![سامانه نشر مجلات علمی دانشگاه تهران](./data/logo.png)
تعداد نشریات | 162 |
تعداد شمارهها | 6,578 |
تعداد مقالات | 71,072 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,689,974 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,919,299 |
ارزیابی شاخص بهرهوری کاربرد کود نیتروژن و تحلیل ارتباط آن با شاخص تغذیه نیتروژن در کاهو | ||
علوم باغبانی ایران | ||
دوره 55، شماره 1، فروردین 1403، صفحه 87-101 اصل مقاله (1.23 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijhs.2023.352103.2076 | ||
نویسندگان | ||
حدیثه رحیمی خوب1؛ مجتبی دلشاد* 2؛ رومینا حبیبی2 | ||
1گروه مهندسی آبیاری و آبادانی ، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران. | ||
2گروه علوم باغبانی ، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران. | ||
چکیده | ||
ارتقای بهرهوری کاربرد کود نیتروژن (NUtE) در گیاه یکی از مهمترین چالشهای موجود در بخش کشاورزی است. شاخص NUtE که به مفهوم مقدار زیستتوده خشک (گرم) به ازای نیتروژن جذب شده (گرم) توسط گیاه است، تحت تاثیر عواملی مانند اقلیم و وضعیت تغذیه نیتروژن قرار دارد. بنابراین، ارائه راهکارهای مدیریتی برای افزایش NUtE میبایست با در نظر گرفتن وضعیت نیتروژن در گیاه انجام گیرد. در این پژوهش، رابطهای بین شاخص تغذیه نیتروژن (NNI) و شاخص NUtE در گیاه کاهو بر اساس مفهوم غلظت نیتروژن بحرانی استخراج شد. بدین منظور آزمایشی در گلخانه تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران واقع در کرج، در دو دوره کشت با اعمال تیمارهای مختلف کود نیتروژن انجام شد. شاخصهای بهرهوری جذب (NUpE)، کاربرد و تغذیه نیتروژن برای تمامی تیمارها محاسبه شدند. نتایج نشانداد که شاخص NNI برای کشت اول در بازه 70/0 تا 22/1 و برای کشت دوم در بازه 60/0 تا 23/1 متغیر بود. شاخص NUtE در اثر افزایش نرخ کاربرد کود، کاهش یافت. همچنین، استفاده از کود نیتروژن بیشتر از ظرفیت جذب گیاه، منجر به کاهش شاخص NUpE شد. رابطه بین شاخص NUtE و NNI به ازای مقادیر مختلف زیستتوده مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد، در مقادیر ثابت NNI با افزایش زیستتوده، شاخص NUtE به صورت غیرخطی افزایش یافت. همچنین، نمودار بهرهوری کاربرد نیتروژن بحرانی (NUtEc) به درستی تیمارهای با و بدون محدودیت نیتروژن را از یکدیگر متمایز نمود. در شرایط بهینه از نظر تغذیه کود نیتروژن، مقدار بحرانی شاخص NUtE برای گیاه کاهو، 24 (گرم بر گرم) بهدست آمد. | ||
کلیدواژهها | ||
غلظت نیتروژن بحرانی؛ تغذیه گیاه؛ گلخانه؛ مدیریت کود نیتروژن | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Evaluating Nitrogen Fertilizer Utilization Efficiency and Analyzing Its Relationship with Nitrogen Nutrition Index in Lettuce | ||
نویسندگان [English] | ||
Hadisseh Rahimikhoob1؛ Mojtaba Delshad2؛ romina Habibi2 | ||
1Ph.D, Irrigation and Reclamation Engineering Department, College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran. | ||
2Horticulture Department, College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran. | ||
چکیده [English] | ||
Improving nitrogen utilization efficiency (NUtE) is one of the most important challenges in the agricultural sector. The NUtE index, which is the amount of dry biomass (g) produced per nitrogen absorbed (g) by the plant, is influenced by some factors such as climate and nitrogen nutrition status. Therefore, providing management strategies to increase NUtE should be performed by taking into account the nitrogen status of the plant. In this study, relationships between nitrogen nutrition index (NNI) and NUtE in lettuce were extracted based on the concept of critical nitrogen concentration. For