (In Persian). Torabi, B. & Rabiei, A. (2012, March 8). The effect of seed pre-soaking on some characteristics of rapeseed germination. The 1st national conference on on policies toward sustainable development. Tehran, Iran. (In Persian). Toushih, V., Sadri, M. H. Kohsar Bostani, M. & Asghar Zadeh, A. (2009, July 14). Investigating the effect of soaking chickpea seeds with zinc, boron and potassium elements on yield and seed protein content. 11th Congress of Soil Sciences of Iran. Gorgan, Iran. (In Persian) Zarif Neshat, S. (2004). The effect of different cultivation methods in heat and drought conditions on the yield of cumin. Journal of Agricultural Sciences and Natural Resources, 11, 5-13. (In Persian). | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 218 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 249 |