تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,573 |
تعداد مقالات | 71,037 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,511,865 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,774,406 |
بررسی مردمشناختی نقش تغذیه در شیوع سرطان (جامعه مورد مطالعه: قوم ترکمن) | ||
پژوهشهای انسانشناسی ایران | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 23 دی 1403 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijar.2025.376218.459871 | ||
نویسندگان | ||
پیام صدریه1؛ وحید رشیدوش* 2؛ یعقوب شربتیان3؛ علی باصری4 | ||
1شیخ بهایی جنوبی. ایرانشاسی. شهرک والفجر | ||
2استادیار گروه مردم شناسی، واحد تهران مرکسی، دانشگاه آزاد اسلامی ، تهران، ایران | ||
3دانشگاه آزاد واحد تهران مرکز | ||
4استادیار دانشکده علوم اجتماعی ارتباطات و رسانه، دانشگاه آزاد، واحد تهران مرکز، ایران | ||
چکیده | ||
هدف: مسئله سلامت و حفظ آن از اساسیترین و بدیهیترین نیازهای جوامع انسانی است. یافتههای دانش پزشکی حاکی از آن است که سلامت عمومی با نظام تغذیه که یک مسئله فرهنگی است، ارتباط مستقیم دارد. جامعه مورد مطالعه این پژوهش دارای ریسک سرطان بسیار بالا نسبت به سطح استاندارد جهانی است. مطالعه نظام تغذیه در جامعه مورد مطالعه از منظر فرهنگی و شناخت دیدگاهها و باورهای فرهنگی که در شکلگیری نطام تغذیه در این جامعه دخیل بوده است، راهگشا در کشف عللی است که یکی از اصلیترین علتهای بیماریهای بدخیم گوارشی در جامعه مورد مطالعه است. با توجه به اینکه دانش انسانشناسی در کشور ما در حوزه انسانشناسی پزشکی و با رویکرد مسئلهمند این دانش کمتر ورود پیدا کرده است، در ضمن این مقاله میتوان به الگوهایی در تعامل میانرشتهای دست یافت که در نهایت به مطالعه و ارتقای سطح سلامت عمومی بیانجامد. هدف اصلی این مقاله شناسایی عوامل فرهنگی نظام تغذیه در جامعه مورد مطالعه و نقش آن در شیوع بالای سرطان گوارش در میان ترکمنها بود. روش تحقیق: روش تحقیق در این مقاله از نوع کیفی بوده و با رویکرد مردمنگاری شکل گرفت. بیشترین تکنیک در این مطالعه تکنیک مصاحبه نیمهساخت یافته انتخاب شد. افزون بر این گردآوری بخشی از دادهها از طریق مطالعات اسنادی و مشاهده صورت پذیرفت. روش تحلیل و تفسیر دادهها مبتنی بر نظریه ساختارگرایی لوی استروس بهویژه مثلث غذایی او همچنین نشانهشناسی تفسیری کلیفورد گیرتز انتخاب شد. یافتهها: یافتههای مقاله حاکی از آن است که برخی از عوامل در بروز بیماری سرطان در جامعه مورد مطالعه نقش دارد. ترکمنها در موارد زیادی از الگوهای غذایی خطرآفرین و بالابرنده ریسک سرطان گوارش، از جمله شیوه طبخ ناسالم و نا مناسب در تغذیه سنتی خود بهره میبرند. نظام تغذیه در این مقاله از سه منظر مواد اولیه، شیوه طبخ و نقش نمادین باورها در شکلدهی به نظام تغذیه و روشهای آشپزی در جامعه مورد مطالعه پرداخته شد. مواد اولیه در سبد غذایی جامعه مورد مطالعه به ترتیب فراوانی عبارت است از غلات بهویژه گندم و فراوردههای آن که بیشتر به شکل نان مورد مصرف قرار میگیرد؛ گوشت قرمز و برنج. شیوه طبخ غذاهای سنتی بیشتر مبتنی بر سرخ کردن با روغن داغ که از روشهای ناسالم طبخ است و در مثلث غذایی استروس بیشترین سهم را به طبخ گنداندن ناقص اختصاص داده است. در پخت هم بیشتر به پخت نیمپز به روش تنوری یا کباب کردن عمل میشود که محصول آن پخت ناقص مواد غذایی است. نتیجهگیری: نتایج حاکی از آن است که نظام تغذیه در جامعه مورد مطالعه به سمت افزایش ریسک بیماریهای گوارشی از جمله سرطان میل دارد. مصرف بیش از حد برخی مواد غذایی مانند غلات و گوشت قرمز و شیوۀ طبخ نامناسب و عدم استفاده از برخی مواد غذایی مفید و مؤثر در پیشگیری از جمله سبزیجات و میوهجات از عوامل ارتقای ریسک سرطان گوارش در این منطقه است. همچنین نظام باورها و اعتقادات ریشهدار در ساختار فرهنگی قوم ترکمن، به این سبک تغذیه دامن میزند. این سه در شکلگیری نوعی از تغذیه که استعداد ابتلا به سرطان را بالا میبرد، موثر تشخیص داده شد. مواد اولیه و شیوه طبخ بهطور مستقیم و نظام باورها بهصورت تسهیلکننده بر طریقه استفاده از مواد غذایی از عوامل ارتقادهنده سطح ریسک سرطان گوارش در نظام فرهنگی جامعه مورد مطالعه هستند. | ||
کلیدواژهها | ||
انسانشناسی پزشکی؛ تغذیه؛ سرطان گوارش؛ قوم ترکمن؛ نظام باورها | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Anthropological study of the role of nutrition in cancer prevalence (Study community: Turkmen people) | ||
نویسندگان [English] | ||
payam sadrieh1؛ vahid rashidvash2؛ yaghoob SHARBATIAN3؛ Ali baseri4 | ||
1شیخ بهایی جنوبی. ایرانشاسی. شهرک والفجر | ||
2Assistant Professor of Anthropology, Central Tehran Branch, Islamic Azad University; Tehran, Iran | ||
