
تعداد نشریات | 162 |
تعداد شمارهها | 6,692 |
تعداد مقالات | 72,237 |
تعداد مشاهده مقاله | 129,206,794 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 102,035,313 |
استفاده از محتویات شکمبۀ نشخوارکنندگان در تغذیۀ دام و طیور | ||
علمی- ترویجی (حرفهای) دامِستیک | ||
دوره 24، شماره 1 - شماره پیاپی 28، خرداد 1403، صفحه 14-24 اصل مقاله (1.6 M) | ||
نوع مقاله: مقاله علمی- ترویجی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/domesticsj.2024.366714.1138 | ||
نویسندگان | ||
کامل عموزاده آرائی* ؛ کتایون مهرانی | ||
دانشجوی دکتری تخصصی گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، گلستان، ایران | ||
چکیده | ||
با توجه به این که 70 درصد از کل هزینۀ پرورش دام را خوراک تشکیل میدهد، در اکثر کشورهای درحالتوسعه تغذیه عامل اصلی محدودکنندۀ تولیدات دامی میباشد. بر همین اساس در سالهای گذشته، پژوهشگران به دنبال اقلام غیرمتعارف جهت کاهش هزینۀ خوراک و درنتیجه هزینۀ تولید هستند. یکی از این مواد خوراکی محتوای شکمبه است که بهراحتی در کشتارگاهها در دسترس است و منبع مناسبی از انرژی، پروتئین (پروتئین خوراک و میکروبی)، مواد معدنی و ویتامینها بهویژه ویتامین B کمپلکس است. ارزش غذایی محتویات شکمبه عمدتاً به این دلیل متفاوت است که ترکیب محتوای شکمبۀ انواع مختلف نشخوارکنندگان بهطور چشمگیری با یکدیگر تفاوت دارند. از اینرو میتوان از آن به عنوان یک منبع ارزان انرژی و پروتئین که سبب کاهش هزینۀ خوراک و آلودگی محیطزیست میشود، استفاده کرد. محتوای شکمبه را میتوان با توجه به انواع حیوانات در سطوح مختلف به جیره اضافه کرد. از طرفی دیگر، مطالعات به این نتیجه رسیدند که محتویات شکمبه را میتوان بدون تأثیر منفی بر مقبولیت جیره و تأثیر سوء بر عملکرد، در جیرۀ غذایی حیوانات گنجاند که درنهایت، با پایین آوردن هزینۀ خوراک سبب افزایش سود دامداران میشود. | ||
کلیدواژهها | ||
طیور؛ عملکرد؛ فراسنجههای خونی و شکمبهای؛ محتویات شکمبه | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Use of ruminant rumen contents in livestock and poultry feeding | ||
نویسندگان [English] | ||
Kamel Amozadeh Araee؛ Katayoun Mehrani | ||
Ph.D. Student, Department of Animal and Poultry Nutrition, Faculty of Animal Science, Gorgan University of Agricultural Science and Natural Resources, Gorgan, Golestan, Iran | ||
چکیده [English] | ||
Considering that seventy percent of the total cost of livestock breeding is feed, in most developing countries, nutrition is the main factor limiting livestock production. Accordingly, in the past years, researchers are looking for non-conventional items to reduce the cost of feed and, as a result, the cost of production. One of these feed materials is rumen content, which is easily available in slaughterhouses and is a good source of energy, protein (feed and microbial protein), minerals and vitamins, especially vitamin B complex. The nutritional value of rumen contents varies mainly because the composition of rumen contents of different types of ruminants differs significantly from each other. Therefore, it can be used as a cheap source of energy and protein, which reduces the cost of feed and environmental pollution. The rumen content can be added to the diet at different levels according to the types of animals. On the other hand, the studies came to the conclusion that rumen contents can be included in the diet of animals without having a negative effect on the acceptability of the ration and adversely affecting the performance, which ultimately, by lowering the cost of feed, increases the profit of the ranchers. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Blood and rumen parameters, Poultry, Performance, Rumen contents | ||
مراجع | ||
عموزاده آرائی، ک.، قورچی، ت.، توغدری، ع.، اسدی، م. و مهرانی، ک. (1402). "سطوح مختلف گیاه اوجی بر عملکرد، قابلیت هضم مواد مغذی، رفتار نشخوار، فراسنجههای خونی و شکمبهای میشهای دالاق." تولیدات دامی، 25(1)، 71-81. قورچی، ت. و قربانی، ب. (1390). "میکروبیولوژی شکمبه." انتشارات دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، 169 ص. کاظمی، ا.، قاسمی، ا.، قربانی، غ.، و کریمی، ک. (۱۳۹۷). "اثر افزودن محتویات شکمبه، علوفه یونجه در آغازین بر توسعه شکمبه و عملکرد گوساله های شیرخوار." پایان نامه کارشناسی ارشد تغذیه دام دانشکده مهندسی کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان. گلوی، ح.، چاشنی دل، ی.، تیموری یانسری، ا.