
تعداد نشریات | 162 |
تعداد شمارهها | 6,693 |
تعداد مقالات | 72,239 |
تعداد مشاهده مقاله | 129,225,939 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 102,057,052 |
تأثیر عصاره جلبک دریایی قهوهای بر کاهش اثرات تنش آبی در فلفل دلمهای | ||
مدیریت آب و آبیاری | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 26 دی 1403 اصل مقاله (761.34 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jwim.2025.384872.1188 | ||
نویسندگان | ||
صادق عسکری دهنو1؛ فرزاد حسن پور2؛ حلیمه پیری* 3؛ عیسی خمری4 | ||
1گروه مهندسی اب دانشگاه زابل | ||
2گروه مهندسی آب، دانشکده آب و خاک، دانشگاه زابل | ||
3گروه مهندسی آب دانشکده آب و خاک دانشگاه زابل | ||
4گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل | ||
چکیده | ||
این تحقیق به منظور بررسی تأثیر عصاره جلبک دریایی بر عملکرد و بهرهوری مصرف آب فلفل دلمهای در شرایط تنش آبی انجام شد. تحقیق حاضر در بهمن ماه 1402 در مزرعه تحقیقاتی واقع در شهرستان زهک در قالب طرح کرتهای خرد شده به صورت بلوک کامل تصادفی در سه تکرار انجام گرفت. تیمارها شامل 3 سطح مقدار آب آبیاری (I1 ، I2، I3 به ترتیب معادل 60، 80 و 100 درصد ظرفیت زراعی خاک) و محلولپاشی عصاره جلبک دریایی (SE1، SE2، SE3 و SE4 به ترتیب معادل 0، 5/0، 5/1 و 3 گرم در لیتر) بود. در پایان فصل رشد، ارتفاع، وزن، قطر و طول میوه، عملکرد و شاخص سطح برگ گیاه اندازهگیری و بهرهوری مصرف آب محاسبه شد. نتایج نشان داد تأثیر جلبک دریایی و مقادیر آب آبیاری بر پارامترهای اندازهگیری شده معنیدار بود. بیشترین عملکرد و اجزای آن از تیمار 100 درصد نیاز آبی بهدست آمد که با تیمار 80 درصد تفاوت معنیدار نداشت. بیشترین تأثیر مثبت جلبک دریایی از تیمار 3 گرم در لیتر جلبک دریایی بهدست آمد. بیشترین ارتفاع (4/96 سانتیمتر)، قطر میوه (1/7 سانتیمتر)، وزن میوه (5/92 گرم)، عملکرد (8/32 تن در هکتار)، حجم ریشه (6/105 سانتیمتر مکعب) و طول ریشه (7/51 سانتیمتر) از تیمار I3SE4 بهدست آمد که با تیمار I2SE4 تفاوت معنیدار نداشت. با توجه به اینکه بیشترین بهرهوری مصرف آب (33/4 کیلوگرم بر متر مکعب) از تیمار I2SE4 بهدست آمد لذا این تیمار بهعنوان تیمار برتر معرفی میگردد. | ||
کلیدواژهها | ||
بهرهوری مصرف آب؛ شاخص سطح برگ؛ سرعت رشد محصول؛ عملکرد | ||
عنوان مقاله [English] | ||
The effect of brown seaweed extract on reducing the effects of water stress in sweet pepper | ||
نویسندگان [English] | ||
sadegh askari dehno1؛ farzad hassanpour2؛ halimeh piri3؛ eisa khammari4 | ||
1Department of Water Engineering, Faculty of Water and Soil, University of Zabol | ||
2Department of Water Engineering, Faculty of Water and Soil, University of Zabol | ||
3Department of Water Engineering, Faculty of Water and Soil, University of Zabol | ||
4Department of agriculture, Faculty of agricultural, University of Zabol | ||
چکیده [English] | ||
This research was conducted in order to investigate the effect of seaweed extract on the yield and water use productivity of sweet pepper under water stress. So far, no research has been conducted in this field in the Sistan Plain. The present research was conducted in February 2024 in a research farm located in Zahak city in the form of a split plot design in the form of a randomized complete block in three replications. The treatments include 3 levels of irrigation water amount (I1, I2, I3, respectively equivalent to 60, 80 and 100% of the field capacity of the soil) and spraying different concentrations of seaweed extract (SE1, SE2, SE3 and SE4, respectively equivalent to 0, 0.5, 1.5 and 3 gr/lit). Foliar spraying of zero treatment (control treatment without seaweed) was done with distilled water. Sampling of the treatments was done in order to determine their appearance characteristics in time intervals once every two weeks and during the growth period of sweet pepper. These parameters included plant height and leaf area index. The first fruit harvest was done in the middle of May 2024 and a total of 8 harvests were done.The results showed that the effect of seaweed and irrigation water on the measured parameters was significant at the probability level of one and five percent. The highest yield and its components were obtained from the 100% water requirement treatment, which was not significantly different from the 80% water requirement treatment. The use of seaweed extract reduced the negative effects of drought stress. The most positive effect of seaweed extract was obtained from the treatment of 3 grams per liter of seaweed extract. The highest height (96.4 cm), fruit diameter (1.7 cm), fruit weight (92.5 gr), yield (32.8 ton/ha), root volume (105.6 cm3) cube) and root length (51.7 cm) was obtained from I3SE4 treatment, which was not significantly different from I2SE4 treatment. Considering that the highest water productivity (4.33 kg/m3) was obtained from I2SE4 treatment, therefore this treatment (consumption of 3 gr/lit of seaweed extract and the amount of irrigation water equal to 80% of the field capacity of the soil) is introduced as the best treatment. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
crop growth rate, leaf area index, yield, water productivity | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 117 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 61 |