
تعداد نشریات | 163 |
تعداد شمارهها | 6,761 |
تعداد مقالات | 72,822 |
تعداد مشاهده مقاله | 131,613,314 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 103,405,921 |
تاثیر منابع مختلف چربی بر متابولیتهای خونی، پاسخهای ایمنی، علائم حیاتی، هورمون ها در میشهای آبستن و غیرآبستن در شرایط تنش گرمایی | ||
علوم دامی ایران | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 15 بهمن 1403 اصل مقاله (1.18 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijas.2025.387547.654051 | ||
نویسندگان | ||
کتایون مهرانی1؛ تقی قورچی* 2؛ عبدالحکیم توغدری1 | ||
1گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران | ||
2گروه تغذیه دام طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران | ||
چکیده | ||
هدف این پژوهش، مقایسه اثربخشی منابع مختلف چربی بر علائم حیاتی، فراسنجههای بیوشیمیایی و هماتولوژیکی خون، پاسخهای ایمنی و هورمونها در میشهای آبستن و غیرآبستن در شرایط تنش گرمایی بود. بدین منظور چهل رأس میش دالاق (20 رأس آبستن و 20 رأس غیر آبستن) انتخاب شدند. این آزمایش در قالب آزمایش فاکتوریل چهار در دو بر پایه طرح کاملاً تصادفی با پنج تکرار انجام شد. تیمارها شامل: 1- جیره شاهد، 2- جیره حاوی 6 درصد دانه گلرنگ، 3- جیره حاوی 5/1 درصد روغن گلرنگ و 4- جیره حاوی 5/1 درصد روغن پالم بود. دامها بهمدت 42 روز نگهداری شدند. با توجه به نتایج پژوهش حاضر دمای بدن، ضربان قلب و تعداد تنفس میشها تحت تأثیر وضعیت فیزیولوژیکی و نوع چربی مصرفی قرار نگرفت. غلظت گلوکز، تری گلیسیرید و اوره خون در گروه غیر آبستن بیشتر از گروه آبستن بود (05/0≥P). منابع مختلف چربی توانست غلظت کلسترول، تری گلیسیرید، اوره، پروتئین کل، آلبومین، گلوبولین و نسبت این دو را تحت تأثیر قرار دهد (05/0≥P). غلظت بتاهیدروکسی بوتیرات، اسیدهای چرب غیر استریفه، مالوندیآلدئید و ظرفیت آنتیاکسیدانی کل میشهای آبستن بیشتر از میشهای غیر آبستن بود (05/0≥P). اختلاف معنیداری بین میشهای آبستن و غیر آبستن در علائم حیاتی، غلظت کورتیزول، انسولین و پاسخهای ایمنی مشاهده نشد. اضافه نمودن منابع مختلف چربی باعث کاهش غلظت کورتیزول، مالون دی آلدئید، اسیدهای چرب غیر استریفه و افزایش ظرفیت آنتیاکسیدانی کل شد. باتوجه به اثرات مثبت منابع چربی بر کورتیزول و ظرفیت آنتی اکسیدانی کل استفاده از این منابع در تنش گرمایی توصیه می شود. | ||
کلیدواژهها | ||
پاسخهای ایمنی؛ تنش گرمایی؛ فراسنجههای خونی؛ میش آبستن؛ هورمون | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Impact of different sources of fat on blood metabolites, immune responses, vital signs and hormones in pregnant and non-pregnant ewes under heat stress conditions | ||
نویسندگان [English] | ||
Katayoun Mehrani1؛ Taghi Ghoorchi2؛ Abdolhakim Toghdory1 | ||
1Department of Animal and Poultry nutrition, Animal Science Faculty, Gorgan University of Agricultural Science and Natural Resources, Gorgan, Iran | ||
2Department of Animal and Poultry nutrition, Animal Science Faculty, Gorgan University of Agricultural Science and Natural Resources, Gorgan, Iran. | ||
چکیده [English] | ||
This research aimed to compare the effectiveness of different fat sources on vital signs, biochemical and hematological blood parameters, immune responses and hormones in pregnant and non-pregnant ewes under heat stress conditions. For this purpose, 40 ewes were selected (20 pregnant and 20 non-pregnant). This experiment was conducted in the form of a four-by-two factorial experiment based on a completely randomized design with five replications. The treatments included: 1- control diet, 2- diet containing 6% safflower seeds, 3- diet containing 1.5% safflower oil and 4- diet containing 1.5% palm oil. TAccording to the results of the present study, the body temperature, heart rate and breathing rate of the ewes were not affected by the physiological state and the type of fat consumed. The concentration of glucose, triglyceride and blood urea in the non-pregnant group was higher than in the pregnant group (P≥0.05). Different sources of fat could affect the concentration of cholesterol, triglyceride, urea, total protein, albumin, globulin and the ratio of these two . The concentration of beta-hydroxybutyrate, non-esterified fatty acids, malondialdehyde and total antioxidant capacity of pregnant ewes was higher than that of non-pregnant ewes . No significant difference between pregnant and non-pregnant ewes was observed in vital signs, cortisol concentration, insulin and immune responses. Adding different fat sources decreased the concentration of cortisol, malondialdehyde and non-esterified fatty acids and increased the total antioxidant capacity. Considering the positive effects of fat sources on cortisol and total antioxidant capacity, using these sources is recommended during heat stress. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Blood parameters, Heat stress, Hormone, Immune responses, Pregnant ewe | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 105 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 43 |