this purpose, two experiments were conducted in the research greenhouse of the College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, located in Karaj, Iran, with six N fertilizer treatments. Then, NUtE and NNI were calculated for all treatments. The results showed that the NNI varied from 0.70 to 1.22 and 0.60 to 1.23 for the first and second experiments, respectively. The NUtE decreased due to the increase in fertilizer application rate. Also, application of nitrogen fertilizer more than the plant uptake capacity led to a decrease in the nitrogen uptake efficiency (NUpE). The relationship between NUtE and NNI for different dry biomass values was investigated. The results showed that at constant NNI values, NUtE increased non-linearly with increasing dry biomass production. Also, the critical nitrogen utilization efficiency curve (NUtEc) discriminated well between different N treatments. Under the optimal nitrogen nutrition conditions (NNI = 1), the critical value of NUtE for lettuce was equal to 24 (g g-1 N). | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Critical nitrogen concentration, Plant nutrition, Greenhouse, Nitrogen fertilizer management | ||
مراجع | ||
حبیبی، رومینا؛ دلشاد، مجتبی و رحیمی خوب، حدیثه (1401). ارزیابی وضعیت نیتروژن در گیاه کاهو (Lactuca sativa L.) با استفاده از کلروفیل متر در شرایط گلخانه. مجله تحقیقات آب و خاک ایران، 53 (9)، 2111-2122. رحیمی خوب حدیثه؛ سهرابی تیمور و دلشاد مجتبی. (1399). پیش بینی نیاز نیتروژنی گیاه ریحان در طول دوره رشد با استفاده از شاخص تغذیه نیتروژن. مجله تحقیقات آب و خاک ایران، 51 (8)، 2039-2049. Ata-Ul-Karim, S.T., Yao, X., Liu, X., Cao, W., & Zhu, Y. (2013). Development of critical nitrogen dilution curve of Japonica rice in Yangtze River Reaches. Field Crops Research, 149,149–158 Bock, B.R. (1984). Efficient use of nitrogen in cropping systems. In: Hauck, R.D. (Ed.), Nitrogen in Crop Production. ASA, CSSA, SSSA, Madision, WI, 273–294. Bohman, B., Rosen, C. & Mulla, D. (2021). Relating nitrogen use efficiency to nitrogen nutrition index for evaluation of agronomic and environmental outcomes in potato. Field Crops Research, 262, 108041. DOI: 10.1016/j.fcr.2020.108041. Barickman, T. C., Sublett, W. L., Miles, C., Crow, D., & Scheenstra, E. (2018). Lettuce biomass accumulation and phytonutrient concentrations are influenced by genotype, N application rate & location. Horticulturae, 4(3), 12. Dordas, C. (2011). Nitrogen nutrition index and its relationship to N use efficiency in linseed. European Journal of Agronomy, 34(2), 124-132. DOI: 10.1016/j.eja.2010.11.005 Fageria, N. K., & Baligar, V. C. (2005). Enhancing nitrogen use efficiency in crop plants. Advances in Agronomy, 88, 97–185. Gaju, O., Allard, V., Martre, P., Snape, J., Heumez, E., LeGouis, J., Moreau, D., Bogard, M., Griffiths, S., Orford, S., Hubbart, S., & Foulkes, M. (2011). Identification of traits to improve the nitrogen-use efficiency of wheat genotypes. Field Crops Research, 123(2), 139-152. Gastal, F., Lemaire, G., Dur, & J. L., & Louarn, G. (2015). Quantifying crop responses to nitrogen and avenues to improve nitrogen-use efficiency. Crop Physiology, 161–206. Habibi, R., Delshad, M., & Rahimikhoob, H., (2022). Evaluation of Lettuce (Lactuca sativa L.) Nitrogen Status Using Chlorophyll Meter under Greenhouse Conditions. Iranian Journal of Soil & Water Research, 