تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,500 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,090,250 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,193,924 |
ارزیابی مقدماتی ویژگی های پومولوژیک 29 ژنوتیپ انتخابی زردآلو در شرایط آبوهوایی کرج | ||
علوم باغبانی ایران | ||
دوره 54، شماره 3، مهر 1402، صفحه 475-491 اصل مقاله (2.01 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijhs.2022.286428.1692 | ||
نویسندگان | ||
ناصر بوذری* 1؛ سعید علیزاده2؛ سیامک کلانتری3 | ||
1پژوهشکده میوههای معتدله و سردسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران | ||
2گروه علوم باغبانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، کرج، ایران | ||
3گروه علوم باغبانی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران | ||
چکیده | ||
با توجه به تنوع ژنتیکی بالا در جمعیت زردآلوی کشور، اولین گام در اصلاح رقم، ارزیابی پومولوژیکی این جمعیت و شناسایی ژنوتیپهای برتر است. لذا در این پژوهش با هدف شناسایی ژنوتیپهای برتر زردآلو در شرایط آب و هوایی کرج، صفات کمی و کیفی 29 ژنوتیپ زردآلو در قالب طرح بلوک کامل تصادفی طی دو سال (1396-1394) مورد ارزیابی قرار گرفت. بررسی نتایج نشان داد که تنوع ژنتیکی بالایی از نظر صفات مورفولوژیک و پومولوژیک در جمعیت مورد مطالعه وجود دارد. بیشترین وزن میوه در ژنوتیپ های شاهرود 43 (57/51 گرم) و شاهرود 50 (85/50 گرم) و کمترین آن در ژنوتیپهای شاهرود 42 (77/15 گرم) و شاهرود a48 (90/13 گرم) مشاهده شد. ژنوتیپهای شاهرود 50، شاهرود 32، شاهرودی و ژنوتیپ شاهرود 15 حداکثر طول میوه را دارا بودند. از طرفی بیشترین میزان مواد جامد محلول در ژنوتیپهای شاهرود 13، نصیری و قربانمراغه اندازهگیری شد. ارقام موروپاک و شمس نیز دارای بالاترین میزان pH آب میوه بودند. براساس نتایج بهدست آمده، ارقام و ژنوتیپهای شاهرودی، شاهرود 39، شاهرود 50، شاهرود 58 و شاهرود 49 به دلیل اندازه، وزن زیاد و کیفیت ظاهری مناسب میوه بهعنوان ژنوتیپهای مناسب برای تازهخوری معرفی شدند. ارقام و ژنوتیپ های شاهرود 13، نصیری، قربان مراغه، شاهرود 48، شاهرود 37 و شاهرود 43 به دلیل میزان قند بالا و سایر صفات مطلوب به عنوان ژنوتیپ های دو منظوره و برای فرآوری و تازه خوری مناسب میباشند. | ||
کلیدواژهها | ||
تنوع ژنتیکی؛ زردآلو؛ مواد جامد محلول؛ وزن میوه | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Preliminary Evaluation of Pomological Characteristics of 29 Selected Apricot Genotypes in Karaj Climate Conditions | ||
نویسندگان [English] | ||
Naser Bouzari1؛ Saeid Alizadeh2؛ Siamak Kalantari3 | ||
1Temperate and Cold Fruits Research Institute (TCFRI), Horticulture Science Research Institute, Karaj, Iran | ||
2Department of Horticulture, Karaj Branch of Islamic Azad University, Karaj, Iran | ||
3Department of Horticultural Science, College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran. | ||
چکیده [English] | ||
Due to the high genetic diversity in the apricot population of Iran, the first step in cultivar breeding is the pomological evaluation of this population and the identification of superior genotypes. Therefore, in order to identify superior apricot genotypes in the Karaj climate, the quantitative and qualitative traits of 29 apricot genotypes were evaluated based on the Randomized Complete Block Design (RCBD) during two consecutive years (2016-2017). The results showed a high genetic diversity in the studied apricot population in terms of morphological and pomological characteristics. The highest fruit weight was recorded in the Shahroud -43 (51.57 g) and Shahroud -50 (50.85 g), while the lowest fruit weight was recorded in the Shahroud -42 (15.77 g) and Shahroud -48a (13.90 g) genotypes, respectively. The genotypes Shahroud -50, Shahroud -32, Shahroudi, and Shahroud -15 showed the longest fruit length. In addition, the highest amount of total soluble solids was measured in the Shahroud -13, Nasiri and Ghorban-Maraghe genotypes. Both Moorpark and Shams cultivars also had the highest pH of fruit juice. Based on the obtained results Shahroud -39, Shahroud -50, Shahroud -58, Shahroud -49 and Shahroudi cultivar and genotypes were introduced as suitable genotypes for use as fresh fruits. Also, Shahroud -13, Nasiri, Ghorban-Maraghe, Shahroud -48, Shahroud -37 and Shahroud -43 are suitable genotypes and cultivars for both fruit processing and fresh fruits, due to high sugar content and other desirable characteristics. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Apricot, Genetic diversity, Fruit weight, Total soluble solids, Cluster analysis, Correlation coefficient | ||
مراجع | ||
گنجی مقدم، ابراهیم (1389). میوه کاری در مناطق معتدله. انتشارات آموزش کشاورزی. دژم پور، جلیل و رهنمون، حمید (1389). خصوصیات میوه واریته های زردآلوی موجود در ایران. انتشارات آموزش کشاورزی. شیراوند، داریوش (1390). اصول احداث و مدیریت باغ میوه. انتشارات آموزش کشاورزی. 750 صفحه. محمدزاده، سرور؛ بوذری، ناصر و عبدوسی، وحید (1392). ارزیابی خصوصیات پومولوژیکی، مورفولوژیکی و ژنتیکی تعدادی از ارقام و ژنوتیپهای بومی زردالوی ایران. مجله به نژادی نهال و بذر.، 44 (2)، 191-179. محمدزاده، سرور؛ بوذری ناصر؛ عبدوسی وحید و کاوند عبدالرضا (1392). خصوصیات مورفولوژیکی و پومولوژیکی تعدادی از ارقام و ژنوتیپهای بومی زردالوی ایران. مجله به نژادی نهال و بذر.، 29 (1)، 158-143. جواهرده، محمد (1388). سرمازدگی بهاره زردآلو و خسارت های ناشی از آن در یک بررسی 20 ساله به منظور انتخاب ژرم پلاسم های مقاوم به سرمای بهاره. ششمین کنگره علوم باغبانی رشت، ایران. REFERENCES Akin, E.B., Karabulut, I. &Topcu, A. (2008). Some compositional properties of main Malatya apricot (Prunus armeniaca) varieties. Food Chemistry, 107, 939-948. Asma B.M. &Ozturk, K. (2005). Analysis of morphological, pomological and yield characteristics of some apricot germplasm in Turkey.Genetic Resources and Crop Evolution, 52, 305-313. Asma, B.M., Kan, T. &Birhanli, O. (2007). Characterization of promising apricot (PrunusarmenicaL.) genetic resources in Malatya, Turkey. Genetic Resources and Crop Evolution, 54,205-212. Badenez, M.L., Martinez-Calvo, J.&Lacer, G. (1998). Analysis of apricot germplasm from the Europeanecogeographical group. Euphytica, 102, 93-99. Bassi, D.&Selli, R. (1990). Evaluation of fruit quality in peach and apricot. Advanced Horticultural Science, 4, 107-112. Dejampour, J. &Rahnemoun, H. (2009). Fruit characteristics of apricot cultivars in Iran. Agricultural Education Publications. (In Persian). Dirlewanger, E., Moing, A., Rothan, C., Svanella, L., Pronier, V., Guye, A., Plomion, C.&Monet, R. (1999).Mapping QTLs controlling fruit quality in peach [P. persica (L.) Batsch]. Theoretical and Applied Genetics, 98, 18-31. Dirlewanger, E., Graziano, E., Joobeur, T., Garriga-Caldere, F., Cosson, P., Howad, W.&Arús, P. (2004). Comparative mapping and marker-assisted selection in Rosaceae fruit crops. Proceedings of the National Academy of Sciences, 101, 9891-9896. Fajt, N., Kompara, E. &Usenik, V. (1999). Agronomic, yield and quality evaluation of 16 apricot cultivars in Slovenia. Italus Hortus, 6(3), 113-114. GanjiMoghadam, E. (2011). Pomology in temperate zone. Agricultural Education Publication. (In Persian). Halasz, J., Hededus, A. & Pedryc, A. (2005). Review of the molecular background of self-incompatibility inrosaceous fruit trees. International Journal of Horticultural Science, 12, 7-18. Hawkes, J.G. (1991). The importance of genetic resource in plant breeding. Biology Journal of Linnean Society, 43, 3-10. Hilaire, C. (2003). The peach industry in France: state of art, research and development. In: Proceedings of First Mediterranean Peach Symposium, 10-11 Sep., Agrigento, Italy. pp. 27–34. Hormaza, J.I., Yamane, H.