تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,572 |
تعداد مقالات | 71,028 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,499,372 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,761,891 |
بررسی اثرات برهمکنش دما، بنزیلآمینوپورین و ترکیبات آنتی باکتریال بر فعالیت آنزیمی و ماندگاری برگهای بریده گل اختر (Canna indica) | ||
علوم باغبانی ایران | ||
دوره 54، شماره 4، دی 1402، صفحه 643-660 اصل مقاله (1.39 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijhs.2023.363125.2118 | ||
نویسندگان | ||
فاطمه عاقبتی1؛ وحیدرضا صفاری* 2؛ همایون فرهمند1 | ||
1گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان. ایران | ||
2گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان. ایران. | ||
چکیده | ||
گل اختر گیاهی زینتی و چند منظوره است که برگهای آن به دلیل ارزش برگسارهای در گلآرایی کاربرد دارند. برگهای این گیاه پس از برداشت، عمر کوتاهی داشته و سریع دچار زردی میشوند. این پژوهش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایش عبارت بودند از: بنزیلآمینوپورین در سه سطح (صفر، 10 و 20 میلیگرم در لیتر)؛ ترکیبات آنتیباکتریال با چهار سطح شامل نیترات نقره (20 میلیگرم در لیتر)، اسانس آویشن (50 میلیگرم در لیتر)، اسانس مرزه (50 میلیگرم در لیتر) و شاهد؛ و دمای محیط در دو سطح (10 و 20 درجه سلسیوس). نتایج نشان داد که نگهداری برگهای بریده گل اختر در دمای پایین (10 درجه سلسیوس) در تمامی تیمارها نسبت به دمای بالا (20 درجه سلسیوس) برتری داشت و پایینترین غلظت کاربردی سایتوکینین (10 میلیگرم در لیتر) در مقایسه با غلظت بالای آن اثرگذارتر بود. همچنین در رابطه با ترکیبات آنتیباکتریال، استفاده از اسانسهای طبیعی (آویشن و مرزه) به ویژه اسانس مرزه، مؤثرتر از نیترات نقره بود. بیشترین میزان فعالیت آنزیمهای پراکسیداز، آسکوربات پراکسیداز، پلیفنول اکسیداز، کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز و تجمع پرولین و کمترین میزان پراکسید هیدروژن و محتوای مالوندیآلدئید در برهمکنش دمای 10 درجه سلسیوس، بنزیلآمینوپورین 10 میلیگرم در لیتر و اسانس مرزه با غلظت 50 میلیگرم در لیتر به دست آمدند. از این رو مطلوبترین برگها با طولانیترین دوره ماندگاری و کیفیت ظاهری به مدت 33 روز، در مقایسه با شاهد که برگ آن 8 روز دوام داشت، در تیمار برهمکنش دمای 10 درجه سلسیوس، بنزیلآمینوپورین 10 میلیگرم در لیتر و اسانس مرزه با غلظت 50 میلیگرم در لیتر مشاهده گردید. | ||
کلیدواژهها | ||
اسانس؛ برگساره؛ پس از برداشت؛ شرایط دمایی | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Investigating the Interaction Effects of Temperature, Benzylaminopurine and Antibacterial Compounds on Enzyme Activity and Vase Life of Cut Leaves of Canna indica | ||
نویسندگان [English] | ||
Fatemeh Aghebati1؛ Vahid Reza Saffari2؛ Homayoun Farahmand1 | ||
1Department of Horticultural Science, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran | ||
2Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran | ||
چکیده [English] | ||
Indian shot (Canna indica) is a multipurpose ornamental plant, and due to its foliage value, its leaves are used in flower arrangements. The leaves of Indian shot have a short life after harvesting and quickly turn yellow and deteriorate. This research was done in the form of a factorial experiment in a completely randomized design with four replications. The experimental factors included three levels of benzylaminopurine (0, 10 and 20 mg/liter), four levels of antibacterial compounds including; silver nitrate (20 mg/liter), thyme essentioa oil (50 