تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,533 |
تعداد مقالات | 70,506 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,126,199 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,234,281 |
بررسی فاکتورهای مختلف د رتولید گندم هاپلوئید از طریق تلاقی با ذرت | ||
مجله علوم کشاورزی ایران | ||
مقاله 20، دوره 4، شماره 0 - شماره پیاپی 1224، فروردین 1377 اصل مقاله (1.03 M) | ||
نویسندگان | ||
سید محسن حسام زاده حجازی؛ حسن زینالی؛ ابوالقاسم حسن پور* | ||
چکیده | ||
18 واریته گندم نان (Triticum aestivum L. 2n=6x=42) به عنوان والد مادری با 11 ژنوتیپ ذرت (zea mays L. 2n=2x=20) به عنوان والد پدری دهنده گرد تلافی یافتند تا چگونگی تولید گیاه گندم هالیپوئید با استفاده از 5 محیط کشت جامد مورد بررسی قرار گیرد.ژنوتیپ های ذرت در گلخانه در شرایط 18 تا 25 درجه سانتی گراد ونیز در مزرعه کشت گردیدند. در این تحقیق اثر عوامل محیطی (دماونور) بر رویش و رشد لوله گرده ذرت ونیز اثر مواد مکمل مانند عصاره مالت و عصاره مخمر با غلظتهای 100 و 1000 میلی گرم بر لیتر برای کشت جنین ها و افزایش راندمان تولید گیاه هاپلوئید بررسی گردید. نتایج حاصل از اثر کولتیوارهای گندم و ژنوتیپ های ذرت در تشکیل جنین و بذ ر هاپلوئید در کواتیوارهای گندم نشان می دهدکه قابلیت تلاقی کوانیوارهای گندم با توجه به نوع ژنوتیپ ذرت بکار رفته متفاوت است. ازمیان 11 ژنوتیپ ذرت استفاده شده ‘ ژنوتیپهای ksc 647 و KSC64A ‘ هیچگونه سازگاری با گندم های مورد استفاده نشان ندادند و 9 ژنوتیپ دیگر از 11/11 تا 100% دانه بندی در گندم از خودنشان دادند. میزان فراوانی جنین بدست آمده از 5% تا 67/86 متغیر بود . نتایج بررسی اثر عوامل محیطی بر رویش و رشد لوله گرده نشان می دهد که استفاده از گرده تازه ذرت در دمای 25 درجه سانتی گراد و وضعیت کلاله در زمان گرده افشانی پرمانند. از فاکتورهای مهم در تولید گندم هاپلوئید می باشد. همچنین اثرموادمکمل مانندعصاره مالت وعصاره مخمر برای کشت جنین نشان می دهد. که محیط کشت 1/2MS به علاوه 100 میلی گرم بر لیتر عصاره مالت درمقایسه با سایر محیطهای کشت مورد استفاده ‘باعث افزایش تشکیل گیاه هاپلوئید نرمال شده است. و اثر تیمارهای پرتویی بررشد لوله های گرده نشان می دهدکه در مجموع اثر پرتوهای سبز ‘ قرمز‘ آبی‘ ز ردو تاریکی در مقایسه با روشنایی نور سفید (شاهد) اختلاف معنی داری را نشان نمی دهد. | ||
کلیدواژهها | ||
تلاقی وکالوس؛ ذرت؛ گندم؛ هاپلوئید | ||
عنوان مقاله [English] | ||
- | ||
چکیده [English] | ||
Eighteen wheat genotypes (Triticum aestivum L. 2n=6x=42) as female parents with eleven maize genotypes (Zea mayes L. 2n=2x=20) as male parents (pollen donor) were crossed in order to examine the production of haploid wheat by using, five solid culture media. Wheat and maize genotypes were grown in greenhouse and field and maize genotypes were grown in green house under l&.25 temperature and in the field.The effect of environmental factors on the growth and development of pollen tube of maize, the effect of supplemental materials such as yeast and malt extract concentrations on embryo culture and the efficiency of haploid plant production were examined in this study. The effects of wheat cultivars and maize genotypes on embryo formation and haploid seeds in wheat cultivars indicate that the crossability of wheat cultivars with regard to maize genotypes used are different. Among eleven genotypes of maize used, KSC 647 and KSC MA genotypes did not show any compatibility with wheat but the compatibility of the other genotypes in terms of seed set ranged from 11.11 to 100% in wheat cultivars. The obtained embryo frequency varied from 5 to 86/67% . The results of the effect of environmental factors on the growth and development of pollen tube of maize showed that the use of pollen of maize in 25°c temperature and the stigma feathery in wheat at the time of poffination are very important in production of haploid wheat. Also, the effect of supplemental materials such as malt and yeast extracts on embryo culture showed that culture medium of Y2 MS + malt extract 100 mg/I compared to other used media has increased normal haploid plant formation. The effect of radiation treatments on the growth of pollen tubes indicates that overall effects of green, red, blue, yellow and dark radiation compared to white radiation (standard) were not significant. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Cross & Callus, Haploid, maize, Wheat | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,287 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 946 |