
تعداد نشریات | 162 |
تعداد شمارهها | 6,693 |
تعداد مقالات | 72,239 |
تعداد مشاهده مقاله | 129,215,255 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 102,043,555 |
تأثیر سطوح انرژی و اسیدآمینه جیره بر عملکرد رشد و قابلیت هضم مواد مغذی جوجههای گوشتی آرین | ||
تولیدات دامی | ||
مقاله 1، دوره 27، شماره 1، فروردین 1404، صفحه 71-92 اصل مقاله (1.59 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jap.2025.384168.623806 | ||
نویسندگان | ||
حسن روحانی پور1؛ کاظم یوسفی کلاریکلائی* 2؛ سید داود شریفی3؛ سید عبدالله حسینی4؛ حسین یوسفی کلاریکلائی5 | ||
1گروه علوم دام و طیور، دانشکده فناوری کشاورزی، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران. رایانامه hasanrohanipoor74@ut.ac.ir | ||
2نویسنده مسئول، بخش علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران. رایانامه: k.yusefi@areeo.ac.ir | ||
3گروه علوم دام و طیور، دانشکده فناوری کشاورزی، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران. رایانامه: sdsharifi@ut.ac.ir | ||
4موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران. رایانامه: hosseini1355@areeo.ac.ir | ||
5مدیر فارم مجتمع پرورش و اصلاح نژاد مرغ لاین آرین بابلکنار، بابل، ایران. رایانامه: hyussefi@yahoo.com | ||
چکیده | ||
هدف: بهینهسازی بین تعادل مصرف و میزان هزینه انرژی قابل متابولیسم برای فرمولاسیون جیره جوجههای گوشتی و سطوح سایر مواد مغذی برای تبدیل مؤثر خوراک به توده عضلانی اساسی است. جوجه گوشتی آرین، یکی از نژادهای گوشتی است که اصالت آن به کشور ایران بر میگردد و با توجه به اینکه چندین دهه از ورود لاین آرین به کشور ایران میگذرد، انجام آزمایشهای مستمر تغذیهای برای تخمین دقیقتر نیاز آنها در زمینه بهبود رشد، ضریب تبدیل خوراک، راندمان لاشه و افزایش حجم عضلانی با افزایش تراکم مواد مغذی مانند اسیدهای آمینه ضروری است. بنابراین، هدف از این مطالعه بررسی تأثیر سطوح انرژی و اسیدآمینه جیره بر عملکرد رشد و قابلیت هضم مواد مغذی جوجههای گوشتی آرین بود. روش پژوهش: تأثیر سـطوح انرژی و اسیدآمینه جیره بر عملکرد رشد و قابلیت هضم مواد مغذی جوجههای گوشتی آرین با 720 قطعه جوجه گوشتی یک روزه در قالب طرح کاملاً تصادفی با شش تیمار، پنج تکرار و 24 پرنده در هر تکرار بهمدت 42 روز بررسی شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1-جیره شاهد (سطح انرژی و اسید آمینه در کل دوره پرورش مطابق با راهنما سویه گوشتی آرین)، 2- جیره با انرژی کمتر در دوره آغازین و رشد و سپس مطابق با راهنما تا پایان دوره، 3- جیره با انرژی و اسیدآمینه کمتر در دوره آغازین و رشد و سپس مطابق با راهنما تا پایان دوره، 4- جیره با انرژی کمتر در دوره آغازین و رشد و سپس سطح اسیدهای آمینه بیشتر در دوره پایانی، 5- جیره با انرژی و اسیدآمینه کمتر در دوره آغازین و رشد و سپس سطح اسیدهای آمینه بیشتر در دوره پایانی، 6- جیره دوره آغازین و رشد مطابق راهنما و سپس با سطح بیشتر اسیدهای آمینه در دوره پایانی بودند. یافتهها: افزایش وزن روزانه پرندگانی که در دوره آغازین و رشد مطابق راهنما و سپس با سطح بیشتر اسیدهای آمینه در دوره پایانی تغذیه شده بودند، نسبت به جیره با انرژی و اسیدهای آمینه کمتر در دوره آغازین و رشد و سپس مطابق با راهنما تا پایان دوره و جوجههای تغذیه شده با جیره با انرژی و اسیدهای آمینه کمتر در دوره آغازین و رشد و سطح اسیدهای آمینه بیشتر در دوره پایانی افزایش یافت (05/0>P). پرندگانی که جیره دوره آغازین و رشد مطابق راهنما و سپس با سطح بیشتر اسیدهای آمینه در دوره پایانی دریافت کرده بودند سطح گلوکز خون بیشتر و لیپوپروتئین با چگالی پایین کمتری نسبت به پرندگانی که جیره شاهد را دریافت کردند، داشتند (05/0>P). وزن نسبی سینه و شاخص تولید پرندگانی که در دوره آغازین و رشد مطابق راهنما و سپس با سطح بیشتر اسیدهای آمینه در دوره پایانی تغذیه شده بودند نسبت به پرندگانی که جیره شاهد و جیره با انرژی و اسیدهای آمینه کمتر در دوره آغازین و رشد و سپس مطابق با راهنما تا پایان دوره دریافت کرده بودند، بیشتر بود (05/0>P). نتیجهگیری: محاسبات اقتصادی طرح نشان داد که میتوان از مزیت استفاده از سطوح انرژی و اسید آمینه در جیره جوجههای گوشتی آرین استفاده کرد. بهطور کلی، استفاده از جیره دوره آغازین و رشد مطابق راهنما و سپس سطح بیشتر اسیدهای آمینه در دوره پایانی سبب بهبود عملکرد در کل دوره پرورش و افزایش سودآوری خواهد شد. | ||
کلیدواژهها | ||
افزایش وزن بدن؛ جوجه گوشتی آرین؛ شاخصهای اقتصادی؛ متابولیتهای سرم خون | ||
عنوان مقاله [English] | ||
The effect of dietary energy and amino acid levels on growth performance and nutrient digestibility of Arian broilers | ||