mg/liter), savory essential oil (50 mg/liter) and control, and two levels of the ambient temperature (10°C and 20°C). The results indicated that keeping the cut leaves of Canna indica flower at low temperature (10°C) was superior to high temperature (20°C) in all treatments and the lowest applied concentration of cytokinin (10 mg/liter) was more effective compared to higher concentration. Also, in terms of antibacterial compounds, the use of natural essential oils (thyme and savory), especially savory essential oil, was more effective than silver nitrate. The highest activity of enzymes peroxidase, ascorbate peroxidase, polyphenol oxidase, catalase, superoxide dismutase and proline accumulation and the lowest amount of hydrogen peroxide and malondialdehyde content were gained in the interaction treatment of 10°C, benzylaminopurine 10 mg/liter and savory essential oil (50 mg/liter). Therefore, the most desirable leaves with the longest vase life period and visual quality (33 days) were observed in this treatment, compared to the control (8 days). | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Cut foliage, Essential oil, Postharvest, Temperature conditions | ||
مراجع | ||
بنینعیم، ایمان و صمصامپور، داود (1395). اثر اسانسهای گیاهی آویشن و مرزه بر کیفیت و عمر گلجایی گل بریده نرگس رقم شهلا (Narcissus tazetta L. cv. Shahla). نشریه علمی علوم باغبانی، 30(3)، ۵74-580. 10.22067/jhorts4.v30i3.50097. پوریا نژاد، فرزانه؛ کلاتهجاری، سپیده و حسنزاده، نادر (1390). اثر برخی اسانسها بر حفظ کیفیت و افزایش طول عمر گلجایی گل لیسیانتوس. فصلنامه علمی و پژوهشی گیاه و زیست بوم، 7(29)، 95-106. دارینی، حسین؛ عبدوسی، وحید و دانایی، الهام (دهم بهمن ماه، 1392). بررسی کاربرد اسانسهای گیاهی مختلف در عمر پس از برداشت گل شاخه بریده ژربرا رقم Sorbet. اولین همایش سراسری کشاورزی و منابع طبیعی پایدار، تهران. https://civilica.com/doc/258533. صالحیسلمی، محمدرضا و کرکئی، عارف (1400). مقایسه روشهای پرورش، عملکرد و فناوری گلخانههای تولیدکننده گل بریدنی رز در دو شهرستان اندیمشک و دزفول در استان خوزستان. گل و گیاهان زینتی، 6(۲)، 146-133.20.1001.1.26765993.1400.6.2.4.4 . عارفنیا، ریحانه؛ حاتمزاده، عبدالله و قاسمنژاد، محمود (1399). تأثیر کاربرد بنزیل آدنین بر کاهش پراکسیداسیون لیپید و میزان کاروتنوئیدها در گل سوسن (Lilium oriental cv. Belladona). فیزیولوژی محیطی گیاهی، 15(57)، ۶۴-۵۳ . 20.1001.1.76712423.1399.15.57.5.8. عاقبتی، فاطمه؛ صفاری، وحیدرضا و فرهمند، همایون (بیست و هشتم بهمن ماه، 1398). بررسی تیمارهای پس از برداشت در رایجترین گیاهان برگسارهای. نهمین کنفرانس علمی پژوهشی آبخیزداری و مدیریت منابع آب و خاک، کرمان. .https://civilica.com/doc/1007276 فرهمند، همایون و مهدیخانی، نجمه (1395). نقش رنگدانهها و ساز و کارهای احتمالی درگیر در تغییر رنگ برگ گیاهان و اهمیت آن در فضای سبز. گل و گیاهان زینتی، 1(۱)، 77-60. 20.1001.1.26765993.1395.1.1.6.9 . کاویانی، بهزاد؛ حق ویردی، محمد و صفری مطلق، محمدرضا (1400). بهبود عمر پس از برداشت گل میخک (Dianthus caryophyllus L.) با به کارگیری اسانسهای گیاهی ژرانیوم، اکالیپتوس و مورد. مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، 10(۴۱)، 52-35. 20.1001.1.23222727.1400.10.41.5.5 . مددزاده، نادر؛ حسنپور اصیل، معظم و رویین، زینب (1393). تآثیر اسانسهای گیاهی و نانوذرات نقره بر ماندگاری گل بریدنی آلسترومریا رقم سوکاری. نشریه علوم باغبانی ایران، 45(1)، 67-78. معتکفی، مهدی؛ سیروسمهر، علیرضا و موسوی نیک، محسن (1400). تآثیر محلولپاشی سلنیوم و کلسیم بر فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدان و برخی صفات بیوشیمیایی گیاه گلرنگ در شرایط تنش خشکی. زیست شناسی گیاهی ایران، 13(4)، 69-88. 