تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,096,049 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,202,766 |
تأثیر پودر پونه کوهی، رزماری و دارچین بر عملکرد رشد، میکروبیوتای فضولات، مورفولوژی روده و قابلیت هضم مواد مغذی در جوجههای گوشتی چالش یافته با کمپیلوباکتر ژژونی | ||
تولیدات دامی | ||
مقاله 6، دوره 26، شماره 1، فروردین 1403، صفحه 73-86 اصل مقاله (1.19 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jap.2023.359761.623742 | ||
نویسندگان | ||
زهرا علی محمدی1؛ حسن شیرزادی* 2؛ کامران طاهرپور3؛ علی خطیب جو4 | ||
1گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران. رایانامه: z.alimohammadi@ilam.ac.ir | ||
2نویسنده مسئول، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران. رایانامه: h.shirzadi@ilam.ac.ir | ||
3گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران. رایانامه: k.taherpour@ilam.ac.ir | ||
4گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران. رایانامه: a.khatibjoo@ilam.ac.ir | ||
چکیده | ||
در مطالعه حاضر تأثیر پودر گیاهان پونه کوهی، رزماری و دارچین بهعنوان جایگزینهایی برای آنتیبیوتیکها، با استفاده از 192 قطعه جوجه گوشتی یک روزه (خروس) در قالب طرح کاملاً تصادفی با شش تیمار، چهار تکرار و هشت قطعه در هر تکرار بررسی شد. تیمارهای آزمایشی به شرح ذیل بودند: 1- کنترل منفی (جیره پایه بدون افزودنی و بدون چالش کمپیلوباکتر ژژونی)؛ 2- کنترل مثبت (جیره پایه بدون افزودنی، اما چالش یافته با کمپیلوباکتر ژژونی)؛ 3- کنترل مثبت+ اریترومایسین (55 میلیگرم در کیلوگرم)؛ 4- کنترل مثبت+ پودر پونه کوهی ( سه گرم در کیلوگرم)؛ 5-کنترل مثبت+ پودر رزماری (سه گرم در کیلوگرم) و 6- کنترل مثبت+ پودر دارچین ( سه گرم در کیلوگرم). تمام جوجهها بهجز گروه کنترل منفی، از روز 21 تا 25 دوره پرورش روزی یکبار از طریق دهانی با cfu/mL108×2 از کشت زنده باکتری کمپیلوباکتر ژژونی چالش داده شدند. نتایج نشان داد چالش کمپیلوباکتر ژژونی ضمن تضعیف عملکرد در دوره رشد سبب افزایش کلونیزاسیون کمپیلوباکتر و کاهش شمار لاکتوباسیلها در فضولات شد (05/0>p). چالش کمپیلوباکتر ژژونی همچنین ضمن کاهش قابلیت هضم مواد آلی منجر به کاهش ارتفاع پرز، نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت و مساحت سطح پرز در ژژنوم شد (05/0>p). تمامی اثرات منفی ناشی از کمپیلوباکتر ژژونی توسط تیمارهای حاوی افزودنی تعدیل شد (05/0>p)، هرچند که تیمار حاوی دارچین در مقایسه با سایر افزودنیها پتانسیل نسبتاً پایینتری داشت. بهطور کلی، میتوان نتیجه گرفت که پونه کوهی و رزماری پتانسیل تخفیف اثرات پاتوژنیک کمپیلوباکتر ژژونی را دارند و میتوانند بهعنوان جایگزینهای مناسبی برای آنتیبیوتیکها در تغذیه جوجههای گوشتی مورداستفاده قرار گیرند. | ||
کلیدواژهها | ||
جوجهگوشتی؛ عملکرد رشد؛ قابلیت هضم؛ مورفولوژی؛ میکروبیولوژی | ||
عنوان مقاله [English] | ||
The effect of oregano, rosemary, and cinnamon powder on growth performance, excreta microbiota, intestinal morphology, and nutrient digestibility of broiler chickens challenged with Campylobacter jejuni | ||
نویسندگان [English] | ||
Zahra Alimohammadi1؛ Hassan Shirzadi2؛ Kamran Taherpour3؛ Ali Khatibjoo4 | ||
1Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ilam University, Ilam, Iran. Email: z.alimohammadi@ilam.ac.ir | ||
2Corresponding Author, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ilam University, Ilam, Iran. Email: h.shirzadi@ilam.ac.ir | ||
3Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ilam University, Ilam, Iran. Email: k.taherpour@ilam.ac.ir | ||
4Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ilam University, Ilam, Iran. Email: a.khatibjoo@ilam.ac.ir | ||
چکیده [English] | ||
