![سامانه نشر مجلات علمی دانشگاه تهران](./data/logo.png)
تعداد نشریات | 162 |
تعداد شمارهها | 6,578 |
تعداد مقالات | 71,072 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,690,119 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,919,414 |
تأثیر سطوح مختلف خیساب ذرت جایگزینشده با کنجاله سویا بر مصرف خوراک، خصوصیات تخمیری شکمبه و فراسنجههای خونی میشهای شیرده دالاق | ||
تولیدات دامی | ||
مقاله 1، دوره 26، شماره 4، دی 1403، صفحه 447-459 اصل مقاله (1.25 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jap.2024.372889.623783 | ||
نویسندگان | ||
مقصد صحنه1؛ عبدالحکیم توغدری* 2؛ تقی قورچی3؛ محمد اسدی4 | ||
1گروه تغذیه دام طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. رایانامه: Maghsad.sahneh@gau.ac.ir | ||
2انویسنده مسئول، گروه تغذیه دام طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. رایانامه: Toghdory@gau.ac.ir | ||
3گروه تغذیه دام طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. رایانامه: Ghoorchi@gau.ac.ir | ||
4گروه تغذیه دام طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. رایانامه: Mohammad.asadi_s97@gau.ac.ir | ||
چکیده | ||
هدف: فرآوردههای فرعی حاصل از دانه ذرت در صنایع غذایی دارای ارزش تغذیهای قابلتوجهی بوده و یکی از ارزانترین و خالصترین منابع تولید مواد آلی جهت مصرف میباشند. در کارخانجات فرآوری ذرت از این غله، نشاسته، شربت قند و روغن استخراج میکنند. در استخراج نشاسته و تهیه گلوکز از ذرت، محصولاتی فرعی از آن حاصل میشود که جهت تغذیه دام مناسب میباشد. ازجمله این محصولات میتوان به جنین، سبوس، خیساب و گلوتن ذرت اشاره کرد. خیساب ذرت که طی فرایند آسیاب مرطوب دانه ذرت جهت استحصال نشاسته و روغن ذرت تولید میشود، یک مایع چسبناک با رنگ روشن تا قهوهای تیره است که دارای بویی شبیه به سیلو و pH اسیدی، حدود 86/3، میباشد که بهدلیل مناسببودن، قابلیت استفاده بهعنوان خوراک در نشخوارکنندگان و محتوای انرژی و پروتئین و غلظت پایین فیبر میتواند در تغذیه دام مورداستفاده قرار گیرد. مواد و روشها: مطالعه حاضر بهمنظور بررسی اثر سطوح مختلف خیساب ذرت جایگزینشده با کنجاله سویا در جیره بر مصرف خوراک و فراسنجههای تخمیری شکمبه میشهای شیرده دالاق با استفاده از 21 رأس میش با سه شکم زایش (میانگین وزنی 7/3±36 کیلوگرم) در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تیمار و هفت تکرارانجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1- شاهد، 2- جیرۀ حاوی 4 درصد خیساب ذرت در ماده خشک و 3- جیرۀ حاوی 8 درصد خیساب ذرت در ماده خشک بودند. در روز 40 آزمایش، مایع شکمبه قبل از خوراکدهی صبح (ساعت صفر) و در ساعتهای سه و شش بعد از خوراکدهی توسط لوله مری گرفته شد. مقدارpH محتویات شکمبه، نیتروژن آمونیاکی مایع شکمبه، شمارش پروتوزوآ و تعیین غلظت اسیدهای چرب فرّار، از نمونههای سه ساعت بعد از خوراکدهی صبح استفاده شد. نتایج: نتایج نشان داد ماده خشک مصرفی با افزایش سطح خیساب ذرت افزایش یافت (05/0≥P). اختلاف معنیداری در pH و جمعیت پروتوزوآی شکمبه در بین تیمارهای آزمایشی وجود نداشت. غلظت نیتروژن آمونیاکی شکمبه با افزایش سطح خیساب ذرت افزایش یافت (05/0≥P). اختلاف معنیداری در غلظت بوتیرات، ایزووالرات، والرات و نسبت استات به پروپیونات شکمبه در بین تیمارهای آزمایشی وجود نداشت. اما، با افزایش سطح خیساب ذرت غلظت پروپیونات افزایش و غلظت استات و کل اسیدهای چرب فرّار در شکمبه کاهش یافت (05/0≥P). غلظت کلسترول خون در بین تیمارهای مختلف تفاوت معنیداری نداشت؛ اما غلظت پروتئین کل، نیتروژن اورهای، تریگلیسیرید و گلوگز خون با افزایش سطح خیساب ذرت در جیره افزایش یافت (05/0≥P). نتیجهگیری: بر اساس نتایج حاصل، میتوان از خیساب ذرت بهعنوان یک منبع انرژی و پروتئین تا سطح 200 گرم به ازای هر کیلوگرم ماده خشک مصرفی در جیره میشهای شیری استفاده نمود. | ||
کلیدواژهها | ||
اسیدهای چرب فرار؛ پروتوزوآ؛ خیساب ذرت؛ فراسنجههای خونی؛ میش دالاق | ||
عنوان مقاله [English] | ||
The effect of different levels of corn steep liquor replaced for soybean meal on feed intake, rumen fermentation characteristics and blood parameters of lactating Dalagh ewes | ||
نویسندگان [English] | ||
Maghsad Sahneh1؛ Abdolhakim Toghdory2؛ Taghi Ghoorchi3؛ mohammad asadi4 | ||