10.22108/ijpb.2022.131019.1265. هاشمی، مریم؛ میردهقان، سید حسین و فرهمند، همایون (1393). اثرات تیمول، منتول و اوژنول بر کیفیت و عمر گلجایی گل بریده داوودی. مجله تحقیقات کشاورزی ایران، ۳۲(2)، 55-70. 10.22099/iar.2014.2005. Aghebati, F., Saffari, V.R., & Farahmand, H. (2020, February, 17). Investigation of postharvest treatments in the most common foliage plants. 9th National Conference on Watershed Management and Soil and Water Management, Kerman, Iran. (In Persian). Ahmad, S.S., Tahir, I., & Shahri, W. (2013). Effect of Different storage treatments on physiology and postharvest performance cut scapes of three Iris species. Journal of Agriculture Science Technology, 15(1), 223-331. Akhtar, S. (2014). Antimicrobial potential of leaf and fruit extracts and oils of wild and cultivated edible olive. Pakistan Journal of Botany, 46(4), 1463-1468. Arefnia, R., Hatamzadeh, A., & Ghasemnejad, M. (2019). The effect of benzyl adenine application on reducing lipid peroxidation and carotenoids in lily flower (Lilium orientalis cv. Belladona). Journal of Plant Environmental Physiology, 15(57), 53-64. (In Persian). Asada, k. (2006). Production and scavenging of reactive oxygen species in chloroplasts and their functions. Journal of Plant Physiology, 141(1), 391-396. https://doi.org/10.1104/pp.106.082040. Asgari, M., Azimi, M.H., Hamzehi, Z., Mortazavi, S.N., & Khodabandelu, F. (2013). Effect of nano-silver and sucrose on vase life of tuberose (Polianthes tuberosa cv. Peril) cut flowers. International Journal of Agronomy and Plant Production, 4(4), 680-687. Baninaeim, A., & Samsampour, D. (2016). The effect of thyme and savory plant essential oils on the quality and shelf life of Narcissus tazetta L. cv. Shahla cut flowers. Journal of Horticultural Sciences (Agricultural Sciences and Industries), 30(3), 574-580. (In Persian). Carillo, P., Mastrolonardo, G., Nacca, F., Parisi, D., Verlotta, A., & Fuggi, A. (2008). Nitrogen metabolism in durum wheat under salinity: accumulation of proline and glycine betaine. Journal of Functional Plant Biology, 35(1), 412-426. Chakrabarty, D., Chatterjee, J., & Datta, S. (2007). Oxidative stress and antioxidant activity as the basis of senescence in chrysanthemum florets. Journal of Plant Growth Regulators, 53(1), 107-115. Chigurupatia, S., Abdul Rahman Alharbi, N., Kumar Sharmab, A., Alhowailcd, A., Vardharajula, V.R., Vijayabalanef, S., Das, S., Kauser, F., & Amin, E. (2021). Pharmacological and pharmacognostical valuation of Canna indica leaves extract by quantifying safety profile and neuroprotective potential. Saudi Journal of Biological Sciences, 28(1), 5579-5584. Clark, E.M., Dole, J.M., Carlson, A.S., Moody, E.P., McCall, I.F., Fanelli, F.L., & Fonteno, W.C. (2010). Vase life of new cut flower cultivars. Journal of Horticultural Technology, 20(6), 1016-1025. Da Silva Vieira, M.R., De Medeiros, D.C., Costa, P.N., Santos, C.M.G., De Alencar Paes, R., De Sousa Fernandez, L.M., De Oliveira, N.G., Allan, A., & Silva, F. (2012). Effect of refrigeration on postharvest flowers. African Journal of Biotechnology, 11(1), 13065-13068. Damunupola, J.W., Qian, T., Muusers, R., Joyce, D.C., Irving, D.E., & Van Meeteren, U. (2010). Effect of S-carvone on vase life parameters of selected cut flower and foliage species. Journal of Postharvest Biology and Technology, 55(1), 66-69. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2009.07.009. Darini, H., Abdousi, V., & Danaei, E. (2013). Investigation of the use of different plant essential oils in the life postharvesting of cut flowers of gerbera cultivar 'Sorbet'. The First National Conference of Agricultural and Environmental Sciences, 198-205. (In Persian). Darras, A. (2021). Overview of the dynamic role of specialty cut flowers in the international cut flower market. Journal of Horticulturae, 7, 51. https://doi.org/10.3390/horticulturae7030051. Edrisi, B., Sadrpoor, A., & Saffari, V.R. (2011). Effects of chemicals on vase life of cut carnation (Dianthus caryophyllus L. ‘Delphi’) and microorganisms population in solution. Journal of Ornamental and Horticultural Plants, 2(1), 1-11. El- Zahara, F., & El-Tony, H. (2021). Phylogenetic relationship among different varieties and species of Canna using molecular markers. Scientific Journal of Flowers and Ornamental Plants, 8(1), 165-180. https://doi.org/10.21608/sjfop.2021.163280. Farahmand, H., & Mehdikhani, N. (2016). The role of pigments and the putative mechanisms involved in plants leaf color change and its importance in landscape. Journal of Flower and Ornamental Plants, 1(1), 60-77. https://doi.org/20.1001.1.26765993.1395.1.1.6.9. (In Persian). Gabellini, S., & Scaramuzzi, S. (2022). Evolving consumption trends, marketing strategies, and governance settings in ornamental horticulture: a grey literature review. Journal of Horticulturae, 8(3), 234-262. https://doi.org/10.3390/horticulturae8030234. Gill, S., & Tuteja, N. (2010). Reactive oxygen species and antioxidant machinery in abiotic stress tolerance in crop plants. Journal of Plant Physiology and Biochemistry, 48(12), 909-930. Gowthami, L., Roy, A., & Bhaskar, V.V. (2021). Production details for cut foliages: A boon to farmers. The Farm Innovation Journal, 10(7), 294-298. Harinasut, P., Poonsopa, D., Roengmongkol, K., & Charoensalaporn, R. (2003). Salinity effects on antioxidant enzymes in mulburg cultivar. Asian Journal Scientific Research, 29(1), 109-113. Hasanuzzaman, M., Bhuyan, M.B., Zulfiqar, F., Raza, A., Ohsin, S.M., Mahmud, J.A., Fujita, M., & Otopoulos, V. (2020). Reactive oxygen species and antioxidant defense in plants under abiotic stress: Revisiting the crucial role of a universal defense regulator. Journal of Antioxidants, 9(8), 681. https://doi.org/10.3390/antiox9080681. Hashemi, M., Mirdehghan, H., & Farahmand, H. (2014). The effects of thymol, menthol and eugenol on quality and vase life of chrysanthemum cut flowers. Iran Agricultural Research, 32(2), 55-70. (In Persian). Hassanpour Asil, M., Roein, Z., & Abbasi, J. (2011). Response of tuberose (Polianthes tuberosa L.) to gibberellic acid and benzyladenine. Journal of Horticulture, Environment and Biotechnology, 52(1), 46-51. Horibe, T. (2020). Use of light stimuli as a postharvest technology for cut flowers. Frontiers in Plant Science, 11:573490. https://doi.org/10.3389/fpls.2020.573490. Idirisinghe, I.M.S.P., Ratnayake, R.H.M.K., & Edirisinghe, J.C. (2013). Current status of postharvest handling of cut flowers and foliage in the retail sites of western and north western provinces of Sri Lanka. In proceedings of 12th Agricultural Research Symposium, Sri Lanka. 