Introduction: With the increase of the population in the last century, the need for protein sources, especially protein with animal origin, has increased. One of the important and inexpensive sources of animal proteins is poultry products. However, many food-borne diseases that are among the most obvious problems related to human health are transmitted to humans through poultry products. Generally, poultry are sensitive to pathogenic bacteria such as Clostridium, Salmonella, and Campylobacter. Campylobacter jejuni and Campylobacter coli are the main causes of bacterial enteritis in humans and account for about 90% and less than 10% of deaths in people with campylobacteriosis, respectively. Poultry farmers use antibiotic growth promoters to prevent the colonization of pathogenic bacteria, but their use has been banned in European Union since 2006 due to antibiotic resistance. However, in order to prevent the reduction of growth performance and mortality caused by the colonization of pathogenic bacteria in the gastrointestinal tract, it is necessary to introduce suitable alternatives. The antimicrobial potential of several medicinal plants, some plant-derived bioactive compoundsas well as some organic acids against a suspension of two Campylobacter serotypes (including 8 strains of C. jejuni and 3 strains of C. coli) has been investigated, under in vitro study. It has been revealed that oregano, rosemary, and cinnamon have a higher potential in reducing campylobacter colonization, among other phytobiotic compounds. Considering that under in vivo conditions, no research has been conducted on these medicinal plants with broiler chickens exposed to Campylobacter colonization. Therefore, this research was conducted with the aim of investigating the growth performance, excreta microbiota, intestinal morphology, and nutrient digestibility of broiler chickens challenged with C. jejuni and evaluating the potential of oregano, rosemary, and cinnamon in reducing the negative effects of this pathogen. Material and Methods: A total of 192 one-day-old chicks were randomly allocated to 6 dietary treatments in a completely randomized design with 4 replicates of 8 birds. The dietary treatments were as follows: 1-negative control (NC; basal diet without additive and without of C. jejuni); 2-positive control (PC; basal diet without additives but challenged with C. jejuni); 3-basal diet + Erythromycin (55 mg/kg); 4-basal diet + oregano powder (3 g/kg); 5- basal diet + rosemary powder (3 g/kg) and 6-basal diet+cinnamon powder (3 g/kg). All chickens were orally gavaged once a day with a suspension of C. jejuni live culture (2×108 cfu/mL, 1 mL/bird) on days 21 to 25, with the exception of those fed the NC. Throughout the experimental period, the birds were fed ad libitum and had free access to water. Results and Discussion: The results showed that the C. jejuni, while weakening performance during the growth period, caused an increase in campylobacter colonization and a decrease in lactobacilli counts of the excreta (P<0.05). The reason for the improvement of the microflora can be due to the presence of antibacterial compounds such as thymol, carvacrol, verbenone, and cinnamaldehyde in the composition of the mentioned medicinal plants. Campylobacter jejuni also decreased the digestibility of organic matter and led to a decrease in villous height, villous height to crypt depth ratio, and villi surface area in the jejunum (P<0.05). The reason for the improvement of the intestinal morphology by herbal additives can be due to the improvement of the microflora of the digestive tract. All the negative effects arising from C. jejuni were alleviated by dietary treatments containing feed additives (P<0.05). Conclusion: In general, it can be concluded that oregano and rosemary have the potential to reduce the pathogenic effects of Campylobacter jejuni and can be used as suitable alternatives to antibiotics in feeding broilers. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Broiler chicken, Digestibility, Growth performance, Microbiology, Morphology | ||
مراجع | ||
منابع
دشتی رحمتآبادی، محمدحسین؛ وحیدی مهرجردی، علیرضا؛ پیله وریان، علیاصغر و فرزان، فاطمه (1388). بررسی اثر عصاره دارچین بر درد مزمن در موش سفید بزرگ آزمایشگاهی با استفاده از آزمون فرمالین. مجله دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی- درمانی شهید صدوقی یزد، 17(2)، 190-199.