1Department of Animal and Poultry nutrition, Animal Science Faculty, Gorgan University of Agricultural Science and Natural Resources, Gorgan, Iran. E-mail: Maghsad.sahneh@gau.ac.ir | ||
2Corresponding Author, Department of Animal and Poultry nutrition, Animal Science Faculty, Gorgan University of Agricultural Science and Natural Resources, Gorgan, Iran. E-mail: Toghdory@gau.ac.ir | ||
3Department of Animal and Poultry nutrition, Animal Science Faculty, Gorgan University of Agricultural Science and Natural Resources, Gorgan, Iran. E-mail: Ghoorchi@gau.ac.ir | ||
4Department of Animal and Poultry nutrition, Animal Science Faculty, Gorgan University of Agricultural Science and Natural Resources, Gorgan, Iran. E-mail: Mohammad.asadi_s97@gau.ac.ir | ||
چکیده [English] | ||
Objective: The nutritional value of corn industrial products is very important and it is one of the valuable sources of organic materials for industrial usage. Starch, animal feed, sugar syrup and oil are extracted from corn in starch factories. Residues from food industries are among the industrial wastes that can be consumed by animals. In extracting starch and preparing glucose from corn, some by-products are obtained which are suitable for animal feeding. Among these products, the corn steep liquor is more taken into consideration. Corn steep liquor, which is produced during the wet milling process of corn kernels to extract corn starch and oil, is a relatively cheap, tasty and easily available product for animals and it has potential to be used as a feedstuff in ruminants due to its proper energy and protein content and low fiber concentration. Corn liquor, is a viscous liquid with a light to dark brown color which has a smell similar to silage and acidic pH, 3.86, which can be used in animal feed. Material and Methods: This study was conducted to evaluate the effect of corn steep liquor replaced for soybean meal on feed intake and ruminal fermentation of lactating Dalagh ewes. Twenty one ewes with parity 3 (average weight of 36±3.7 kg) were used in 3 treatments and 7 repetitions in the form of a completely randomized design. The treatments included: 1) control, 2) diet containing 4 percent of corn steep liquor of DM and 3) diet containing 8 percent of corn steep liquor of DM. Results and Discussion: The results showed that dry matter intake increased with the increase of dietary corn steep liquor level (P≥0.05). There was no significant difference in rumen pH and protozoa population. Rumen ammonia nitrogen concentration increased with the increase of corn steep liquor level in the diet (P≥0.05). There was no significant difference in the concentration of butyrate, isovalerate, valerate and the ratio of acetate to propionate in the rumen among the experimental treatments. However, with the increase in the dietary level of corn steep liquor, the concentrations of propionate increased and the concentration of acetate and total volatile fatty acids decreased in the rumen (P≥0.05). Blood cholesterol concentration was not significantly different between different treatments; but total protein, urea nitrogen, triglyceride and blood glucose concentrations increased with increasing the level of corn steep liquor in the diet (P≥0.05). Conclusion: According to the results, it can be recommended to add corn steep liquor to animal rations up to the level of 200 grams per kilogram of dry matter consumed. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Volatile fatty acids, Protozoa, Corn liquor, Blood parameters, Dalagh ewes | ||
مراجع | ||