117-121. Imai, K. (2008). Edible Canna: A prospective plant rresource from South America. Japanese Journal of Plant Science, Global Science Books, 2, 46-53. Indrayan, A.K., Bhojak, N.K., Kumar, N., Shatru, A., & Gaura, A. (2011). Chemical composition and antimicrobial activity of the essential oil from the rhizome of Canna indica Linn. Indian Journal of Chemistry, 50(1), 1136-1139. Jalili Marandi, R., Hassani, A., Abdollahi, A., & Hanafi, S. (2011). Improvement of the vase life of cut gladiolus flowers by essential oils, salicylic acid and silver thiosulfate. Journal of Medicinal Plants Research, 5(20), 5039-5043. Kaviani, B., Haghvirdi, M., & Safari Motlagh, M.R. (2021). Antioxidant enzymes, Non-climacteric flowers, Vase life, Caryophyllaceae family. Plant Process and Function. 10(41), 35-52. https://doi.org/20.1001.1.23222727.1400.10.41.5.5. (In Persian). Kumar, A.J., Gough, W.A., Karagatzides, J.D., Bolton, K.A., & Tsuji, L.J.S. (2008). Testing the validity of a critical sulphur and nitrogen load model in Southern Ontario., Canada, using soil chemistry data from MARYP. Environmental Monitoring Assessment, 69(3), 221-230. Kumar, N., Pal, M., Singh, A., Kumar Sairam, R., & Srivastava, G.C. (2010). Exogenous proline alleviates oxidative stress and increase vase life in rose (Rosa hybrida L. ‘Grand Gala’). Journal of Horticultural Science, 127(1), 79-85. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2010.09.009. Liang, L., Deng, Y., Sun, X., Jia, X., & Su, J. (2018). Exogenous nitric oxide pretreatment enhances chilling tolerance of Anthurium. Journal of the American Society for Horticultural Science, 143(1), 3-13. Madadzadeh, N., Hassanpour Asil, M., & Roein, Z. (2014). Effect of essential oils and silver nanoparticles (SNP) on vase life of Alstroemeria cut flowers (cv. Sukari). Iranian Journal Horticulture Science, 45(1), 67-78. (In Persian). Meir, S., & Philosoph-Hadas, S. (2021). Postharvest physiology of ornamentals: processes and their regulation. Journal of Agronomy, 11, 2387. https://doi.org/10.3390/agronomy11122387. Mortazavi, S.N., Naderi, R., Khalighi, A., Babalar, M., & Allizadeh, H. (2007). The effect of cytokinin and calcium on cut flower quality in Rose (Rosa hybrida cv. Illona). Journal of Food Agriculture & Environment, 5(3, 4), 311-313. https://doi.org/10.1234/4.2007.1208. Motakefi, M., Sirousmehr, A., & Mousavi Nik, M. (2021). Effect of selenium and calcium foliar application on antioxidant enzymes activity and some biochemical traits of safflower under drought stress conditions. Iranian Journal of Plant Biology, 13(4), 69-88. https://doi.org/10.22108/IJPB.2022.131019.1265. (In Persian). Nguyen, T.B.T., Ketsa, S., & Van Doorn, W.G. (2003). Relationship between browning and the activities of polyphenol oxidase and phenylalanine ammonia lyase in banana peel during low temperature storage. Journal of Postharvest Biology and Technology, 30(1), 187-193. Pinto, A.C.R., Mello, S.C., Geerdink, G.M., Minami, K., Oliveira, R.F., & Barbosa, J.C. (2009). Pulse treatment to extend the postharvest life of