
تعداد نشریات | 163 |
تعداد شمارهها | 6,761 |
تعداد مقالات | 72,821 |
تعداد مشاهده مقاله | 131,604,306 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 103,400,273 |
Effects of conditioning methods on the physical and microbiological quality of broiler pelleted feeds | ||
Iranian Journal of Veterinary Medicine | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 21 خرداد 1404 | ||
نوع مقاله: Original Articles | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijvm.2025.393395.1005782 | ||
نویسندگان | ||
Mohammad Rezaeian* 1؛ Mohammad sadegh Moradi2؛ Seyed Ahmad Madani3 | ||
1Department of animal health and nutrition, Faculty of veterinary medicine, University of Tehran | ||
2Department of Animal and Poultry Health and Nutrition, University of Tehran, Tehran, Iran. | ||
3Department of Animal and Poultry Health and Nutrition, University of Tehran, Tehran, Iran | ||
چکیده | ||
Background: The physical and hygienic quality of pelleted feed can be affected by various factors including temperature and retention time during the conditioning process. Objectives: To compare the effects of producing pellets with conventional and super-conditioner methods at various temperatures and retention times on pellet quality in term of microbial and physical parameters, and the recovery rate of phytase. Methods: 8 broiler diets, including mash feed, conventional pellets (COP), and 6 super-conditioner pellets (SUP), processed at 70°C, 80°C, and 90°C each for 3 and 6 minutes were prepared. Total number of aerobic bacteria and fungi, pellet durability index (PDI), hardness and recovery rate of included phytase were then compared between the treatments. Result: Compared to the mash feed, the total number of viable bacteria in COP and SUP treatments were decreased as the temperature and retention times were increased. fungal population was significantly lower in the pellet treatments than in mash feed in which SUP treatments had lower fungal number than that of COP. PDI were higher (P≤0.05) in the SUP80 and SUP90 treatments than that of COP and SUP70. Pellet hardness was also higher (P≤0.05) in the SUP90 treatments than other pellet treatments. However, phytase activity in the pelleted feeds significantly decreased as compared with mash feed. Conclusions: The results indicate that an increase in the conditioner temperature may improve feed quality parameters, in which the conditioner temperature of 80°C is recommended for optimal broiler chicken pellet production when using the super-conditioner method. | ||
کلیدواژهها | ||
hardness؛ pelleted feed؛ pellet durability index؛ phytase؛ super conditioner | ||
عنوان مقاله [English] | ||
تاثیر روشهای کاندیشنر بر کیفیت فیزیکی و میکروبی خوراکهای پلت شده جوجههای گوشتی | ||
نویسندگان [English] | ||
محمد رضائیان1؛ محمد صادق مرادی2؛ سید احمد مدنی3 | ||
چکیده [English] | ||
زمینه مطالعه: کیفیت فیزیکی و بهداشتی خوراک پلت میتواند تحت تاثیر عوامل متعددی از جمله دما و مدت زمان فراوری در کاندیشنر قرار گیرد. هدف: مقایسه تاثیر دما و زمانهای مختلف کاندیشنر بر شاخصهای کیفیت فیزیکی و میکروبی و میزان بازیابی آنزیم فیتاز در خوراکهای پلت تهیه شده به روش های معمولی و سوپرکاندیشنر روش کار: ۸ جیره جوجه گوشتی شامل خوراک مش، پلت معمولی (COP) و ۶ نوع پلت تهیه شده توسط سوپرکاندیشنر (SUP) در دماهای ۷۰، ۸۰ و ۹۰ درجه سانتیگراد، هر کدام به مدت ۳ و ۶ دقیقه تهیه شد. شمارش تعداد کل باکتریهای هوازی و کپکها، شاخص پایداری پلت (PDI)، سختی و میزان بازیابی آنزیم فیتاز در تیمارها با یکدیگر مقایسه گردید. نتایج: با افزایش دما و مدت زمان ماندن مواد در کاندیشنر، تعداد کل باکتریهای زنده در تیمارهای COP و SUP در مقایسه با تعداد آنها در خوراک مش، کاهش پیدا کرد. جمعیت کپکها در تیمارهای پلت به طور معنیداری کمتر از تعداد آنها در خوراک مش بود به نحوی که در تیمارهای SUP تعداد کپکها نسبت به تیمار COP کمتر بود. شاخص PDI در تیمارهای SUP80 و SUP90 نسبت به تیمارهای COP و SUP70 بالاتر بود (P≤0.05 ). شاخص سختی پلت نیز در تیمارهای SUP90 بالاتر از سایر تیمارهای پلت بود (05/0P≤). با این حال، فعالیت فیتاز در خوراکهای پلت شده به طور معنی داری در مقایسه با خوراک مش کاهش پیدا کرد. نتیجهگیری: نتایج نشان میدهد که افزایش دمای کاندیشنر می تواند شاخصهای کیفیت خوراک را بهبود بخشد. در این رابطه دمای ۸۰ درجه سانتی گراد در کاندیشنر برای تولید بهینه خوراک پلت جوجههای گوشتی در زمان استفاده از روش سوپرکاندیشنر توصیه میشود. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
خوراک پلت, سوپرکاندیشنر, شاخص پایداری پلت, شاخص سختی, فیتاز | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 5 |