&Rodrigo, J. (2007). Apricot. In: Genome mapping and molecular breedingin plants: fruits and nuts.Edited by Chittaranjan Kole, pp. 171-178, Springer science. Infante, R., Meneses, C.&Defilippi, G. (2008). Effect of harvest maturity stage on the sensory quality of ‘Palsteyn’apricot (Prunus armeniaca L.) after cold storage. Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 83:828-832. Jannatizadeh, A., FattahiMoghadam, M.R., Zamani, R.&Zearaatghar, H. (2010). Study of Genetic variation in some apricot cultivars and genotypes using morphological characteristics and RAPD markers, Journal of Horticultural Science, 42 (3), 265-255 (In Persian). Jannatizadeh, A., NaderiBoldaj, M., Fatahi, R., Ghasemi Varnamkhasti, M. &Tabatabaeefar, A. (2008).Some postharvest physical properties of Iranian apricot(Prunus armeniaca L.) fruit. International Agrophysics, 22, 125-131. Javaherdeh, M. (2005). Spring chilling injury and its damages on apricot in an 18 years study in order to select cold resistant germplasms. In: Proceedings of the 6th Iranian Horticultural Sciences Congress, Mashhad, Iran pp. 16. (In Persian). Meydani, J. & Hashemi Dezfoli, S.A. (1999). Post-harvest physiology, Agricultural Education Publication. (In Persian). Milosevic, T. &Milosevic, N. (2013). Segregation of accessions on the basis of fruit quality attributes. Bioscience Journal, 29, 350-359. Milosevic, T. &Milosevic, N. (2010). Genetic variability and selection in natural populations of vineyard peach (Prunus persica ssp. vulgaris Mill.) in the Krusevac region (Central Serbia). Agrociencia, 44, 297–309. Mirzaee, S. 2014. Sugar and anthocyanin characterization of four Iranian pomegranate (Punica granatum L.) varieties using HPLC System. Journalof Blodlverslty and Envlronmental Sclences (JBES), 4, 248-253. Mohhamadzadeh, S., Bouzari, N & Abdossi, V . (2005). Morphological and pomological traits of some local genotype andcultivars of apricot. Journal of Seed and Seedling Breeding, 44(2)171-179 (In Farsi). Mohammadzadeh, S., Bouzari, N., Abdossi, V.&Kavand, A. (2013).Morphological and pomological characteristics of some cative apricot cultivars and genotypes of Iran. Seed and plant improvement journal, 1-29 (1), 143-158 (In Persian). Rasouli, M., Fattahi Moghadam, M. R., Zamani, Z., Imani A and Ebadi, A. 2012. A study of the phenotypic diversity of some almond cultivars and genotypes, using morphological traits. International Journal of Horticultural Science, 43(4), 357-370 (In Persian). Mratinic, E., Popovski, B. Miloševic, T. &Popovska, M. (2011). Analysis of morphological and pomological characteristics of quality, vegetative growth, and evapotranspiration relations.International Journal of the Physical Sciences, 6, 3134-3142. Nelson, K.E., Schutz, H.G., Ahmedull, M. &McPherso, J. (1973).Flavor preferences of supermarket customers for Thompson Seedless grapes. American Journal of Enology and Viticulture, 24,31-40. Rotondi, A., Magli, M., Ricciolini, C. &Baldoni, L. (2003).Morphological and molecular analyses for the characterization of a group of Italian olive cultivars. Euphytica, 132, 129-137. Ruiz, D. &Egea, J. (2008). Analysis of the variability and correlations of floral biology factors affecting fruit set in apricot in a Mediterranean climate. Scientia Horticulturae, 115, 154-163. Shiravand, D. (2017). Principles of establishment and management of fruit orchard (4th Ed.). Agricultural Education Publication. (In Persian). UPOV (2008), Protocol for Distinctness, Uniformity and Stability Tests: Apricot. Community Plant Variety Office. CPVO-TP/070/2 Final. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 114 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 181 |