، انصاری، ز. و شهره، ب. (1400). "بررسی تغذیه محتویات شکمبه گاو و گوسفند بر عملکرد رشد، صفات کمی و کیفی لاشه و برخی فراسنجههای خونی برههای پرواری دالاق." نشریه پژوهش در نشخوارکنندگان، 9(2)، 1-18. محمدیان، ب.، روزبهان، ی.، انباردار ا. و لطفی ب. (۱۳۷۷). "بررسی امکان عمل آوری و مصرف محتویات شکمبه خشک شده در تغذیه گوسفندان پرواری." طرح پژوهشی، مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام استان قزوین. مهرانی، ک.، قورچی، ت.، توغدری, ع. و رجبی علی آبادی، ر. (1399). "اثر سطوح مختلف سیب زمینی بر قابلیت هضم مواد مغذی، آنزیمهای فیبرولتیک و فراسنجههای شکمبهای در میشهای دالاق." پژوهشهای تولیدات دامی، 11(30)، 49-56. نبیزاده، ع.، نصیری مقدم، ح. و افتخاری شاهرودی، ف. (١٣٨٤). "بررسی اثرات جایگزینی پروتئین پودر ماهی توسط پودر خون در عملکرد جوجههای گوشتی." مجله علوم کشاورزی ایران، ٣٦ (۲)، ۲۸۰-۲۷۳. Abd El-Galil, K., and Khidr, R. E. (2001). “Effect of dried rumen content in diets on the performance of growing Japanese quails.” Journal of Agricultural Sciences, 26(1), 179-186. Abouhief, M. A., Kraidees, M. S., and Al-Selbood, B. A. (1999). “The utilization of rumen content-barley meal in diets of growing lambs.” Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 12(8), 1234-1240. Adewole, H. A., and Olaleye, V. F. (2014). “Growth performance in Clarias gariepinus Burchell fingerlings fed blood meal–bovine rumen digesta blend diets.” Ife Journal of Science, 16(3), 495-503. Agbabiaka, L. A., Madubuike, F. N., and Amadi, S. A. (2012). “Studies on nutrients and anti-nutrients of rumen digesta from three most domesticated ruminants in Nigeria.” Pakistan Journal of Nutrition, 11(7), 580-582. Agbabiaka, L. A., Madubuike, F. N., and Uzoagba, C. U. (2012). “Performance of catfish (Clarias gariepinus, Burchell, 1822) fed enzyme supplemented dried rumen digesta.” Journal of Agricultural Biotechnology and Sustainable Development, 4(2), 22-26. Al-wazeer, A. (2016). “Effect of different levels of dried rumen content on nutrient intake, digestibility and growth performance of Awassi lambs.” International Journal of Advanced Research, 4, 2106-2113. Boorman, K. N., and Ellis, G. M. (1996). “Maximum nutritional response to poor‐quality protein and amino acid utilisation.” British Poultry Science, 37(1), 145-156. Calabrò, S., Cutrignelli, M. I., Gonzalez, O. J., Chiofalo, B., Grossi, M., and et al. (2014). “Meat quality of buffalo young bulls fed faba bean as protein source.” Meat Science, 96(1), 591-596. Chen, X. B., and Gomes, M. J. (1992). “Estimation of microbial protein supply to sheep and cattle based on urinary excretion of purine derivatives-an overview of the technical details.” Rowett Research Institure. Cherdthong, A. (2020). “Potential use of rumen digesta as ruminant diet—a review.” Tropical Animal Health and Production, 52(1), 1-6. Cherdthong, A., Wanapat, M., Saenkamsorn, A., Supapong, C., Anantasook, N., and et al. (2015). “Improving rumen ecology and microbial population by dried rumen digesta in beef cattle.” Tropical Animal Health and Production, 47, 921-926. Cherdthong, A., Wanapat, M., Saenkamsorn, A., Waraphila, N., Khota, W., and et al. (2014). “Effects of replacing soybean meal with dried rumen digesta on feed intake, digestibility of nutrients, rumen fermentation and nitrogen use efficiency in Thai cattle fed on rice straw.” Livestock Science, 169, 71-77. Colette, N. T. N., Fotsa, J. C., Etchu, K. A., and Ndamukong, K. J. N. (2013). “Effects of dried rumen content and castor oil seed cake diets on haematological indices, serum biochemistry and organoleptic properties of broiler birds.” Sky Journal of Agricultural Research, 2(9), 120-125. Cutrignelli, M. I., Piccolo, G., D’urso, S., Calabrò, S., Bovera, F., and et al. (2007). “Urinary excretion of purine derivatives in dry buffalo and Fresian cows.” Italian Journal of Animal Science, 6(2), 563-566. Dairo, F. S., Aina, O. O., and Asafa, A. R. (2005). “Performance evaluation of growing rabbits fed varying levels of rumen content and blood rumen-content mixture.” Nigerian Journal of Animal Production, 32(1), 67-73. Đorđević, N., Popović, Z., and Grubić, G. (2006). “Chemical composition