نویسندگان [English] | ||
Hasan Rouhanipour1؛ Kazem Yussefi Kelarikolaei2؛ seyed davood sharifi3؛ Seyyed Abdollah Hosseini4؛ Hussein Yussefi Kelarikolaei5 | ||
1Department of Animal and Poultry Sciences, Faculty of Agricultural Technology, University of Tehran, Pakdasht, Iran. E-mail: hasanrohanipoor74@ut.ac.ir | ||
2Corresponding Author, Animal Science Research Department, Golestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Gorgan, Iran. E-mail: k.yusefi@areeo.ac.ir | ||
3Department of Animal and Poultry Sciences, Faculty of Agricultural Technology, University of Tehran, Pakdasht, Iran. E-mail: sdsharifi@ut.ac.ir | ||
4Department of Nutrition and Physiology, Animal Science Research Institute, Karaj, Iran. E-mail: hosseini1355@areeo.ac.ir | ||
5Manager of Babolkenar pure line complex, Babol, Iran. E-mail: hyussefi@yahoo.com | ||
چکیده [English] | ||
Objective: Optimizing the balance between metabolizable energy (ME) intake and expenditure is essential for broiler diet formulation and levels of other dietary nutrients for efficient conversion of feed into muscle mass. The Arian broiler is one of the meat breeds that originated in Iran and given that several decades have passed since the Arian line entered in the Iran; it is necessary to conduct continuous nutritional experiments to more accurately estimate their requirements in terms of improving growth, feed conversion ratio (FCR), carcass efficiency and increasing muscle mass by increasing the density of nutrients such as amino acids (AA). Therefore, the objective of this study was to investigate the effects of dietary energy and AA levels on growth performance and nutrient digestibility of Arian broilers. Materials and Methods: The effects of dietary energy and AA levels on growth performance and nutrient digestibility of Arian broiler chickens was investigated with a total of 720 one-day old broiler chicks in a completely randomized design with six treatments, five replicates and 24 birds per each for 42 days. The experimental treatments included T1:control diet (energy and amino acid levels throughout the breeding period accordance with the guidelines for the Arian broiler strain), T2:diet with less energy level during the starter and grower periods and then according to the Arian requairements guide until the end of the period, T3:diet with less energy and amino acid levels during the starter and grower periods and then according to the guide until the end of the period, T4:diet with less energy level during the starter and grower periods and then higher amino acid levels in the finisher period, T5:diet with less energy and amino acid levels in the starter and grower periods and then higher amino acid levels in the finisher period, T6:starter and grower period diet according to the Arian requairements guide and then higher amino acid levels in the finisher period. Results: The daily weight gain of birds fed T6 increased compared to T3 and T5 (P<0.05). Birds that received T6 had a higher glucose level and lower low-density lipoprotein, compared to the birds that received the control diet (P<0.05). The relative breast weight and production index of birds that were fed T6 increased compared to the birds that fed T1 and T3 (P<0.05). Conclusion: The economic calculations of the design showed that it is possible to use the advantage of the energy and amino acid levels in the diet of Arian broilers. Overall, feeding a starter and grower period diet according to the Arian requairements guide and then higher amino acid levels in the finisher period which had positive effects on growth performance and economic indicators in Arian broilers, is recommended. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Arian broiler, Blood Serum Metabolites, Daily weight gain, Economic Indicators | ||
مراجع | ||
زمانی، مونا.؛ رضایی، منصور.؛ تیموری یانسری، اسداله.؛ سیاحزاده، هادی و نیکنفس، فریدون (1391). تأثیر سطوح مختلف انرژی و پروتئین جیره پایانی بر عملکرد، خصوصیات لاشه و غلظت لیپیدهای سرم خون جوجههای گوشتی. پژوهشهای علوم دامی، 23، 69-86.