3Azad University of Tehran Center | ||
4Assistant Professo Faculty of Social Sciences, Islamic Azad University of Central Tehran Branch, Tehran, Iran | ||
چکیده [English] | ||
Objective: The issue of health and maintaining it is one of the most basic and obvious needs of human societies. The findings of medical knowledge indicate that public health is directly related to the nutritional system, which is a cultural issue. The population studied in this research has a very high cancer risk compared to the international standard level.Studying the nutritional system in the studied society from a cultural perspective and knowing the cultural views and beliefs that have been involved in the formation of the nutritional system in this society is a way to discover the causes that are one of the main causes of malignant gastrointestinal diseases in the studied society.Considering that the knowledge of anthropology in our country is less in the field of medical anthropology and with the problematic approach of this knowledge, in this article, it is possible to achieve patterns in interdisciplinary interaction that will ultimately lead to the study and improvement of the level of public health. The main purpose of this article was to identify the cultural factors of the nutrition system in the studied community and its role in the high prevalence of gastrointestinal cancer among Turkmen. Research method: The research method in this article is qualitative and was formed with an ethnographic approach. The most technique in this study was the semi-structured interview technique. In addition, part of the data collection was done through documentary studies and observation. The method of data analysis and interpretation was chosen based on Levi-Strauss' theory of structuralism, especially his food triangle, as well as Clifford Geertz's interpretative semiotics. Findings: The findings of the article indicate that some factors play a role in the incidence of cancer in the studied community. In many cases, Turkmens use dangerous food patterns that increase the risk of gastrointestinal cancer, including unhealthy and inappropriate cooking methods in their traditional diet. In this article, the nutrition system was discussed from the three perspectives of raw materials, cooking methods, and the symbolic role of beliefs in shaping the nutrition system and cooking methods in the studied society.The primary ingredients in the food basket of the studied society are cereals, especially wheat and its products, which are mostly consumed in the form of bread, red meat and rice. The way of cooking traditional foods is mostly based on frying with hot oil, which is one of the unhealthy ways of cooking, and in the food triangle of Strauss, the largest share is devoted to incomplete fermentation cooking. In cooking, half-baked food is mostly done by tandoori or grilling method, which results in incomplete cooking of food. Conclusion: The results indicate that the nutritional system in the studied community tends to increase the risk of gastrointestinal diseases, including cancer. Excessive consumption of some foods such as grains and red meat and improper cooking methods and not using some useful and effective foods in prevention such as vegetables and fruits are among the factors that increase the risk of gastrointestinal cancer in this region. Also, the system of beliefs and convictions rooted in the cultural structure of the Turkmen people fuels this style of nutrition. These three were found to be effective in forming a type of nutrition that increases the susceptibility to cancer. Raw materials and cooking method directly and the belief system facilitating the use of food are among the factors that increase the risk of gastrointestinal cancer in the cultural system of the studied society. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Medical anthropology, nutrition, gastrointestinal cancer, Turkmen people, belief system | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 63 |