تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,112,129 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,215,968 |
ارزیابی 30 رقم گندم از نظر واکنش به تنش شوری | ||
مجله علوم کشاورزی ایران | ||
مقاله 6، دوره 33، شماره 1 - شماره پیاپی 494، فروردین 1381 اصل مقاله (394.85 K) | ||
نویسنده | ||
کاظم پوستینی* | ||
چکیده | ||
اثر تنش شوری حاصل از کلرور سدیم روی 30 رقم گندم در یک مطالعه گلخانه ای مورد ارزیابی قرار گرفت.این بررسی در قالب یک آزمایش فاکتوریل در طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار اجرا شد.در تیمار شاهد آبیاری با آب معمولی(EC=0/6d sm-1 ) و در تیمار شوری آبیاری با آب همراه با کلرور سدیم انجام شد و به صورت تدیجی به گلدانها به نحوی اضافه شد تا شوری آن در حد Ec=16d sm-1 ثابت بماند.در بین ارقام گندم مورد استفاده کارچیا -66 به عنوان یک رقم بین المللی متحمل به شوری قرار داشت.سایر ارقام شامل گندمهای ایرانی بود که 8 رقم از آنها با نامهای الوند روشن سرخ تخم شعله طبسی کویر ماهوتی و مهدوی نیز متحمل به شوری شناخته می شوند.نتایج نشان داد که 17 رقم از گندم های مورد استفاده از نظر تحمل مطلق وزن خشک دانه و وزن خشک شاخساره نسبت به شوری برتری نشان دادند.رقم بین المللی متحمل به شوری کارچیا-66 و 6 رقم دیگر از ارقام متحمل به شوری جز این 17 رقم بود. همبستگی معنی دار مشاهده شده بین وزن خشک دانه و طول دوره پر شدن دانه در شرایط شوری بیانگر نقش موثر دوام ابن دوره و در نتیجه وزن هر دانه در تحمل به شوری بود.نتایج همچنین نشان داد از نظر وزن خشک دانه تحمل نسبی به شوری در سه رقم نیک نژاد- کارچیا -66 و الوند در بالاترین حد و تحمل نسبی دو رقم اترک و قدس در پائین ترین مقدار بود.ارقام دیگری که متحمل به شوری شناخته نمی شوند نیز از نظر رشد دانه و شاخساره و یا یکی از این دو به نوعی تحمل نسبی به شوری را به نمایش گذاشتند.نتایج همچنین نشان داد که میزان سوختگی برگ می تواند به عنوان یک شاخص مشاهده ای سریع در تعیین میزان تحمل ارقام گندم مورد استفاده قرار گیرد. | ||
کلیدواژهها | ||
خشک؛ شوری؛ گندم؛ ماده | ||
عنوان مقاله [English] | ||
- | ||
چکیده [English] | ||
In a greenhouse study the effects of salinity stress on thirty wheat cultivars were evaluated, employing a factorial experiment in a completely randomized block design with three replications. Tap water (EC=O.6 d sm-!) was used for control, and an increasing concentration of NaCI in water, up to an EC of 16 d sm-! was used to represent the salinity treatment. Kharchia - 66 as an internationally known salt tolerant wheat cultivar was one of the selected cultivars while others being Iranian ones eight of which are known to be salt tolerants. These are: Alvand, Roshan, Sorkh- tokhm, Sholeh, Tabasi, Kavir, Mahooti and Mahdavi. The results showed that regarding grain and shoot dry weight, seventeen cultivars, in which were included Kharchia-66 and six other salt tolerant ones exhibited a higher absolute tolerance to salinity. The significant correlations observed between shoot and grain dry weight, and grain filling period in saline conditions is indicative of the fact that extension of the grain filling duration and its amounting to a greater grain dry weight highly and positively affects tolerance to salinity. The results also indicated that the relative tolerance to salinity was highest in Tabasi and Sholeh while lowest in Atrak and Ghods cultivars. There were some other cultivars, though not known as tolerant, that showed relative tolerance to salinity regarding either one or both the grain and shoot growth rates (e.g. Bessotoon). It was also observed that leaf bum, specially at 98 days after sowing can be considered as a fast visual indicator of salt tolerance in wheat cultivars. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Dry matter., salinity, Wheat | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,374 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,097 |