
تعداد نشریات | 162 |
تعداد شمارهها | 6,693 |
تعداد مقالات | 72,239 |
تعداد مشاهده مقاله | 129,214,098 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 102,042,634 |
اثر تیمارهای مختلف شیمیایی بذر بر مقاومت به شوری هوهو یا در مرحله جوانه زنی | ||
مجله علوم کشاورزی ایران | ||
مقاله 4، 3و4، شماره 0 - شماره پیاپی 1276، فروردین 1370 اصل مقاله (3.62 M) | ||
نویسنده | ||
یوسف رسول زادگان* | ||
چکیده | ||
خیساندن قبل از کاشت بذر بسیاری از گیاهان زراعی در محلول ترکیبات مختلف شیمیایی سبب افزایش جوانه زنی در شرایط شور می گردد. بدین منظور‘ امکان بالقوه استفاده از اسید جیبرالیک (GA) ‘ کینتین (k) .مخلوط اسید جیبرالیک با کینتین (GA+K) ‘ سیانور پتاسیم (KCN) ‘ فسفات پتاسیم (KH2PO4) و محلول غذایی هوگلند جهت افزایش جوانه زنی بذر هوهو با [sch Simmondsia chinensis (Link)] در شرایط شور مورد مطالعه قرار گرفت. برای هر تیمار50 عدد بذر پس از ضدعفونی با محلول هیپوکرورسدیم 5/0 درصد‘ به مدت 12 ساعت در محلولهای 0‘10‘20‘50‘100 و 200 قسمت در میلیون KH2PO4,KCN, GA+K,K,GA ومحلول غذایی هوگلند با غلظت 0‘½و 1 خیسانده شده و سپس در داخل ظروف پتری در معرض مقادیر 0‘4/0-‘8/0-‘ 2/1- و 6/1- مگاپاسکال شوری ناشی از کلرور سدیم‘ کلرور سدیم‘ کلرور کلسیم ومخلوط کلرور سدیم وکلرور کلسیم دردرجه حرارت Cْ5/0 ±5/29 در داخل ژرمیناتور قرار داده شدند تا جوانه بزنند. نتایج حاصل از این آزمایشات نشان داد که خیساندن قبل ا ز کاشت بذر هوهو با در محلول K,GA و GA+K در افزایش درصد جوانه زنی در شرایط شوری متوسط و پایین موثر بود. استفاده از GA با غلظت 20 قسمت در میلیون اثرات شوری ناشی از کلرور سدیم و کلرور کلسیم را در سطح 4/0- و 8/0- مگاپاسکال کاهش داد . ولی در سطوح شوری بالاتر ‘ هیچیک از غلظتهای بکاربرده شده GA موثر واقع نگردید. در صورت خیساندن قبل از کاشت بذور در محلول K‘ به غلظت های بالاتری از K به غلظت های بالاتری از K نیاز بود تا جوانه زنی در معرض مقادیر بالاتر شوری بهبود یابد. تیمار بذور هوهو با توسط GA+K نیز منجر به افزایش معنی دار جوانه زنی در شوری -8/0 مگاپاسکال ناشی از کلرور سدیم گردید. ولی در مقادیر شوری 2/1- و 6/1 مگاپاسکال‘ جوانه زنی افزایش نیافت . خیساندن قبل از کاشت بذور هوهو با در غلظتهای مختلف KH2PO4,KCN ومحلول غذایی هوگلند اثر معنی داری در افزایش جوانه زنی نشان نداد. | ||
عنوان مقاله [English] | ||
- | ||
چکیده [English] | ||
In many crop plants, pre-treatment of seeds with different chemicals results in an increase in seed germination under saline conditions. For this purpose, the potential use of gibberellic acid (GA), kinetin(K), GA+K mixture,Ixjtasiumcyaxijde (KQJ), potasium phosphate (KH2PO4), and Hoagland’s solution in increasing germinaiton of Jojoba seeds [Simmondsia chinensis (Link) Sch.] was studied. For each treatment, 50 seeds after being disinfected with 0.5% sodium hypochl(ride solution, were soaked in graded solutions of GA,K,GA+K, KCN,KH,PO4 at 0,10,20,50,100, and 200 PPm and of Hoagland’s solution at 0, 1/2 and full strength for 12 hours. Seeds were then placed in petri—dishes and were exposed to 0, -0.4, —0.8, —1.2, and -1.6 MPa salinity induced by NaCl, CaCl2, and NaCl+CaCl2. The dishes were held at 29± 0.5°C and 60% relative humidity in a germinator. Results obtained from this experiment indicated that pre-treatment of Jojoba seeds with GA,K, and GA+K was effective in increasing germination under medium and low saline conditions. Use of GA at 20 PPm alleviated the inhibitory effects of NaCl and CaCl2 at —0.4 and —0.8 MPa. But at higher salinity levels, none of the GA concentrations were effective. In case of soaking seeds in K solutions, higher levels of K was necessary in order to obtain seed germination at higher salinity levels. Treating Jojoba seeds with CA+K was also effective in increasing germination under NaCl salinity of —0.8 MPa. However, at -1.2 and -1.6 MPa, germinatidn was not increased. Soaking seeds in different concentrations of KCN, KH2PO4 and Hoagland’s solution did not show any significant increase in germination. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,174 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 855 |