53(9), 2111-2122. (In Persian) Justes, E., Mary, B., Meynard, J. M., Machet, J. M., Thelier-Huch’e, L. (1994). Determination of a critical nitrogen dilution curve for winter wheat crops. Annals of Botany, 74, 397–407. Kjeldahl, J. (1883). Neue Methode zur Bestimmung des Stickstoffs in organischen Körpern. Fresenius Journal of Analytical Chemistry, 22, 366–382. Lemaire, G., & Meynard, J.M. (1997). Use of the Nitrogen Nutrition Index for analysis of agronomical data. In: G. Lemaire (Ed.), Diagnosis on the Nitrogen Status in Crops, Heidelberg, Springer-Verlag. Lemaire, G, Marie-Hélène J, & François G. (2008). Diagnosis Tool for Plant and Crop N Status in Vegetative Stage: Theory & Practices for Crop N Management. European Journal of Agronomy .28 (4), 614–24. Lemaire, G., & Gastal, F. (2009). Quantifying crop response to nitrogen deficiency and avenues to improve nitrogen use efficiency. In V. O. Sadras, V., & D. Calderini (Eds.), Crop Physiology. Applications for Genetic Improvements and Agronomy (pp. 171–211). Academic Press, San Diego. Marino, M. A., Mazzanti, A., Assuero, S. G., Gastal, F., Echeverría, H. E., & rade, F. (2004). Nitrogen dilution curves and nitrogen use efficiency during winter-spring growth of annual ryegrass. Agronomy Journal, 96, 601–607. Ma, G., Liu, W., Li, S., Zhang, P., Wang, C., Lu, H., Wang, L., Xie, Y., Ma, D. & Kang, G. (2019). Determining the Optimal N Input to Improve Grain Yield and Quality in Winter Wheat with Reduced Apparent N Loss in the North China Plain. Frontiers in Plant Science, 10. Moll, R.H., Kamprath, E.J., & Jackson, W.A. (1982). Analysis and interpretation of factors which contribute to efficiency of nitrogen utilization. Agronomy Journal, 74, 562–564. Plénet, D., & Lemaire, G. (2000). Relationships between dynamics of nitrogen uptake and dry matter accumulation in maize crops. Determination of critical N concentration. Plant and Soil, 216, 65–82. Rahimikhoob, H., Sohrabi, T., & Delshad, M. (2020a). Estimation of In-season Basil Nitrogen Requirement Using the Nitrogen Nutrition Index. Iranian Journal of Soil and Water Research, 51(8): 2039-2049. (In Persian) Rahimikhoob, H., Sohrabi, T., & Delshad, M. (2020b). Development of a Critical Nitrogen Dilution Curve for Basil (Ocimum basilicum L.) Under Greenhouse Conditions. Journal of Soil Science & Plant Nutrition, 20, 881-891. https://doi.org/10.1007/s42729-020-00174-5 Rahimikhoob, H., Sohrabi, T., Delshad, M., & Balkhi, A. (2024). Toward potential applications of the nitrogen nutrition index in Sweet basil (Ocimum basilicum L.) production under greenhouse conditions. Journal of Plant Nutrition, 47(1), 49-64. Sadras, V. O., & Lemaire, G. (2014). Quantifying crop nitrogen status for comparisons of agronomic practices and genotypes. Field Crops Research. 164, 54–64. S&aña, P., Lobos, I., Pavez, P., & Moscoso, C. (2021). Nitrogen nutrition index and forage yield explain nitrogen utilization efficiency in hybrid ryegrasses under different nitrogen availabilities. Field Crops Research, 265, 108101. Zebarth, B. J., Tai, G., Tarn, R., de Jong, H., & Milburn, P. H. (2004). Nitrogen use efficiency characteristics of commercial potato cultivars. Canadian Journal of Plant Science, 84, 589–598. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 164 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 132 |