منابع اسدی، م؛ قورچی، ت؛ و توغدری، ع (1403). اثر شکلهای مختلف کروم بر تغییرات وزنی و آزمون تحمل گلوکز و انسولین توغدری، ع؛ قورچی، ت؛ اسدی، م؛ و کمالی، ر (1397). تأثیر استفاده از سطوح مختلف سبوس ذرت بر عملکرد، قابلیت هضم مواد مغذی و رفتار نشخوار در میشهای دالاق. پژوهش در نشخوارکنندگان، 6(3)، 82-71. توغدری، ع؛ قورچی، ت؛ اسدی، م؛ و کمالی، ر (1399). تأثیر سطوح مختلف سبوس ذرت بر جمعیت میکروبی، فراسنجههای شکمبهای و خونی و ابقای نیتروژن در میشهای دالاق. علوم دامی، 33(127)، 188-177. زاهدی مقدم، پ؛ آذرفر، آ؛ و عزیزی، ا (1397). اثر منابع مختلف کربوهیدات بر بازدهی استفاده از خیساب مایع ذرت در جیره غذایی در شرایط برونتنی. علوم دامی ایران، 49 (4)، 469-479. قورچی، ت؛ توغدری، ع؛ شاهی؛ م؛ و اسدی، م (1402). اثر جایگزنی بوته پنبه بجای کاه گندم بر عملکرد، فعالیت آنزیمهای هیدرولیتیک و فراسنجههای شکمبهای میشهای دالاق. علوم دامی، 36(141)، 74-59. کاویانی، ا؛ سلامت دوست نوبر، ر؛ اقدم شهریار، ح؛ و ماهری سیس، ن (1400). اثرات جایگزینی کنجاله سویا با خیساب ذرت فرآوریشده بر عملکرد رشد، فراسنجههای شکمبهای و مشتقات پورینی برههای لری بختیاری. پژوهش در نشخوارکنندگان، 10(1)، 1-16. References Abarghuei, M.J., Rouzbehan, Y., & Salem, A.F. (2014). The influence of pomegranatepeel extracts on in vitro gas production kinetics of rumen inoculum of sheep. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 38(2), 212-219. Asadi, M., Ghoorchi, T., & Toghdory, A.H. (2024). The effect of different forms of chromium on weight changes and glucose and insulin tolerance test of Afshari ewes during the transition period under the influence of heat stress. Journal of Animal Production, 26(1), 33-44. (In Persian). Azizi Shotorkhoft, A., Sharifi, A., Mirmohammadi, D., Baluch Gharaei, H., & Rezaei, J. (2016). Effects of feeding different levels of corn steep liquor on the performance of fattening lambs. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 100(1), 109-117. Azizi-Shotorkhoft, A., Rezaei, J., Papi, N., Mirmohammadi, D., & Fazaeli, H. (2015). Effect of feeding heat-processed broiler litter in pellet-form diet on the performance of fattening lambs. Journal of Applied Animal Research, 43(2), 184-190. Behery, H.R., Saba, F.E., Gomaa, A.A.A., Khalifa, E.I., & Tag Eldin, N.T. (2020). Utilization of Rice Straw Ensiling by Either Solution of Corn Steep Liquor or Urea to Ameliorate Productive Performance of Dairy Goats. Journal of Animal and Poultry Production, 11(2):31-37. Broderick, G. A., & Kang, J.H. (1980). Automated simultaneous determination of ammonia and total amino acids in ruminal fluid and in vitro media. Journal of Dairy Science, 63, 64-75. Defrain, J.M., Shirley, J.E., Titgemeye, E.C., Park, A. F., & Ethington, R. T. (2002). Impact of Feeding a Raw Soybean Hull-Condensed Corn Steep Liquor Pellet on Induced Subacute Ruminal Acidosis in Lactating Cows. Journal of Dairy Science, 85, 2000-2008. Dehority, B. A., & Males, J. R. (1984). Rumen fluid osmolality: evaluation of its influence upon the occurrence and numbers of holotrich protozoa in sheep. Journal of Animal Science, 38(4), 865-870. Filipović, S.S., Ristić, M.D., & Sakac, M. (2001). Technology of corn steep application in animal mashes and their quality. Roumanian Biotechnology Letters, 7(3), 705-710. Ghoorchi, T., Toghdory, A.H., Shahi, M., & Asadi, M. (2024). Influence of the replacement of different levels of cottonseed plant with wheat straw on performance, activity of hydrolytic enzymes and rumen parameters of Dalagh ewes. Research Journal of Livestock Science, 36(141), 59-74. (In Persian). Gupta, R. S., Desai, M. C., Talpaba, P. M., & Shukla, P. C. (1990). Effect of corn steep liquor feeding on growth of cross-bred calves. Indian Journal of Animal Nutrition, 7(4), 279-282. Jiriaei, F., Kazemi-Bonchenari, M., Moradi, M.H., & Mirmohammadi, D. (2019). Synchronous feeding of liquid protein sources with different grains on performance, digestibility, ruminal fermentation, blood metabolites and carcass characters in growing lambs. Tropical Animal Health and Production, 31(1), 31-37. Jiriaei, F., Kazemi-Bonchenari, M., Moradi, M.H., & Mirmohammadi, D. (2020). Synchronous feeding of liquid protein source with different grains