
تعداد نشریات | 163 |
تعداد شمارهها | 6,762 |
تعداد مقالات | 72,827 |
تعداد مشاهده مقاله | 131,651,862 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 103,425,193 |
اثر افزایش نرخ مالیات بر ارزش افزوده بر میزان مصرف کالاهای خوراکی | ||
فصلنامه تحقیقات اقتصادی | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 20 اردیبهشت 1404 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jte.2025.380424.1008955 | ||
نویسندگان | ||
امیرحسین خواجوندصالحی* 1؛ علی اصغر سالم2 | ||
1دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی تهران، ایران | ||
2دانشکده اقتصاد، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران | ||
چکیده | ||
در این پژوهش، جهت بررسی اثر افزایش یک درصد نرخ مالیات ارزش افزوده در سال ۱۳۹۰ بر مصرف خوراکیهای ۲۵۵۱۴ خانوار شهری و روستایی به روش تفاضل در تفاضل، اطلاعات مربوط به مصرف ۱۵۲ ریزقلم کالا، در ۸ دسته کالایی برنج، نان و غلات، گوشت قرمز و مرغ، گوشت ماهی، لبنیات، میوه و تنقلات، سبزیجات و ادویه و نوشیدنیها را با در نظر گرفتن سایر عوامل همچون درآمد و بعد خانوار، شغل، وضعیت تاهل، وضعیت سکونت، جنسیت، سن و سواد سرپرست خانوار به همراه شهری یا روستایی بودن آنان جمعآوری شده است. نتایج این بررسی نشان میدهد که اثر افزایش یک درصدی نرخ مالیات بر ارزش افزوده در سال 1390 برای دستههای کالایی برنج، گوشت قرمز و مرغ، گوشت ماهی، لبنیات، میوه و تنقلات، و سبزی و ادویه و نان و غلات، در سطح 99 درصد اطمینان منفی و معنیدار و برای دسته کالایی نوشیدنیها در سطح 99 درصد اطمینان مثبت و معنیدار بوده است. از این رو، پیشنهاد میشود تا درخصوص اعمال سیاستهای مشابه افزایش نرخ مالیات ارزش افزوده با احتیاط بیشتری عمل کرد. | ||
کلیدواژهها | ||
دادههای بودجه خانوار؛ مالیات بر ارزش افزوده؛ مدل تفاضل در تفاضل؛ مصرف | ||
عنوان مقاله [English] | ||
The effect of increasing the value added tax rate on the amount of consumption of food products | ||
نویسندگان [English] | ||
Amirhossein KhajevandSalehi1؛ Ali Asghar Salem2 | ||
1Faculty of Economics, Allameh Tabataba'i University, Tehran, Iran | ||
2Faculty of Economics, Allameh Tabataba'i University, Tehran, Iran | ||
چکیده [English] | ||
This study examines the impact of a one-percent increase in the value-added tax (VAT) rate implemented in Iran in 2011 on food consumption among 25,514 urban and rural households. Utilizing the difference-in-difference method, data were collected on the consumption of 152 micro-items across eight commodity categories: rice, bread and cereals, red meat and poultry, fish, dairy products, fruits and snacks, vegetables and spices, and beverages. The analysis also considered various factors, including income, household size, occupation, marital status, residence status, gender, age, and literacy of the household head, as well as whether they lived in urban or rural areas. The results indicate that the one-percent increase in the VAT rate in 2011 had a negative and significant impact (at the 99% confidence level) on the consumption of rice, red meat and poultry, fish, dairy products, fruits and snacks, vegetables and spices, and bread and cereals. In contrast, the effect on the beverage category was positive and significant at the same confidence level. Therefore, caution is advised when considering policies that involve increasing the value-added tax rate. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Consumption, Difference-in-Difference Model, Household Budget Data, Value Added Tax | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 90 |