شرکت سهامی طیور کشور، 1374. راهنمای مدیریت پرورش جوجه گوشتی آرین.
مرادی، محمد.؛ مقصودلو، شهریار.؛ رستمی، فرامرز و مصطفیلو، یوسف (1391). اثر سطوح مختلف جایگزینی دانه سویای اکسترودشده بهجای کنجاله سویا و سطوح مختلف ویتامین E بر شاخص تولید و صفات اقتصادی جوجههای گوشتی. تحقیقات تولیدات دامی، 1(4)، 15-25.
نجفآبادی، جهانیان.؛ پویا، زمانی.؛ وحید، ایقانی.؛ یزدی، رضا و زرافروز، فریبرز (1397). بررسی تأثیر جیرههای تنظیم شده براساس راهنمای پرورش سویههای آرین و راس بر عملکرد و ویژگیهای لاشه جوجههای گوشتی. علوم دامی، 31، 275-302.
ReferencesAdedokun, S. A., & Olojede, O. C. (2019). Optimizing gastrointestinal integrity in poultry: the role of nutrients and feed additives. Frontiers in Veterinary Science, 5, 348. Apajalahti, J., Kettunen, A., & Graham, H. (2004). Characteristics of the gastrointestinal microbial communities, with special reference to the chicken. World's Poultry Science Journal, 60(2), 223-232. Ashour, E. A., Kamal, M., Altaie, H. A., Swelum, A. A., Suliman, G. M., Tellez-Isaias, G., & Abd El-Hack, M. E. (2024). Effect of different energy, protein levels and their interaction on productive performance, egg quality, digestibility coefficient of laying Japanese quails. Poultry Science, 103(1), 103170. Association of Official Analytical Chemists, A. O. A. C. (2005). Official method of Analysis (18th ed). Washington, DC: Association of Officiating Analytical Chemists, method 935.14 and 992.24. Attia, Y. A., & Hassan, S. S. (2017). Broiler tolerance to heat stress at various dietary protein/energy levels. European Poultry Science, 81, 171. Bouvarel, I., Nys, Y., Panheleux, M., & Lescoat, P. (2010). How diet influences the quality of eggs. INRA Productions Animales, 23(23), 167-81. Bromfield, J. I., Hoffman, L. C., Horyanto, D., & Soumeh, E. A. (2021). Enhancing growth performance, organ development, meat quality, and bone mineralisation of broiler chickens through multi-enzyme super-dosing in reduced energy diets. Animals, 11(10), 2791. Buyse J, Decuypere E, Berghman L, Kuhn, E.R., & Vandesande, F. (1992). Effect of dietary protein content on episodic growth hormone secretion and on heat production of male broiler chickens. British Poultry Science, 33(5), 1101-1109. Castellini, C., Mugnai, C., & Dal Bosco, A. (2002). Effect of organic production system on broiler carcass and meat quality. Meat Science, 60(3), 219-225. Chrystal, P. V., Moss, A. F., Khoddami, A., Naranjo, V. D., Selle, P. H., & Liu, S. Y. (2020). Effects of reduced crude protein levels, dietary electrolyte balance, and energy density on the performance of broiler chickens offered maize-based diets with evaluations of starch, protein, and amino acid metabolism. Poultry Science, 99(3), 1421-1431. Classen, H. L. (2017). Diet energy and feed intake in chickens. Animal Feed Science and Technology, 233, 13-21. Dairo, F.A.S., Adesehinwa, A.O.K., Oluwasola, T.A., & Oluyemi, J.A. (2010). High and low dietary energy and protein levels for broiler chickens. African Journal of Agricultural Research, 5(15), 2030-2038. De Albuquerque, R., De Faria, D. E., Junqueira, O. M., Salvador, D., De Faria Filho, D. E., & Rizzo, M. F. (2003). Effects of energy level in finisher diets and slaughter age of on the performance and carcass yield in broiler chickens. Brazilian Journal of Poultry Science, 5, 99-104. De Man, J. C., Rogosa, D., & Sharpe, M. E. (1960). A medium for the cultivation of lactobacilli. Journal of Applied Bacteriology, 23(1), 130-135. Du, X., Wang, Y., Amevor, F. K., Ning, Z., Deng, X., Wu, Y., & Zhao, X. (2024). Effect of High Energy Low Protein Diet on Lipid Metabolism and Inflammation in the Liver and Abdominal Adipose Tissue of Laying Hens. Animals, 14(8), 1199. Fontaine, J., Hörr, J., & Schirmer, B. (2001). Near-infrared reflectance spectroscopy enables the fast and accurate prediction of the essential amino acid contents in soy, rapeseed meal, sunflower meal, peas, fishmeal, meat meal products, and poultry meal. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 49(1), 57-66. Fontaine, J., Schirmer, B., & Hörr, J. (2002). Near-infrared reflectance spectroscopy (NIRS) enables the fast and accurate prediction of essential amino acid contents. 2. Results for wheat, barley, corn, triticale, wheat bran/middlings, rice bran, and sorghum. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50(14), 3902-3911. Geboes, K., & Jouret‐Mourin, A. (2024). Inflammatory disorders of the small intestine. Morson and Dawson's Gastrointestinal Pathology, 5, 397-461. González-Morán, M.G. (2016). Changes in progesterone receptor isoforms expression and in the morphology of the oviduct magnum of mature laying and aged nonlaying hens. Biochemical and Biophysical Research Communications, 478(2), 999-1005. Jahanian, N. H., Zamani, P., Ighani, V., Reza Yazdi, K., & Zarafrouz, F. (2019). Evaluation the effect of diets formulated according to the Arian and Ross strains catalogue on performance and carcass characteristics of broilers. Animal Sciences Journal, 31(121), 275-302. Palo, P. E., Sell, J. L., Piquer, F. J., Soto-Salanova, M. F., & Vilaseca, L. (1995). Effect of early nutrient restriction on broiler chickens: performance and development of the gastrointestinal tract. Poultry Science, 74(1), 88-101. Ribeiro, J., Silva, V., Monteiro, A., Vieira-Pinto, M., Igrejas, G., Reis, F. S., & Poeta, P. (2023). Antibiotic resistance among gastrointestinal bacteria in broilers: A review focused on Enterococcus spp. and Escherichia coli. Animals, 13(8), 1362. Summers, J. D., Spratt, D., & Atkinson, J. L. (1990). Restricted feeding and compensatory growth for broilers. Poultry Science, 69(11), 1855-1861. Swilam-Hussein, E. O., Suliman, G. M., Alowaimer, A. N., Ahmed, S. H., Abd El-Hack, M. E., Taha, A. E., & Swelum, A. A. (2020). Growth, carcass characteristics, and meat quality of broilers fed a low-energy diet supplemented with a multienzyme preparation. Poultry science, 99(4), 1988-1994. Hu, X., Li, X., Xiao, C., Kong, L., Zhu, Q., & Song, Z. (2021). Effects of dietary energy level on performance, plasma parameters, and central AMPK levels in stressed broilers. Frontiers in Veterinary Science, 8, 681-858. Krams, I., Vrublevska, J., Cirule, D., Kivleniece, I., & Krama T. (2012). Heterophil/lymphocyte ratios predict the magnitude of humoral immune response to a novel antigen in great tits (Parus major). Comparison Biochemistry Physiology, 161(4), 422-428. Kumar, N. M., Selvan, S. T., Srinivasan, G., Radhakrishnan, L., Prakash, S., & Venkataramanan, R. (2018). Effects of dietary protein and energy levels on meat quality, cholesterol, Haematology and serum biochemical parameters in Arni ducks of Tamil Nadu. Journal of Entomology and Zoology Studies, 6(4), 1040-1045. Lambert, W., Berrocoso, J. D., Swart, B., Van Tol, M., Bruininx, E., & Willems, E. (2023). Reducing dietary crude protein in broiler diets positively affects litter quality without compromising growth performance whereas a reduction in dietary electrolyte balance further improves litter quality but worsens feed efficiency. Animal Feed Science and Technology, 297, 115-571. Liu, H., Du, Y., St-Pierre, J. P., Bergholt, M. S., Autefage, H., Wang, J., & Zhang, S. (2020). Bioenergetic-active materials enhance tissue regeneration by modulating cellular metabolic state. Science advances, 6(13), 7608. Marcu, A., Vacaru Opriş, I., Marcu, A., Nicula, M., Dronca, D., & Kelciov, B. (2012). Effect of different levels of dietary protein and energy on the growth and slaughter performance at“Hybro PN+ broiler chickens. Animal Science Biotechnology, 45(2), 424-431. Mbachiantim, J. T., Johnson, N. C., & Ogbamgba, V. M. (2022). Liver and Kidney Health Biomarkers of Broiler Chickens Fed Vitamins A, C