on performance, digestibility, ruminal fermentation, blood metabolites, and carcass characters in growing lambs. Tropical Animal Health and Production, 52(2), 829-837. Jolazadeh, A.R., Dehghan Banadaky, M., & Rezayazdi, K. (2015). Effects of soybean meal treated with tannins extracted from pistachio hulls on performance, ruminal fermentation, blood metabolites and nutrient digestion of Holstein bulls. Animal Feed Science and Technology, 203, 33-40. Kaviani, A., Salamatdoust, R., Aghdam Shahriar, H., & Maheri‐Sis, N. (2022). The Effects of replacing soybean meal with different levels of processed corn steep liquor on growth performance, ruminal parameters and purine derivatives of Lori Bakhtiari lambs. Journal of Ruminant Research, 10 (1), 1-16. (In Persian) McDonald, P., Edwards, R.A., Greenhalgh, J. F. D., Morgan, C. A., Sinclair, L. A., & Wilkinson, R.G. (2011). Animal Nutrition. 7th ed., Longman Group UK, Harlow, UK, Pp 693. Miller, L.N. (2012). New technologies in the field of low-moisture block manufacturing and supplementation. M.Sc. Thesis in Animal Sciences, College of Agriculture, Kansas State University, Manhattan, Kansas. National Research Council. (2007). Nutrient Requirements of Small Ruminants: Sheep, Goats, Cervide and New York Camelids. National Academy of Science, Washington, DC. Nisa, M., Sarwar, M., & Khan, M.A. (2004). Nutritive value of urea treated wheat straw ensiled with or without corn steep liquor for lactating Nili-Ravi buffaloes. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 17, 825-829. Nisa, M.U., Shahzad, M.A., Phillips, C.J.C., & Sarwar, M. (2012). Responses to graded replacement of urea by maize steep liquor in diets for intensively fed lambs for meat production. Tropical Animal Health and Production, 44, 947-952. Ottenstein, D. M., & Bartley, D. A. (1971). Improved gas chromatography separation of free acids C2-C5 in dilute solution. Analytical Chemistry, 43(7), 952-955. Raghuvansi, S.K.S., Tripathi, M.K., Mishra, A.S., Chaturvedi, O. H., Prasad, R., Saraswat, B.L., & Jakhmola, R.C. (2007). Feed digestion, rumen fermentation and blood biochemical constituents in Malpura rams fed a complete feed-block diet with the inclusion of tree leaves. Small Ruminant Research, 71, 21-30. Ribeiro Filho, C.C., & Trenkle, A. (2002). Evaluation of feeding value of the corn steep liquor as an energy and protein source for finishing cattle diets. Journal of Animal Science, 80(1), 232. Richardson, J.M., Wilkinson, R.G., & Sinclair, L.A. (2003). Synchrony of nutrient supply to the rumen and dietary energy source and their effects on the growth and metabolism of lambs. Journal of Animal Science, 81, 1332-1347. Suarez, B. J., Van Reenen, C. G., Stockhofe, N., Dijkstra, J., & Gerrits. W. J. J. (2007). Effect of roughage source and roughage to concentrate ratio on animal performance and rumen development in veal calves. Journal of Dairy Science, 90, 2390-2403. Toghdory, A.H., Ghoorchi, T., Asadi, M., & Kamali, R. (2018). The effect of different levels of maize brains on performance, nutrient digestibility and ruminal behavior of Dalagh ewes. Journal of Ruminant Reserch, 6(3), 71-82. (In Persian). Toghdory, A.H., Ghoorchi, T., Asadi, M., & Kamali, R. (2020). Effects of Different Levels of Maize bran on microbial population, rumen and blood parameters and nitrogen retention in Dalagh ewes. Research Journal of Livestock Science, 33(127), 177-188. (In Persian). Zahedi Moghadam, P., Azarfar, A., & Azizi, A. (2019). Effect of different dietary carbohydrate sources on in vitro utilization efficiency of corn steep liquor. Iranian Journal of Animal Science (Iranian Journal of Agricultural Sciences), 49(4), 469-479. (In Persian). | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 74 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 32 |