شیرزادی، حسن (1393). بررسی اثرات عصارههای دو گیاه سماق (Rhus coriaria L.) و جغجغه (Prosopis farcta) برجمعیت میکروبی روده و کنترل سندرم آسیت در جوجههای گوشتی. پایاننامة دکتری. بهراهنمایی فرید شریعتمداری. تهران: دانشگاه تربیت مدرس، دانشکدة کشاورزی.
علیمحمدی، زهرا (1398). تأثیر پودر پونه کوهی، رزماری و دارچین بر عملکرد، بیوشیمی سرم خون، میکروبیولوژی و مورفولوژی روده و قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی در جوجههای گوشتی تحت چالش کمپیلوباکتر ژژونی. پایاننامة کارشناسی ارشد. بهراهنمایی حسن شیرزادی. ایلام: دانشگاه ایلام، دانشکدة کشاورزی.
References Al-Hijazeen, M., Mendonca, A., Lee, E., & Ahn, D. (2018). Effect of oregano oil and tannic acid combinations on the quality and sensory characteristics of cooked chicken meat. Poultry Science, 97(2), 676-683. Alimohammadi, Z. (2018). Effect of oregano, rosemary and cinnamon powder on performance, blood serum biochemistry, intestinal microbiology and morphology and apparent digestibility of nutrients in broilers under Campylobacter jejuni challenge. MS.c. Dissertation. Under the supervision of Hasan Shirzadi. Faculty of Agriculture, Ilam University, Ilam, Iran. (In Persian) Bajalan, I., Rouzbahani, R., Pirbalouti, A. G., & Maggi, F. (2017). Antioxidant and antibacterial activities of the essential oils obtained from seven Iranian populations of Rosmarinus officinalis. Industrial Crops and Products, 107, 305-311. Basmacioğlu Malayoğlu, H., Baysal, Ş., Misirlioğlu, Z., Polat, M., Yilmaz, H., & Turan, N. (2010). Effects of oregano essential oil with or without feed enzymes on growth performance, digestive enzyme, nutrient digestibility, lipid metabolism and immune response of broilers fed on wheat–soybean meal diets. British Poultry Science, 51(1), 67-80. Castanon, J. (2007). History of the use of antibiotic as growth promoters in European poultry feeds. Poultry Science, 86(11), 2466-2471. Cross, D., McDevitt, R., Hillman, K., & Acamovic, T. (2007). The effect of herbs and their associated essential oils on performance, dietary digestibility and gut microflora in chickens from 7 to 28 days of age. British Poultry Science, 48(4), 496-506. Dashti-Rahmatabadi, M., Vahidi Merjardi, A., Pilavaran, A., Farzan, F. (2009). Antinociceptive Effect of Cinnamon Extract on Formalin Induced Pain in Rat. Journal of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, 17 (2), 190-199 (In Persian) Fascina, V. B., Sartori, J. R., Gonzales, E., Carvalho, F. B. d., Souza, I. M. G. P. d., Polycarpo, G. d. V., ..., & Pelícia, V. C. (2012). Phytogenic additives and organic acids in broiler chicken diets. Revista Brasileira de Zootecnia, 41, 2189-2197. Gharib Naseri, K., Rahimi, S., & Khaki, P. (2012). Comparison of the effects of probiotic, organic acid and medicinal plant on Campylobacter jejuni challenged broiler chickens. Journal of Agricultural Science and Technology, 14(7), 1485-1496. Guyard-Nicodème, M., Keita, A., Quesne, S., Amelot, M., Poezevara, T., Le Berre, B., ..., & Medel, P. (2016). Efficacy of feed additives against Campylobacter in live broilers during the entire rearing period. Poultry Science, 95(2), 298-305. Hajimonfarednejad, M., Ostovar, M., Raee, M. J., Hashempur, M. H., Mayer, J. G., & Heydari, M. (2019). Cinnamon: A systematic review of adverse events. Clinical Nutrition, 38(2), 594-602. Hashemipour, H., Kermanshahi, H., Golian, A., Raji, A., & Van Krimpen, M. (2013). Effect of thymol+ carvacrol by next