of the rumen contents in roe deer (Capreolus capreolus) as potential quality indicator of their feeding.” Journal of Agricultural Sciences, Belgrade, 51(2), 133-140. Elfaki, M. O. A., and Abdelatti, K. A. (2015). “Nutritive evaluation of rumen content from cattle, camel, sheep and goat.” Global Journal of Animal Scientific Research, 3(3), 617-621. Elfaki, M.O.A., Abdelatti, K.A., and Malik, H.E.E. (2015). “Effect of dietary dried rumen content on broiler performance, plasma constituents and carcass characteristics.” Global Journal of Animal Scientific Research, 3(1), 264-270. Esonu, B. O., Azubuike, J. C., Emenalom, O. O., Etuk, E. B., Okoli, I. C., and et al. (2004). “Effect of enzyme supplementation on the performance of broiler finisher fed Microdesmis puberula leaf meal.” International Journal of Poultry Science, 3(2), 112-114. Esonu, B. O., Iheukwumere, F. C., Emenalom, O. O., Uchegbu, M. C., and Etuk, E. B. (2002). “Performance, nutrient utilization and organ characteristics of broilers fed Microdesmis puberula leaf meal.” Livestock Research for Rural Development, 14(16), 146. Esonu, B. O., Ogbonna, U. D., Anyanwu, G. A., Emenalom, O. O., Uchegbu, M. C., and et al. (2006). “Evaluation of performance, organ characteristics and economic analysis of broiler finisher fed dried rumen digesta.” International Journal of Poultry Science, 5(12), 1116-1118. Esonu, B. O., Theukwumere, F. C., Iwuji, T. C., Akanu, N., and Nwugo, O. H. (2003). “Evaluation of Microdesmis puberula leaf meal as feed ingredient in broiler starter diets.” Nigerian Journal of Animal Production, 30(1), 3-8. Garg, M. R., and Gupta, B. N. (1992). “Effect of supplementing urea molasses mineral block lick to straw based diet on DM intake and nutrient utilization.” Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 5(1), 39-44. Haapapuro, E. R., Barnard, N. D., and Simon, M. (1997). “Animal waste used as livestock feed: dangers to human health.” Preventive Medicineedicine, 26(5), 599-602. Jovanović, M., and Čuperlović, M. (1977). “Nutritive value of rumen contents for monogastric animals.” Animal Feed Science and Technology, 2(4), 351-360. Kamalu, T. N., Okpe, G. C., and Williams, A. (2010). “Rumen content characteristics and herbage digestibility of cattle and camel grazing native pasture in a Sahel savanna ecosystem.” Animal Research International, 7(2), 1194-1198. Khan, M. W., Pasha, T. N., Koga, A., Anwar, S., Abdullah, M., and et al. (2014). “Evaluation and utilization of rumen content for fattening of Nili-Ravi male calves.” Journal of Animal and Plant Science, 24(1), 40-43. Khani, R., Hossein, A., Abbasi, A. A. F., Teymur Nezhad, N., and Pak Zad, M. R. (2007). “Determination of nutritive value of dried rumen contents.” Khattab, H. M., Abdelmawla, S. M., and Singer, A. M. (1996). “Nutritional evaluation of rumen contents as a slaughterhouse waste in sheep rations.” Egyptian Journal of Animal Production, 33, 173. Khattab, H. M., Gado, H. M., Kholif, A. E., Mansour, A. M., and Kholif, A. M. (2011). “The potential of feeding goats sun dried Rumen Contents with or without bacterial inoculums as replacement for Berseem Clover and the effects on milk production and animal health.” International Journal of Dairy Science, 6(5), 267-277. Mahmoud, O. A., Elfaki Khadiga A., and Huwaida, E. E. (2015). “Effect of dietary dried rumen content on broiler performance, plasma constituents and carcass characteristics.” Global Journal of Animal Scientific Research, 3(1), 264-270. Makkar, H. P. (2003). “Effects and fate of tannins in ruminant animals, adaptation to tannins, and strategies to overcome detrimental effects of feeding tannin-rich feeds.” Small Ruminant Research, 49(3), 241-256. Mishra, J., Abraham, R. J., Rao, V. A., Rajini, R. A., Mishra, B. P., and et al. (2015). “Chemical composition of solar dried blood and the ruminal content and its effect on performance of Japanese quails.” Veterinary World, 8(1), 82. Mohammed, G., Adamu, S. B., Igwebuike, J. U., Alade, N. K., and Asheikh, L. G. (2013). “Nutrient digestibility and carcass measurement of growing rabbits fed graded