تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,573 |
تعداد مقالات | 71,037 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,523,661 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,783,800 |
بررسی ارقام یونجه از لحاظ صفات مهم زراعی در کرج | ||
مجله علوم کشاورزی ایران | ||
مقاله 3، دوره 1، شماره 0 - شماره پیاپی 1243، اردیبهشت 1373 اصل مقاله (556.04 K) | ||
نویسنده | ||
بهمن یزدی صمدی* | ||
چکیده | ||
تعداد 24 رقم یونجه ایرانی وخارجی شامل شش رقم مخلوط از بذور ایرانی‘ نه رقم ایرانی ونه رقم خارجی از بهار سال 1365 تا سال 1370 به مدت پنج سال در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران در کرج مورد مطاله قرار گرفت. برای این کار از طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار استفاده بعمل آمد. صفات مورد مطالعه عبارت بود از محصول علوفه خشک ‘ تاریخ گلدهی ‘ ارتفاع بوته‘ وضعیت رشد پاییزه و درصد پروتئین خام ‘ مقدار محصول در 19 برداشت ‘ تاریخ گلدهی‘ ارتفاع بوته و رشد پاییزه هر کدام در چهار برداشت طی سال و رشد پائیزه فقط یکبار اندازه گیری شد. داده های هر صفت در هر برداشت از لحاظ آماری مورد محاسبه قرار گرفت. ضمنا داده های برداشتهای مختلف هر صفت با استفاده از طرح آماری کرتهای خرد شده در زمان نیز مورد تجزیه آماری واقع گردید. نتایج محاسبات آماری نشان دادکه در تعداد 19 برداشت . ارقام ا زلحاظ مقدار محصول در 14 برداشت دارای تفاوت معنی داربودند . تاریخ گلدهی و درصد پروتیئن خام در همه چهار برداشت و ارتفاع بوته فقط در دو برداشت معنی دار شد. از لحاظ رشد پائیزه ‘ ارقام یونجه تفاوت معنی دار نشان دادند. عامل زمان (برداشت) برای هر چهار صفت محصول‘ گلدهی ‘ ارتفاع و پروتئین خام معنی دارشد. ضمنا بین ارقام و برداشتها اثرات متقابل معنی دار برای هر چهار صفت مشاهده شد. همبستگی بین صفات بطور دو بدو محاسبه ومعلوم شد که بین بیشتر صفات همبستگی مثبت معنی دار وجود دارد. به علاوه معادله خط رگرسیون محصول (y) با سایر صفات تعیین گردید. معلوم شد که رقم یونجه کرمان که احتمالا همان رقم بمی است به همراه دونمون دیگر از رقم بمی از لحاظ محصول از بقیه بهتر و از ارقام خارجی برترند. از حیث تاریخ گلدهی ‘ رقم شیراز ازهمه زودرس تر بود و پس از آن رقم کدی قرار داشت. ارقام ایرانی کرمان‘ بمی ومهاجران از نظر بوته از بقیه بهتر و کاملا برتر از ارقام خارجی بودند در حالی که درصد پروتئین خام درارقام خارجی بیشتر از ارقام ایرانی بوده و رقم لوتس از این حیث در رتبه اول قرار گرفت. از لحاظ رشد پائیزه ‘ ارقام ایرانی بهتر از ارقام خارجی بود. توصیه می شود که در برنامه های اصلاح یونجه از ارقام مختلف ایرانی برای صفات زودرسی ‘ ارتفاع بوته و افزایش عملکرد و از ارقام لوتس و XL-312 برای بالا بردن درصد پروتئین خام استفاده به عمل آمد. | ||
عنوان مقاله [English] | ||
- | ||
چکیده [English] | ||
Twenty four Iranian and foreign alfalfa cultivars, including six mixed Iranian cultivars, nine Iranian and nine foreign cultivars were studied in the field from 1986 through 1990, in a randomized complete block design with four replications. Traits studied were dry forage yield, flowering time, plant height, fall growth and percent protin of hay. Stati.stical analyses of data showed that, out or 19 cuttings, cultivars were significantly different in 14 cuttings for dry forage yield.Flowering time and crude protein percentage showed significant differences in four years, however, plant height was significant only in two years. Fall growth which was studied only in one year, showed significant differences in the cultivars. Cuttings were significantly different for all traits. Significant cultivar x cutting interaction effects were found for all traits under study. Corralation coefficients, calculated between traits, showed that there are significant positive correlations between most traits. This study showed that cultivar “Kerman” and two “Bami” cultivars outyielded all other cultivars. For flowering time, cultivar “Shiraz” was the earliest, and ‘Codi’ was the second earliest cultivar. Plant height was higher in “Kerman”,”Bami” and “Mahajeran” cultivars. However, crude protein percentage was highest in foreign cultivars, and cultivar “Lutèce” was the best in this respect. Fall growth was more in Iranian cultivars, compared to foreign cultivars. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,332 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 986 |