
تعداد نشریات | 163 |
تعداد شمارهها | 6,761 |
تعداد مقالات | 72,822 |
تعداد مشاهده مقاله | 131,614,520 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 103,406,404 |
اثرات تغذیه سطوح مختلف لیپیدول در استارتر بر عملکرد رشد، سلامتی، گوارشپذیری و فراسنجههای خونی و شکمبهای گوسالههای شیرخوار هلشتاین | ||
علوم دامی ایران | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 26 فروردین 1404 اصل مقاله (1.22 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijas.2025.384035.654033 | ||
نویسندگان | ||
صادق فرضی1؛ مهدی دهقان بنادکی* 2؛ کامران رضاییزدی3؛ مهدی گنج خانلو4؛ مسعود علیمیرزایی5 | ||
11- گروه علوم دامی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران | ||
2گروه علوم دامی- دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی - دانشگاه تهران - کرج- ایران | ||
3گروه علوم دامی - دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی - دانشگاه تهران-کرج - ایران | ||
4گروه علوم دامی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران | ||
5شرکت ارس دام آرشام ، پلدشت، آذربایجان غربی، ایران. | ||
چکیده | ||
هدف از پژوهش حاضر بررسی تغذیه سطوح مختلف لیپیدول ( لیزوفسفولیپیدهای فعال و لسیتین) به عنوان افزودنی استارتر بر عملکرد گوسالههای شیرخوار هلشتاین میباشد. چهل راس گوساله هلشتاین از سن 3 تا 70 روزگی به صورت تصادفی در طرح کاملاً تصادفی مورد آزمایش قرار گرفتند. تیمارها شامل: 1) کنترل ؛ 2) 05/0 درصد افزودنی لیپیدول؛ 3) 1/0 درصد افزودنی لیپیدول و 4) 2/0 درصد افزودنی لیپیدول در خوراک استارتر بر اساس ماده خشک بودند. در طول دوره آزمایش تمامی گوسالهها به صورت انفرادی نگهداری شدند و دسترسی آزاد به استارتر و آب تازه داشتند. ماده خشک مصرفی استارتر در گروه دریافت کننده 2/0 درصد لیپیدول بیشتر از سایر گروهها در طول آزمایش بود (05/0p<). با افزایش سطح لیپیدول در جیرهها، گوارشپذیری چربی به صورت خطی افزایش یافت و تفاوت معنیداری بین گروه دریافت کننده 2/0 درصد لیپیدول و کنترل داشت (05/0p<). افزایش وزن روزانه (ADG) در بین گروه دریافت کننده 05/0 درصد و 2/0 درصد لیپیدول در دوره پس از شیرگیری تمایل به معنیداری داشت (08/0=p). همچنین، در روز 28 ام آزمایش گوسالههای تغذیه شده با 2/0 درصد لیپیدول غلظتهای بالاتری از پروتئین کل و آلبومین را داشتند. گوسالههای گروه شاهد غلظتهای افزایش یافتهای از اسیدهای چرب غیر استریفه (NEFA) خون را در زمان از شیرگیری نسبت به گوسالههای دریافت کننده لیپیدول نشان دادند. به طور کلی، بر اساس پژوهش حاضر افزودن 2/0 درصد مکمل لیپیدول بر اساس ماده خشک به استارتر گوسالههای شیرخوار ممکن است باعث بهبود عملکرد گوسالهها در طول دوره پیش و بلافاصله پس از شیرگیری گردد. | ||
کلیدواژهها | ||
گوسالههای نژاد شیری؛ افزودنی خوراکی استارتر؛ مکمل لیپیدول؛ قابلیت هضم چربی | ||
عنوان مقاله [English] | ||
The effects of feeding different levels of Lipidol as starter feed additive on growth performance, health, fat digestibility and blood and ruminal parameters of Holstein suckling calves | ||
نویسندگان [English] | ||
sadegh Farzi1؛ Mehdi Dehghan banadaky2؛ Kamran Rezayazdi3؛ Mehdi Ganjkhanlou4؛ Masoud Alimirzaei5 | ||
1Department of Animal Science, Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran | ||
2Department of animal science- faculty of agriculture and natural resources- University of Tehran, Karaj. Iran | ||
3Department of animal science- faculty of agriculture and natural resources- University of Tehran- Karaj- Iran | ||
4Department of Animal Science, Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran | ||
5Aras-Dam Arsham Co., poldasht, west Azarbayjan, Iran | ||
چکیده [English] | ||
The aim of this study was to evaluate the effect of feeding different levels of lipidol (containing active lysophospholipids and lecithin) as starter feed additive on performance of Holstein calves. Forty colostrum fed calves from 3 days of age were randomly assigned to a completely randomized design on d 3 of age. Treatments included starter feed without lipidol (STL0) and 0.05% (STL0.5), 0.1% (STL1) and 0.2% (STL2) lipidol as DM basis. All calves were housed individually and had free access to starter feed and fresh water throughout the study. Dry matter intake from starter diet was greater in STL2 group than the other groups (p = 0.04) throughout the study. Fat digestibility increased linearly as the lipidol concentration increased, with significant difference between STL2 and control groups ( P < 0.05). Average daily gain (ADG) tended to be significant difference in calves fed STL0.5 and STL2 diet (p= 0.08 ) during the early post weaning period. Glucose concentration tended to be increased in STL2 calves relative to other counterparts (p = 0.08). Also, a greater concentration of total protein and albumin was found for STL2 calves on d 28. Control calves had elevated levels of NEFA in the plasma samples than those fed lipidol additive on d 60 of study, indicating the effectiveness of this additive on fat metabolism and energy. Overall, it can be concluded that supplementing pre-weaned calves starter diet with 0.2 % lipidol as DM may improve the performance of calves during pre and early post-weaning periods. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
dairy calves, starter feed additive, lipidol supplementation, fat digestion | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 55 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 39 |