and E. European Journal of Science, Innovation and Technology, 2(1), 27-32. Moradi, M., Maghsoudlou, S., Rostami, F., & Mostafalou, Y. (2012). Effect of different substitution levels of extruded soybean with soybean meal and different dietary vitamin E levels on production index and economic traits of broilers. Animal Production Research, 1, 15-24. (In Persian) Nawaz, H., Mushtaq, T., & Yaqoob, M. (2006). Effect of varying levels of energy and protein on live performance and carcass characteristics of broiler chicks. Poultry Science, 43(4), 388-393. Neeteson, A. M., Avendaño, S., Koerhuis, A., Duggan, B., Souza, E., Mason, J., & Bailey, R. (2023). Evolutions in Commercial Meat Poultry Breeding. Animals, 13(19), 31-50. Ogbuewu, I. P., & Mbajiorgu, C. A. (2023). Potentials of dietary zinc supplementation in improving growth performance, health status, and meat quality of broiler chickens. Biological Trace Element Research, 201(3), 1418-1431. Pendl, H., & Schmidt, R. E. (2024). Lymphatic and Hematopoietic System. Pathology of Pet and Aviary Birds, 1, 307-341. Placer, Z. A., Cushman, L. L., & Johnson, B. C. (1966). Estimation of product of lipid peroxidation (malonyl dialdehyde) in biochemical systems. Analytical Biochemistry, 16(2), 359-364. Ravindran, V., Tancharoenrat, P., Zaefarian, F., & Ravindran, G. (2016). Fats in poultry nutrition: Digestive physiology and factors influencing their utilisation. Animal Feed Science and Technology, 213, 1-21. Saini, J., Dhande, P. L., Gaikwad, S. A., Shankhapal, V. D., & Sinha, R. (2022). Responses of broiler intestinal villus morphology to different feeding procedures under scanning electron microscopy and relation to economics. Journal of Experimental Zoology India, 1, 25-29. Saki, A. A., Matin, H. H., Tabatabai, M. M., Zamani, P., & Harsini, R. N. (2010). Microflora population, intestinal condition and performance of broilers in response to various rates of pectin and cellulose in the diet. European Poultry Science, 74, 183-8. Schneitz, C., Kiiskinen, T., Toivonen, V., & Nasi, M. (1998). Effect of Broilact on the physicochemical conditions and nutrient digestibility in the gastrointestinal tract of broilers. Poultry Science Journal, 77(3), 426-432. Country Poultry Joint Stock Company, 1374. Arian Broiler Breeding Management Guide. Van der Zijpp, A. J., & Leenstra, F. R. (1980). Genetic analysis of the humoral immune response of White Leghorn chicks. Poultry Science, 59(7), 1363-1369. Vieira, S. L., Lemme, A., Goldenberg, D. B., & Brugalli, I. (2004). Responses of growing broilers to diets with increased sulfur amino acids to lysine ratios at two dietary protein levels. Poultry Science, 83(8), 1307-1313. Wongnaa, C. A., Mbroh, J., Mabe, F. N., Abokyi, E., Debrah, R., Dzaka, E., & Poku, F. A. (2023). Profitability and choice of commercially prepared feed and farmers’ own prepared feed among poultry producers in Ghana. Journal of Agriculture and Food Research, 12, 100611. Youssef, I. M., Elsherbeni, A. I., Almuraee, A. A., Nass, N. M., Beyari, E. A., Alshammarii, N. M., & Saber, H. S. (2024). Influence of using synbiotics by various routes on Mandarah male chicks: intestinal bacterial counts, gut morphology and histological status. Poultry Science, 103(5), 103601. Yu, M. W., Robinson, F. E., Clandinin, M. T., & Bodnar, L. (1990). Growth and body composition of broiler chickens in response to different regimens of feed restriction. Poultry Science, 69(12), 2074-2081. Zamani, M., Rezaie, M., Teimouri, Y. A., Sayyah, Z. H., & Nick, N. F. (2013). The effect of different levels of energy and protein in finisher diet on performance, carcass yield and blood serum lipids of broiler chickens. Animal Science Research, 23: 69-86. (In Persian) | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 102 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 27 |