levels of Bovine Blood-rumen Content Mixture.” Pakistan Journal of Nutrition, 12(10), 929-933. Mondal, S., Haldar, S., Samanta, I., Samanta, G., and Ghosh, T. K. (2013). “Exploring nutritive potential of undigested rumen contents as an ingredient in feeding of goats.” Animal Nutrition and Feed Technology, 13(1), 79-88. Muhammad, N., Bello, M. M., Maigandi, S. A., Magaji, A. A., and Yusuf, A. (2016). “Evaluation of ensiled fore stomach digesta with cowpea hay on the performance of fattening sheep in a semi-arid environment.” European Journal of Basic and Applied Sciences, 3(3), 20-31. Mwesigwa, R., Karubiu, P. M., King’ori, A. M., and Onjoro, P. A. (2020). “Extent of rumen contents use in livestock diets among farmers in Uganda.” African Journal of Agricultural Research, 15(2), 248-255. Okorie, K. C. (2005). “The effects of dried pulverized rumen contents on the performance, carcass and organ characteristics of finisher broilers.” Animal Production Research Advances, 1(2), 96-100. Olafadehan, O. A., Okunade, S. A., and Njidda, A. A. (2014). “Evaluation of bovine rumen contents as a feed for lambs.” Tropical Animal Health and Production, 46, 939-945. Osman, A. A., and Elimam, M. E. (2015). “Processed animal waste as a feed for sudanese desert lamb.” International Journal of Advanced Multidisciplinary Research, 2, 12-17. Patra, A. K. (2015). “Urea/ammonia metabolism in the rumen and toxicity in ruminants.” Rumen Microbiology: from Evolution to Revolution, 329-341. Ravindra, S., Raj Kumar, S. P., Yadav, V. J., and Yadav, D. K. (2017). “Effect of supplemental microbial protein feed on broiler growth traits.” International Journal of Current Microbiology Applied Science, 6(9), 1140-1144. Reddy, M. R., and Reddy, K. V. S. (1980). “A short note on the proximate composition of rumen digesta from bovine and ovine species and its utilization as a component of livestock feed.” Indian Veterinary Journal, 57(5), 429-431. Reynolds, C. K., Tyrrell, H. F., and Reynolds, P. J. (1991). “Effects of diet forage-to-concentrate ratio and intake on energy metabolism in growing beef heifers: whole body energy and nitrogen balance and visceral heat production.” The Journal of Nutrition, 7, 994-1003. Rios Rincon, F. G., Bermudez-Hurtado, R. M., Estrada-Angulo, A., Juarez-Reyes, A. S., and Pujol-Manriquez, C. (2010). “Dried Ruminal Contents as a substitute for Alfalfa hay in growing-finishing diets for feedlot cattle.” Journal of Animal and Veterinary Advances, 9(10), 1526-1530. Roa, N. M., and Sastry, T. P. (1990). “Nutritive value of rumen contents and blood for broiler chicken.” Indian Journal of Poultry Science, 25(3), 172-177. Sakaba, A. M., Hassan, A. U., Harande, I. S., Isgogo, M. S., Maiyama, F. A., and et al. (2017). “Proximate composition of rumen digesta from sheep slaughtered in Zuru Abattoir, Kebbi State, Nigeria.” Journal of Agricultural Science and Practice, 2(5), 86-89. Salinas-Chavira, J., Dominguez-Munoz, M., Bernal-Lorenzo, R., Garcia-Castillo, R. F., and Arzola-Alvarez, C. (2007). “Growth performance and carcass characteristics of feedlot lambs fed diets with pig manure and rumen contents.” Journal of Animal and Veterinary Advances. Seankamsorn, A., Cherdthong, A., Wanapat, M., Supapong, C., Khonkhaeng, B., and et al. (2017). “Effect of dried rumen digesta pellet levels on feed use, rumen ecology, and blood metabolite in swamp buffalo.” Tropical Animal Health and Production, 49, 79-86. Sommer, A. (1990). “Nonconventional feeds in cattle nutrition.” In: Nonconventional Feedstuffs in the Nutrition of Farm Animals. K. Boda, Edit., Elsevier Science Publishers, Amsterdam, 186-204. Starnes, S. R., Spears, J. W., Froetschel, M. A., and Croom, W. J. (1984). “Influence of monensin and lasalocid on mineral metabolism and ruminal urease activity in steers.” The Journal of Nutrition, 114(3), 518-525. Van Soest, P.J. (1996). “Allometry and ecology of feeding behavior and digestive capacity in herbivores: A review.” Zoo Biology, 15, 455-479. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 72 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 15 |