
تعداد نشریات | 162 |
تعداد شمارهها | 6,621 |
تعداد مقالات | 71,530 |
تعداد مشاهده مقاله | 126,857,288 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 99,901,224 |
تغییرات ازت در بافت رویشی و رابطه آن با پروتئین دانه در گندم | ||
مجله علوم کشاورزی ایران | ||
مقاله 1، دوره 4، شماره 0 - شماره پیاپی 1279، خرداد 1377 اصل مقاله (537.82 K) | ||
نویسندگان | ||
محمد علی رستمی؛ حسین جیریایی* | ||
چکیده | ||
به منظور دستیابی به ارقام پرمحصول گندم که از کیفیت مطلوبی نیز برخوردار باشند. درک مبانی فیزیولوژیکی تغذیه ازت توسط گیاه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. د ر این راستا در تحقیق حاضر شش رقم گندم نان (Triticum aestivum) که از ارقام پر پروتئین وکم پروتئین انتخاب شدند. در دو سطح کود ازته ‘ طی یک آزمایش گلخانه ای در قالب طرح کرتهای خرد شده با چها ر تکرار مورد ارزیابی قرار گرفت. در طول دوره رشد گیاه در پنج مرحله: سه برگی ‘ آغاز به ساقه رفتن‘ ظهور خوشه‘ گرده افشانی و نهایتا رسیدگی کامل ‘ اندامهای هوایی گیاه برداشت شد. وزن خشک و درصد ازت آنها با استفاده از روش کلدال اندازه گیری گردید. نتایج نشان دادکه جذب ازت درمراحل اولیه رشد با سرعت بیشتری انجام می گیرد که نسبت به تجمع ماده خشک در گیاه از شدت بیشتری برخوردار بوده و بنابراین درصد ازت بافت در مراحل اولیه حداکثر بوده و به تدریج با کاهش نسبی جذب ازت رو به کاهش نهاد. درعین حال جذب ازت بعد از گلدهی نیز همچنان ادامه داشت. در اکثر مراحل رشد تفاوت معنی داری بین ارقام از نظر وزن خشک و درصد ازت بافت مشاهده گردید و از مرحله ظهور خوشه به بعد غلظت ازت د راندامها ی هوایی ارقام پر پروتئین ‘ بطور معنی داری بیشتر از ارقام کم پروتئین بودکه همبستگی مثبت ومعنی داری با درصد پروتئین دانه نشان داد. بر اساس نتایج حاصله ‘ کارایی انتقال مجدد ازت از اندامهای رویشی به دانه در ارقام دارای پروتئین بطور معنی داری بیشتر از ارقام کم پروتئین بود که به نظر می رسد‘ با توجه به عدم اختلاف معنی دار در جذب بعد از گلدهی ازت بین ارقام‘ کارایی بیشتر انتقال مجدد‘ عامل اصلی افزایش درصد پروتئین دانه در ارقام پر پروتئین بوده است. | ||
کلیدواژهها | ||
پروتئین دانه و جذب ازت؛ کارایی انتقال مجددازت؛ گندم؛ نیتروژن | ||
عنوان مقاله [English] | ||
- | ||
چکیده [English] | ||
In order to achieve high yielding cultivars with appropriate quality in wheat, it is important to understand the physiological bases of nitrogen nutrition. In this experiment six cultivars of bread wheat (Triticum aestivum) including high and low grain protein content were studied. Two nitrogen fertilizer levels were applied using a split plot design with 4 replitations. Plant shoots were harvested in 5 stages, including : 3 leaves unfolded, beginning of stem elongation, booting, anthesis and full maturity during the plant development. Dry weight and shoot nitrogen percent were measured using the kjeldahl method. Results indicated that nitrogen concentration at the first stage of growth was maximum, and reduced gradually with relative decreases in nitrogen uptake. However, nitrogen uptake continued during the post-anthesis stages. Significant differences between cultivars for dry weight and nitrogen concentration were found at the most growth stages. After ear emergence, nitrogen concentration was higher in the aerial parts of the high protein cultivars than the low protein cultivars and had a positiye correlation with grain protein concentration. Therefor, nitrogen remobilization efficiency from vegetative parts to the grain was significantly higher than the low protein cultivars. While, the post anthesis nitrogen uptake difference was nonsignificant among cultivars.It appeared that the higher nitrogen remobilization efficiency was the main reason for the higher protein percent in the higher protein cultivars. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
nitrogen, Nitrogen retranslocation, nitrogen uptake, Nitrogen use efficiency, Protein, Wheat | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,346 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 982 |