تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,111,298 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,214,873 |
مقایسه لاین های نسل هشتم حاصل از سه روش گزینش بالک در گندم نان | ||
مجله علوم کشاورزی ایران | ||
مقاله 12، دوره 4، شماره 0 - شماره پیاپی 1223، تیر 1377 اصل مقاله (707.71 K) | ||
نویسندگان | ||
علیرضا طالعی؛ احمدرضا بلندی* | ||
چکیده | ||
در سال 1359 بین گندم کرج 1 با ناز و آذر در دو آزمایش جداگانه تلاقی داده شد . گزینش در نتایج حاصل به سه روش بانک انتخابی‘ بانک ناقص و بالک کامل انجام شد. در سال 1365 از هر روش گزینش 200 تک خوشه انتخاب و درسال 1368 از لاین های موجود برای هر روش 40 لاین و درسال 1369 نهایتا در هر آزمایش برای هر روش گزینش 26 لاین انتخاب و به همراه سه شاهد والدین در قالب طرح لاتیس ساده 9*9 در دو آزمایش جداگانه کشت شد. روش های گزینش برای کلیه صفات مورد مطالعه جداگانه مقایسه گردیدند. تجزیه واریانس صفات مورد مطالعه برای 81 لاین در هر آزمایش بطور جداگانه انجام شد. ضمناضریب همبستگی و وراثت پذیری برای صفات مورد مطالعه محاسبه شد. در مقایسه روش های گزینش برای عملکرد دانه بانک انتخابی نسبت به بانک ناقص و کامل برتری کامل داشت اما بین دو روش بانک ناقص وکامل تفاوت معنی داری مشاهده نشد. برای وزن هزار دانه در آزمایش اول بانک انتخابی برتری داشتند. درمقایسه روش ها برای عملکرد بیولوژیک تفاوت چندانی بین روشهای گزینش مشاهده نشد. در تجزیه واریانس بر اساس 81 تیمار در آزمایش اول تیمارها از نظر وزن هزار دانه و در آزمایش دوم علاوه بر وزن هزار دانه از لحاظ عملکرد دانه با یکدیگر تفاوت معنی دار داشتند. نتایج حاصل از محاسبه وراثت پذیری نشان داد که وزن هزار دانه دارای وراثت پذیری بالایی می باشد. همبستگی عملکرد دانه با عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت در هر دو آزمایش مثبت ومعنی دار بود. بین عملکرد دانه و وزن هزار دانه فقط در آزمایش اول همبستگی مثبت و معنی دار وجود داشت . همبستگی عملکرد بیولوژیک با ارتفاع بوته در هر دو آزمایش مثبت و معنی دار بود در صورتی که بین این صفت با شاخص برداشت همبستگی مشاهده نشد.عملکر د دانه با درصد پروتئین و عدد زلنی همبستگی منفی و معنی دار داشت و بین درصد پروتئین و حجم نان وعدد زلنی همبستگی مثبت و معنی داری وجود داشت. بین شاخص برداشت و درصد پروتئین وعدد زلنی در هر دو آزمایش ارتباط معکوس و معنی دار وجود داشت. | ||
کلیدواژهها | ||
بالک انتخابی؛ بالک کامل؛ بالک ناقص؛ گزینش؛ همبستگی و وراثت پذیری | ||
عنوان مقاله [English] | ||
- | ||
چکیده [English] | ||
In 1981 the Karaj 1 wheat variety was crossed with Naz and Azar in two selection experiments. Selections were made by three methods, namely the Bulk selected, the incomplete Bulk and the complete Bulk. Two hundred individual plants were selected by each method in 1987. In 1990, 40 lines were selected by each method and also, at last 26 lines per method were selected and planted along with 3 of their relative parent lines in a simple lattice design of 99 for each experiment. In each experiment, selection methods were compared based on the characters. Analysis of variance for characters was conducted for 81 lines. Heritability and correlation coefficients were calculated for the characters under study. The selected Bulk method was superior over the incomplete and complete Bulk with respect to the yield but no significant difference was observed with 1000 seed weight. The selected Bulk in the first experiment was superior over the other two methods, but the result was vice versa in the second experiment. Not much difference was observed between the three method regarding the biological yield of the selected plants. In the analysis of variance for the 81 lines, significant differences were observed between the first experiment with respect to 1000 seed weight and in the second experiment with respect to the yield and 1000 seed weight. The result obtained from the heritability showed that 1000 seed weight had a higher heritability. Correlation was positive and significant between yield, biological yield and harvest index in both experiments. Positive and significant correlation between yield and 1000 seed weight was only observed ‘in the first experiment. Correlation was positive and significant in both experiments between biological yield and plant height. No correlation was observed between biological yield and harvest index. Yield had a negative correlation with protein percentage and zeleny number and a positive and significant correlation was observed between protein percentage and bread volume and zèleny number. There was a negative and significant correlation between harvest index, protein percentage and zeleny number. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Complete Bulk, Correlation & Heritability, Incomplete Bulk, selected Bulk, selection | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,816 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 891 |