enhance 150® on intestinal development of broiler chickens fed CMC containing diet. Iranian Journal of Applied Animal Science, 3(3), 567-576. Jay, J. M., Loessner, M. J., & Golden, D. A. (2005). Staphylococcal gastroenteritis. Modern Food Microbiology, 545-566. Kırkpınar, F., Ünlü, H. B., & Özdemir, G. (2011). Effects of oregano and garlic essential oils on performance, carcase, organ and blood characteristics and intestinal microflora of broilers. Livestock Science, 137(1-3), 219-225. Manzanilla, E., Perez, J., Martin, M., Kamel, C., Baucells, F., & Gasa, J. (2004). Effect of plant extracts and formic acid on the intestinal equilibrium of early-weaned pigs. Journal of Animal Science, 82(11), 3210-3218. Marković, R., Šefer, D., Krstić, M., & Petrujkić, B. (2009). Effect of different growth promoters on broiler performance and gut morphology. Archivos de Medicina Veterinaria, 41(2), 163-169. Mathlouthi, N., Bouzaienne, T., Oueslati, I., Recoquillay, F., Hamdi, M., Urdaci, M., & Bergaoui, R. (2012). Use of rosemary, oregano, and a commercial blend of essential oils in broiler chickens: in vitro antimicrobial activities and effects on growth performance. Journal of Animal Science, 90(3), 813-823. Mehdipour, Z., Afsharmanesh, M., & Sami, M. (2013). Effects of dietary synbiotic and cinnamon (Cinnamomum verum) supplementation on growth performance and meat quality in Japanese quail. Livestock Science, 154(1-3), 152-157. Miles, R., Butcher, G., Henry, P., & Littell, R. (2006). Effect of antibiotic growth promoters on broiler performance, intestinal growth parameters, and quantitative morphology. Poultry Science, 85(3), 476-485. Navarro, M., Stanley, R., Cusack, A., & Sultanbawa, Y. (2015). Combinations of plant-derived compounds against Campylobacter in vitro. Journal of Applied Poultry Research, 24(3), 352-363. Parisa, N., Islami, R. N., Amalia, E., Mariana, M., & Rasyid, R. S. P. (2019). Antibacterial activity of cinnamon extract (Cinnamomum burmannii) against staphylococcus aureus and escherichia coli in vitro. Bioscientia Medicina: Journal of Biomedicine and Translational Research, 3(2), 19-28. Ponte, P., Rosado, C.-C., Crespo, J., Crespo, D., Mourão, J. L., Chaveiro-Soares, M., ..., & Prates, J. (2008). Pasture intake improves the performance and meat sensory attributes of free-range broilers. Poultry Science, 87(1), 71-79. Serpunja, S., & Kim, I. (2019). The effect of sodium stearoyl-2-lactylate (80%) and tween 20 (20%) supplementation in low-energy density diets on growth performance, nutrient digestibility, meat quality, relative organ weight, serum lipid profiles, and excreta microbiota in broilers. Poultry Science, 98(1), 269-275. Shirzadi, H. (2014). Investigating the effects of sumac (Rhus coriaria L.) and rattle (Prosopis farcta) extracts on intestinal microbial population and control of ascites syndrome in broilers. Ph.D. Dissertation. Under the supervision of Farid Shariatmadari. Department of Poultry Science, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran. (In Persian) Sokmen, A., Gulluce, M., Akpulat, H. A., Daferera, D., Tepe, B., Polissiou, M., ..., & Sahin, F. (2004). The in vitro antimicrobial and antioxidant activities of the essential oils and methanol extracts of endemic Thymus spathulifolius. Food Control, 15(8), 627-634. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 294 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 176 |