Ctenanthe setosa cut foliages. Acta Horticulturae, 813(813), 663-670. Pourianejad, F., Kalatejari, S., & Hassanzadeh, N. (2011). The effect of some essential oils on maintaining the quality and increasing the life span of lisianthus (Eustoma grandiflorum) cultivar Echo in the immersion application method. Scientific Research Quarterly Journal of Plant and Biosystem, 7(29), 95-106. (In Persian). Rabiza-Swider, J., Lukaszewska, A., Skutnik, E., Rybka, Z., & Wachowicz, M. (2004). Lipoxygenase in senescing cut leaves of Zantedeschia aethiopica and Hosta undulata var. ‘Erromema’ treated with GA3. Journal of Acta Physiologiae Plantarum, 26(1), 411-415. Safeena, S.A., Jayanthi, R., Raju, B., Jaganath, S., Ramakrishna, B.M., & Ramakrishna Parama, V.R. (2013). Effect of pulsing on postharvest longevity of cut leaves of Lace Fern/Bridal Fern (Asparagus setaceus syn. plumosus). Proceedings of the National Academy of Sciences, India, Section B: Biological Sciences. Salehi Selmi, M.R., & Korkei, A. (2021). Comparison of growing method, yield and technology of greenhouses producing rose cut-flowers in Andimeshk and Dezful cities in Khuzestan province. Journal of Flower and Ornamental Plants, 6(2), 133-146. https://doi.org/10.52547/flowerjournal.6.2.133. (In Persian). Sandoval, L., Aurelio Zamora-Castro, S., Vidal-Alvarez, M., & Marin-Muniz, J.L. (2019). Role of wetland plants and use of ornamental flowering plants in constructed wetlands for wastewater treatment: a review. Journal of Applied Sciences, 9(4), 685-702. https://doi.org/10.3390/app9040685. Shulaev, V., & Oliver, D.J. (2006). Metabolic and proteomic markers for oxidative stress. New tools for reactive oxygen species research. Journal of Plant Physiology, 141(2), 367-372. Tanaka, N. 2008. A new species of the genus Canna (Cannaceae) from Eastern Honduras. The Journal of Japanese Botany, 83, 7-10. Treer-Windisch, M. (2014). The Production and Postharvest Treatments of Hungarian Salix taxa Used as Woody Cuts. (Doctoral Dissertation, University of Budapest). Turkan, I., Bor, M., Ozdemir, F., & Koca, H. (2005). Differential responses of lipid peroxidation and antioxidants in the leaves of drought-tolerant P. acutifolius Gray and drought-sensitive P. vulgaris L. subjected to polyethylene glycol mediated water stress. Journal of Plant Science, 168(1), 223-231. Wang, Y., Luo, Z., & Huang, H. (2014). Effect of exogenous γ-aminobutyric acid (GABA) treatment on chilling injury and antioxidant capacity in banana peel. Scientia Horticulturae, 168(4), 132-137. Whelton, A. (2020). Cut foliage production. Agriculture and Food Production Authority. Teagasc Horticultural Development Unit, Fact Sheet, 1/20. https://www.teagasc.ie/media/website/crops/horticulture/cut-foliage/1_20-Cut-Foliage-Production-.pdf. Wirthenson, M.D., & Sedgley, M. (2000). Eucalyptus foliage, cut stems pruning and post harvest leaf wax structure. Journal of Australian Plants, 20(1), 271-276. Zhang, X., Shen, L., Li, F., Meng, D., & Sheng, J. (2013). Amelioration of chilling stress by arginine in tomato fruit: changes in endogenous arginine catabolism. Journal of Postharvest Biology and Technology, 76(1), 106-111. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,726 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 640 |