تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,573 |
تعداد مقالات | 71,037 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,520,865 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,780,419 |
اثرات درجه حرارت نامناسب بر رشد وعملکرد5 رقم گندم پاییزه | ||
مجله علوم کشاورزی ایران | ||
مقاله 1، دوره 3، شماره 0 - شماره پیاپی 1253، اردیبهشت 1374 اصل مقاله (482.73 K) | ||
نویسنده | ||
غلامحسین سرمدنیا* | ||
چکیده | ||
اثرات کوتاه مدت و دراز مدت درجه حرارت نامطلوب در مرحله جوانه زنی بر رشد وعملکرد5 رقم گندم پاییزه سبلان‘ امید‘ بیستون‘ سرداری وگل قرمز مطالعه گردید. بدین منظور تیمارهای 3‘ 6‘ 9‘18‘21و 24 درجه سانتیگراد مورد استفاده قرار گرفت. در این آزمایش خصوصیات جوانه زنی چون درصد بذور جوانه زده‘ زمان لازم برای جوانه زدن 50% از بذور ‘طول ریشه چه و ساقه چه ارقام تحت تاثیر درجه حرارت قرار گرفت. کاهش دما باعث نقصان تدریجی درصد جوانه زنی بذور گردید. درصد بذور جوانه زده در دمای 3 درجه سانتیگراد حدود 12% کمتر ازدمای مناسب (24 درجه) بود. مدت زمان لازم برای جوانه زدن بذور نیز با کاهش دما طولانی تر گردید. متوسط زمان جوانه زدن 50% از بذور در دمای 3 درجه دو برابر 24 درجه سانتیگراد بود. رقم گل قرمز در دمای 3 درجه زودتر از سایر ارقام جوانه زد. بررسیهای بعدی نشان داد که هیچ یک از ارقام در دمای پایین تر از 2 درجه گیاهچه های سالمی تولید ننمودند. دمای نامناسب در مرحله جوانه زنی اثرات دراز مدت نیز بر روی رشد رویشی و زایشی گیاه بر جای گذاشت. اعمال دمای نامناسب در مرحله جوانه زنی باعث تاخیر در مراحل نمو و مرحله ظهور سنبله ها وهمچنین کوتاهی دوره پر شدن دانه گردید. بدین لحاظ عملکرد ارقام در تیمارهای 3‘ 6و 9 درجه نسبت به دمای 24 درجه سانتیگراد بترتیب 27‘ 35 و 43 درصدکاهش یافت . بطورکلی با افزایش دما درمرحله جوانه زدن از 3 به 24 درجه سانتیگراد ‘ عملکرد دانه در کلیه ارقام افزایش یافت. لیکن ارقام امید و سبلان از این لحاظ نسبت به سایر ارقام عکس العمل بیشتری نشان دادند ومی توانستند از دمای بالاتر استفاده بهتری بنمایند. | ||
عنوان مقاله [English] | ||
- | ||
چکیده [English] | ||
Short and long term effects of suboptimal temperature during germination stage on cultivars Sabalan,Omid,Bisotoon,Sardari, and Golghermez were studied. These varieties were exposed to 3,6,12,15,18,21 and 24+0.5 C. IN all varieties germination characteristics of seedling such as germination percentage ,time to 0% emergence, shoot and root length under 3,6,9 and 24 C were singnificantly affected. Thus in a seperate experiment, these treatments were applied durring germination and after vernalization of the seedlings, the seedlings were transfered to optimum temperature of 24 C. The vegetative and reproductive characteristics of the cultivars were compared. Suboptimal temperature reduced germination percentage,Number of germinated seedling at 3 C were 12% lower than 24C. Time to 50% emergence at 3 was twice the 24C. Cultivar Golghermez germinated faster than other varieties. Non of the cultivars produced normal seedlings at temperatures lower than 2C.Low teperature retarded vegetative growth as well as time of appearance of spikes. It also shortened grain filling period as much as 7 to 10 days, depending on the variety. Yield of cultivars exposed to 3,6, and 9C during germination were reduced about 43, 35 and 27% respectively compared to 24C. In general, increasing temperature from 3 to 24C increased yield in all varieties.However,cultivars Omid and Sabalan responded better to higher temperature than others. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,776 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 935 |